Nu am timp de blog … doar de una scurta …
Bulgarii au iesit in strada din cauza majorarilor fabuloase la facturile de electricitate. Unul din motivele acestei majorari este introducerea in sistem a energiei regenerabile … adica eoliene si alte metode neconventionale de producere a energiei electrice.
Nu stiu costurile de productie dar teoretic dupa umilele mele cunostiinte … energia regenerabila nu ar trebui sa aduca niste ieftiniri ale facturilor … avand de a face cu cea mai ieftina metoda de productie a energiei electrice?!?!
Poate ma lamureste si pe mine cineva.
Cred ca deocamdata energia regenerabila se produce la costuri mai mari pentru ca investitia initiala in tehnologie moderna e foooarte mare.
Poate ca pe viitor costurile de productie vor scadea si atunci se va ieftinii electricitatea … sau nu.
Deocamdata e doar un fel de hipstereala ca si cea cu autoturismele electrice.
Aiurea! Nu fac decat sa profite la maxim de orice. Niste nenorociti.
Te citesc de multa vreme in tacere. Acum mi-ai ridicat mingea la fileu pentru ca din intamplare fac parte din industrie. De vina sunt impozitele foarte mari pentru acest tip de energie cumulate cu investitiile destul de mari. Daca statul roman ar fi dispus sa ajute producatorii de energie alternativa prin reducerea accizelor pana la recuperarea investiilor producatori ar putea negocia un pret mai mic la noi nu este cazul, statul vrea TOT fara a se gandi ca au fost si niste investii ce trebuie amortizate. Acest lucru bineinteles ca sunt puse tot in carca populatiei ca deh.
Nu indraznesc sa iti cer da scrie mai des, nu de alta da la munca nu am ce sa citesc dimineata la cafea.
Mie oricum si pretul actual de la noi mi-se pare bataie de joc dar cine sunt eu sa am ceva de zis?
Eu consider ca pretul la electricitate pentru populatie e ok. La mine, intr-un apartament cu 2 camere unde merg mereu 3 calculatoare, factura e in medie de vreo 80 de lei pe luna.
Cat despre energiile regenerabile: da, ar trebui promovate la maxim si intr-un final sa producem electricitate exclusiv din asta. Preturile sunt atat de mari datorita infrastructurii necesare acestor tipuri de energii, care sunt mult mult mai scumpe decat o clasica centrala termica.
Pentru un salar minim pe economie de 6 milioane si jumatate sa dai 800 de mii pe curent/luna mi-se pare enorm mai ales ca din spusele tale nu ai nici macar un frigider bagat in priza ca sa nu mai vorbim de o masina de spalat sau un boiler electric.
Ca sa nu fiu total in afara discutiei si mie una mi-se pare o aberatie si nu inteleg la ce sa ne mai zbatem sa facem centrale de acest tip daca costurile lor de productie sunt atat de mari. Asa cum spunea D-Petre si asta este un paradox asemanator cu cel al masinilor electrice.
D-Petre – si atunci care este folosul nostru direct?! In afara de faptul ca suntem o turma pe care alti exprimenteaza imbogatirea nu vad unde sunt avantajele. Cum naiba la inceputurile distributiei de energie electrica … atunci cand nu exista nici macar o sarma pusa pe vreun stalp, energia electrica era accesibila oricarui amarat iar acum tinda sa devina un lux atat de mare?! Nu cred in teorii ale conspiratiei … dar toata indobitocirea si crearea dependentei de energie electrica prin tot si toate nu poti nega ca nu te pune putin pe ganduri. Din punctul meu de vedere avem de a face cu niste indivizi care vor sa isi scoata investitia in viteza maxima ca apoi sa treaca pe niste profituri uriase fara ca planul lor sa includa un viitor.
Silent – multam pentru fidelitate … din pacate am foarte multe de facut in perioada asta … incerc sa dau si pe aici cand pot!
SoboLAN – trebuie sa fie de acord cu Lorelai. Pretul energiei electrice este urias raportat la veniturile populatiei din acest moment. Daca este sa ne luam dupa cei 650 lei ca salar de baza al peste 60% din populatia acestei tari, sa dai din ei 80 lei doar pentru factura electrica este foarte mult. Dar … traim intr’o societate capitalista … nu iti permiti … nu ai. Dureros dar adevarat.
La mine facturile la electricitate, desi fac economii, depasesc 180 lei pe luna in conditiile in care castig 900 lei pe luna. Nu stiu cum reusesti sa ai tu facturile asa de mici dar mie una nu imi sunt de ajuns doar niste calculatoare in casa.
Toate sunt scumpe in Romania raportat la salarii da iote ca noi spre deosebire de bulgari nu suntem capabili sa iesim in strada, desi la noi kw este cu mult mai scump chiar si cu aceste ultime majorari aplicate la ei! Nici pentru noi viitorul nu este mai roz … in acest an se vor aplica mai multe majorari datorita liberalizarii pietei.
@Lorelai, nu am specificat frigider, masina de spalat etc. pentru ca e cam subinteleasa existenta lor. Nu poti trai fara ele pentru ca totusi ai nevoie sa tii mancarea la rece si ai nevoie de haine curate. E evident ca am asa ceva in casa… la fel cum e evident ca am cel putin 1 bec in fiecare camera.
@ice Pretul energiei electrice NU e mare ! Problema e ca populatia nu are bani. Efectul e acelasi, dar cauza e total diferita. Doar pentru ca nu ai bani, nu inseamna ca e scump. Ci inseamna ca nu iti permiti. Sunt convins ca in tarile vestice pretul la electricitate e cu cel putin 50 % mai scump ca la noi… deci la noi e ieftin.
Ai dreptate insa vezi tu la aia reglementarea energiei se face in functie de veniturile populatiei iar patura nevoiasa beneficiaza de masuri de protectie sociala care sunt reflectate in subventionarea de catre stat. La noi nu se poate vorbi de asa ceva, nu exista un program in acest sens si in nici un caz o reglementare. Imi aduc aminte acum cum un anume domn de la ANRE (demis intre timp din fericire) le recomanda celor nevoiasi sa stinga becul din baie ca masura de ajutor.