Lupta pentru putere – adevarata miza a acestor zile episode 1

Cum subiectul e vast, am hotarat sa fac un serial, cu voia gazdei. Nu simt nevoia deloc, dar deloc , sa fac bascalie, pentru ca lucrurile sunt grave si nu imi arde de gluma.

Anul 2017 ar trebui sa fie de gala, 10 ani de UE, 15 de NATO. Dar, far nicio gluma, 2018 s-ar putea sa ne gaseasca facuti zob si ete soola Centenar.

Primul episod, pentru ca am nevoie sa ma aplec mai apasat asupra chestiunilor juridice si imi ia timp, va fi dedicat expunerii situatiei interne, dar mai ales internationale, in contextual careia a izbucnit acest adevarat razboi interromanesc.

Intern, tara este slabita dupa un an de guvernare dezastruoasa a guvernului technocratic si dupa ani de represiune masiva a binomului SRI-DNA. Un an in care faliile din societate parca s-au accentuat, un an in care economia pare ca a stagnat, un an in care absorbtia fondurilor europene a fost nula si in care executia bugetara este o nenorocire, un an in care ciolo si ai lui au dat pe sestache ordonante cu prevederi neconstitutionale , cum este cea de modificare tot pe furis a Codului Penal, sau cu prevederi anti romanesti, cum este cea prin care regia RomaniaFilm a fost vaduvita de patrimoniul sau imobiliar, 919.630.000 lei valoare in 1991, care a fost trecut PE Gratis la autoritatile locale, bun prilej de cardosie cu samsarii imobiliari, care baleau demult la acele imobile.. Iar acest ultim TUN a fost dat …vai, ce oroare! tot prin OUG!!!

In plus, avem de a face si cu tot felul de exaltati care militeaza ba pentru autonomia Transilvaniei, ba pentru Tinutul Secuiesc, actiuni profund antiromanesti.

Dar totul ar fi poate benign daca situatia din jur nu ar fi deosebit de grava!!!

Conflictul din Ucraina si sangerosul Razboi Sirian continua neabatut. Ambele conflicte par fara final. Cel din Ucraina, care a si dat nastere unor puternice sanctiuni la adresa Rusiei, s-a reactivat de la alegerea lui Trump si telefoannele cu Putin. De trei zile orasi Avdeevka este teatrul unor lupte extreme de violente, provocate de prorusi. Comentatorii spun ca Putin trimite in balon de testare. Daca e asa, atunci a dat-o in bara: administratia Trump a replicat dur, contondent, la ONU, avertizand Rusia ca sanctiunile vor ramane in vigoare pana la retragerea din … Crimeea!!

Detenta la care spera Putin s-ar putea sa nu vina, caz in care Putin at fi tentat mai degraba sa apese pedala!

In Siria Rusia detine in coasta NATO puternice baze aeronavale si, folosind spatial aerian al Iranului, poate atinge Golful Persic!!

Iar Turcia si Grecia au atat de multe belele ca ma indoiesc sincer ca vor sari in caz de nevoie, mai ales ca nu sunt adversare ale Rusiei!!

Turcia gazduieste peste 3 milioane de refugiati. In cazul in care s-at slabi poarta si ruta din 2015 ar fi inchisa ghici pe unde ar da navala? Exactly, pe la noi…

E clar ca suntem in prima linie, in caz de ceva. 30 de minute??

Actiunilor tot mai agresive ale Rusiei statul roman nu ii poate opune mare lucru. Suntem total dependenti de umbrela NATO, dar umbrela asta pare mai impermeabila in zona Poloniei si a Tarilor Baltice! Flacul sud-estic NATO pare insa deschis, iar asta ne dauneaza major.

Bulgaria si Serbia sunt proruse. Sarbii din Kosovo si Serbia sunt atat de prorusi, ca si aia de la Belgrad sunt ingeri pe langa ei. Rusia isi baga in continuare coada in Balcanii de Vest, o regiune profund afectata de urmarile razboaielor, dar si de masivul exod din 2015 al migrantilor musulmani spre Vest, exod in care, sincer, multi nu prea aveau ce cauta!

Putin tocmai a vizitat Ungaria, semnand acorduri comerciale importante. Ungaria a rupt frontal NATO si UE si nu cred ca va mai sustine sanctiunile antiruse. Orban si poporul maghiar probabil cred ca Ungaria Mare e la indemana. Ca se insala profund , ca tarile din jur , la orice incercare de a relua teritoriile pierdute la Trianon, ar reactiona foarte dur, militar, ca toate aceste tari au , fara exceptie, forte armate mai mari si, in cazul tarilor fostei Yugoslavii, mai experimentate ca Ungaria, este cu totul alta discutie. Orban se crede pe cai mari, Are si de ce: un fost consilier al sau tocmai a fost numit consilier la Casa Alba si, ce surpriza, Ungaria a fost numita de Trump”partener de nadejde si incredere”!

Ungaria joaca periculos la doua capete si tinta e Transilvania. Ca si in 1940, asteapta ca o presiune din Est sa ne faca vulnerabili la Vest.

Poate ma credeti nebun, dar Ioan Mircea Pascu, europarlamentar si vice al Parlamentului European, nu cred ca este,altfel nu lansa aceasta ipoteza in spatial public:2018 sa ne gaseasca fara Transilvania!.

Iar presiunea de la Est deja exista, chit ca multi nu pricep. Alegerile din Moldova au adus la putere un prorus abject: Igor Dodon. Si l-au facut primar la Balti pe prorusul miliardar Renato Usatii. Prorusii au capatat foarte multa putere la Chisinau. Iar prima vizita a lui Dodon a fost la Moscova. Unde Putin I-a dat cadou o harta.

Este o harta veche a Moldovei lui Stefan, iar amenintarea este perfect lizibila: oricand Moldova isi poate cere granita ei istorica de pe Carpati!!

In fapt, Putin a reliefat din nou ca frontierele care pareau battue in cuie sunt fluide si oricand supuse negocierii…

Intre Iasi si Tiraspol sunt doar 240 km, iar intre Crimeea si litoralul nostru vreo 300 km. Daca nu suntem atenti ne-am putea trezi extreme de rapid cu o invazie de „oameni in verde”. Cum care? astia…

 

Sa nu uitam si de zvoneristica din piata: sora lui Renato Usatii este sotia patronului de la Automobile Bavaria, mare prieten cu Iohannis; se zice ca pe acasta filiera a venit rugamintea represarii dure a mitingului prounionistilor din 2016! Va aduceti aminte, nu, ca atunci Jandarmeria nu a mai fost jos palaria??

In aceste conditii singurul stat care, paradoxal, ne este cat de cat prieten este Ucraina. Sustinerea noastra fata de ei trebuie sa fie fara rezerva, chit ca relatiile au fost colturoase in trecut. Daca Ucraina nu cedeaza in fata Rusiei omuletii verzi stau acasa. Dar daca da…atunci suntem in mari probleme. Mari!

Nu mai amintesc amenintarile economice dinspre Est si Vest, astea merita singure un episod special!

In aceste conditii, va intreb: nu cumva asistam deja la primele salve ale unui conflict hybrid in aceste zile?

PS Am crezut intotdeauna ca Putin s-a bagat in Syria sa isi propteasca aliatul si sa le-o traga americanilor, sa capete vizibilitate. Dar acum mutarea asta pare geniala!! Are trupe – nu orice fel de trupe! – avioane, elicoptere de atac, nave de lupta in estul Mediteranei la o zvarlitura de bat de Balcani. Iar in ultima perioada – eu chiar urmaresc asta – numeroase nave rusesti au livrat copios material militar in portu sirian Tartus, inclusive zeci de tancuri T-62, T-72 si mai ales T-90! Oare de ce Rusia prepozitioneaza, precum NATO, material de razboi in coasta NATO?2013 Moscow Victory Day Parade (28).jpg

 

Unde mai pui ca Putin tocmai a semnat un acord sa sprijine fortele unui general libian in contra guvernului provizoriu libian sprijinit de restul lumii….Ce ziceti, suntem ciuruiti sau urmeaza?

6 comentarii la „Lupta pentru putere – adevarata miza a acestor zile episode 1”

  1. dupa cum se misca lucrurile eu zic ca sunt doua scenarii, unul mai nasol decat alalalt:
    1. cedam complet suveranitatea politica (aia economica s-a dus demult), si orice pretentie de a nu lasa multinationalele sa ne jefuiasca in voie, ramanem o colonie compacta, mai usor de administrat de hienele globaliste
    2. nu cedam, atunci ne capacesc pe bucati, folosind orice mijloace – bolsevici, neomarxisti , musulmani, omuleti verzi, honvezi maro .. you name it ..
    Suntem cam pe rahat .. dar avand gene de roman, ma mai anima o ultima dorinta – daca e sa crap, crap de gat cu cozile de topor de la noi care ne-au adus aci – neamul macovistilor, kovesistilor, sri-istilor, samd ..

    Răspunde
  2. Asa cum scriam ieri printr’un comentariu, asist zilele astea la ce a mai ramas din democratie si independenta cum moare in urale. Din pacate scenariile tale Cola sunt reale. Din cate a scris si Radu (mult si bine) situatia e de maro … din pacate nici eu in momentul asta nu vad o iesire oricum s’ar termina circul asta! Daca ieseam in strada la fel ca acum si cand am fost calcati pe cap in perioada basista, azi poate Romania arata altfel, dar din pacate in ziua de azi nimeni nu mai iasa din convingere cum am facut’o noi ce putini atunci, manipularea a atins cote paroxiste servind celor care stiu sa traga sfori din spatele scenei obscure.

    In rest pe international sunt gata ciuruiti! Nu stiu de ce, dar ma bantuie tot mai des gandul ca centenarul Marii Uniri nu se va savarsi! Romania se fractureaza de la o zi la alta si poporul asta freaca asfaltul in strada pentru o diversiune de la realele probleme. PLM … ca tot se poarta prescurtarile … sa ne asteptam la ce’i mai rau. Zic.

    Răspunde

  3. – Mă băiete, ce-i cu tine ? E grav ?
    – Un fleac… m-au ciuruit… De ce-ai venit aici ?
    – M-am bazat pe flerul tău.
    – Păcat, te-ai aşezat în dreptul lui.
    – Miclovan !!
    – …Nu ştiam că doare aşa…

    Cred că aţi recunoscut replicile din celebrul film românesc „Cu mâinile curate”, 1972, regizat de Sergiu Nicolaescu, un film având în rolurile principale pe Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică, George Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani.
    Situaţiunea din prezent este la fel: NE-AU CIURUIT !
    Rămîne să ne căutăm calea însăşi EXISTENŢA noastră – altfel vom ajunge să nu ne mai doară nimic ! Absolut nimic nu o să ne mai doară. Şi nu o să ne mai doară pentru că nu o să mai fie cui să ne mai doară. Ori dacă nici acum nu conştientizăm pericolele care ne pîndesc, atunci finalul va fi trist. Foarte trist.

    Răspunde
  4. Trist, Sorine! Foarte trist. Treptat nu ne mai doare nimic ca nu mai are ce dracu sa ne doara, societatea transformantu’te intr’un tonomat la care vorbele ii sunt puse in gura de feisbuc, televiziuni si manipulatorii din spatele lor. Si iote asa … cum ziceai si tu, ne’au ciuruit de ne’a luat dracu, iar o cautare a propriului EU devine imposibila cand ti’ai omorat sufletul in tine cand ai ales sa devin sclav marunt, controlat de bani si iluziile lor.

    Răspunde
  5. Aoleu! Ce-aveti, oameni buni??? Mă depășiți în pesimism! E el, dracul, negru…Dar n-am crăpat toți! Nu încă!
    Steagul sus!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura