VOX POPULI în Poiana lui Iocan, Episodul 4

Încet, dar sigur, proiectul meu de podcast, început pe X, începe să prindă contur atât ca idee de bază (vocile oamenilor pentru oameni), cât și ca format, acesta se așazăndu’se treptat în matca lui, podcasturile câștigând valoare adăugată din punct de vedere al calității informațiilor ce reies din dezbaterile libere de idei.

România și Uniunea Europeană. Ce am făcut, dar mai ales ce nu am făcut ca membru al UE? Este UE o problemă?

Aceasta a fost tema podcastului de aseară, unde co-prezentator a fost profesorul universitar dr. Adriana Giurgiu. Ea a oferit o adevărată lecție despre Uniunea Europeană și mecanismele care alcătuiesc acest sistem extrem de complex, pe care foarte puțini îl înțeleg în ansamblu. Pe această temă s-au purtat ulterior dezbateri libere, cu întrebări și răspunsuri, apărând chiar și mici scântei în discuții, dar totul desfășurat în cel mai civilizat mod.

În anii ’80, România a negociat aderarea la Comunitatea Economică Europeană

Printre multe alte subiecte abordate, s-a discutat pe larg despre lupta actuală a Franței pentru influența României în Consiliul European – un aspect explicat clar și accesibil pentru toată lumea, acesta informatie a fost unul dintre cele mai inedite lucruri pe care le-am aflat aseară: România a fost singura țară din Europa de Est care a negociat in anii ’80 timp de doi ani aderarea la Comunitatea Economică Europeană (predecesoarea Uniunii Europene). Discuțiile au fost însă abandonate când Nicolae Ceaușescu, care a refuzat libera circulație a românilor prin integrarea în Schengen și respectarea capitolelor referitoare la drepturile omului. Cu alte cuvinte, cu o viziune puțin diferită și ceva noroc, România ar fi beneficiat de tot ceea ce a luptat să obțină ulterior timp de 35 de ani – accesul la o structură europeană unde astăzi am fi avut un rol semnificativ, în loc să fim o rezervatie în „debaraua” Europei.

Vă recomand să ascultați acest podcast, pe care îl găsiți aici. Este lung, a durat 2 ore și 46 de minute, dar a meritat fiecare minut, deoarece fiecare dezbatere a adus ceva nou. Ultimele 40-50 de minute au fost dedicate importanței alegerilor din mai, care, de altfel, vor fi și tema viitorului podcast

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura