Tot mai multe state anunta masuri pentru pastrarea numerarului in circulatie

Digitalizarea banilor din ultimi ani, accelerata si stimulata masiv in pandemie, a inceput sa fie vazuta ca o problema de securitate a stabilitatii economice in tot mai multe state si mai ales in cele unde aceasta digitalizare a atins un prag foarte ridicat, fapt ce a dus la o vulnerabilizare si expunere foarte mare a mecanismelor financiar-bancare in fata crizelor ce pot perturba sau chiar duce la blocarea acestui sistem si implicit la un risc ridicat de prabusirea a lui.

Suedia, „banii cash trebuie sa ramana in circulatie”

Una dintre cele mai digitalizate tari din lume este Suedia, tara unde aproape 99% din plati sunt efectuate in sistemul digital, fapt ce a atras atentia guvernului care in urma unei analize si dezbateri a decis ca banii cash trebuie sa ramana in circulatie, iar utilizarea lor sa fie stimulata mai ales in tranzactiile cu institutiile statului.

”99 din 100 de SEK sunt digitali. Plata cash trebuie sa ramana, s-a stabilit intr-o analiza a guvernului. Riscurile pentru o totala digitalizare sunt mult prea mari, mai ales in situatii de criza”

se arata in concluzia raportului expertilor suedezi.

Potrivit raportului, guvernul va recomanda populatiei sa aiba in permanenta cel putin 200€ cash. Pentru farmacii si institutii de stat, se intentioneaza a se introduce obligativitatea primirii banilor cash. Problema Suediei este insa cea legata de apetitul populatiei pentru digital, acestia find refractari la ideea de a isi scoate economiile cash din conturi, preferand creditarea digitala.

Elvetia pregateste un referendum pentru ca dreptul de utilizare al banilor cash sa fie trecut in Constitutie

Organizatia civica „Miscarea Elvetia Libera” a anuntat stangerea a 100.000 de semnaturi,  adica numarul necesar pentru orgazinarea unui referendum pentru stabilirea prin Constitutie a unei „cantități suficiente de bani lichizi în circulație”. Asta ar insemna automat si obligarea comerciantilor sa accepte plata cu bani cash, dupa ce tot mai multi operatori economici au inceput sa permita plata doar cu cardul, cu telefonul mobil sau prin transferuri pe aplicatii.

„Eliminarea banilor numerar nu doar că atinge problema transparenței, simplității sau securității, ci de asemenea aduce un risc uriaș de supraveghere totalitaristă”

atrage atentia Richard Koller, presedintele Miscarii Elvetia Libera, portivit Reuters.

Spre deosebire de suedezi, o buna parte dintre elvetieni se tem ca tara risca sa devina o asa-numita „cashless society”, cum sunt numite sistemele economice în care toate plățile se fac doar electronic – cu cardul sau prin transferuri bancare, lucru ce ar vulnereabiliza atat economia Elvetiei cat si drepturile si libertatile cetatenesti.

Germania continua sa fie o tara a banilor cash, „numerarul va rămâne cu noi în viitor”

Desi pandemia a dus la o importanta crestere a nivelului de tranzactii digitale si in Germania, imediat dupa pandemie trandul de utilizare a banilor cash a revenit in obiceiurile germanilor, tara unde banii cash sunt folositi pentru plati intr’o majoritare zdrobitoare, desi se observa o usoara crestere a preferintei pentur platile digitale si la tineri nemti.

 “Numerarul este încă popular printre consumatorii din această țară ca mijloc de plată, astfel încât clienții băncilor din Germania se pot baza în continuare pe bancomat. Infrastructură care este orientată către comportamentul de plată.”

Potrivit derwesten.de , Deutsche Bank și Postbank sustin acelasi lucru, in acord cu expertii in drepturile si libertatile civile, Germania find cunoscuta ca una dintre tarile cu una dintre cele mai dure legislatii de protectie a datelor personale dupa reunificare.

Franta a respins toate incercarile de eliminare a banilor cash de pana acum

Desi este una dintre tarile cunoscute a avea un apetit ridicat in privinta progresului, cu privire la economie, Franta ramane o tara destul de conservatoare, acesta tara find si una dintre ultimele tari ale lumii care folosesc in continuare una din metodele preferate de plata din anii ’80, cecul tiparit si completat manual, la ora actuala existand o lupta a autoritatilor cu privire la eliminarea pe cate posibil a acestui mijloc de plata invechit, metoda gasita find lasarea la liber a comerciantilor de a mai accepta sau nu plata cu acest mijloc de plata, acestia find obligati doar sa afiseze daca nu il mai accepta. Cu privire la banii cash, toate tentativele de pana acum de a incerca eliminarea acestora intr’o forma sau alta au esuat, francezii apeland in egala masura atat la plata cu mijloace moderne cat si cash.

In Romania plata cu numerar este protejata prin lege

In Romania, reglementarile platilor in numerar sunt prevazute de LEGE Nr. 70/2015 din 2 aprilie 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru introducerea sistemelor moderne de plată”. Cu toate acestea, prin Senat exista o lege care se coace cu privire la interzicerea platii tuturor salariilor cu numerar, problema acestei legi find deocamdata lovita de nulitatea unei decizii a Curtii Constitutionale, care a decis ca partial neconstitutionala obligativitatea folosirii banilor virtuali prin Decizia nr. 859/2009, care a statuat:

”Obligarea personalului din instituţiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului condiţionează folosinţa acestor „bunuri” de existenţa bancomatelor şi automat de voinţa unor persoane juridice private (bănci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane. În aceste condiţii, se ajunge la micşorarea drepturilor salariale ale persoanelor din instituţiile publice, fără a se ţine cont de consimţământul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, fiind ţinuți de limitarea zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă. Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decât doar pentru un interes de utilitate publică și nicidecum pentru un interes privat”.

Curtea Constitutionala constata neconstitutionale prevederile ca plata drepturilor salariale prin card sa fie obligatorie.

Opinie personala

Desi dupa pandemie toata lumea era fericita de platile electronice, prin unele state find oricum demult uitat cash’ul, razboiul si crizele care l’au precedat, precum si uriasele provocari de securitate cibernetica ce se arata la orizont odata cu dezvoltarea AI’ului odata ce „Cutia Pandorei” a fost deschisa, a inceput sa provoace ingrijorari in randul mai multor state cu privire la expunerea pe care o aduce utilizarea exclusiva a banilor digitali, ce pot duce la prabusiri de rasunet a unor banci in caz de panica pe piata, cazul prabusitii SVB find unul mai mult decat elocvent, vinovat pentru aceasta prabusire a unei banci cu active de doua ori cat sistemul bancare romanesc in doar 48 de ore, find gasit a fi… telefonul mobil, aparent banalul instument prin care accesul facil si instant la tranzactii a dus la aceasta prabusire, prabusirea Credit Suiss urmand acelasi model. In concluzie, opinia mea este ca in ciuda dorintei de control si obedienta a maselor, dupa ce acest val de asa zis progresism, intr’un final se va ajunge la un compromis in care platile cu ambele monede (digitale si fizice) vor fi disponibile multa vreme de acum inainte.

8 comentarii la „Tot mai multe state anunta masuri pentru pastrarea numerarului in circulatie”

  1. Nu stiu cum naiba se face ca toate solutiile astea moderne se lovesc de nulitatea aplicarii lor practice intr-o forma sau alta, cu banii astia electronici find la fel cum e cu masinile electrice, nu le ai niciodata disponibile 100% cand ai mai mare nevoie de ele! laugh Va mai dura o vreme pana le trec unora gargaunii astia, dar sunt convins ca le vor trece si se va face compromisul realist de care ziceai si tu.

    Răspunde
    • Mereu compromisele si caile de mijloc au fost cele care au dat randament in societatile democratice, cand ne vom intoarce la democratie asa va fi si in cazul dat.

      Răspunde
    • @Cakanika „Tinta” nu suntem noi, ci copiii nostri. Ei nu vad nimic negativ cu cashless pentru ca sunt deja obijnuiti

      Răspunde
  2. Sa nu punem egal intre ce e in Romania si in Suedia, din punctul de vedere al banilor. Sunt extreme. In Suedia ai foarte multe locuri in care ai card only. Daca te duci la buda iti trebuie card sau faci susu in aer liber. La noi nu se pune problema asta.

    Răspunde
    • N’am pus egal nicaieri, am prezentat doar situatii in baza discutiilor care se poarta peste tot prin lume pe tema asta, chiar daca la noi nu exista dezbatere, cum nu exista despre nici o tema de interes.

      Răspunde
  3. Nu stiu exact care e situatia in Romania, dar in Suedia, daca nu ai nr personal, nu poti avea cont bancar. Daca nu ai cont bancar, angajatorul nu-ti poate da cash. Daca ai cont bancar: primesti in fiecare an o declaratie despre cati bani ai dori sa pui in cont lunar si de unde vin banii. Nu ai voie sa retragi lunar mai mult de o anumita suma. Nu poti depune mai mult de ca. 1000 euro lunar. Daca faci altfel, eventual te intreaba de unde ai banii si nu merge cu tata, mama, prieteni, dar cel mai des iti inchide contul. Poti transfera la alta banca, dar acolo o iei de la capat. Exclus sa retragi suma mare de bani, fara aprobarea lor prealabila. Daca ai cash si vrei sa platesti cu ei, esti mai mult sau mai putin infractor, dar banii sunt negri, cam asta e perceptia. Exista multe beneficii cu utilizarea cardului, dar imi aduc aminte panica, atunci cand casele unor magazine alimentare au incetat sa functioneze si nimeni nu avea cash, bancomatele s-au golit, iar vanzatorii dadeau bon scris de mana.

    Răspunde
    • In Romania, inca, e ceva mai relaxata treaba, insa acelasi model au de gand sa il implementeze cat mai curand si aici, respectiv: renuntarea la plata cash a venituirlor; obligativitatea ca toata lumea sa aiba un cont bancar; salariile sa fie platite in acel cont; limita la tranzactiile cash sa fie redusa la minim, acum e inca la 10.000EU, pentru ce trece peste aceasta suma, trebuie sa dai explicatii si esti raportat automat la ANAF care eventual te poate lua la intrebari suplimentare. Retragerile unor sume mari de bani se fac tot cu o cerere prealabila la banca, limita de retragere cash la bancomate e stabilita intre 1000 si maxim 2000EU, in functie de banca. Cam asta este situatia acum, trendul platilor electronice find in crestere si aici.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura