Despre cele doua vulnerabilitati ale procesoarelor Intel (Meltdown si Spectre, a doua fiind o vulnerabilitate comuna tuturor procesoarelor de pe piata) s’a discutat mult, dar nimeni nu a prea venit cu teste concrete mai ales la generatiile ceva mai vechi, Intel multumindu’se sa testeze oficial doar generatiile aflate inca in garantia lor, respectiv 6-7gen, de unde lor le’a reiesit o scadere de performanta in testele de productivitate intre 3-12% conform unui raport oficial.
Pentru a ma lamuri cum sta treaba in rest, mi’am facut si eu in sfarsit ceva timp si am facut update’ul de la Microsoft pentru Windows 8.1/x64 pe laptopul meu, care este un →Core i5 2430 Sandy Bridge (generatia a 2-a refresh)/8Gb RAM DDR3/HDD. Pentru ca stiam cum se misca in rest si ochiometric, si pentru ca ma interesau aplicatiile de productivitate, ca test sintetic am apelat la CINEBENCH R11,5, un test care foloseste extensiv procesorul si grafica, tinand foarte putin de restul componentelor.
Rezultatul fara update:
Rezultatul dupa update:
Din rezultate, este vizibil pentru oricine ca performanta a fost redusa dupa update. Poate acele cateva procente la punctajul rezultat nu par mare lucru, insa cine cunoaste acest test si s’a mai jucat cu el, pentru a obtine in plus acele cateva procente din overclocking de exemplu, trebuie sa tragi ceva de procesorul ala, lucru valabil si la procesoarele stock.
Din ce am testat in utilizare normala, acest update nu se simte a reduce in vreun fel performanta pentru un utilizator de rand care nu foloseste masina pentru productivitate, ci pentru task’uri simple gen web surfing, rulare de continut multimedia sau aplicatii basice care nu solicita intensiv I/O, desi pentru un utilizator fin atent la detalii ce multora le scapa, pe ici pe colo parca nu mai reactioneaza chiar la fel, mai ales in cazul multitasking’ului . Baiul cel mare vine insa daca vrei ceva mai mult de atat, de exemplu in cazul meu la partea de Photoshop (unde ma interesa cel mai mult) procesorul gafaie vizibil chiar si ochiometric cand este supus unor task’uri ceva mai intensive cum ar fi lucrul cu mai multe layere, sau chiar procesarea/salvarea unor imagini de dimensiuni mari.
Asadar …
Din estimarea mea, in cazul masinii mele, am de a face cu o reducere a performantei cu o valoare cuprinsa intre 10-20% in task’urile de productivitate, ceea ce pentru mine unul este destul de mult! Din pacate inca sunt departe de desktop sa imi fac o parere si acolo (→Core i7 din generatia 6), dar in mod clar avem de a face cu o reducere a performantelor vizibila destul de importanta din punctul meu de vedere.
Concluzie:
In urma testarii cu InSpectre, aplicatie cu care pe langa monitorizare puteti dezactiva temporar functiile de protectie (il gasiti aici) surpriza a venit de la faptul ca defapt Microsoft cu update’ul existenta a peticit doar jumatate din problema, respectiv vulnerabilitatea Meltdown, nu si la Spectre pentru foarte multe din PC’urile existente si mai ales cele care nu au primit un update de Bios recent, desi si printre cei care care au primit update’uri de Bios in acest sens … sunt multi care se plang ca sunt in aceiasi situatie in care eram si eu …
Adica, daca faci acest update, pe langa faptul ca procesorul merge vizibil mai incet in task’urile I/O intensiv, ramane in continuare aprope la fel de vulnerabil ca si pana acum … daca esti ghinionist … ca alta explicatie nu a gasit nimeni! Pe langa asta, pe mai multe forumuri, multi dintre cei care nu sunt afectati de nici una din vulnerabilitati se plang de instabilitate dupa update’uri, chiar si in cazul unor masini asemanatoare, ca sa nu mai zic ca dupa teste repetate unii s’au trezit din nou vulnerabili dupa un nou update de BIOS.
Impresii personale de final:
Din punctul meu de vedere si nu numai, basicul ne invata ca o vulnerabilitate hardware ramane o vulnerabilitate hardware ce niciodata nu va putea fi rezolvata cu ajutorul unor patch’uri software! E ca si cum ai incerca sa cari apa cu ciurul sau sa faci din cacat bici si sa plesnesti cu el! Nu zic ca e rau sa faci acest update, insa sa nu cumva sa credeti ca ati rezolvat definitiv beleaua! E un soi de mai pune o propta … de care insa o sa te impiedici mereu!
Voi ati testat cat de vulnerabili sunteti? InSpectre ceva? Pareri?
Testeaza si tu cu un Cinebench mai nou, iesi mai bine
Nope … la R15 de exemplu nu mai este compatibil 100% VGA card’ul meu care are doar DX10.1 suport din HW. De R14 nu am mai dat nicaieri … iar pentru testarea asta pe scurt a fost mai mult decat suficienta varianta asta, ca in rest oricum am vazut ochiometric ca merge ca pasta.
„…basicul ne invata ca o vulnerabilitate hardware ramane o vulnerabilitate hardware ce niciodata nu va putea fi rezolvata cu ajutorul unor patch’uri software!”
Traiasca marketingul…. ar putea fi un nou tip de marketing… pe baza de vulnerabilitati, daca nu vrei sa-ti schimbi pc-ul te obligam noi cumva
Eu nu mi-am batut capul. Am lasat update-urile sa vina, sa isi faca de cap baietii.
@Vasile – la ce maestri sunt astia sa iti vanda orice vor si de ceva vreme buna incoace si CUM VOR, sunt convins ca vor intoarce toate antireclama asta in favoarea lor, iar urmatoarele produse se vor vinde exact in baza acestui tip de reclama! Si uite asa, or sa faca exact ce a facut si MS cu mizeria aia de uingaoz 10, cand au bagat de la ei update’urile pe gat la prostime cu tot cu bloatware, fara sa mai intrebe nimic pe nimeni, pe modelul: „lasa ca noi stim mai bine pentru tine!”
Asa or sa faca si aici … sunt sigur!
@Marius – fiind singura scula pe care ma bazez in perioada asta si avand si nervi slabi de felul meu, sunt interesat de ce mizerii fac astia. In alte conditii, daca scula asta era una secundara sau de test .. nu ma durea nici pe mine capul.
Oamenii seriosi folosesc AMD, said no man ever…
Ca ai adus aminte, pana si Marius mi’a confirmat ca la AMD a fost groasa … adica mai exact, dupa update … no fucking boot! Pe de alta parte, macar AMD e vulnerabil doar la Spectre nu si Meltdown … said a no fanboy, of no one!
Soluția corectă ? Procesoare open source .. developezi măștile în baie, procesezi felia de siliciu pe masa nanometrica din bucătărie, unde ai și cuptorul pentru controlul temperaturii, și îți compilezi firmware-ul pe unitatea din debara .. dacă e cu execuție speculativă, să fie și cu aproximativă, conform zicerii – ce își face omul cu mâna lui, procesor se numește
Cola ce zici tu acolo e marfa prohibita, nu prea as bate toba cu sfaturi din astea,, iti ard astia, de te toarna vecinu’, un prejudiciu pe ultimi 10 ani, si-ti scot una, doua open source-ul din cap si te aliniaza in Spectre
Corect, ca sa nu mai zic ca in ziua de azi pana si sacaz de calitate gasesti greu.
Sacaz mai gasesti la talcioc, beleau e cu blatul din bucatarie, cand o vedea nevasta praf de siliciu pe el si scheme speculative prin sertar pitite, nici nu vreau sa ma gandesc, topire instant