HP Compaq Presario CQ58-250SQ – IceWorld review

Later edit: cine are nevoie de link pentru drivere sa faca o cerere la comentarii!

Va multumesc anticipat si sa aveti parte de laptop! 😉

HP Compaq Presario CQ58-250SQ

Sfarsitul anului 2012 a apartinut latopurilor care dupa aproape 2 ani de stagnare si’au revendicat din nou partea leului din cota de vanzari pe piata dispozitivelor mobile. Parte din acest succes probabil ca l’a avut si aparitia a tot mai multe modele hibrid powered by Windows 8, desi modelele clasice sunt in continuare preferate de marea majoritate a utilizatorilor in primul rand pentru pretul mult mai scazut.
Brandul Compaq a fost cumparat de catre HP in urma cu mai bine de 10 ani si transformat intr’o divizie entry-level ce a pastrat atat denumirile comerciale (expl. Presario) cat si calitatea cu care Compaq isi obisnuise clientii.
Un exemplu din categoria „laptop accesibil” este si HP Compaq Presario CQ58-250SQ al carui review va invit sa il cititi in continuare.

HP Compaq Presario CQ58-250SQ

Prezentare:

Modelul ales pentru testul de astazi, HP Compaq Presario CQ58-250SQ, este un laptop ce face parte din categoria entry-level, destinat celor care sunt in cautarea unui laptop ieftin cu care sa poata naviga in bune conditii pe internet, sa il foloseasca la munca de birou sau sa poate viziona continut media HD.
Laptopul vine ambalat intr-o clasica cutie de carton, insotit doar de o fisa internationala de service si un DVD care contine instructiunile de utilizare. Din pacate, in pachet nu veti gasi nici un CD/DVD cu drivere, acestea trebuind downloadate de pe site-ul producatorului care va pune la dispozitie doar drivere pentru Windows 8 x64. Pentru cei mai putin descurcareti acestea pot fi downlodate de aici! (link direct eliminat, va rog faceti o cerere la comentarii si il primiti pe mail!)

HP Compaq Presario CQ58-250SQ – IceWorld review

 

HP Compaq Presario CQ58-250SQ – IceWorld review

 

HP Compaq Presario CQ58-250SQ – IceWorld review

 

AMD Dual-Core E1-1200 1.40GHz – IceWorld review

Configuratie:

 

Configuratie HP Compaq Presario CQ58-250SQ

Alegerea procesorului din seria APU AMD K140 Dual-Core E1-1200 tactat la 1.40GHz pentru aceasta configuratie a fost facuta de catre producatori din ratiuni ce tine de economia de energie, aceste procesoare fiind recunoscute ca facand parte din familia Low-Power. Lipsa de putere efectiva a procesorului este destul de bine echilibrata de grafica integrata, AMD Radeon HD 7310 codnamed Zacate ce vine cu suport pentru DX11.0 si suficienta performanta pentru a rula fara probleme atat aplicatii 3D mai putin pretentioase cat si continut media HD 1080P.

 

APU AMD K140 Dual-Core E1-1200
AMD Radeon HD 7310 codnamed Zacate
APU AMD K140 Dual-Core E1-1200 on HP Compaq Presario CQ58-250SQ

Restul configuratiei se prezinta destul de bine avand in vedere ca beneficiaza de o generoasa cantitate de 4Gb RAM DDDR3@1066 MHz precum si un suficient HDD de 320Gb@5400rpm. Pentru comunicatie beneficiaza de Retea:10/100, Wireless:802.11 b/g/n, 3xUSB 2.0 si Bluetooth. De asemenea este dotat si cu un card reader multiformat. Lipsa USB 3.0 sau al retelei Gigabite ne aduce aminte ca avem totusi de a face cu un laptop entry level. Cu toate acestea prezenta sunetul Altec Lansing si a unei camere web HP TrueVision HD parca tin sa ne contrazica! laugh

Constructie/display:

Din punct de vedere constructiv, plasticul din care este fabricat este de nivel mediu, finisajele sunt destul de bune singurul mare dezavantaj este cel legat de aspectul glossary (lucios) care desi frumos ca prezentare, se umple repede de amprente in urma utilizarii iar in timp probabil ca apar din ce in ce mai multe zgarieturi fine ce ii vor accentua uzura.
Display-ul LED BrightView de 15.6 inch si o rezolutie 1366 x 768 urmeaza acelasi trand glossary, calitatea imagini fiind una buna.

Performante:

Fiind un model entry-level nu straluceste din acest punct de vedere insa pentru ce este destinat se descurca in limite normale. Nu il recomand celor mai pretentiosi deoarece destul de repede se vor lovi de limitarile unui procesor low-power ce se traduc printrún lag destul de mare atunci cand se executa aplicatii ce necesita o putere mai mare de procesare sau rularea mai multor aplicatii in paralel. De acest lucru m-am lovit si prima oara cand am testat acest tip de platforma, de atunci lucrurile s-au mai imbunatatit cat de cat dar nu foarte mult! 😉

Temperaturi/consum/autonomie:

Si am ajuns la cel mai important capitol pentru un portabil. Daca la capitolul performanta nu pot spune ca exceleaza (si este normal sa fie asa) in privinta portabilitati/mobilitatii lucrurile se schimba destul de mult. Cu o autonomie de pana la 5 ore setat in modul economic si folosit pentru navigarea pe internet, acest laptop a reusit sa ma impresioneze. Din punctul de vedere al temperaturilor sá dovedit un laptop silentios si rece.

Utilizarea de zi cu zi:

Instalarea Windows 8 Professional x64 a decurs absolut normal. Dupa downlodarea driverilor de pe site-ul oficial (un mare minus aici pentru bundle) si instalarea acestora laptopul a fost pregatit de utilizare si a facut-o cu brio. In ciuda aspectului spartan, acesta s’a dovedit usor de utilizat poate tocmai datorita acestei simplitati.

Concluzie:

Pentru cei care isi doresc un laptop ieftin, simplu si robust, pe care sa il utilizeze pentru internet, office sau vizionarea de continut HD, este o alegere buna, reusind sa isi faca treaba cu brio. In doar cei 1300 lei cu TVA si transport inclus nu va puteti astepta la mai mult si nici nu aveti nevoie de mai mult! Din punctul de vedere al functionalitatii si utilitatii in fata unei tablete nu exista termen de comparatie. Personal mi-a placut si sincer l-as recomanda oricui are nevoie de un laptop ieftin, simplu si robust!

Plusuri:
+ autonomia bateriei
+ pret/performanta
+ robust/simplu
+ silentios/rece
+ finisaje acceptabile
+ configuratie decenta

Minusuri:
– performanta redusa, dar normala
– aspectul lucios
– lipsa suportului software in cutie
– suport software doar pentru Windows 8 x64

Acest laptop poate fi comandat de aici, la data scrieri acestui review acesta aflandu’se inca in stoc!

19 comentarii la „HP Compaq Presario CQ58-250SQ – IceWorld review”

  1. Am achizitionat recent versiunea cred mai noua (Compaq CQ58-350SQ), dar ca si acesta nu are cd de drivere si pe site-ul producatorului am gasit doar cele de windows 8. Va rog se pot gasi drivere pentru Win XP?

    Răspunde
  2. Din pacate va trebui sa va multumiti fie cu Win7 fie cu Win8. Din punctul meu de vedere XP este oricum obsolete (depasit) … Win7 isi face treaba mai mult decat ok, este cel putin la fel de rapid iar configuratia il suporta fara probleme. Pentru Windows 7 incercati va rog driveri de >>aici<<. Bafta! 😉

    Răspunde
  3. Ai mai sus un link la >>aici<< ... ti'am trimis pe email link'ul catre producator unde gasesti driveri oficiali ... din pacate doar pentru windows 8. Succes! 😉

    Răspunde
  4. nu se gasesc drivere pentru modelul asta daca am windows 8 pe 32 biti? eu am gasit numai pentru 64 biti. e aiurea.. poate eu am 32 biti, asta inseamna ca nu se gasesc drivere??

    Răspunde
  5. Nu inteleg unde. Pentru windows 8 pe 32 biti intrebam daca se gasesc. Si drivere exact pentru modelul asta, sau 350SQ. Unde e linkul cu drivere pentru windows 8?

    Răspunde
  6. Daca nu gasesti in acel link atunci nu sunt … si oricum nu inteleg de ce insisti sa iti instalezi un sistem de operare pe 32Bit atat vreme cat ai 4Gb ram si un HDD suficient de incapator pentru cei cativa zeci de Mb in plus. Il schilodesti inutil. Sfatul meu este sa iti instalezi un SO pe 64Bit, oricare ar fi el si sa il lasi sa mearga in voie.

    Răspunde
  7. Din pacate pentru a cauta drivere pentru 32Bit trebuie sa indentifici si sa cauti pentru fiecare component in parte drivere pe paginile producatorilor acelor componente … ceia ce este o munca destul de serioasa si nu iti garantez ca va da cele mai bune rezultate. Sfatul meu: instaleaza un SO pe 64Bit … ca sa vezi cum se misca si eu zic ca o sa se miste suficient de bine pana cand ai ceva bani sa iti faci un upgrade cu inca 2Gb ram care nu costa fabulos de mult.

    Răspunde
  8. Am instalat pe 64 bit, am intrat pe siteul oficial sa downloadez driverele de 64 bit pentru windows 8, insa am o nelamurire… daca apas tasta Fn + tastele functionale (F2, F3, etc) nu se intampla nimic… vreau sa diminuez din luminozitate si nu merge deloc. Ce driver trebuie instalat sa mearga tasta Fn? Ca eu n-am gasit..
    Mersi

    Răspunde
  9. Si cum as putea sti/afla numele acelei aplicatii? Mi s-ar parea normal sa o vad undeva, cumva, pe site-ul producatorului.

    Răspunde
  10. Prietene … cauta printre aplicatiile pe care le ai puse la dispozitie pe site’ul producatorului. In afara de drivere ai si niste aplicatii … da’le pe toate jos si instaleaza’le … nu astepta doar mura in gura.

    Bafta!

    Răspunde
  11. Va salut.
    Foarte interesant review…mai aflu lucruri noi! Multumesc admin&comments
    Am si eu varianta 250sq…2gb/ram si vreau sa va cer sfatul legat de win 7 64bit….pot sa il bag?
    Se merita?
    Avantaje/Dezavantaje

    cum as putea sa ii mai pun 2gb…avand garantie ina 22luni
    stima

    Răspunde
  12. Salut!

    Ma bucur ca ti’am fost de ajutor, multumesc pentru aprecieri!

    Avand 2Gb RAM iti recomand sa ramai la varianta pe 32Bit! Dezavantajele treceri la o varianta pe 64Bit ar fi consumul de RAM mai mare (se recomanda 4Gb ram and upto) si consumul de spatiu pe HDD. Ca avantaje … deocamdata nu pot sa spun ca ai unul in afara de cele legate de unele aplicatii care cer acest lucru pentru a putea fi instalate. Pentru moment sunt destul de putine.

    In ce priveste upgrade’ul de RAM, cel mai bine ar fi sa suni acolo de unde l’ai cumparat si sa te lamuresti clar asupra conditiilor de garantie. In principiu nu cred ca ar fi o problema daca ti’ai mai adauga tu sau l’ai duce intr’un service sa iti puna inca 2Gb … ca sa fi sigur cel mai bine este sa suni!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura