Scotia la un pas de independenta in urma castigarii alegerilor de catre secesionisti: „Este vointa acestei tari”

Scotia e doar la un mic pas de independenta prin ruperea de UK, pas care la acest moment pare a fi doar unul formal, in Scotia existand un puternic curent pro independenta si pro european, pornit in urma Brexit, Scotia fiind impotriva iesiri UK din UE, economia puternic industrializata a Scotiei fiind cea care a pierdut cel mai mult in urma Brexitului.

Partidelor secesioniste la doar un loc de a castiga o majoritate absoluta in Parlamentul scotian

Scrutinul pentru Parlamentul scotian din Edinburgh a reprezentat o miza importanta la alegerile locale din Marea Britanie de joi, cu implicatii majore pentru unitatea Regatului Unit, in urma alegerilor partidelor secesioniste care sunt la distanta de doar un loc pentru a avea o majoritate absoluta, Partidul National Scotian (SNP) a castigat un al patrulea mandat, obtinand 64 de locuri din cele 129 ale Parlamentului scotian, conform rezultatelor finale anuntate sambata seara.

Conservatorii scotieni s-au clasat pe locul al doilea cu 31 de mandate, liderul Douglas Ross salutand faptul ca pentru moment a „blocat o majoritate pentru SNP si un referendum pentru independenta”.  Partidul Conservator, al premierului britanic Boris Johnson, a obtinut 31 de locuri, Partidul Laburist 22, Partidul Verzilor opt, iar Partidul Liberal-Democrat patru.

Referendumul pentru independenta Scotiei, un deziderat ce nu mai poate fi oprit

„Am sarcina de a construi o Scoţie mai bună pentru toată lumea care locuieşte aici, aceasta va fi prioritatea mea în fiecare zi. (…) După ce va trece criza pandemiei, cetăţenii Scoţiei vor avea şansa de a decide viitorul. Am promis acest lucru şi intenţionez să îl respect. (…) Organizarea referendumului este voinţa cetăţenilor. Nu mai există nicio justificare pentru ca Boris Johnson sau oricine altcineva să blocheze dreptul poporului Scoţiei de a decide asupra viitorului. (…) Poporul Scoţiei a votat pentru a da partidelor independentiste o majoritate în parlamentul scoţian. Pur şi simplu nu există nicio justificare democratică pentru ca Boris Johnson sau oricine altcineva să încerce să blocheze dreptul poporului scoţian de a-şi alege propriul viitor. Este voinţa acestei ţări”.

a declarat premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, salutand o victorie „istorica si extraordinara”, conform agerpres.ro

In urma voturilor de joi, independenta Scotiei pare in acest moment a fi devenit doar una formala ce se va transa in urma unui referendum intern anuntat deja, verzii, care sustin secesiunea, obtinand opt locuri, ceea ce reprezinta un aport important pentru un viitor vot cu privire la declansarea unui viitor referendum pentru independenta in Parlamentul scotian.

Potrivit ultimului sondaj efectuat de institutul Savanta ComRes pentru ziarul The Scotsman, la jumatatea lunii decembrie 2020, peste 58% dintre scotieni sustin o ruptura de Regatul Unit, cea mai mare proportie de pana acum.

Independenta Scotiei, un vis etern al acestei tari

Istoric vorbind Scotia s’a zbatut si batut mereu pentru independenta ei fata de Anglia, intre cele doua tari existand o istorie lunga si sangeroasa care a lasat rani adanci intre cele doua natii ce timpul nu a reusit niciodata sa le vindece. Reluarea miscarii de independenta a fost reaprinsa odata cu Brexit, Scotia fiind puternic lovita de decizia UK de a parasi UE, votul la referendumul Brexit in Scotia fiind net impotriva acestei iesiri, la fel cum dealtfel a fost si in Irlanda, tara unde se poarta discutii la fel de intense cu privire la o viitoare independenta.

Viitorul Scotiei ca membru independent al UE

Desi discutia pe acest subiect este inca una ocolita prin Uniunea Europeana, dorinta Scotiei este ca dupa obtinerea independentei, Scotia sa devina un partener al UE pe modelul tarilor Asociatiei Europeane a Liberului Schimb care au legaturi similare prin tratate bilaterale, respectiv ca state membre independente.

„În calitate de membră independentă a Uniunii Europene, Scoţia ar fi un partener şi ar putea construi poduri – nu numai către realizarea unei economii mai puternice şi a unei societăţi mai echitabile, ci şi către facilitarea relaţiilor între UE şi Regatul Unit”

a mai spus Sturgeon.

Opine personala

In ciuda zbaterii Angliei de a mentine Regatul Unit, independenta Scotiei pare cel putin in acest moment de neoprit si probabil ca odata cu declansarea unui referendum de independenta in Scotia, nu va trece foarte mult timp si acest lucru se va intampla si in Irlanda, unde miscarile secesioniste sunt aproape la fel de puternice dupa Brexit si in felul asta United Kingdom, asa cum il stiam pana acum, sa devina istorie dupa cateva sute de ani in care a reprezentat o forta mondiala, multa vreme cu rang de imperiu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura