Teodorovici arunca nucleara: un pachet de masuri pentru viitorul Romaniei!

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat romanilor un pachet de masuri financiar-bugetare absolut necesare pentru viitorul Romaniei. Acest pachet este propus in dezbatere publica si va fi adoptat de Guvernul Romaniei printr-o ordonanta de urgenta in perioada urmatoare. L’am urmarit cu atentie pentru ca eram interesat de masurile propuse pentru 2019, iar mai jos voi incerca sa fac o sinteza pentru cei care nu l-au urmarit din diverse motive, cum ar fi pauzele de publicitate din mijlocul prezentarii care m-au scos si pe mine din minti, dar sa trecem peste asta si sa intram putin in subiect.

O sa incep cu vestea cea mai importanta, care vizeaza o larga categorie sociala, adica pensionarii. In ciuda tuturor doomsterilor:

  • Punctul de pensie: se va majora si in anul 2019 cu 15%, urmand ca la 1 septembrie 2019 sa urce la 1265 lei.

De asemenea, pensia minima va urca si ea de la 640 la 704 lei, tot la 1 septembrie 2019.

Vizavi insa de o chestiune care pe mine personal m-a agitat multa vreme, adica lacomia bancilor fata de romani si Romania, se prefigureaza o masura poate de luat in seama de toata Europa.Iata propunerea:

  • Plafon pentru lacomia bancara

Guvernul sanctioneaza lacomia bancara, care prin intermediul ROBOR, determina cresterea dobanzilor bancare si implicit iau mai multi bani din buzunarele romanilor care au credite.

ROBOR este o dobanda de referinta stabilita ca medie a dobanzilor la care primele 10 banci din piata de imprumuta intre ele…prin urmare ROBOR poate fi crescut sau micsorat in functie de interesul comun al acestor banci.

Atunci cand cineva ia un credit bancar peste ROBOR se adauga si dobanda bancii respective. Astfel romanii ajung sa aiba cele mai scumpe credite din Europa, iar bancile cele mai mari profituri.

Pentru stavilirea acestui fenomen si in interesul cetatenilor, guvernul instituie taxa pe lacomia bancara, de la 1 ianuarie 2019.

Cum functioneaza ?

Pentru un ROBOR ( la 3 luni si/sau 6 luni) de pana la 1,5%, inclusiv, taxa este zero.

Apoi taxa pe lacomie se diferentiaza si creste progresiv astfel:

a) 0,2%, daca media trimestriala ROBOR este mai mare decat pragul de 1,5%, cu pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv.
b) 0,4%, daca media trimestriala ROBOR este mai mare ( fata de pragul de la pct a)) cu 0,51 – 1 punct procentual, inclusiv;
c) 0,6%, daca media trimestriala ROBOR este mai mare decat pragul anterior ( pct b) intre 1,01 – 1,5 puncte procentuale, inclusiv;
d) 0,9%, daca media trimestriala ROBOR este mai mare decat pragul anterior (pct c) intre 1,51 – 2 puncte procentuale, inclusiv.

Daca media trimestriala ROBOR depaseste cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinta, taxa de 0,9 % se majoreaza progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire de 0,5 puncte procentual.

Prin aplicarea taxei pe lacomie bancara la valoarea activelor din octombrie 2018 ar rezulta un venit bugetar suplimentar de 3,6 mld. lei.

Trebuia o data rupta pisica asta … sa plateasca si domnii bancheri in mod cinstit taxe si impozite … sa fie si acolo echitatea si etica aia de care tot vorbesc asa frumos in programele lor de guvernanta corporatista!

In vremea in care scriu aceste randuri, ma uit cu sila ce se mai agita UM DIGI 24 sa tina partea bancilor sa jupoaie romanii…vezi Doamne ca asa e dobanda la noiriscul de tarascuze ieftine si ridicole…suntem membri UE si NATO cu drepturi depline, tara cu economie de piata functionala, trebuia demult taxata aceasta lacomie care, daca ar fi incercat sa o aplice in Vest, ar fi vazut cum arata un loc alb cu gratii multe si groase…

Dar sa revenim la ce a mai zis Teodorovici, deci …

  • Masuri privind Pilonul II de pensii, un alt subiect multa vreme sensibil:

Se introduc 3 modificari:

1. Fondurile din Pilonul II vor putea participa la finantarea proiectelor strategice de infrastructura in regim parteneriat-public-privat. Deci bani romanilor, in loc sa stea degeaba in banci, pot fi folositi pentru dezvoltarea infrastructurii Romaniei.

2. Cetatenii vor putea opta pentru retragerea din pilonul II inainte de pensionare. Fondurile acumulate le vor putea fi transferate, dar se va retine un comision de retragere de 2%. Nu se pot retrage insa inainte de 5 ani de la inscrierea in fondul respectiv.

3. Se diminueaza comisioanele incasate de administratorii privati, in functie de rata de rentabilitate a fondului administrat. Astfel, administratori privati care nu se dovedesc eficienti vor primi un comision mai mic.

  • Se va face modificarea comisioanelor de administrarea a pensiilor private in functie de rata de rentabilitate a fondului de pensii private.

a)deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 1%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat sa fie virata la Casa Nationala de Pensii Publice;
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe luna, astfel: 0,02% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflatiei; 0,03% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la un punct procentual peste rata inflatiei; 0,04% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 2 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,05% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 3 puncte procentuale peste rata inflatiei, 0,06% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este cu pana la 4 puncte procentuale peste rata inflatiei; 0,07% pe luna daca rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflatiei.

Aceste masuri vin sa puna capat speram pentru totdeauna tuturor panicarzilor, doomsterilor si lansatorilor de fake news-uri care propavaduiau nationalizarea fondurilor de pensii si saracirea maxima a cetatenilor contribuienti…era mare agitatie ca ii pacaleste PSD-ul la buzunare pe Tinerii Frumosi si Liberi, ei bine si de data asta toate mizeriile vehiculate pana acum pe retele nu s’au dovedit decat niste mizerii pentru ca nu pana la urma se dovedeste inca odata ca nu se intampla nimic rau, ba se intampla de bine…personal, le spun in fata alora care au lansat asemena falsitati si manipulari sa le fie rusine pentru ca nu au facut decat sa panicheze lumea aiurea de parca nu au si asa destule griji oamenii pe cap, le mai lipsea si manipularea asta mizerabila.

O alta masura de mare interes pentru buzunarele noastre este anuntata plafonarea pe 3 ani a pretului la gaze care vine pe fondul cresterile necontrolate a preturilor, fara nicio justificare in realitatea economica, Guvernul a decis plafonarea pretului la gaze naturale livrat catre populatie.

Astfel de la 1 ianuarie 2018, pana pe 31 decembrie 2021, pretul la gaze pentru populatie va ramane la 68 lei/MWh!

Eh, daca aici se va lasa cu scandal mare, parca il vad pe Moise Guran alias Alarmatus Esuatus ce va caina el pe gazari si alti conexati la tuturoaiele cu bani din distributia de gaze…de unde curgea de acolo ca Dunarea primavara banutu…ei bine s-a cam taiat suvoiul, baieti! Nu va place? Invitam atunci companiile din domeniu sa cedeze activitatea asta unei companii nationale gen Romgaz, cu tot ce aveti in conturi,  si va luati tacticile abjecte si le aplicati poporului german, francez, sau cui vreti voi…dar nu noua de acum inainte!

  • Infiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii

Un alt subiect deosebit de importanta este acest fond care are  obiectivul de a contribui la cresterea economica inteligenta, sustenabile si incluziva bazate pe forta de munca calificata.

Fondul va fi utilizat pentru finantarea proiectelor de investitii în domenii prioritare cum sunt: sanatate, educatie, apa – canalizare, retea de energie electrica și de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultura, culte, sport si locuinte, dar și pentru finantarea proiectelor de investitii ale universitatilor.
Sursa de finantare o reprezinta împrumuturile în lei, acordate în limita sumei de 10.000 mil. Euro echivalent lei calculat la cursul de schimb al BNR la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.
  • Infiintarea „Programului statiuni balneare”
Acest program va fi finantat integral din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
Finantarea din Program se va face in proportie de 50% din cheltuielile eligibile ale societatilor comerciale si se va acorda sub forma unei scheme de ajutor de stat de minimis, pana la maxim 200.000 euro.
Sumele vor fi folosite, printre altele, pentru:
-reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport care sa faciliteze accesul la statiunea balneara;
-constructia, extinderea si reabilitarea capacitatilor de tratament balnear precum si a capacitatilor turistice de alimentatie publica si cazare;
-achizitia, in scopul dezvoltarii activitatii turistice, de imobile care nu sunt utilizate sau care nu sunt in exploatarea cu profil de turism;
-achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medicala specifice tratamentelor balneare;
-cheltuieli privind pregatirea profesionala a persoanelor cu calificari in domeniul HORECA si a persoanelor cu pregatire medical-sanitara, precum si cheltuieli pentru locurile de munca nou create pentru personalul cu pregatire medical-sanitara.
Romania poate si trebuie sa fie DESTINATIA NR. 1 DE BALNEO SI SPA A EUROPEI, pentru ca potentialul este imens…in mare parte infrastructura exista, doar trebuie upgradata si/sau reparata. Avem 31 de statiuni balneare, ape termale, lacuri sarate, peisaje…tot ce trebuie…in fapt deja lucrurile se misca in directia buna in multe locuri…iata ca acest program poate da un impuls suplimentar acestei veritabile industrii care sa atraga pe romani si pe straini deopotriva!
  • Programul guvernamental „GROwth – investim în copii, investim în viitor”
Acest program are ca obiect sustinerea financiara a investitiilor private in constructia si/sau infiintarea, amenajarea de gradinite olimpice cu profil sportiv, având ca rezultat dezvoltarea aptitudinilor sportive ale copiilor. Se urmareste construirea/amenajarea a circa 1.000 de gradinite a unor asfel de gradinite.
Ar fi prima oara dupa 1989 cand acea deviza Mens sana in corpore sano nu ar fi doar vorbe…sa nu mai vorbim de decongestionarea caminelor si gradinitelor existente.
Acest program trebuie insa corelat cu un program obligatoriu de pregatire si retentie a personalului didactic si auxiliar aferent.
  • Majorarea accizelor la tutun
Aceasta decizie este necesara pentru a se evita declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei. Deja s-a implinit un an de la momentul in care trebuia majorata acciza la tutun conform Directivei Europene 64/2011.
Astfel acciza la tigarete trebuie sa fie de minim 60% din pretul de vanzare la consumatorul final. Acciza creste astfel de la 448,74 lei/1.000 tigarete, la 483,74/1.000 tigarete.
  • Stimularea sectorului constructiilor
Se doreste a se acorda angajatorilor un stimulent prin scutirea de la plata contributiilor sociale pe perioada 2019-2028, iar angajatii din sectorul constructiilor vor plati cu 3,75% mai putin la contributiile sociale; aceste masuri sunt menite a combate munca la negru din acest sector si a stimula acest sector, deoarece este un secor vital al economiei nationale.
Acestea ar fi in mare prevederile ordonantei propusa de Guvern spre dezbatere publica. Sunt masuri indelung asteptate si care, daca sunt aplicate consecvent si cu buna credinta si fara exceptii, pot aduce beneficii enorme Romaniei si romanilor.
Pareri?

33 de comentarii la „Teodorovici arunca nucleara: un pachet de masuri pentru viitorul Romaniei!”

  1. Parcă nu am văzut amintită taxa de 3% pe cifra de afaceri în energie și comunicații – adică acolo unde ai consumatori captivi, e mult cash flow, și profiturile sunt garantate și mari .. îți garantez că dacă PSD apucă să aplice astea, ăia de la usr vor avea probleme majore, bănuiesc că sponsorii le vor cere banii înapoi .. ca și lui ciolos de altfel .. e nasol să iei bani și să nu livrezi … Sfârșești la pușcărie sau în vreun portbagaj, funcție de comanditar …

    Răspunde
  2. Parere… am una foarte buna, desigur despre articol! good
    In rest, ce sa zic, fiti patrioti si evitati market-urile frantuzesti, economiziti gazul frantuzesc, lemnul austriac, folositi doar bani cash, evitati bancile, bancomatele, magazinele online si alergati ca Radu daca tentatia e prea mare! good

    Răspunde
    • laugh când plafonezi prețul final, cel puțin la gaze, nici vorbă .. dar tu ai o problemă cu Dragnea, și judeci cu pipota … Așa de tare îi ustură, că au apărut deja elegii de presă în ziarele sistemului, și se fac apeluri disperate la dulap , să se ducă în guvern și să o bată pe veorica .. au uitat de amnistie laugh

      Răspunde
        • Vezi un pic ca baietii tai au mai dat o lege pentru andreiuca si ceilalti psdisti. Furi o viata, esti prins o data si dai inapoi cu 20% mai mult. E business asta!

          Răspunde
          • E vorba de evaziune , și numai de evaziune .. adică nu declari ridichile primite de la bunici, ai vreun apartament închiriat la negru, bacșișul nedeclarat de chelneri samd .. noi l-am băgat pe Gică Popescu la pușcărie, deși plătise prejudiciul, zilele astea Ronaldo a scăpat exact în felul ăsta ( paguba + amenda) de pușcărie .. abia aștept impozitul pe venit global, care ne va transforma pe 90% dintre noi în potențiali evazioniști, și freci hârtiile de taxe vreo câteva săptămâni să nu greșești vreo virgulă .. știu cum e .. atunci or să fie toți recunoscători pentru legea asta..

    • Asta cu gazele, e beleala mare, din primavara pana acum frantzuji de la mine via Olanda, au scumpit gazele in draci, bine vara e dilaila, #rezist, nu s-a prins nimeni, da acu’ la 180 lei 100mc de la 160/100mc, se simte, asa ca sa-i beleasca…. 5%, asta la inceputu’ anului, cash sa vina cu saci la ANAF laugh

      Cat despre Gheorghe de la tara, n-ai tu grija Mariuse, duminica a taiat porcu’, mai devreme sa kkt la wc in fundu curti si din cauza asta in casa pute a lavanda si nu a ghena ca la bloc, gaze n’are, telefon cu cartela, incarcat la 7 luni…. sa-l sune daca vrea careva sau sa strige la poarta, asta e…. mai greu de aia la cubice care platesc dijma la market

      Uite si un desen, Vitelul de aur ok

      https://www.youtube.com/watch?v=j7mLfnWShx0

      Răspunde
  3. Eu nu cred ca o stea pre mult în picioare aia cu plafonarea preturilor, au mai avut o tentativa și au retras-o pe motiv de lege comunista, incompatibilitate cu acordurile UE si sancțiuni de infringement.
    Daca aia vând cu de 3 ori mai mult decât prețul de producție nu înțeleg de ce nu pun limita la adaosul comercial, de genul distribuitorul este obligat să aplice un adaos maxim de X% , nu doar ca s-ar tempera aiurelile astea dar preturile chiar ar scădea si nu numai la gaze e necesara chestia asta.
    Ce fac acum e frecție, dacă va merge o perioada si se va anula va fi o nasolie si mai mare cand va reveni.

    Răspunde
    • În comunicații și energie tarifele sunt reglementate mai peste tot pe planeta civilizată .. nu a fost reglementat și de UE roamingul de exemplu ? În Israel a fost zilele astea scandal că au fost mărite prețurile reglementate la energie .. limitarea adaosului e neeficientă – plimbă gazul prin 10 off-shore-uri fiecare cu adaos de 15% și gata .. lanțurile de retail au niște adaosuri comerciale de te apucă mila de ei, dar prețul la raft e de 3 ori prețul producătorului …

      Răspunde
        • Da cine a zis sa le importe, le plimbă în acte, prin firme înregistrate în România, cu sediul social în tot soiul de insule virgine .. de taxe .. nu ești bun de capitalist, tovarășe .. banii se fac ușor , pentru unii … smile

          Răspunde
          • Chiar ma gândeam cum pana mea ridica aia prețurile, doar dacă vând intre ei unii la alții de zeci de ori.
            Dar tot nu cred ca plafonarea e soluția, dacă acolo e problema aia trebuie rezolvata, altfel ea nu dispare.
            Tranzacțiile si revanzarea trebuie legiferate si limitate cu cap.

        • Nu prea ai cum.. suveicile comerciale sunt foarte ușor de pus la punct … nu poți limita numărul de intermediari .. a, dacă statul își păstra un distribuitor major, care achiziționa fără intermediari și vindea la preț rezonabil, o rezolva singură piața .. dar exact asta au avut grijă ăia de la UE să nu se poată întâmpla .. și Consiliul concurenței ar putea rezolva mai multe, dar acolo chiar trebuie multă știință de carte, și chiar e greu să-i bați pe avocații corporațiilor .. deocamdată zbiară toți că a căzut bursa azi .. când a picat bitcoinul toți au fost mucles .. deși sunt mai multi români cu investiții în bitcoins decât la bursă ( ONG-urile nu se califică la ‘romani’ )

          Răspunde
          • Si partea aliata e mult mai nasola, dacă ești o firma, un distribuitor si cumperi gaz la un preț care deja e la plafonul maxim poate sa te dea ala oricând în judecata ca ii interzici sa pună adaos

  4. A incercat dulapu sa faulteze iesind in acelasi timp sa palavrageasca prostii cum se lupta el cu oamenii aia rai de la PSD…panalii….blabla…de parca el sinevasta sunt curati ca lacrima…a binevoit sa spuna ca o lasa sa se duca…am cazut in fund…apoi a dat-o dupa boscheti cand a fost intrebat CAND se va duce ravasitoarea la audieri…pe bune acum,,,nu va vine alora de l-ati votat sa vomitati?

    Răspunde
  5. D-l Radu, vezi ca e o mica greseala in articol, am realizat tarziu desi am citit sorry 68lei/MWh si nu mc, e undeva la 10,8 kwh/mc… se poate transforma pentru cine e curios! Bine acum pe factura e undeva la 135lei/Mwh, posibil sa fie despre gazul din productia interna?!
    Nu ca o ardem misto, contorizarea e in mc si noi platim kwh, e si asta o chestie! no

    Răspunde
    • Din pacate da, e o alta hotie mult prea putin stiuta si asta, facem cumva sa o dezvaluim noi mai mult. In rest, datele sunt din comunicarea publica, dar verifica el Radu. Multam de atentionare!

      Răspunde
    • Pe cine intereseaza, toata lumea plateste cu cardul, scaneaza un cod de bare, cine mai citeste o factura, e aberant… posibil sa ai si probleme cu ochii wacko

      Răspunde
  6. E bine, suntem pe drumul cel bun. Dacă în 3 ani reușește guvernul ăsta să facă ce și-a propus o să devenim cea mai mare economie a lumii. Oare unde am mai văzut eu treaba asta…?

    Răspunde
  7. Aia cu pensiile din primul carton este dezinformare. Pensiile, conform legii, trebuiau marite la 01.01.2018 si le-au marit abia in iunie. La fel nu se maresc de la 01.01.2019 ci abia in septembrie. Ma mir ca tovarasul Ice, proaspat pensionar, nu a comentat. Referitor la taxa pe lacomie, matusalemicul Adrian Vasilescu, da, desi „nu stie despre a cui lăcomie e vorba”, la UM Digi, o lecţie de economie pe înţelesul tuturor: „Taxa pe lăcomie va îngreuna situaţia celor care se împrumută la bănci”. Restul cartoanelor prezentate arata bine dar sa traim si sa vedem. Au mai fost cartoane cu km de autostrazi cu spitale regionale si multe altele. Poate macar acum in ceasul al 12-lea sa miste ceva.
    PS Tov. Vasile ai pus „desenul” cu Vitelul de aur din folclorul maghiar ca sa voteze UDMR-ul OG?. La cum merg lucrurile era mai de actualitate povestea lui Ostap Bender scrisa de Ilf si Petrov care tot Vitelul de aur se cheama.

    Răspunde
    • Maestre, un mic detaliu, dar important: sunt pensionar tanar pe persoana fizica, aka venituri pasive directe obtinute din investiti proprii si independente, in urma unui plan propriu de pensionare cu mult inainte de ce ar da statul la o anume varsta, ca acolo nu am asteptari. Deci cartonul ala este irelevant pentru mine, apare pus de Radu in postare in urma masurilor anuntate oficial in speta respectiva! hi

      Răspunde
      • laugh la vârsta ta, tovarășe, singura varianta rezonabilă de pensie de stat era pensia specială 😉 .. iar în acel caz, te durea fix la bască de un defazaj de 6 luni :)) .. toți își închipuie că, dacă nu pupi in cur usr, tefeleii și procurorii, înseamnă că ești nu știu ce bugetar cu interese .. și eu din 90 lucrez doar in privat .. ăștia nu au priceput că singurul partid de dreapta, și în general, singurul partid real din Romania, a rămas PSD :)) .. iar noi suntem de dreapta, și nu ne plac neomarxistii laugh

        Răspunde
        • Toata viata asta a mea am lucrat si eu in privat in afara de 3 luni intr’o mina de unde am plecat ca la 18 ani am zis ca e pacat sa imi ingrop tineretile. In rest, am fost si sunt pe barba mea, independent fara a avea nici o teava de la stat, nici vreun epolet si mai ales nici un cur de lins. laugh Pensie speciala? Pai am una … pe persoana fizica, mai speciala de atat ce poate fi? laugh In rest in ce priveste PSD, dupa 2004 mai liberal ca pesedieii nu au fost nime, m’au secat la ficat cu multe masuri parca prea libereale pentru mine unul desi mereu am zis pe aici (desi nimeni nu m’a bagat in seama) ca nicidoata nu am fost socialist mai mult decat masurile normale intr’o democratie! laugh Dar … nici pretentii nu am sa priceapa oricine, ca din cate vad cine a priceput a priceput si fara ca eu sa stau sa le explic! E suficient, nu mi’am propus niciodata sa multumesc pe careva sau sa ii fiu simpatic, ca frumos si destept sunt din nastere, doua defecte cu care m’am impacat! laugh

          Răspunde
    • D-l Cerevel, am zis sa ies un pic la pescuit la copca, din pacate s-a prins taman cine nu trebuia, da merge si asa! good

      Răspunde
    • Multumesc de atentionare, se discutase si putin mai sus beleaua, in fapt era pretul /MWh si nu /Mc … adica scamatoria aia de o practica mizeriile astea de la gaze, dar inca vad ca nimeni nu s’a prins.

      Răspunde
  8. Si totusi…. acei +15% la pensie de unde vin? Asta in special avand in vedere ca procentul de pensionari din populatia tarii e in continua crestere (fara a-l numara si pe Ice, binenteles laugh ).

    Răspunde
    • Daca incep sa dea cateva ceva si aia de sunt pe 0-1-2-3% profit de ani buni de zile desi tot in anii aia de la un an la altul anunta cifre de afaceri record, eu zic ca se strange de undeva! victory Facuse un amic de al meu, economist priceput nu ciuri-buri ca mine, un calcul rapid si din aia 3% doar, ce trebuie de acum cotizati la stat de marile companii, se aduna la foc automat peste 1 miliard de Euroi/an. Daca mai punem si ceva controale si sa incepa baietii destepti sa declare macar jumate din profitul real care sa fie impozitat cu 16% … eu zic ca se rezolva de aia +15% plus ceva „maruntis” de investiile anuntate pentru la anul!
      My 2 cents. hi

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura