Criza mondiala a chipurilor, care va continua si in 2022, afecteaza tot mai grav producatorii de tehnologie, multi apeland deja la solutii de rezerva pentru a se pastra cat de cat competitivi pe piata, in acest sens, SONY anuntand ca va continua productia de console PS4 si in 2022, prin noua strategie incercand sa depaseasca aceasta criza si sa limiteze cat mai mult posibil pierderile care vor exista in actualul context mondial al crizelor, ce se anunta tot mai complicat.
Asadar, surprize, surprize, dar nu chiar surprize, ci doar semne ca si gigantii din alta normalitate incep si ei sa aiba probleme tot mai mari, trecand de la cifre record de incasari, la lupta pentru supravietuire.
SONY anunta ca va continua productia de PS4 si in 2022
Desi Sony nu a anuntat niciodată oficial cand va inceta sa producă PS4, conform surselor din companie, planurile initiale includeau incetarea asamblarii consolelor PS4 pana la sfarsitul anului 2021, lucru confirmat indirect si de lipsa acestor console de pe rafturi, de luni bune. Prin aceasta noua strategie de a continua productia de PS4 si in 2021, SONY spera sa depaseasca criza chipurilor prin adaugarea a aproximativ un milion de unitati PS4 vandute in acest an prin compensarea presiunii asupra problemelor de productiei a consolei PS5, o cifra care va fi ajustata ulterior in functie de cererea de pe piata, PS4 folosind cipuri mai putin avansate si implicit mai usor si ieftin de produs.
Productia de PS4 va continua si in 2022 ca un croosover intre generatii
Potrivit declaratiilor oficiala, noua strategie adaptata la criza chipurilor se vrea o strategie prin care PS4 sa fie un „crossover intre generatii”
„Este una dintre cele mai bine vândute console și există întotdeauna un crossover între generații”
a declarat șeful diviziei PlayStation, Jim Ryan, pentru bloomberg.com
Ambitia initiala a celor de la SONY cu PlayStation 5 ar fi trebuit sa faca o tranzitie rapida la cel mai recent hardware
Dupa uriasul succes al PS4, o consola lansata pe piata in in 2013, pandemia a dus la cresterea interesului implicit si al cereri de consolele pentru jocuri, PS5 trebuind sa faca o tranzitie rapida la cel mai recent hardware, insa problemele create de pandemia de coronavirus a incetinit foarte mult dezvoltarea software’ului in industria jocurilor, declansand, de asemenea, o crestere a cererii de hardware, care a facut ca si cele mai elementare componente sa fie foarte rare. Rezultatul a fost o consola foarte scumpa, greu de gasit si care nu are un portofoliu puternic de jocuri exclusive, fapt ce o face mult mai putin atractiva fata PS4 care are deja un portofoliu consolidat, de unde a rezultat o explozie a preturilor PS4 in ultimele luni datorita disponibilitatii tot mai reduse, desi toata lumea se astepta ca odata cu aparitia PS5, acesta sa scada cum ar fi fost si firesc dealtfel.
SONY a inclus tacit in noua strategie si PS3
Desi SONY anunta ca in 2021, PS3 nu va mai avea acces la PSN, criza chipurilor a facut compania sa se razgandeasca la jumatatea lui 2021, anuntand ca PSN va continua sa fie disponibil pentru PS3 pentru o perioada nedeterminata, marea surpriza fiind ca in toamna lui 2021, PS3 sa primeasca si un update major de firmware (4.88) care a adus suport atat pentru noile formate blue-ray cat si imbunatatiri semnificative ale performantei acestei console, a carei productie a incetat in 2017 si lansand o serie de speculatii intre milioanele de fani ai acestei console, care acum au asteptari si cu privire la eventuale lansari de jocuri ce pana acum au fost disponibile exclusiv pentru PS4. In acest sens, SONY nu a confirmat nimic oficial si este foarte putin probabil sa se intample asta, dar daca aceasta criza a chipurilor se va adanci, nu este nici exclus in totalitate, deoarece jocurile raman cea mai mare sursa de venituri a Sony care are nevoie de finantare masiva pentru a face anuntata trecere inspre VR si metavers.
Opinie personala
La cum se arata lucrurile in acest moment si avand in vedere ca dupa criza pandemica este deja in plina desfasurare cea energetica si implicit economica, terminarea crizei chipurilor in 2023 pare in acest moment mai mult decat improbabila, acest lucru ducand in tot mai multe industrii la tot soiul de decizii de extrema urgenta, cum este si aceasta decizie a Sony in tentativa de a incerca ca in felul asta sa limiteze uriasele pierderi care se anunta cu privire la PS5 care a fost ingropat inainte sa se nasca. Usor nu va fi pentru nimeni, nici macar pentru acesti giganti care in normalitatea de dinaintea pandemiei, dominau autoritari ramuri ale unor industrii de zeci de ani de zile. Dincolo de lumea consolelor este interesant de urmarit aceasta lupta pentru supravietuire a marilor giganti din diverse industrii, pentru ca desi nu recunosc, fix despre asta vorbim si va fi o lupta tot mai grea, la finalul ei fiind foarte posibil ca din multi sa ramana doar istoria pentru ca fie nu vor reusi sa se adapteze la timp tavalugului ce vine peste ei, fie nu vor reusi sa faca fata. Timpul ne va spune.
Poate o să-mi iau niște înjurături, dar nimeni , inclusiv greta energeta, nu vede elefantul din sufragerie – cripto monezile .. când se știe oficial că se arde energie mai multă decât pot produce individual mai multe țări din europa, când hardware-ul necesar pune presiune și mai mare pe piața cip-urilor .. există soluții – de exemplu, unul dintre modelele statistice care asigură integritatea blockchain-urilor – în particular Bitcoin sau Ethereum este ceea ce se numește ‘proof of work’ .. work my ass, e vorba de cine consuma majoritar energie – propun un model mai green – dai la pedale la bicicleta cu dinam, și doar așa faci proof of work .. lăsând gluma?! la o parte, există prețuri pe o bursă globală de crypto – strict corelată cu prețul energiei .. din ambele direcții .. ori se face o bursă globală de energie, ori se renunță la crypto in forma de acum.. e ca și cum mare parte din planetă suferă de foame, și o minoritate face bani din aruncarea mâncării la gunoi .. pot sa dezvolt, dar una peste alta e clar că trebuie făcut ceva, urgent.
Absolut corect! Privind din perspectiva asta, un lucru „neglijat” in criza din Kazakstan este acela ca aceasta tara producea o treime din cryptomonedele tranzactionate, explozia facturilor la energie afectand grav aceasta productie de unde si instabilitatea si scaderea abrupta pe piata crypto care a ajuns a trecut de pragul psihologic de scadere, evaporandu’se miliadre de euro ce s’au dus ca lichiditati in uriasele averi pe care le’au facut noii miliardari ai pandemiei printre care au inceput sa se numere tot mai multi detinatori de crypto proveniti in urma acestei scheme piramidale, un soi de Caritas 2.0. Da, este un urias elefant in sufragerie si nimeni nu zice absolut nimic in sensul asta, productia de crypto in forma actuala fiind unul dintre cele mai mari dezastre care s’au cunoscut din punctul de vedere al dezechilibrului energetice al lumii, consumul de energie pentru producerea lor in 2020, potrivit estimarilor, depasind’ul pe cel industrial, in China provocand grave probleme ale perturbarii sistemului energetic, doar anul trecut chinezii instaland o putere de aprope 30GWh suplimentari, energie bazata pe termocentrale pe carbune. Si ca sa fim in tema, fiind o inflatie de PS3 ieftine pe piata, datorita puterii mare de procesare a celebrelor procesoare CELL pe care le au aceste console si a preturilor tot mai ridicate ale componentelor PC, chinezii si rusii au prins din zbor ocazia si au dezvoltat si instalat ferme PS3 si PS4 cu care mineaza la greu si mult mai eficient decat cu clasicele clustere.
Ferme PS3 in China
Ferme PS4 in Ukraina
M-a speriat si pe mine pretul in noiembrie, dar cum isi doreau copiii luam ca le promisesem daca sunt ok cu scoala, noroc cu tine si articolul scris de tine despre PS3 si l-am luat pe ala si tv si stick smart in banii aia. Merge de rupe si tv si ps3, si stick copii sunt fericiti, eu bucuros de muzica si filme in sufragerie, nevasta are retete la tv din bucatarie, multumesc de ajutor maitre, ca te pomenesc des!
Sa fiti sanatosi si bucurosi, n’ai de ce sa multumesti, nu am facut decat sa exprim niste opinii!