Mult discutatii si controversatii ochelari de la Google vor fi retrasi din productie la numai doi ani de cand erau lansati cu surle si trambite. Desi primiteau marea cu sarea si au avut parte de un marketing foarte agresiv, popularitatea lor a fost a fost destul de redusa datorita faptului ca erau destul de incomozi de utilizat, nu foarte calitativi si chiar interzisi in unele locuri din lume datorita in primul rand faptului ca se putea filma sau fotografia cu ei fara ca cineva sa isi dea seama de asta. Una peste alta … nu au prins … iar Google a decis sa opreasca productia lor, dezvoltarea ulterioara trecand intr’un plan cu destinatie business in locul celei de masa.
In acelasi timp, Google anunta in sfarsit lansarea pe piata a proiectului Google ARA, prin Ara Spiral 1 ce pare inspirat din epoca de inceput a PC’urilor. Practic … avem de a face cu un soi de smartphone modular, care va permite oricui, chiar si celor fara nici o pregatire tehnica, sa isi configureze smartphone’ul cu ajutorul unor electromagneti permanenti in functie de cum isi doreste sa fie smartphone’ul lui. In proiectul celor de la Google au fost atrasi numerosi producatori, care isi vor oferi componentele prin intermediul unui magazin special creat de Google in acest sens. Evident ca nu vom avea de a face cu niste telefoane foarte aratoase, dar acest lucru va fi compensat in primul rand de faptul ca preturile foarte mici si in al doilea rand de posibilitatile multiple de a iti configura smartphone’ul atat dupa preferinte cat si dupa buget.
Daca in privinta ochelarilor Google am fost sceptic de la bun inceput, in privinta acestui telefon modular nu pot sa spun acelasi lucru, ba chiar intrevad cumva viitorul smartphone’urilor care in forma actuala au atins de ceva vreme apogeul, trendul lor actual fiind descendent. Sunt aproape sigur ca ideea celor de la Google daca va avea succes va fi copiat si de alti producatori, astfel ca in cativa ani s’ar putea ca aceste telefoane modulare sa acapareze mare parte din piata entry-level, pentru ca ideea de a avea acelasi sasiu pe care sa iti schimbi doar componentele in functie de ce iti doresti sa aiba telefonul tau este una mai mult decat binevenita, modelul acesta functionand anii de zile in cazul PC’urilor care au ramas si in ziua de astazi preferate tocmai acestei calitati. Daca la inceput si acolo a fost doar IBM, in scurt timp IBM a devenit un standard pentru miile de producatori de componente si nu nu numai. Probabil istoria PC vs MAC se va repeta in curand si pe platformele mobile, unde intr’un final cei de la Apple vor fi zdrobiti de popularitatea exploziva a acestor smartphone’uri foarte ieftine si cat vrei tu de performante.
Ma numar printre sustinatorii acestui proiect si in acelasi timp probabil ca voi fi si printre primi lor clienti pentru ca eu cred ca doar diversitatea poate aduce progres! 😉
Voua cum vi’se pare? Ati da banii pe asa ceva? Credeti ca o sa prinda ideea celor de la Google?