Judecatorii – aceste vestale ale Justitiei

Stiu ca poate v’a plictisit crunt subiectul cu protocoale si asa zisa justitie de pe la noi, dar e un subiect ce pe mine unul ma amuza, mai ales cand ii vad pe toti cum se trag acum pe cur si se prefac surprinsi si mirati de existenta acestor protocoale despre care stiau mai toti pana ieri, dar defapt nimeni, azi, condamnadu’le cu infierare proletara.

Desi pe Zegrean l’am considerat mereu o sluga basista de nadejde si dovezi am avut destule cata vreme a pastorit CCR in vremea regimului de trista amintire, azi nu pot sa nu fiu de acord cu el mai ales avand credit ca stie bine ce vorbeste provenind din sistem, intr’un interviu pentru Mediafax si facut public vineri:

„Protocolul l-am citit şi eu ca toată lumea, nu neapărat ce scrie acolo este atât de înspăimântător, ci faptul că el a existat şi că au trebuit să se formeze echipele acelea mixte. Este prea mult… S-a sărit calul. Noi mereu, avem acest obicei, românii, de a sări mereu peste cal, ori într-o parte ori în cealaltă, numai pe cal nu nimerim. Ce mă miră pe mine este faptul că toată lumea se arată foarte indignată şi foarte mirată de existenţa acestui protocol… Păi, domnii judecători care au judecat dosarele trimise de DNA, în care scria “făcut cu sprijinul SRI-ului”, nu s-au gândit atunci în ce constă sprijinul acesta?! Acuma vin şi spun că ei nu ştiau?! Eu cred că toţi ştiau! A fost o perioadă în care chiar spunea dosar realizat cu sprijinul SRI. Ce se înţelegea de-acolo? Cum i-a sprijinit? I-a sprijinit să nu cadă?! Sigur că ştiau şi acuma se mira toţi că ei nu am văzut, nu au auzit, pe la ei nu a trecut.

Judecătorii au suficientă minte şi libertate ca să analizeze şi să stabilească, de la caz la caz, dacă trebuie să menţină sau să scoată din dosare probele obţinute prin această colaborare nefirească între SRI şi DNA dar problema sigur se va pune în special cu dosarele care au fost deja judecate definitiv. La cele care sunt în curs de soluţionare judecătorul are posibilitatea să înlăture proba obţinută nelegal, mai ales după decizia Curţii Constituţionale. În cele care au fost judecate deja, lucrurile sunt complicate pentru că nu avem un text de lege care să spună că poate fi revizuită o hotărâre judecătorească definitivă când apare o astfel de situaţie”

In concluzie, oricat de neprihaniti vor azi sa para judecatorii, in fata evidentelor trebuie sa recunoasca faptul ca sunt partasi directi ai nenorocirilor ilegale care s’au intamplat de’a lungul timpului si nu doar ca exceptii gen Camelia Bogdan! Datoria lor de judecatori ar fi fost sa denunte public si la unison nu doar izolat, toate aceste practici si mai ales sa faca tot ce era necesar pentru ca aceste practici securiste ilegale sa inceteze refuzand probele venite in celebrele confidentiale plicuri galbene, cum doar dupa izbucnirea scandalurilor din justie au inceput sa faca!

De ce nu au facut asta si inainte?

Sa fie din cauza de SIPA? Sa fie ca pur si simplu nu le’a pasat cata vreme si’au umplut bine buzunarele cu salariile si beneficiile generoase? Sa fie ca fiind toti in cardasie acum e greu sa recunoasca ca au fost partasi? Sa fie ca le’a fost frica? Sa fie toate la un loc?

O treaba e clara: daca vrem sa se schimbe ceva in tara asta, reforma sistemului de justitie trebuie facuta de sus si pana jos, sau doar inlocuind unele persoane cu altele, nu vom face decat sa poleim cacatul … dar nimic mai mult.

Lectura suplimentara: Complicitatea judecatorilor

8 comentarii la „Judecatorii – aceste vestale ale Justitiei”

  1. Mo! Poti sa arunci cu pietre cat vrei tu apropo de subiect, dar Zegrean asta, oricat de basist l-ar considera unii, e printre putinii fosti presedinti ai CCR care dincolo de preferinte politice a tinut institutia pe linia de plutire si si-a facut treaba cat mai corect cu putinta. Preferinte politice are orice individ angrenat in sistemul public, e ceva normal. Important in definitiv e sa faca treaba pentru care e acolo sa mearga.
    Omul asta stie mai multe, sunt o gramada de alte chestii secretizate care n-au vazut si n-or sa vada curand lumina zilei, dar astfel de oameni nu pot sa vorbeasca despre ele deocamdata si nu cred ca ar trebui sa judecam anumite decizii atat timp cat nu stim si ce documente sau protocoale stau in spatele lor.

    Răspunde
  2. Sa nu uitam totusi de ERATA nascocita intr’o noapte blestemata si alte decizii cel putin controversate. Dar … Nu e subiectul discutiei asta, idea e ca in cazul dat, are dreptate.

    Răspunde
  3. O mare calitate a poporului ăsta, este capacitatea extraordinară de a se caca pe el de frică … Toți sunt mucles când e vorba de securiști … Vezi și tu cu ochiul liber .. iar manevra lui zegrean e de șmenar de port – dizolvarea vinovățiilor in culpă comună – toți știau dom’le … comuniștii procedau la fel, până s-a inventat instituția autocriticii … Ca și cum, dacă vedem pe unu cu gâtul tăiat pe stradă, suntem toți părtași la crimă, și nu mai condamnăm vinovații ..

    Răspunde
  4. E o manevra clasica de sorginte securista, dar sti cum e … uneori decat de loc, buna si culpa comuna.

    In rest, da, niste cacanari toti … o sa scriu si despre asta cand imi fac timp si mi’o mai trece din sila.

    Răspunde
  5. Nu e chiar așa … că și noi știam, sau bănuiam că face coldea nasoale .. și zic să ne bage pe noi la haules in locul lui.. cam acolo bate zegrean, cu privirea sa ageră …

    Răspunde
  6. Tovarase Cola, e atat sila si puroi in ceea ce poarta numele de justitie pe la noi, ca numai cu foc mai scoti putoarea instalata de atata amar de vreme in forurile alea superioare. Ca in orice razboi, exista si victime colaterale … acum, ce sa zic, nu mi’as dori asta, dar daca doar asa s’ar incepe curatenia … asta e, pentru ca atunci cand te complaci, automat esti si partas si sunt destui care s’au complacut de’a lungul anilor. No, aia trebuie amu, intr’o forma sau alta sa raspunda.

    Răspunde
  7. Ba eu nu vreau sa fiu nicio victimă colaterală la nimic … Cei ce s-au crezut beria, să fi citit înainte ce a pățit beria … Dar e mai greu cu istoria pentru unii tovarăși … Ei sunt experți în turism exotic – Costa Rica, Seychelles, Toscana
    ..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura