In toti aia 20 si ceva de ani de practica prin service mi’au trecut prin maini miiiiiii de calculatoare si laptopuri pe care le’am primit in service la curatat, multe dintre ele au ajuns defecte din pricina cunostiintelor reduse ale temerarilor care s’au apucat sa le curete fara sa aiba habar ce fac.
Pentru ca a deschis Marius deja subiectul aici, voi incerca doar sa va dau cateva sfaturi utile in acest sens, deci:
De ce aveti nevoie:
In primul rand aveti nevoie de multa rabdare si atentie, aia este gratis. In rest ar fi bine ca inainte sa va apucati sa demontati un PC sau un laptop sa aveti la indemana cateva scule potrivite cum ar fi:
- un set de surubelnite cu cap magnetic in genul celui de aici;
- pasta siliconica, pentru cativa lei in plus fata de una normala v’o recomand pe asta de aici pentru ca pe langa eficienta este si mult mai durabila in timp;
- o pensula in genul cele de aici;
- aer comprimat sau un aspirator cu functie de suflare in genul celui de aici;
Ce aveti de facut:
Dupa demontarea capacului in cazul PC’ului nu va apucati de altceva inainte sa il suflati foarte bine ajutandu’va cu pensula de care va spuneam mai sus, In teorie, daca faceti cu grija treaba asta, in maxim 5 minute aveti un PC care va arata ca nou fara sa mai faceti un alt efort. In cazul unui PC foarte murdar la care ventilatoarele sunt la limita griparii, demontati cu multa grija fiecare ventilator in parte inclusiv cel de pe procesor pe care va recomand sa il scoateti cu tot cu radiator pentru a va fi mai usor. Dupa ce ati curatat foarte bine ventilatorul si radiatorul cu ajutorul pensulei si al aerului comprimat, treceti la curatarea si inlocuirea pastei termoconductoare pe care o aplicati uniform intr’un strat foarte subtire. Montati coolerul la loc cu grija si treaba ar trebui sa fie rezolvata. De asemenea, daca aveti carcasa care are si filtre de praf, nu uitati sa le curatati pe fiecare in parte.
In cazul unui laptop situatia este ceva mai complicata pentru ca fiecare laptop in parte se desface altfel, unele necesitand o demontare completa pentru a avea acces la racire. Inainte sa va apucati de orice, cautati pe youtube un tutorial, dar inca odata repet: daca nu sunteti siguri de ce faceti mai bine luati legatura cu un service autorizat care sa faca operatiunea asta pentru voi, in genul celui pe care il gasiti aici.
La final, ca fapt divers, eu pentru curatare acasa folosesc scula asta magica …
Un aspirator RACKETA made in URSS (pentru cunoscatori), mostenit de la bunica’mea care are inclusiv acea functie de suflare!
Sau iei PC-ul sub braț, te duci la o vulcanizare și îi dai omului de acolo cinci lei să te lase să le folosești aerul puțin.
PS: dacă nu ai mai făcut asta niciodată, chiar dacă pare o treabă ușoară, NU o face în weekend sau după ora 17. În cazul în care ceva merge prost – și, cel mai probabil, va merge prost – să ai pe cine suna, să ai un service de PC-uri la care să te poți duce șamd.
Nu stiu ce sa zic, da eu prefer sa aspir praful decat sa-l suflu
Apropo Stimabile rusii aveau aspiratoare cu nume misto, eu am avut un Buran(Буран) = viscol in traducere , ca naveta lor spatiala, pacat ca au oprit programul
@Ionut Staicu – solutia aia „hard-core” o recomandasem deja pe la Marius la comentarii, dar e bine ca ai pomenit si tu de ea aici. Compresoare moka gasiti si in benzinarii unde dupa ce ati alimentat cu combustibil puteti sa va ocupati putin si de suflat PC’ul.
In ce priveste cel de al doilea sfat: DA, asta poate fi sfatul de aur!
@Vasile – e complicata treaba cu aspiratul in cazul PC’urilor! Risti mult, plus ca nu reusesti sa scoti praful ala din toate cotloanele la fel cum reusesti cu suflatul. Au venit o gramada la mine in service cu diverse belele dupa tentativa de „aspirare” care se soldase cu diverse alte probleme colaterale.
Dap … sa stii ca rusii se pricepeau bine de tot sa dea nume la lucruri in general.