In urma cu doua zile Twitter a anunta ca blocheaza accesul celor nelogati la un cont sa mai poata citi tweet-uri, profiluri sau orice alte informatii. Ieri, Elon Musk, anunta o decizie controversata, respectiv ca Twitter limiteaza numarul de tweet-uri pe care le pot vizualiza utilizatorii platformei.
Twitter testeaza o noua forma de cenzura prin limitarea vizualizarii continutului?
- conturile verificate sunt limitate „temporar” la citirea a 8.000 de mesaje/zi;
- conturile neverificate pot citi 800 de mesaje/zi;
- noile conturi neverificate pot citi 400 de postări/zi.
Potrivit lui Musk, Twitter implementează aceste modificări ca „limite temporare pentru a aborda nivelurile extreme de eliminare a datelor și manipulare a sistemului”.
Ce s’ar putea afla in spatele acestei decizii controversate
Dincolo de anuntul lui Musk, in spatele acestei decizii controversate se poate afla si apropierea datei limita prin care Twitter trebuie sa se alinieze noilor legi de control al internetului, respectiv de „combatere a dezinformarii”, Twitter find vizat in mod direct de oficialii europeni, care l’au amenintat pe Musk ca daca nu se aliniaza masurilor de cenzura impuse, Twitter risca amenzi de pana la 6% din cifra de afaceri.
Twitter a acceptat sa respecte regulile UE care interzic „distribuirea stirilor false, a propagandei și a îndemnurilor la încălcarea legii”
Pe data de 23 iunie 2023, Twitter a anuntat ca va accepta conditile impuse de noua legislatie UE, permitand si unei echipe a Comisiei Europene sa se deplaseze la sediul companiei si sa „facă o serie de teste cu angajații care monitorizează conținutul”, potrivit comisarului responsabil pentru piața interna a UE, Thierry Breton, potrivit The Guardian.
Regulamentul privind serviciile digitale (Digital Services Act) va intra în vigoare în UE de la 25 august
Legea care va institui cenzura pe internet (Digital Services Act) va intra in vigoare la data de 25 august 2023 si este cu mult mai dura decat directiva europeana pe care o inlocuieste, impunand orice masuri sunt necesare „pentru evitarea dezinformarii”, cuprinzand atat sfera de comunicare cat si servicii.
Opinie personala … atat cat mai putem avea una
Oricat l’ar injura cineva pe Musk, apelarea la aceasta solutie este probabil ca o cale de compromis cu privire la noua legislatie care instituie cenzura online, prin acesta limitare a vizualizarii continutului reducand automat si distribuirea de stiri sau informatii neconforme liniilor trasate de „Ministerul Adevarului” ce isi intra oficial in drepturi incepand cu 2024. Practic, aceasta noua legislatie, ce este impachetata ca una care apara dreptul al exprimare, este cea care in realitate suprima in mod brutal acest drept, urmand modelul testelor de cenzura facute in pandemie, cand orice voce care nu predica propaganda oficiala a fost suprimata, lapidata moral si profesional, fara drept de apel. Daca ar fi sa speculam, am putea lega in mod direct regia ultimelor proteste violente orchestrate in Franta, de impunerea acestei legislatii alaturi de alte nenorociri dupa inabusirea controlata a lor, ce va face ca in scurt timp, Franta sa fie prima puscarie digitala a Europei, cu largul accept al populatiei care in numele „stabilitatii si sigurantei nationale” va accepta sa le fie suprimate toate drepturile si libertatile individuale, pentru „protejarea protejarea drepturilor si libertatilor colective”, modelul find testat deja cu succes in pandemie.
Nu stiu cat vom mai putea scrie liberi nici pe aici, dar in ciuda aparentelor, cred ca ceea ce se intampla e de bine, acesta find un prim pas inspre vindecarea societatii!
Mno, ce bine, ne intoarcem la discutiile la bere in fata blocului!
Eu v-am zis ca n-am incredere in Musk. N-ai cum sa ajungi ce ai ajuns daca nu esti botezat de fratie. Si mai ales sa si ramai. Good cop, bad cop. E banal spre simplu. Urmeaza filmul Ampuso!
Sustin, https://youtu.be/gcH85MVzH_o !
Ce ne mai putem dori, https://youtu.be/4bUk7XTzCO4 , in cea mai buna lume posibila?