Windows 10 – umbla vorba ca …

I’am lasat pe astia mai tinerii sa vorbeasca despre Windows 10 smile , despre care am tot scris inca de cand credeam (eu si restul lumii) ca se va numi Windows 9.

Dupa ultima conferinta a celor de la Microsoft care a avut loc acum cateva zile, unii se arata incantati de noutatii, altii mai putin incantati, promisiunile sunt multe, unificarea tot mai aproape, desi multi nu inteleg ce aduce Microsoft nou fata de Google sau Apple care au facut asta de ceva vreme.

Nu voi mai sta acum sa dezbat din nou ceia ce am tot scris despre noutatile care le aduce, ma voi referi doar la principala stire care spune ca Microsoft a decis ca celor care au o licenta de Windows 8/8.1 in prima faza si apoi celor cu licenta de Windows Seven in a doua faza, sa le ofere Windows 10 gratuit pentru primul an de utilizare.

Vestea a starnit reactii diverse, in mare parte pozitive insa ceia ce le’a scapat la cei mai multi este ca acest dar sa zicem ca intr’un final se dovedeste unul otravit, deoarece umbla vorba ca Windows 10 va fi primul sistem de operare care va functiona pe baza de abonament anual, astfel ca se va transforma dintr’un sistem de operare intr’un serviciu Microsoft, adica cam ceva in genul lui Office 360.

Despre aceste planuri de viitor ale Microsoft stiam inca de prin 2006, cand se vorbea despre un oarecare Windows Black (Seven), urmat de un oarecare Windows Blue (8.1) care dealtfel va fi si ultimul sistem de operare standalone.. Se pare ca ceia ce erau zvonuri atunci pe care imi aduc aminte si acum ca le discutam cu un prieten din aceea vreme (salutare Magarule … oriunde ai fi) azi se adeveresc. Microsoft isi face pregatirea pentru mutarea in cloud.

Cum vi’se pare acest lucru? Cum credeti ca va fi primit? Oare Microsoft isi va pastra utilizatorii sau ii va indemna pe tot mai multi inspre sistemele de operare open source?

5 comentarii la „Windows 10 – umbla vorba ca …”

  1. Isi vor creste semnificativ incasarile, dar vor pierde din utilizatori. unii vor ramane pana la stadiul de gratis – 8-9 plus-minus, altii vor migra pe linux/altele

    Răspunde
  2. Microsoft nu se putea plange nici pana acum de incasarii. Decizia asta cu plata anuala vine pe fondul unei antipatii destul de mari si intr’un moment in care oamenii au inceput sa se invete cu sisteme de operare gratuite pe care le customizeaza ei ulterior in functie de dorinte si buget … sau … pur si simplu le folosesc cum sunt si accepta reclama. Microsoft, din punctul meu de vedere, nu se afla tocmai in cea mai buna pozitie pentru a face aceasta miscare acum … trebuiau sa o faca de ceva mai multa vreme si mai ales treptat, ca sa nu mai zic ca isi permiteau, in sfarsit sa dea dracului la liber o varianta light gratuita de Windows pentru a ii atrage pe cei de pe alte platforme si in acelasi timp sa castige si mai multi bani printr’un store bine pus la punct care actiona ca un borcan de miere.

    Cand tocmai ce ii laudam ca au inteles ce cere piata si IN SFARSIT erau pe drumul cel bun dand atentie si utilizatorilor … au dat cu rahat pe tot ce au muncit odata cu aceasta decizie. Astfel ca eu vad treaba cam asa:

    1. Windows Seven/8.1 va prinde cel putin la fel de multi ani cat a avut XP.
    2. Vor exista migrari importante inspre open-source care se va dezvolta treptat inspre o alternativa din ce in ce mai buna.
    3. Windows va incepe treptat sa fie preferat mai mult in mediul business pentru pachetele bune pe care le ofera.
    4. S’ar putea sa avem surpriza ca in curand de situatia asta sa profite noi jucatori pe piata, pentru ca vor fi foarte multi utilizatori care vor cauta alternative nemultumiti fiind de ce se ofera in acest moment.

    Cert este ca in 5 ani de acum inainte, IT&C’ul se va schimba radical fata de ce stim acum, ca in bine, ca in rau ramane de vazut.

    Răspunde
  3. daca dupa tot ce-a spus snowden inca se mai foloseste windows altfel decit offline….. smile
    de 10 ani nu mai exista nici un motiv sa fie folosit windows.deci linux este de mult timp o alternativa f buna iar din 2012 este cel mai bun sistem pt cei care nu se pricep deloc si nici nu au interes sa invete mai mult decit este necesar despre computere. windows nu mai detine suprematia decit la nivel de desktop insa dezvoltarea variantelor mobile va micsora importanta acestuia. chiar si in bussines sint deja alternative din ce in ce mai bune asa ca windows va avea probleme. varianta cu abonament va fi doar o posibilitate de-a folosi windows deoarece nu se va renunta la cea clasica de achizitionare a sistemului si nici la cea a unei variante standard care va putea fi folosita gratis si pe care o au la dispozitie momentan doar producatorii dispozitivelor ieftine. concernele vor face mereu asa cum le cere interesul si nu se vor adapta niciodata le cerintele lumii dar vor incerca sa prezinte totul ca venind din partea consumatorilor sau daca nu va fi cu siguranta pt binele lor. smile lumea de astazi este usor de inselat si convins orice! smile win 8.1 nu este prea raspindit. urmasul xp va fi win 7. eu il voi folosi cit timp va fi posibil mai ales ca este doar sistem offline. bine nu prea am nevoie de mai mult de 3-4 ori pe an insa daca-l am il voi tine. avantajul este ca nu cere de mincare. smile

    Răspunde
  4. Daca ma vor obliga sa le platesc anul voi renunta la Windows si voi trece pe Linux, unde ma simt mult mai in siguranta. Datele vor fi protejate mult mai bine.

    Răspunde
  5. Erg – as vrea sa evitam pe cat posibil discutii de genul linux vs. windows ca nu aduc nimic productiv. Si unul si altul au lucruri bune si lucruri rele, cred ca depinde de fiecare user ce vrea sa aiba si la ce vrea sa renunte.

    @B.B. – este relativ totul! O popularitate mai mare a Linux’ului ar atrage automat atentia crackerilor … si automat ar deveni la fel de vulnerabil cum este Windows pentru ca atunci ar merita efortul.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura