A fost emisa si anul asta o serie de titluri de stat Tezaur 2022 in care s’a oferit pentru o perioada de trei ani cea mai mare dobanda de pana acum, respectiv 5,8% – la 3 ani, o dobanda decenta daca ar fi sa nu luam in calcul inflatia de peste 10%, o inflatie care are prognoza de pastrare a cresterii pana cel putin la sfarsitul acestui an.
Titluri de stat TEZAUR 2022
Ca tot au ajuns la maturitate o parte din ce aveam deja investit, am facut un drum pe la trezorerie si in cateva minute am reinvestit ce aveam la maturitate plus ceva economii pe care le’am mai facut intre timp cu destinatia fondului asta de rezerva in tentativa de a le proteja macar de o parte a inflatiei in speranta ca de la anul inflatia va fi in scadere, prognozele BNR si BCE aratand ca undeva la anul pe vremea asta, daca economia merge cat de cat si e un an bun pentru agricultura, aceasta ar trebui sa se duca in T2 2023 inspre zona de sub 5%.
Investitii in titluri de stat. Ce trebuie sa stii
Despre acest tip de investitii am scris aici cam tot ce era de scris la care as adauga ca poza de moment doar faptul ca anul asta am preferat sa renunt la o parte a economiilor in euro pentru a cumpara titluri de stat cu valoare nominala in lei, motivul fiind ca odata cu carambolul creat in Ucraina, euro a devenit o monenda volatila cu o perspectiva destul de proasta pentru anul asta, instabilitatea si scaderea puterii de cumparare datorate povarii cheltuielilor cu razboiul secret dus de Vest in Ucraina urmand sa zguduie destul de crancen zona Euro unde principalele economii au intrat deja in recesiune cu o pespectiva destul de sumbra pentru urmatori ani. O alta varianta pentru protejarea economiilor ar fi fost ceva investitii in aur, insa acum nu e o perioada prielnica pentru a cumpara aur datorita pretului mare de pe piata plus ca nevoia de lichiditati ce poate aparea la un moment dat ca urgenta e limitata in cazul acestui gen de plasament ce oricum nu e justificat in cazul sumelor mici.
Sanatosi sa fim si mai vede la anul.
Și eu am împrumutat statul masiv acum o lună și ceva, pe o dobândă mai mică, dar problema de bază nu e inflația, ci chiar stabilitatea băncilor și depozitelor de acolo, câtă vreme nu prea știm expunerea lor pe piața din Rusia – cam toate băncile străine de la noi au problema asta .. bine, gurile rele pot spune că eu împrumut statul doar când e PSD la guvernare, dar așa se nimerește, cu Câțu prim ministru era posibil orice – nu și-a plătit el datoriile pe persoană fizică în state, deci când era prim ministru avea deja antrenament .. și expunerea pe euro este minimă, doar pe cont curent, pentru cheltuieli prevăzute… prefer încă dolarul, care se va salva pe moment în dauna euro – putem vedea toți din ratele de schimb – deh, gazul de șist aduce bani unora și îi sărăcește pe alții .. să nu mai amintesc de armament .. premierul bulgar a plusat deja, și i-a sfătuit pe supuși să își doneze salariul pe o lună să-l ajute pe zelensky cu cheltuielile, că are greutăți omul, case multe, etc, și costă astea, putem să-l întrebăm pe sas pe tema asta.. deci să punem bani deoparte, să-l ajutăm pe omul ăla, să moară de ciuda Putin.. zic și eu ..
Si ai facut foarte bine, pe mine de o dobanda mai mica „ma ferit” obligativitatea certificatului verde cerut la inceputul anului prin institutiile de stat, deci din tot raul un bine! In rest nu am mai prea avut de unde sa investesc masiv pentru ca o mare parte a rezervelor de invesitii s’au dus in mica invesitie imobiliara ce am facut’o anul asta, din ce a mai ramas am depus aici aproape jumatate, iar in rest am pastrat ca lichiditatii de urgenta. La faza cu dolarul, iti dau dreptate si imi pare rau ca nu m’am miscat cu ceva in directia asta inainte sa inceapa carambolul din Ucraina, pentru ca dolarul va fi pe crestere, deh, gaze de sist, export de armament, energie, USA trage de pe europeni si pielea si o sa traga la greu de cand au transformat Europa intr’o colonie, ce ironie. Dar, multumesc lui Dumnezeu ca deocamdata e ok macar asa, important e ca nu sunt dator nicaieri, cu atat mai putin la bancile europene care au expunere uriasa in Rusia, Raiffeisen, Unicredit, Societe General, Erste, ING fiind cap de lista cu pierderi cuprinse intre 25 si peste 50% si e abia inceputul iar dezastrul se va vedea in curand si pe la subsidiarele de la noi in ciuda asigurarilor BNR ca situatia e mai buna acum decat era in 2008.
In ce priveste indemnurile premierului Bulgariei, ce sa zic, sa fie la ei, eu prefer sa imprumut statul roman ca pe aici imi fac veacul, cu slava Ucrainei ii las pe altii!
Eu am ceva bani pus cu ~4 pe anul trecut si am scos dobanda bunicica. Imi vine sa anulez si sa ii trec pe dobanda de acum. Oricum, am mai adaugat si anul asta niste bani acolo, chiar si pentru 1 an, cat stau si nu produc nimic altceva.
Pai daca nu ajuns la maturitate si il anulezi, pierzi dobanda aia bunicica ce ai incasat’o acum! Mie la an nu prea imi convine pentru ca e dobanda micuta si oricum asta e fond de rezerva dedicat investitiilor de genul asta si nu pentru altceva. In rest, da, decat sa stea intr’un sertar mai bine ii depui acolo, pentru ca spre deosebire de banci nu ai nici comisioane nici impozit, restul am scris eu prin postarea aia pentru aia interesati de genul asta de investitii.
Are doar 1 an. Pierd dobanda asta, dar pe urmatorii 4 ani e ceva mai mare. O sa fac o simulare cand e timp sa vad ce diferente sunt, daca chiar merita.
Azi a fost ultima zi de subscritie la editia asta, nu cred ca mai are rost sa iti bati capul!
Va agitati degeaba. Nici nu stiti ca nu veti avea nimic si veti fi fericiti. Ma rog, daca va plictisiti si n-aveti ceva mai bun de facut, enjoy!