Sfarsitul lumii in varianta PC

Steve Jobs este considerat de multi un vizionar … mai putin de mine … care pot afirma sus si tare ca vorbele unui om nebun nu trebuie luate mereu ca litera de lege.

Una din predictiile lui erau legate de viitorul in care PC’ul in variantele desktop vor disparea. Yeah … vise ude … nascute inca din vremea cand Bill Gates a reusit sa il umileasca prin viziunea sa mult mai realista „one PC, one operating system!” … care s’a si concretizat dealtfel in anii urmatori. La performanta asta Jobs nu a reusit niciodata sa ajunga … in ciudat tuturor eforturilor … avand totusi geniul ca sa vada in nisa dispozitivelor mobile singura cale prin care se poate impune pe piata. Este adevarat ca pentru prima oara in istoria destul de scurta a IT’ului se inregistreaza o scadere a vanzarilor desktop in dauna dispozitivelor mobile, dar avem de a face cu ceva de genul 1% iar restul de calcule facute se bazeaza pe metoda imbatranita in care era mereu luat ca reper un lider de piata cum a fost HP, fara a mai lua in considerare ca „pierderea unora este castigul altora” (vezi cazul Lenovo) si in felul asta revenim la echilibru. Avem de a face defapt cu o piata mult mai fragmentata, in care nu mai exista un lider suprem ci imparteala se face acum la mai multe companii si daca am scapa de ideeia asta fixa am avea o viziune mult mai realista asupra dinamici unei piete care acum este intr’o continua miscare.

Pentru a argumenta faptul ca este doar o iluzie faptul ca PC’urile desktop vor disparea in curand ii rog pe adepti acestei teori sa se gandeasca pe ce platforme sunt programate sistemele de operare ale dispozitivelor mobile?! Dar aplicatiile?! Dar traficul de internet?! Raspunsul este unul singur: de catre acele PC’uri la care unii le vad sfarsitul fara a argumenta in vreun fel decat bazandu’se pe niste tendinte ce eu unul le vad a face parte din zona: la moda.

Este clar ca nu toata lumea avea nevoie de un PC si ca o tableta le este mai mult decat suficienta pentru gama redusa de aplicatii utilizate. Multi profani beneficiau de un PC pe care nu il foloseau nici 10% din cate ar fi putut face cu el si o „tigaie” le este suficienta … nu acelasi lucru insa il putem spune despre oameni care nu se simt confortabili cand sunt limitati la cateva task’uri si un hardware minimalist. Ce se intampla acum este doar o sedimentare a pietei in care PC’ul nu va disparea ci se va transforma radical … primi pasi fiind facuti deja in acest sens. La modul sincer era nevoie de o evolutie reala in acest sector pentru ca stagna de cativa ani buni … totul reducandu’se la aceleasi vechi inovatii ce beneficiau doar de imbunatatiri mai mult sau mai putin interesante. Vor disparea cu siguranta multi dintre producatori legendari ce vor ramane prinsi intr’o bucla a timpului in vremea in care cei ce se vor adapta la noile schimbari se vor impune. Este o logica a unei evolutii … este ceva normal si ma bucur sa vad ca se intampla asta in sfarsit.

Nu stiu cat am fost de liniar in ideei si cat de argumentata este opinia mea in ochii multora … cei care au ceva de spus in privinta asta sunt bineveniti la comentarii!

2 comentarii la „Sfarsitul lumii in varianta PC”

  1. Pai bun, sistemele PC se pot transforma in sisteme server si cam atat, oamenii de rand vor trece pe procesoare ARM…

    Răspunde
  2. Pai de unde ai tras tu concluzia asta?! Procesoarele ARM sunt concepute pentru un consum redus si performanta mediocra … inspre penibila mai ales in multitasking. In plus de asta … softurile de grafica, procesare video, mediu 3D, programare … destinate userilor … cu astea cum ramane?!

    Eu cred ca dupa o sedimentare clara a pietei va fi loc pentru toata lumea, desktopul evoluand inspre ceva cu dimensiuni ceva mai reduse decat pana acum dar la fel de flexibil ca si configuratie.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura