Schengen balcanic, Romania – Bulgaria – Turcia, sau cum sa boicotam Austria

In vremea in care la noi s’a lansat operatiunea de acoperire a lui Iohannis si gasti de incompetenti printr’o rascoala a boicotului Austriei pe facebook si mainstream media, iar Simion umbla prin benzinarii cu manipularea ” Vrem Petromul inapoi”, bulgarii vin cu o propunere pe cat de pragmatica pe atat de realista, respectiv punerea in aplicarea a unui Schengen balcanic din care sa faca parte Romania, Bulgaria si Turcia.

Schengen balcanic, Romania – Bulgaria – Turcia

Potrivit ziarul bulgar Fakti, la intrebarea daca ar trebui desfintata granita dintre Bulgaria si Romania, dupa refuzul intrarii in Schengen a celor doua tari la Consiliul JAI, 67% dintre respondeti bulgari sunt de acord cu o asemenea initiativa, doar 22% o resping, 4% nu se pot decide, iar 8% dintre bulgari nu stiut/nu raspund.

Cat de realizabila ar fi aceasta intiativa

Pentru a fi pusa in practica o asemenea initiativa totul ar depinde de politicienii celor trei tari, care ar putea semna un asemenea acord in urma unor negocieri trilaterale, cele trei tari avand deja ca precedent organizarea unor trilaterale in 1997 si 1999, in urma carora a fost semnat la Varna in 3 octombrie 1997 un acord trilaterale ce a avut ca obiecticve cooperarea politica, economica si de securitate, pentru ca la Sinaia, in 12 martie 1999,  sa fie fost semnat si Acordul trilateral de cooperare in domeniul turismului prin care se eliminau vizele dintre cele trei tari, acorduri care sunt in vigoare si astazi. Asadar, din punct de vedere tehnic, un asemenea acord de desfintare a frontierelor dintre cele trei tari ar trebui sa fie mai mult o formalitate dupa adoptarea unor amendamente suplimentare convenite de cele trei parti, fundamentul legal existand deja, Bulgaria find membra UE ca si Romania, iar intre Turcia si Uniunea Europeana existand semnat un acord care confera Turciei un statut special de parteneriat si colaborare fata de alte tarii care sunt in afara Uniunii Europene, in Romania existand deja numeroase investitii ale Turciei, cea mai recenta mare investitie find reprezentata de cumpararea unui important pachet de actiuni la Dacia-Renault de la Mioveni.

Ce beneficii ar fi in urma formarii unui asemenea Schengen balcanic

Pentru toate cele trei tari care sunt si riverane la Marea Neagra, beneficiile si oportunitatile economice si de dezvoltare ar fi extraordinare, deoarece acest acord ar facilita atat transportul maritim cat si transportul pe Dunare si peste Dunare, granitele dintre Bulgaria si Romania find cosmarul transporatorilor si turistilor, o parte importanta a importurilor si exporturilor Romanei find facute pe aceasta ruta, ca sa nu mai vorbim de vesnicele coloane de turisti care merg in vacantele din Bulgaria, Grecia si Turcia, tari care se afla in top 3 destinatii de vacanta pentru romani. Pe de alta parte trebuie luata in considerare ca un asemenea acord ar deschide apetitul bogatei Turcia de a investi in cele doua tari, capitalul turcesc putand fi mutat in capacitati de productie autohtone, Turcia find tara cu cea mai mare industrie producatoare din Europa de Est si Orientul apropiat. De asemenea tot prin Turcia, Romania si Bulgaria ar avea deschisa poarta orientului indepartat pentru exportul de produse autohtone, precum si oportunitatea de a crea relatii comerciale bilaterale cu tari din Asia, ruta maritima alternativa prin Marea Neagra al carui garant de securitate ar fi Turcia ca cea de a doua forta militara a NATO, lucru ce ar stimula si investitiile in platformele offshore ale Romaniei si Bulgariei.

Opinie personala

In urma unui asemenea acord, in sfarsit Romania ar sti pe unde a se afla, cu cine trage si in ce directie, Turcia devenind liderul regional ce doar si’ar revendica zonele de influenta pe care le’a avut ca imperiu si la care nu a incetat sa nazuiasca, varianta alternativa naturala a sferelor de influenta pentru Romania si Bulgaria fiind Rusia, iar asta nu vrea nimeni, tot prin Turcia putandu’se lamuri si aceasta problema spinoasa pe care Romania o va avea dupa terminarea carambolului din Ucraina, Rusia punandu’ne deja pe lista „tarilor neprietene”, iar pentru asta rusii vor avea grija sa platim cu varf si indesat cand va veni vremea, asa cum au facut’o mereu, cel mai recent exemplu find Sovromurile anilor ’50 cand am platit pentru insolenta de a trece Nistru. Din nefericire insa, desi pana si cultural ne’am integra rapid ca departe nu suntem dupa 400 de ani de stapanire otomana si chiar daca Ankara ar fi deschisa la o asemenea initiativa, nu cred ca la Sofia si cu atat mai putin la Bucuresti s’ar gasi cineva care sa aiba curajul si forta necesara care sa duca la crearea acestui Schengen balcanic, in ciuda faptului ca ar fi de interes national avand in vedere faptul ca Romania niciodata nu va face parte din Spatiul Schengen al Vestului, spatiu care si el la randul lui urmeaza a se modifica structural in cursul anului viitor si nimeni nu stie cum va arata acest spatiu, sau daca va mai exista. In concluzie, in loc sa alerge dupa himere si sa stea la mila altora, Romania ar trebui sa inceapa sa inceapa ca in sfarsit sa isi fructifice ce sanse si oportunitati realiste are la indemana, dar permiteti’mi va rog sa ma declar pesimist in aceasta privinta pentru ca nu exista nici macar un singur resort logic si realist de la noi, care sa imi dea vreo mica speranta.

4 comentarii la „Schengen balcanic, Romania – Bulgaria – Turcia, sau cum sa boicotam Austria”

  1. Cu Bulgaria inteleg, dar Turcia crezi ca intra cu ghetele pe aici prin UE fara acord? Ok, ok, au fost discutii sa aiba si ei acces la piata europeana, dar nu prea au fost stapaniti baietii.

    Răspunde
    • In situatia in care UE se afla la un pas de disolutie si a inchderi definitive a granitelor Schengen, nu mai au nici legitimitate nici forta de a mai zice sau impune ceva, cu atat mai putin in fata Turciei care are la indemana parghia santajului cu emigrantii pe care ii tine in taberele de la granite. Pe langa asta, de Turcia depind acum si vor depinde mult si bine de acum inainte mare parte din gazele ce vin in UE, securitatea alimentara si control al stramtorilor din Marea Neagra tot de ei depinde, medierea pacii din Ucraina la fel. Adio si n’am cuvinte, hai cu Turcia ca e singura varianta care ar putea fi agreata si de partenerul strategic, sau s’ar putea sa vorbim rusa.

      Răspunde
  2. Bulgarii, baieti buni, mai saracuti dar gospodari. In general tac si fac. Merita.
    Turcia, fost mare imperiu, inca extrem de influenta in orientul mijlociu si chiar si in Europa. Eu am avut mari retineri pana am vazut Istambulul. E adevarat ca nu si Turcia asiatica. Ce sa zic, e un fel de Bucuresti pe langa Cocarjatii din Deal vizavi de satul lui Bucur. Erdogan chiar mi se pare un tip extrem de hotarat si inteligent. Stie sa duca barca indiferent de vreme. Ramane in Istoria lor printre marii lor sultani. Turcia merita si ea.
    Romania ar merita da’ n-ai cu cine. Si cu asta am spus totul.
    Deci nu se va face, cel putin noi nici in barca asta nu vom urca.
    Daca am avea capete luminate, am trage cu dintii sa facem o uniune balcanica. Din pacate si aici sunt multe focare de neintelegere, deh, butoiul cu pulbere al Europei. Ma rog, ce o fi om vedea. pardon
    PS In legatura cu arta si civilizatia otomana, suntem majoritatea extrem de ignoranti. Si e pacat, pentru ca exista enorm de multe lucruri interesante. Ca fapt divers, intru intr-o seara intr-un magazin. Turci mai multi la ceai. Se uita cam naspa la mine, aveam ditai barboiu. Ma intreaba: kurd? Gata sa ma faca. Eu nu, scot pasaportul si zic cuvantul magic: Hagi. Nenica, in secunda urmatoare eram erou national in dugheana. Am ramas masca. Si inca ceva. Daca nu te tocmesti si dai sa platesti primul pret, se uita la tine ca la ultimul om. Daca stai la negocieri, bei la ceai si stai pe divan pana iti sar capacele. E alta lume, fascinanta in felul sau. Salam!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura