Adio Opera … ramai cu bine! :(

Sunt 14 ani de cand am fost un fan declarat al browserului Opera dezvoltat incepand cu 1994 ca un proiect pilot de catre grupul Telenor Norwegian multinational telecommunications. Primul contact a fost cu Opera 3.0 BETA, pe care il aveam sub forma de shareware de pe un CD oferit de revista Chip (cunoscatorii stiu ce vorbesc :D) pentru ca in vremurile alea Opera nu era gratuita … la fel ca multe alte browsere. Am fost impresionat de faptul ca spre deosebire de Internet Explorer 4.0 sau Netscape (Mozzila nici macar nu exista ca idee) era muuuuuuuuult mai rapid, aducand cateva noutati cum ar fi navigarea in tab’uri si posibilitatea de vizionare offline a paginilor de web, lucuri foarte importante in perioada dial-up unde un minut de conexiune costa cam cat 10 zile acum! laugh Se anunta o noua revolutie … asa ca odata cu Opera 4.0 am achizitionat o licenta care ma avantaja foarte mult in ce priveste reducerea costurile cu conexiunea. Dupa cativa ani Opera a devenit gratuita si de atunci si pana acum la Opera 12 am ramas fan al acestui browser care a fost tot mai bun si securizat de la o editie la alta, promovand tot mai multe tehnologii noi ce acum sunt imprumutate de toate browserele actuale. Din pacate, odata cu Opera 12 acest browser a fost abandonat, urmasul lui, Opera Next (15 and up to) fiind un nou tip de browser dezvoltat prin folosirea tehnologiei Chromium un proiect open-source care se afla in spatele Google Chrome browser si Google Chrome OS, ceia ce il face din punctul meu de vedere un browser mult mai vulnerabil. Probabil ca aceasta mutare radicala se datoreaza in primul rand evolutiei tehnologiei mobile unde Opera browser este foarte apreciat de catre utilizatori in primul rand pentru viteza de navigare si nu numai, dar acest lucru nu pot spune despre utilizatorii desktop care s’au aratat foarte nemultumiti de aceasta trecere radicala, multe din lucrurile bune cu care eram obisnuit de ani de zile fiind eliminate. Un lucru unde exceleaza in continuare este viteza mult superioara cam peste orice browser existent insa doar asta nu poate sa ma mai tina. Am tras de Opera 12 cat s’a putut … din pacate este din ce in ce mai depasit si producatorii raman pe pozitii, alegand sa dezvolte doar proiectul NEXT in ciuda tuturor criticilor primite de la utilizatori, sa fie oare adevarate zvonurile conform carora Facebook are de gand sa cumpere acest browser?

Avand in vedere acest lucru, cum Chrome nu imi place deloc si produse Google in afara de motorul de cautare nu folosesc, trecerea la Firefox am facut’o incet si sigur, dupa o perioada de tatonare in care am reusit sa il personalizez cat mai aproape de ce aveam in Opera. Din pacate imi lipseste atat consumul decent de resurse cat si viteza superioara de reactie si navigare pe care o aveam in Opera dar deocamdata Firefox ramane compromisul pe care a trebuit sa il fac.

Adio Opera … ramai cu bine! (zise in timpul in care nu il parasi inca ultima speranta ca poate candva acest proiect va fi reluat :D)

4 comentarii la „Adio Opera … ramai cu bine! :(”

  1. O sa fac un copy-paste al unui comentariu care l-am pus pe un alt site, dar care se potriveste perfect si aici:

    ––––
    Nu am fost niciodata un utilizator regulat al acestui browser, dar imi place din cand sa-l butonez. Imi da acelasi sentiment care l-as avea cand m-as uita la o ploaie de meteoriti. Sunt foarte constient ca a pavat drumul multor facilitati si concepte folosite de restul browser-elor din ziua de azi. E o bijuterie in lumea browser-elor. Si, ca orice bijuterie, e rara. Atat de rara incat, pentru ceea ce reprezinta, are o cota de piata absolut execrabila. Intotdeauna a fost asa. Pacat. Daca cei de la Opera Software ar fi stiut sa-l promoveze mai bine, ar fi fost cel mai puternic si mai agresiv competitor de pe piata. In schimb, ce au facut nenorocitii ? Pluteste barca cat-de-cat ? Asa, mai stramb, dar totusi pluteste ? Nu e ok, hai sa facem o gaura in podea sa luam niste apa incet-incet… Foarte inteligent…

    Binenteles, astfel de decizii au multi factori in spate pe care noi utilizatorii de rand nu le vedem. Asa ca nu e prea cinstit sa le judecam. Si totusi e. Pentru ca perceptia utilizatorului final e cel mai important factor intr-o astfel de decizie. Daca acea perceptie nu e buna, nu produci bani. Daca nu produci bani, pierzi razboiul. Si credeti-ma: razboaiele sunt extrem de scumpe. Si extrem de profitabile. Si, cand le pierzi, nu ramane decat cenusa dupa tine… Draga Opera Software, sa stii ca pana si diamantele se pot sparge…

    Răspunde
  2. SoboLAN – un comentariu obiectiv ca de obicei … multam pentru el, ca sa fiu sincer lipsa ta din ultima vreme de pe aici a fost ca o mancare buna fara sare si piper. laugh Bine ai revenit … si da … ai inteles foarte bine ce insemna Opera … partea proasta a fost managementul lor si probabil ca lipsa de adaptare la o piata ce mizeaza din ce in ce mai mult pe open source.

    Răspunde
  3. Vroiam si eu o alternativa la Google Chrome. Dar nu am gasit. Am incercat Firefox, dar nu mi-a placut, am incercat opera o perioada mare de timp, am cautat extensii care sa ma ajute, nimic nu era ok…
    Acum vad ca firefox are interfata noua, am importat bookmark si restul, sa vedem daca e ok e…
    M-am mai jucat si cu o alternativa la FF, Cyberfox. Nu e wow, dar e pe 64biti si… momentan este mai rapid pe windows 8.1…

    Răspunde
  4. Depinde de ce aveai nevoie … eu il foloseam ca browser by default la care mai puneam un addblock, imi faceam un speed dial personalizat si cam atat … restul erau toate integrate foarte bine de la bun inceput. Nu salvez site’uri … nu imi bat capul cu managerul de parole … il folosesc cat se poate de usual si eram mai mult decat multumit.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura