2023, un an al incertitudinilor in care singurul lucru cert este escaladarea razboiului din Ucraina

2022 a fost anul inceputului razboiului din Ucraina, un carambol purtat prin proxy intre Federatia Rusiei si Statele Unite ale Americii, la care s’au aliniat toate tarile din Europa occidentala atat prin sanctiuni economice ale Rusiei, cat si prin suport financiar si logistic, costurile directe estimate ale acestui razboi trecand cu mult peste o suta de miliarde de dolari, bani cotizati pentru sustinerea lui in mare parte de SUA si Europa occidentala, pentru care insa nu exista o trasabilitate clara deoarece, in premiera, aceste ajutoare financiare au fost acordate fara nici un audit preliminar. Acestor costuri li s’au adaugat intre timp cele cu efect de bumerang ale sanctiunilor impuse Federatiei Ruse, costuri care au aruncat Uniunea Europeana intr’o criza financiara si energetica ale caror costuri reale urmeaza a fi platite abia in anii urmatori.

USA acorda Ucrainei un ajutor de 40 de miliarde de dolari

In urma vizitei efectuate de presedintele Ucraine, Vladimir Zelensky, la Washington unde a fost primit cu covorul rosu de omologul american, Joe Biden si al unui discurs sustinut de Zelensky in Camera Reprezentantilor, democratii americani anunta intentia acordarii unui ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru sustinerea razboiului din Ucraina si in 2023, desi acest lucru s’a lovit de opozitia dura a majoritatii republicanilor, care anunta ca acest ajutor va fi conditionat de un audit financiar, care va incepe imediat dupa preluarea puterii in Camerei Reprezentantilor in luna ianuarie, democratii pierzand majoritatea in urma alegerilor partiale din noiembrie 2022. Nici in Senat situatia nu e mai buna pentru sustinatorii democrati ai lui Zelensky, unde. desi teoretic aveau o majoritate fragila de 51%, aceasta a disparut in urma cu o saptamana dupa plecarea din partid a unui senator democrat, care a trecut in tabara republicanilor.

Rusia anunta „finantare fara limita” pentru operatiunile militare din Ucraina

Intr’un discurs sustinut de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in sedinta extinsa a Colegiului Ministerului Apararii al Federatiei Ruse, acesta a sustinut ca razboiul din Ucraina era un razboi inevitabil, considerand „ca e bine ca s’a intamplat mai devreme”, transmitand conducerii militare prezenta la sedinta ca armata Federatiei Ruse va beneficia de ”finantare fara limita” pentru operatiunile militare din Ucraina. De asemenea, presedintele Federatiei Ruse a anunat intrarea in serviciu militar a unei noi generatii de rachete hipersonice si a mai multor tipuri de armament modern dezvoltate de complexul militaro-industrial rus, care este activat in proportie de 100%, fabricile de armament ale Rusiei lucrand in trei schimburi si la capacitate maxima, ceea ce inseamna ca Federatia Rusa a trecut la politica economiei de razboi.

2023, un an al incertitudinilor in care singurul lucru cert este escaladarea razboiului din Ucraina

Asadar, in urma acestor anunturi facute de USA si Rusia, realii combatantii in razboiul din Ucraina, singurul lucru cert in 2023 este ca acest conflict va escalada, iar evolutia si proportiile la care va ajunge, nu le poate estima nimeni in acest moment deoarece razboiul a intrat intr’o logica a lui in care in joc este supravietuirea imperiilor, Angela Merkel, ca semnatara a puterilor garanate, recunoscand public ca „Acordurile de la Minsk” nu au fost nimic altceva decat o tentativa de a trage Federatia Rusa pe sfoara si acordarea timpului necesar pentru inarmarea Ucrainei.

Poza de moment de moment a situatiei geopolitice internationale

Opinie personala

Daca cineva a reusit sa citeasca pana aici, din aceasta ultima analiza a lui 2022 singurul lucru cert si clar care rezulta de aici este ca in 2023 razboiul va escalada iar nenorocirile datorate lui de asemenea daca fragila prespectiva de pace este rata in primavara, tot mai multe voci avizate anuntand posibilitatea extinderi lui in urma unei uriase ofensive a Rusiei ce va ridica la cote maxime uriasul risc de conflict direct cu USA, iar in lumina celor cateva lucruri enumerate mai sus, orice scenariu de cosmar este posibil, Rusia dovedindu’se o nuca imposibil de spart in ciuda tuturor sanctiunilor economice impuse care au lovit occidentul cu efect de bumerang, rusi gasind cai sa isi continue finantarea economiei, rubla devenind intre timp cea mai puternica si stabila moneda din lume, iar resusele cu care Rusia isi poate mentine moneda si puterea economica sunt nelimitate, cresterea economica a Rusiei urmand sa se bazeze pe noile gazoducte si oleducte inspre Asia si China in special, care odata cu renuntarea la politica „ZeroCovid”, urmeaza ca din ianuarie sa revina pe podium ca cel mai mare consumator de hidrocarburi din lume. In tot acest timp, Europa pierde la toate capitolele, previziunile economice pentru 2023 sunt sumbre, economia Germaniei, motorul economic al Europei, urmand sa intre in cea mai severa recesiune de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial si odata cu ea intreaga Uniune Europeana, Bruxelles in loc de solutii realiste continuand impunerea „politicile verzi” in statele membre, desi acestea nu au nici o corespondenta intr’o realitate in care lumea si polii de putere urmeaza sa se schimbe radical, o lume in care Uniunea Europeana va fi complet irelevanta din toate punctele de vedere, intoarcerea la Evul Mediu intunecat parand a fi calea aleasa de occidentul care candva era „lumina lumii”. situatia nefind roz nici peste ocean, 2023 anuntandu’se si pentru USA un an in care costurile razboiului din Ucraina urmand sa fie puternic resimtite intr’o America aflata in an electoral, ce va fi marcat de uriase tensiuni sociale.

UPDATE

13 comentarii la „2023, un an al incertitudinilor in care singurul lucru cert este escaladarea razboiului din Ucraina”

  1. Toata planeta e-n cacat, pe romaneste. China inca o scalda cu covrigu, semn ca sefu’ nu e chiar sigur pe volan, rusii fac ce stiu ei mai bine dar raman in continuare o societate prea putin dezvoltata pentru cate resurse au, BRICS nu cred ca se simte prea bine, prevad ca Brazilia sub conducerea SUA se va cam codi daca nu chiar tira din asociatie. Americuta, functie de cine va fi „ales” la Casa Curcubeu, vor reveni pe cai mari sau vor cunoaste un nou Civil War. Europa, Europa e praf si s-a pus singura pe nasalie. Romania, tigrul de carton al Oiropei va cunoaste noi culmi de tzilivizatzie si progresism pe sistemul „din greseala in greseala spre victoria finala”. Turcii daca isi joaca bine cartile si Arabia Saudita (recte baietii din Golf)ar putea fi marii castigatori ai ticnelii mondiale. Per ansamblu, toti e unu si toti e singuri si fiecare cu mamicutza lui proprie si personala. Fratilor, e groasa rau la curu’ la oamenii normali si nacajati. Sa ne bucuram cat mai putem ca vin vremuri mai mult decat tulburi. Planeta e ca un rezervor plin de aburi de benzina in care niste baieti au intrat sa repare ceva. Beleaua e ca nu mai au baterii la lanterne. Sa vedem cine va scapara primul chibritu’!Va doresc o zi excelenta laugh
    PS Acum serios, Craciun fericit si sarbatori luminoase si faine! drinks

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura