Pentru cei care au urmarit ce s’a intamplat in ultimele doua luni si inteleg care e rostul intalnirilor succesive intre sefi la lume, au putut vedea la Davos conflictul deschis intre viziunea globalizari monopolare a lumii sustinuta de grupul Soros si revenirea la viziunea globalizarii multipolare sustinta de grupul Kissinger, cele doua mari curente de gandire care dealtfel au dus si la carambolul din Ucraina, carambol care este abia inceputul ce poate duce la declansarea celui treilea razboi mondial ce probabil ca se va extinde in urmatorii ani, subiect pe care il voi atinge ceva mai incolo.
Razboiul lumilor: intre globalizarea monopolara si globalizarea multipolara
Dupa Davos, care a devenit centrul mondial al curentelor de gandire, intalnirea mult mai discreta in acest an al grupului Bilderberg unde au fost preluat aceste curente de gandire si transmise mai departe celor doua reuniuni guvernamentale executive pentru a fi puse in aplicare, respectiv G7 care sustine globalizarea monopolara si BRICS care sustine globalizarea multipolara, ambele grupuri executive avand loc succesiv si culminand cu summitul NATO ca parte executiva militara a globalistilor monopolari, in cazul tarilor BRICS situatia militara fiind ceva mai nuantata tocmai datorita viziuni multipolare.
Deciziile BRICS vs G7
Intr’o analiza foarte buna semnata de jurnalistul independent Ambrus Bela pentru QMAGAZIN, scrie:
Cele două tabere se află în război, iar BRICS pare că a câștigat deja, chiar dacă Occidentul nu vrea să creadă! Însă, abordările ambelor tabere duc în același loc sordid. Marea diferență dintre cele două versiuni de a ajunge la ceea ce Pablo Escobar definea ca „tehno-feudalism” globalist, iar Klaus Schwab „Marea resetare”, este că BRICS se bazează pe oligarhiile statale, refuzând să se pună la dispoziția oligarhiei occidentale.
Ar mai fi „amănuntul” că dacă SUA și UE se hazardează în politici elucubrante ce se bazează pe ideologia progresistă, țările BRICS au o abordare mai serioasă, nepunând carul înaintea boilor, ci păstrând chibzuita versiune a implementării chestiunilor globaliste pe măsură ce infrastructura adecvată a fost pusă pe roate, bucată cu bucată.
Într-adevăr, actorii statali ai „occidentului” sunt entități gata desuveranizate. În cazul UE, alegerile sunt perfect caduce atâta vreme cât zeci de mii de reglementări comunitare devin legi și interferează cu legislațiile naționale, în toate aspectele posibile și imposibile. Dar și UE este o instituție lipsită de suveranitate, fiind condusă tot de „vasalii” celor de la Davos, ca să revenim la definiția lui Escobar. Față de aceștia, evident, liderii precum Xi sau Putin apar în lumina reflectoarelor ca „suverani”, mai ales că nu împărtășesc soarta tristă a președintelui american lipsit de orice autonomie în exercitarea funcției.
Ultimele întâlniri de la Davos au prilejuit observația că globalismul nu mai este pe placul Rusiei și nici a Chinei, chiar dacă ambele marșează la „narativul” Covid. Pe de o parte, Xi Jinping a lăsat să se înțeleagă că își dorește un loc la masa celor puternici ai planetei, iar Vladimir Putin a denumit versiunea de accedere la globalism descrisă de Klaus Schwab o cădere în distopie.
Episodul următor a coincis cu formularea de critici acide la adresa celor de la Davos și la decizia formală a Chinei de a lua lucrurile în propriile mâini. Viziunea liderului chinez coincidea în bună măsură cu cea împărtășită de liderul rus, ambii preferând să-și păstreze puterea intactă, chiar dacă merg în direcția implementării „tehno-feudalismului” globalist.
Abolirea democrației occidentale este însă mult mai vizibilă decât abolirea celei eurasiatice! Asta, deși zona BRICS preferă să păstreze, tot ca și cea occidentală, o aparentă democrație, să garanteze o listă restrânsă de drepturi și libertăți, în timp ce implementează metode dure de control asupra populației. Pentru cetățeanul obișnuit, propriu-zis nu există nici o diferență între cele două abordări. Diferențele survin doar la nivelul oligarhiei conducătoare.
Citiţi integral pe www.qmagazine.ro
Summitul G20, ultima sansa de negociere pasnica intre cele doua parti
Summitul G20 de la Bali care este programat a se desfasura la sfarsitul lunii noiembrie este cam ultima sansa de negociere pasnica intre cele doua parti, desi, la cum stau lucrurile in acest moment, sansele sunt minime deoarece, desi initial presedintele Indoneziei, Joko Widodo, anuntase ca Putin i’a confirmat invitatia de a reprezenta Rusia in persoana, lucru confirmat si de Kremlin prin consilierul prezidential, Iuri Usakov, pentru TASS:
„Am primit invitaţia oficială (…). Am răspuns pozitiv spunând că suntem interesaţi să participăm”
La încheierea reuniunii G7, Mario Draghi, premierul Italiei, a declarat ca Putin va fi primit la summitul G20 din Indonezia, acesta primind „cel mult” dreptul la cuvant printr’o interventie videoconferinta, in acest sens, potrivit lui Dragni, Widodo, presedintele Indoneziei, ar fi fost categoric: „Putin nu va veni!”, conform AFP, citata de Agerpres.
Asadar, cu privire la aceasta probabila ultima sansa de impacare pasnica intre cele doua parti pluteste incertitudinea, lunile care vor urma fiind decisive pentru directia in care o vor lua lucrurile, respectiv un razboi rece intre cele doua curente de gandire sau transarea lucrurilor si dominatiei mondiale prin cel de al Treilea Razboi Mondial, singura varianta ramasa in tentativa de a stabili scorul final, chiar daca din aceasta finalitate nu castiga nimeni, pierzatoare find umanitatea.
Cucerirea Balcanilor redevine principala miza a razboiului de dominatie a Europei
Conform DPA, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a avertizat ca UE trebuie sa accelereze admiterea statelor din Balcanii de Vest in UE (Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo) deoarece exista pericolul alte mari puteri precum China și Rusia sa isi impuna dominatia in aceste zone pentru a controla centrul geografic al Uniunii Europene.
„Nicio nişă nu trebuie creată în Balcani în care Rusia sau alt actor extern se poate instala! Balcanii de Vest se află din punct de vedere geografic în mijlocul UE. Trebuie să aducem oamenii din Balcanii de Vest în centrul nostru politic! Pe lânga Rusia, China inceara sa isi extinta si ea influenta in Balcanii de Vest, iar daca UE nu-şi îndeplineşte promisiunile, altcineva va veni cu alte promisiuni pentru statele din Balcanii de Vest!”
Avertismentul relativ tardiv ale ministrului german de externe vine in momentul la care in tarile enumerate si pana mai ieri complet ignorate de arogatul occident, China si Rusia au devenit deja cei mai importanti investitori externi atat in infrastructura cat si in agricultura, energie si industrie dupa ce aceste tari din Balcani au acceptat si semnat mai multe acorduri de investitii si dezvoltare atat cu Rusia, cat mai ales cu China. O alta mare problema in aceste tari din Balcani este cea legata de uriasele divergente nationale dintre aceste state printre care unele nici macar nefiind recunoscute international, divergente si tensiuni care care s’au pastrat vii dupa sfasierea brutala a fostei Iugoslavia, sfasiere la care NATO a contribuit din plin bombardand ilegal si nejustificat Serbia in razboiul din anii ’90, fapt care a creat o uriasa adversitate a sarbilor fata de occidentulul care i’a tratat ca pe niste tari din lumea a treia si a dus la o apropiere tot mai mare de Rusia care probabil ca nu va ezita nici un moment sa isi apere dominatia din aceasta zona.
Care sunt sansele ca sa se ajunga la al Treilea Razboi Mondial, ce ne invata istoria din care nu invatam niciodata nimic
Practic in momentul de fata lumea se afla fix pe drumul pe care a mai mers odata, respectiv inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, drumul prin analogie istorica fiind urmat aproape pas cu pas inspre a ajunge fix in acelasi punct, atunci vorbind de o scanteie plecata din Serbia in urma neintelegerilor cu privire la dominatia zonei Bosnia-Hertegovina, azi pornita din Ucraina si neintelegerile cu privire la dominatia zonei Crimea-Donbas. Si atunci, ca si acum, istoria sarbilor din Boznia Hertegovina a fost rasturnata pentru a fi folosita de marile puteri care mai intai i’au considerat a fi sarbi cata vreme i’au dominat si condamnat la subdezvoltare, pentru ca ca mai apoi, odata ce Serbia a devenit o tara tot mai independenta de jugul marilor puteri, bosniacilor sa le fie trucata istoria si cultivat spiritul nationalist al bosniacului care nu mai era sarb. Si atunci ca si acum, Germania era economic, tehnologic si stintific inaintea intregii Europe iar pentru a isi extinde dominatia a trecut la urias program de inarmare, sicanata fiind de Franta si Imperiul Britanic care nu isi dorea un competitor colonial ce mai tarziu au format grupul tarilor Commonwealth. Si atunci Rusia se dorea izolata de tarile din Vestul Europei care se simteau amenintate de extinderea Imperiului Rus dupa intrarea in declin a Imperiului Otoman si victoriile rusesti care au dus si la eliberarea tarilor balcanice de sub dominatia otomana, inclusiv a Dobrogei in urma Razboiului de Independenta. Si atunci s’au impus sanctiuni si embargouri economice absurde. Si atunci lumea se inarma masiv cu gandul la un razboi aplicat prin superioritatea tehnologica de scurta durata. Si atunci un foc de pistol a fost suficient pentru ca asasinarea „eroului lumii libere” de atunci, Franz Ferdinand, sa aprinda focurile iadului Primului Razboi Mondial, cum maine poate fi un asasinat al creatiei „eroului lumii libere”, Zelenski! Si atunci ca si acum, lumea era condusa de lideri slabi, frustrati, rupti de realitate in bula lor unde cultivau o obsesie bolnava de a domina lumea intr’o hegemonie monopolara! Si atunci ca si azi, USA a jucat un rol cheie in Europa, profiturile uriase obtinute la finalul razboiului punand USA in pozitia mondiala dominanta de azi. Si atunci exista un centru al curentelor de gandire la Viena cum este DAVOS azi. Si atunci ca si azi, lumea se afla in pragul unei noi industializari in care lupta pentru resurse devenea una tot mai acerba, pacea de 50 de ani in Europa cunoscuta in istorie ca si Belle Epoque, ajunsese la final datorita injustitiei sociale care atinsese apogeul in tarile bogate unde bunastarea era directionata doar inspre o elita dominanta. Si atunci, toti vorbeau de razboi, nimeni nu mai vorbea de pace. Si atunci se suprapusesera mai multe crize odata. Si atunci ca si azi se manipula orice informatie publica, tehnologia vremurilor fiind pe deplin folosita in acest sens. Si atunci ca si azi … puteti citi mai multe in cartile de istorie, sau, daca nu aveti rabdarea necesara, atunci gasiti 2 ore din viata vostra pentru a vedea acest excelent documentar, il gasiti disponibil si pe Netflix:
Opinie personala
Tot din istorie invatatura e ca orice ar pune baietii astia la cale si orice ar incerca sa faca pentru a domina lumea, intr’un final toate visele lor de marire si dominatie vor sfarsi la fel ca ruinele imperiilor de altadata, imperii de care azi nu a mai ramas decat praful si pulberea de pe cartile de istorie! Cine ar fi crezut in urma cu 130 de ani ca din maretele imperii care au pornit acesta conflagratie mondiala ce azi are inca ecourile in vremurile ce le traim, la finalul razboiului de etapa nu vor ramane decat relatarile istorice, iar lumea va arata cu totul alfel decat ambitiile cu care au dat drumul la cainii razboiului?
Rabdare si tutun, minte limpede si credinta in Dumnezeu … cam asta e tot ce ne’a mai ramas.
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.
Mihai Eminescu – Glossa
Pentru omul de rând ridicarea și căderea imperiilor n- a însemnat mai nimic în cel mai bun caz, în funcție de caracterul și de viziunea dominatorilor, acesta a avut parte de un trai mai suportabil sau de un trai redus la chinul supraviețuirii. Cu cât omul de rând și- a conștientizat condiția, cu atât mai greu i- a fost să înghită deciziile și de multe ori abuzurile stăpânilor lui…Istoria e plină de sânge și de oase, de lacrimi amare și de mâini pătate…
În istoria asta moderană niște state, într- o formă sau alta, care au comis atrocități, au rămas în picioare într- o formă sau alta și încă sunt letale pentru omul de rând.
De- a lungul istoriei lumii, oamenii de rând nu au fost niciodată liberi. E adevărat și trist totodată că mulți nici nu și- au dorit să fie liberi, s- au complăcut și conformat, au avut nevoie mereu de un tătuc care să îi țină de mână și care să își bată el capul pentru ei…
Ceea ce ni se întâmplă acum e un pic diferit de ceea ce a mai fost, suntem mai mulți…deci încleștarea zeilor afectează mai mulți oameni și suntem mai slab pregătiți, cred că anduranța ( fizică și spirituală ) noastră e la genunchiul broaștei în cel mai fericit caz. Nici la capitolul motivare nu stăm mai bine…ne- am redus la ” EU”, eu să fiu fericit, eu să fiu mulțumit, eu să fac ce simt… Și tehnica de control e mai bună, mai facil de utilizat, depinde de mai puțini oameni, e mai sofisticată.
Nu pot decât să sper că suntem în situația zicalei ” când doi se bat…”și să câștige omul de rând!
Ce l- o fi lovit pe Wee?
https://youtube.com/watch?v=Wpe4BrAE6Qw
Dar pe Putin, că și el le- a binecuvântat vecinilor integrarea europeană, bașca oferă sugestii Moldovei, să se unească cu noi ca să se integreze rapid în UE?
Tiana, tarile mici mereu vor fi la mila marilor imperii, ghinionul nostru fiind ala ca am fost mereu la rascrucea marilor imperii, partea si mai proasta fiind ca, cu mici exceptii, nu am reusit niciodata sa fructificam ceva din asta cum au facut altii si cand zic altii ma uit inspre restul tarilor din estul si centrul Europei care mai mereu au reusit asta. in rest, notiunea de libertate a fost si ramas una iluzorie la nivel de societate, tot ce putem face e sa ne obtinem o oarecare libertate individuala si sa incercam macar uneori ca societate sa nu permitem sa ni’se impuna chiar orice fara sa cracnim. Stiu, noi niciodata nu vom reusi asta.
Legat de binecuvantarea lui Putin pentru integrarea in UE, e fix marul ala otravit pe care Putin il putea oferi UE pentru o dezintegra si din cate vad idiotii au muscat din marul ala cu pofta!
Bun! Să știi că eu nu i- am alăturat întâmplător. Nu cred în coincidențe. Cred că dacă e un măr otrăvit de la P, atunci tot un fruct toxic e și ce a oferit Charles. Suntem în contextul clădirii noii ordini mondiale sau a marii resetări, tot un… Teoretic sunt dușmani. Dar mi se pare mie că procedează similar, sub o aparentă bunăvoință ( tu i- ai găsit o posibilă explicație gestului lui P…) pare că se descotorosesc ca de lest ori că se spală pe mâini? Aiurez eu sau care- i șpilu’ ăstora?
Oameni simpli au murit mereu pentru cei care aveau ceva de aparat, iar ei in schimb au primit titluri de eroi uitati apoi, pentru ca toti ii uita pe ei si sacrificiul lor. Tot aud de cand razboiul asta despre patriotismul ucrainian. Intrebare: cati oameni dragi a pierdut Zelenski? Cati a pierdut Biden? Cati a pierdut Boris? Cati au pierdut „vulturi cate azi dau rotocol la starvul ramas din Ucraina” ca sa te citez de pe twitter, aproximativ? Este trist si ce imi doresc ptr ucrainieni si noi e sa nu planga si mai multe mame si copii la morminte uitate!!
Din nefericre asta a fost mereu soarta popoarelor, carnea de tun find mereu nevinovatii.
Pai tovarășe, nu ne hlizeam noi anii trecuți pe aici, că pe tefelei și pe destui alții, doar o catastrofă îi poate aduce la realitate ? Încă suntem departe de normal , încă e loc de chestii nasoale .. mă uitam azi la tv , un ‘expert’ în investiții crypto, în loc să o zică pe aia directă – bah , suntem niște idioți și ne-am luat țeapă – o băga pe ăia cu ‘marcarea profitului negativ’ .. pierdere sună prost, doar proștii pierd, idioții de rit nou au profit negativ, creștere negativă, din astea .. la fel ca și ‘expertii’ militari cu aia că ‘rușii câștigă tactic dar pierd strategic’, ca și ăia care au pierdut pe drumul progresismului definiția femeii, samd . Nu știu dacă războiul rezolva ceva, dar dacă prostul vrea război, dă-i război .. dacă nu poate să doarmă de grija melcilor și becațelor , păi să nu doarmă, dar de spaime reale – foamete, război, violență.. acum pe bune, traiul prea bun pe termen îndelungat tâmpește lumea .. toți vor să se plimbe cu avionul, nimeni nu mai vrea să lucreze într-un aeroport , toți fac tărăboi că e benzina scumpă, dar se intră în colaps că nu se găsesc șoferi de camion, etc etc .. sistemele revin la echilibru, cu mișcări cu atât mai violente cu cât sunt mai departe de echilibru…
Are dl A Pătrușcă un articol vizavi de pervertirea sensului cuvintelor. Din păcate tefeliștii nu îl vor citi pentru că le pute site- ul…
Catastrofa ar fi făcut bine ca să se rezume la troti că sunt mai mulți decât îndestulători ca număr. Vorba ta, cine e răspunzător, să facă bine și să repare! Cum au putut să beculească la cerere despletiți pentru cai verzi pe pereți și au întors țara pe dos, să beculească acum pentru dezastrul în care ne- au băgat pe toți la grămadă! Nu- i văd să îi frece grijile… Altfel, noi avem pielea tăbăcită, să vedem care #rezistă?
Doar un comentariu la faptul că nu-i vezi să îi frece grijile .. beculitorii sunt dintr-o subspecie continuu înspăimântată.. de aici și nevoia de a găsi țapi ispășitori – comuniștii, pensionarii, știrbii, pesedistii, you name it .. acum văz că printre ținte se numără și securiștii .. go figure .. tot de aici și ideea de-a perverti sensul cuvintelor – ăia la Mariupol nu s-au predat, au fost evacuați.. aia care sunt împușcați pe front nu sunt uciși ci doar scoși din luptă, o infecție virală banală a devenit pandemie instant .. long story short – avem de-a face cu o turmă înspăimântată de viața normală, care preferă să trăiască într-o bulă .. nu îmi fac iluzii că vor repara ceva, poate o altă generație mai educată – doar educația te trece peste pragul spaimelor idioate , poate selecția naturală, poate extratereștrii ..
Să știi că ai dreptate! Foarte tare obsevația ta!
De acord cu educația.
#sustin
Viata e o chestie periculoasa. Esti condamnat la moarte din momentul in care te-ai nascut. Da’ chestia asta n-o stiu multi. Sa nu mai spuneti la altii!
O veste buna: se bat rusii cu americanii. O veste proasta: vor castiga chinezii. O veste si mai proasta: toti vom trai ca-n China. Ura, ura, ura!
Cine dracului mai poate stii cum o sa traim si cati or sa mai traiasca sa vada? In momentul asta toate zarurile sunt aruncate … hasta la bista beibi!