Dupa lansarea versiuni Developer Preview, in data de 29 a acestei luni (deh … an bisect, probabil ca vor sa fie originali :D) este asteptata versiunea Consumer Preview din care ne putem face o idee despre cum va arata produsul finit. Datorita site’ului PCBeta, theverge si Chip pe net au aparut primele imagini cu acesta versiune care pare a aduce sau a elimina cateva din elementele prezente in versiunea Developer.
Am avut si eu ocazia sa il instalez pe un sistem Intel Core 2 Duo E8400/4Gb RAM in varianta Developer Preview pentru a imi face o idee si tot ce pot sa spun in acest moment este ca adresarea lui clara merge inspre tehnologia touchscreen de unde si in premiera suportul nativ pentru procesoarele ARM care echipeaza marea majoritate a telefoanelor mobile inteligente. Ce va frapa cel mai mult pe cei obisnuiti cu interfata Windows de pana acum este lipsa celebrului buton de Start, care a fost inlocuit cu un panel activ situat la atingerea parti din dreapta ecranului. Schimbarile nu se opresc insa aici, astfel ca probabil acest Windows va avea darul de a zapaci pe multi dintre cei obisnuiti cu interfata clasica de pana acum care a tot suferit schimbari de la o editie la alta, dar parca niciodata atat de majore. Din cate am apucat sa imi dau seama din acea versiune Developer Preview, consumul de resurse pare mai redus decat in cazul lui Wndows 7 dar nu cu foarte mult. Despre ce mai aduce in plus cititi aici ca nu are rost sa le mai insir si eu, singura chestie la care as face referire este oribila alegere a Microsoft de a colora interfata de acces intr’un verde-brotac gretos din punctul meu de vedere. Pana acum au insistat pe albastru si nu a fost o alegere rea (in afara de versiunea XP Home Edition) … de unde le’o fi venit ideea cu verdere asta habar nu am.
Ca si o concluzie personala bazata strict pe acesta versiune de evaluare, pot sa spun ca Windows 8 deschide un nou drum la fel cum l’a facut si XP in urma cu vreo 10 ani, defintivat odata cu Windows 7 care a fost din punctul meu de vedere un Vista terminat. Saltul de la platforma actuala la cea noua este cam la fel de mare cum a fost de la platforma 9X la platforma NT pentru acasa. Windows 8 va fi o punte de trecere de la ceia cu ce eram obisnuiti pana acum la noua interfata cu care probabil ca ne vom obisnui in timp, fiind un hibrid ce sa asigure aceasta trecere. Probabil ca in prima faza nu va fi foarte apreciat de catre cei care nu au o interfata touchscreen, acestia ramanand la Windows 7 care mai are viata lunga de acum inainte! Odata cu succesorul lui Windows 8, probabil Windows 9, atat oameni cat si tehnologia va fi mult mai bine pregatita pentru trecere. In momentul de fata monitoarele pentru desktop cu ecrane touchscreen sunt destul de putine, producatori alegand sa nu se inghesuie foarte tare in productia lor nefiind cererea foarte mare desi Windows Vista si Seven aveau suport pentru acesta tehnologie. Probabil ca cel mai des vom regasi Windows 8 instalat pe telefoanele inteligente in varianta destinata lor precum si pe tablete sau laptopuri care vor avea ecrane touchscreen. Pe desktopuri cred ca se va prefera in continuare Windows Vista si cel mai des Seven, mai ales ca Vista mai are un suport tehnic asigurat doar pana in luna Aprilie a acestui an, daca nu se razgandeste Microsoft.
In varianta final RTM il vom avea abia dupa jumatatea acestui an, probabil ca lansarea pe piata se va face prin toamna, daca nu se mai anunta si alte amanari.
Mai vorbim noi atunci! 😉