Adevarata criza din Romania

Cand vorbim despre criza in Romania … primul gand ne duce la o criza economico-financiara; firesc as zice, ca de vreo 28 de ani suntem intr’o constanta criza de felul asta cu mici pauze. Partea proasta este ca tot datorita acestei crize constante in Romania, discret s’a format incet si sigur una mai putin vizibila dar mult mai perversa , cu efecte foarte grave pe termen lung, care ignorata si bagata sub pres in tot acesti ani de imbecilii iresponsabili care s’au tot rotit la ciolan, acum incepe sa isi arate coltii cam peste tot prin tara si vorbim despre criza manii de munca calificata, de ani si ani de zile tot scriu pe aici despre asta.

Daca acum 20 de ani, in Romania exista un surplus de mana de munca calificata si inalt calificata, dar o criza acuta pe piata muncii, azi practic exista deja multe judete, mai ales din nordul tarii (Timisoara, Cluj, Oradea doar cateva exemple) unde deficitul mainii de munca calificata a atins un nivel fara precedent in Romania. Partea proasta este ca tot acolo, nu mai au pe cine califica pentru ca aceasta criza a mers si merge mana in mana cu dezastrul emigratiei din ultimi anii completat de cel al natalitatii in continua scadere. S’au incercat diverse variante, cum ar fi importul de mana de munca din judet din zone mai putin industrializate, s’a ajuns pana la incercari sa aduca mana de munca si din alte judete, insa incet si sigur ramanem fara variante pentru ca in continuare foarte multi romani prefera o relocare peste hotare in locul uneia in tara, motivatia financiara fiind primul lucru pentru care aleg asta.

Ce solutii ar fi?

Inainte de povestile unora cu importul de mana de munca de peste hotare din tarile mai sarace ca Romania (care dracu or fi alea? laugh ) cred ca cel mai important ar fi sa incercam sa aducem acasa romanii plecati pe dincolo, mai ales pe cei bine calificati care intre timp au dobandit o si mai buna experienta. Partea proasta e ca eu unul, nu vad nici solutia asta fezabila din trei puncte de vedere: 1. salariile din Romania, in ciuda cresterii din ultimi ani, tot mici au ramas; 2. multi dintre cei care au plecat pe dincolo au decis sa ramana si pentru ca acolo au gasit un alt stil de viata si mentalitatea care la noi inca se chinuie sa se schimbe din multe puncte de vedere; 3. destul de multi au deja un rost acolo, unii chiar cumparandu’si case sau punandu’si afaceri pe picioare la care nu ii vad sa renunte pentru a se intoarce din nou in tara.

Variante?

Sincer, eu unul nu vad, mai ales ca absolut nimeni nu isi bate capul in tara asta cu fenomenul asta care in maxim 10 ani de zile de aici inainte, va duce la un dezastru cu repercursiuni pe care parca nimeni nu le constientizeaza! Vom asista incet si sigur la reducerea investitiilor ce invariabil va duce la o prabusire a serviciilor sociale si a fondului de pensii care oricum au atins de multa vreme limita maxima de sustenabilitate. Ganditi’va doar la cati pensionari vom avea in urmatorii ani, multi din cei care mai sunt activi in Romania ultimilor ani, urmand sa iasa la pensie in aceasa perioada, iar pe piata activa a muncii nimeni nu le ia locul si nici nu cred ca il va lua prea curand.

E groasa prietenii mei … groasa rau de tot … dar cui ii pasa desi a trecut de multa vreme pana si cel de’al 12 ceas?!

12 comentarii la „Adevarata criza din Romania”

  1. Draga ICE, a aduce pe romanasi acasa e o utopie. Eu am n amici, ca si tu, care si sa moara de foame acolo si nu ar veni inapoi. Cei peste 4 milioane de expati romani sunt pa si pusi, copiii lor in mare parte nu mai sunt romani – eu stiu limbi straine si imi e usor sa ma inteleg cu ei, dar pentru bunici si rudele din Romania este o adevarata aventura, ca sa nu mai zic de copiii din mariaje mixte care habar nu au boaba romaneste – , deci mari sperante de acolo nu sunt.
    Restartarea invatamantului tehnic si a scolilor de ucenici ar fi o solutie, dar nu stiu de vreo initiativa sau, daca exista, e invizibila.
    Si atunci ar ramane o unica solutie: importul de straini.
    Daa…vezi sa nu! Restrictiile puse de Romania strainilor sunt atat de absurde ca si sa vrea din tot sufletul sa vina incoace si tot nu prea au cum. De exemplu, sirienii. Milioane sunt in exil, sunt zeci de mii educati in Romania, casatoriti cu romance, au copiii cu dubla cetatenie. Am facut ceva sa ii atragem , in special pe medicii sirieni educati in Romania? Vax, nix, nada.
    Let’s face it: statul roman este incapabil sa faca ceva.
    Iar intreprinzatori romani gen Valer Blidar, proprietarul grupului Astra Arad, http://www.zf.ro/companii/astra-vagoane-calatori-arad-a-disparut-resursa-umana-pentru-industria-romaneasca-15859923, si-au facut scoala in incinta ca sa aiba oameni si tot nu face fata, nefiind sprijinit in vreun fel de statul care Valer Blidar ar trebui sa il beleasca sistematic avand in vedere suferintele sale si ale familiei sale, ca rude ale celebrului partizan anticomunist din Tara Codrului Vasile Blidaru.
    Concluzie: we are pretty much fucked sau suntem in raha pana-n gat si valul vine, nu gluma…

    Răspunde
  2. Pai nu știu dacă ar putea face ceva statul român. Eu aș vedea o singură chestie bună pentru România. Să intre în UE 2,3 țări și mai mici din UE, eventual Moldova ca să putem importa forță de munca și să se poată dezvolta câteva firme pe acolo, de la noi.
    Altfel… n-avem șanse. Nu cred că mergem în direcția care trebuie.

    Răspunde
  3. Radu, importul de sirieni de exemplu nu este o solutie pentru Romania! Vorbim de cu TOTUL alte culturi, alte viziuni, alte valori, alta religie … complet altceva, pentru care Romania nu este deloc pregatita nici acum si nici in viitorul apropiat. Lor le’ar fi extrem de greu sa se adapteze 100% aici si sa faca toate concesiile necesare, pentru noi foarte greu sa ii acomodam si sa ne acomodam si atentie, aici vorbim de oamenii de rand, aia de care am avea nevoie pentru meseriile de baza, nu de aia educati cu studii superioare de care vorbesti tu! Tie ti s’o parea ok si simplu, mie unul insa nici ok si mai ales nici simplu nu pentru ca sunt rasist (ma cunosti si stii ca nici nu poate macar intra in discutie asa ceva) si nici pentru ca am o parerea nasoala in ce ii priveste, ci din suficientele motive scrise deja mai sus, la care as adauga ca statul roman ar cheltuii niste sume fabuloase pentru acomodarea si educarea lor, banii ce mai bine i’ar redirectiona in momentul asta catre propriul popor.

    Scolile profesionale ar fi o solutie, dar intrebarea mea este: cine sa mai mearga la ele cu o natalitate in scadere abrupta si un abandon scolar fara precedent, rata analfabetismului atingand cote cum numai inainte de reforma scolara mai aveam.

    Marius – nu e nevoie sa intre neaparat in UE, forta de munca se poate importa si fara conditia asta, totul tine de legislatia fiecarei tari in parte in ce priveste emigratia. Nu trebuie neaparat sa ii faci cetateni UE, in schimb le poti oferi vize temporare de lucru de exemplu. Partea nasoala e ca nici dracu nu vine in Romania pe banii de aici! Toti viseaza cum insa visam si noi la tarile mult mai dezvoltate, Romania sa fie cel mult o trambulina pentru a ajunge acolo.

    Singura solutie din punctul meu de vedere ramane sa incercam atragerea romanilor de pe dincolo atat cat se poate si mai ales STIMULAREA NATALITATII printr’un program pe termen lung care sa includa si educatia noilor generatii orientata inspre meseriile cautate, in loc sa ii cheltuim cu strainii. Restul sunt povesti vanatoresti … parerea mea! smile

    Răspunde
  4. O solutie (mica) reiese si din articolul despre fabrica de la Arad unde patronul ii pune pe scolarizati sa lucreze 5 ani in firma lui. Anume faptul ca ar trebui ca absolventii anumitor scoli ROMANESTI (si mai ales in invatamantul superior dar nu numai) sa fie obligati la prestarea unor ani de munca in tara care i-a scolarizat. Altminteri sa fie liberi sa studieze acolo unde doresc sa si munceasca. Auzeam deunazi o tanara studenta la medicina plangandu-se ca aparatura invechita folosita la practica ii va ingreuna adaptarea la viitorul loc de munca din… vestul Europei, unde dorea sa plece dupa terminarea facultatii.

    Răspunde
  5. Forta de munca pentru ce?.E prima intrebare pe care trebuie sa o punem.Da,scolile de
    meserii sint bune,dar pentru ce?.Ca sa dam o diploma pentru un viitor somer sau
    muncitor necalificat in cu totul alt domeniu?.Mai au scolile astea unde sa faca
    practica in domeniul unde se banuieste ca ar pregati elevi?.Nu prea!.De pe bancile
    lor ies tineri care nu au nici cea mai mica idee despre domeniul in care au studiat,
    si nici nu e vina lor,niste profesorii plictisiti de viata predau teorie veche de
    cel putin zece,douazeci de ani ca niste robotii.Din scolile astea ies diplome,
    cu care patronii se sterg…stiti voi unde!Nu e nici vina lor!Pentru ca acei tineri
    pe care vor sa-i angajeze nu au nici cea mai mica idee despre domeniul in care
    au studiat.
    Din pacate problema nu se limiteaza la scolile de meserii,am cunoscut absolventii
    de electronica care nu stiau sa citeasca o schema…IT-isti cu diploma(administratori
    de server)care nu stiau sa instaleze windowsul.Am avut de a face cu „ingineri”
    electronisti angajati la firme mari,carora mi-era frica sa le pun in mina letconu,dupa
    ce unu din ei l-a prins de partea…incinsa .Nu mai vorbesc de misterul pe care aparatele
    de masura il reprezinta pentru ei.Dar toate astea nu conteaza,”inginerii” astia sint
    birocratii,in fapt.E vina lor?Nu!.Pentru ca schema de personal te obliga sa angajezi
    un inginer pentru a putea efectua,supraveghea o sarcina sau un proiect care de fapt e
    o copie a unui proiect strain.
    Avem birocratii cu „studii” si necalificati in domenii de productie primare sau distribuitori,
    la cam asta se margineste piata muncii.
    Statul nu e o entitate extraterestra,potrivnica noua…Statul sintem noi!Statul este
    suma dorintelor noastre si temerilor.Politicienii de azi sint tinerii de ieri,care
    beau si dansau la Vama si visau o lume mai buna,libera.Si peste 20-30 de ani,tinerii
    de azi vor fi Statul.
    Importul de forta de munca?.Germania in ’70 a importat forta de munca din Turcia,Franta,
    UK.Care e situatia in tarile astea acum?.Nu prea buna!Pe linga „binefacerile” importului
    de muncitori trebuie sa accepti ca peste ceva timp va trebui sa renunti la niste valori
    nationale,si daca vei face asta va creste resentimentul fata de straini.Dar astea nu se vad
    imediat.Viza temporara de munca in Europa?…Si marmota invelea ciucalata!

    Răspunde
  6. @Calin – cand s’a adus doar vorba de asa ceva, au sarit toti de cur in sus ca e dreptul lor sa mearga sa munceasca unde vor dupa ce isi termina studiile, desi idiotii habar nu au ca nu este o practica ce s’ar aplica doar la noi, Universitatile de prestigiu din alte tarii facand cam acelasi lucru intr’o forma sau alta pe langa, bursele de studii de exemplu date prin alte tarii obligandui prin plata studiilor prin plata lor esalonata sa ramana sa munceasca pe la ei prin tara.

    @Razvatree – cum ziceam in articol, multe judete din Vest au o uriasa problema a fortei de munca in foarte multe domenii mai ales cele calificate fiind cautati de la muncitori zidari, la muncitori pentru diverse fabrici de productie din domenii diferite, dar si pe partea de comert! Un amic de al meu din TM de 2 luni se chinui sa gaseasca vanzartori la un punct de lucru care ofera servicii GSM si inca nu a reusit sa le ocupe cu oamenii seriosi care sa fie remunerati atat cu o plata fixa (ceva mai mult decat minimul pe economie) plus bonusuri din vanzari care pot ajunge la 50% din valoarea platii pentru ca are vanzari bune, fiind intr’o zona forte buna. E doar un exemplu banal, ca pe cel al mecanicului meu auto nu are rost sa iti mai spun, care 2 ani s’a chinuit sa gaseasca si el 2 mecanici care sa ii faca treaba … cu un salar bunicel si conditii decente de munca. Ar mai avea nevoie de macar unu … dar si’a luat gandul satul fiind.
    Crede’ma cand iti spun ca avem nevoie de oameni in foarte multe domenii … oameni pe care insa nu ii mai gasesti.

    In rest … de acord cu tine! smile

    Răspunde
  7. @Radu cred ca e gresita abordarea asta cu „si sa moara de foame si nu se intorc” pentru ca aici cel putin n-au cum sa moara de foame. Statul asta hibrid capitalisto-socialist nu-i lasa sa moara de foame si de nimic altceva ci din contra au de multe ori prioritati mai mari decat aia care muncesc. Ba mai mult cunosc oameni care prefera sa ramana aici cu ajutor de somaj, ajutor de post-somaj sau mai stiu eu ce alt ajutor decat sa se intoarca in Romania si sa munceasca pentru simplul fapt ca aici primeste mai multi bani sub concept de ajutor decat daca ar munci in Romania.

    Răspunde
  8. o solutie cu sens economic ar fi sa continuam depopularea in ritm si mai accentuat .. zonele arabile se vor rezolva din tehnologie, si o sa fim nu gradina maicii domnului, ci gradina din spatele casei germaniei, de exemplu .. oile pasc si singure, urmarite prin gps, trebe doar incolonate si trimise spre constanta din cand in cand, pentru imbarcare spre tarile musulmane.. zonele mai salbatice asa, merg pentru turism naturist, dar dupa ce termina austriecii padurile, sunt bune de turnat filme western ieftine .. zonele mai poluate sunt bune pentru diverse experimente militare si biologice … gata, am transat porcu, ce va tot speriati ca ramane netaiat ? laugh

    Răspunde
  9. Eu mereu sunt uimit cum romanii in loc sa munceasca/construiasca in Romania si implicit pas cu pas sa creasca si veniturile (ca valoarea creste prin munca ) toti pleaca sa munceasca pe salariu minim pe economie in alte tari ,isi fac praf familiile si isi irosesc viata pentru niscai bani care nici macar nu sunt multi.

    Romanii sunt usor de adus inapoi .Conditia e una singura…sa incercam capitalismul pentru prima data in 28 de ani.Adica mai usor cu taxe peste taxe si reguli peste reguli.Eu sunt sigur ca daca lasam oamenii in pace sa isi faca firme si diverse combinatii 2-3 ani Romania prospera si poate sustine venituri similare cu cele din Europa .

    Cand spun sa lasam oamenii in pace ma refer si la militienii care sar pe batranii care isi vand patrunjelul in piata.Batranii aia sunt mai capitalisti decat supermarketul dar nu sunt lasati de stat /militieni.Ei vand productie romaneasca prin munca romaneasca in Romania.

    Răspunde
  10. Absolut de acord! Cata vreme nu se intelege ca in capitalism nu se executa MLM’urile ci dimpotriva se sprijina prin toate variantele posibile pentru ca economia sa fie una locala in care oamenii sa se simta in siguranta avand indepenta financiara care sa le aduca un venit necesar traiului, in tara asta nu se va schimba nimic, pentru ca suntem satui pana peste cap de un stat centralizat in care altii sa te invete ce ai voie, cum ai voie, cand ai voie si cat ai voie.

    Ai marcat un punct care multora le scapa!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura