Nu sunt un fan al bucatariei grecesti dar imi plac unele feluri de mancare ale lor printre care se numara si souvlaki, un soi de frigarui din carne de porc, oaie sau pui condimentate cu mai multe feluri de mirodenii amestecate cu putina miere si suc de lamaie, care se mananca insotit de legume coapte la gratar si bineinteles vestitul sos tzatziki si pyta (lipie) care il fac un preparat savuros si racoros.
Daca tot am dat ieri o raita prin Arboretumul de la Simeria si m’a luat foamea am zis sa merg sa mananc pe la Spartan, un fastfood grecesc cu care mi’au facut capul patrat toti prietenii mei. Nu aveam asteptari uriase de la un fastfood, dar daca tot aveau souvlaki in oferta am zis sa incerc ca nu o fi foc. Toate au fost bune pana mi’a venit comanda si m’am trezit in farfurie cu o chestie care in loc de ce stiam eu ca ar fi souvlaki, era un soi de …
…banala shaorma cu de toate la farfurie care continea aceiasi vesnica carne uscata la rotisor, aceiasi tristi cartofi prajiti (de care nu scapi nicaieri), niste salata de varza fara nici un dresing (nici macar sare), ceva castraveti acrii, ceva ceapa cruda + rosii si vreo doua frunze de salata verde. La capitolul sosuri, in loc de racorosul tzatziki clasic (iaurt gras, castraveti, lamaie si menta) m’am trezit cu trei feluri de sosuri gretoase (unicat dupa spusele lor) pe care in traducere libera le’as putea numi lejer ca un banal sos cu usturoi la tub, o maioneza si un soi de sos tartar, d’alea penibile de supermarket.
Daca toata treaba asta s’ar fi numit shaorma la farfurie nu as fi avut mare lucru de zis ca de mancat era mancabila, desi cam gretoase sosurile alea ce erai obligat sa le mananci ca iti plac sau nu, din momentul in care erau puse direct pe preparat in loc sa fie puse separat sa poti alege. Fiica’mea nu mananca nici maioneza si nici tartar … asa ca a ciugulit ce a putut de pe unde a putut, mai bine de doua treimi ramanand in farfurie, lucru ce nu te bucura mai ales cand iti este foame si dai si niste bani sa mananci. De costat nu a costat fabulos, vreo 18 lei portia (+ 3 lei extra), da bine ar fi fost sa fie in primul rand macar ceva aproape de un souvlaki, dezamagirea mea plecand in primul rand de acolo, pentru ca m’am simtit ca si cum in loc de fasole cu ciolan as fi primit ciorba de stevie.
Nu am gustat altceva de pe acolo (din cate am vazut si Gyros la ei e acelasi lucru doar ca pus intr’o lipie) dar sincer, daca vreti mancare greceasca si mai ales souvlaki nu mancati de la Spartan! Mai bine luati din alta parte o shaorma cinstita sau faceti’o acasa ca sunteti mai castigati!
Frigaruile unde sunt si ce naiba cauta cartofi prajiti acolo?! Bataie de joc, retele adevarate nu se fac la noi, de asta a ajuns shaorma subiect de bancuri…
Lasa bre ca la romani merge si asa! Reteta originala da’o in spume ca doar astia de la Spartan stiu mai bine cica …
„Souvlaki Spartan este unic.”
Aici sunt de acord cu ei! E atat de unic ca nu e Souvlaki!
„Nu este la fel cu preparatul clasic Souvlaki regasit in Grecia care contine frigarui.”
Serios?!
„Spartan ofera propria varianta originala si mult mai generoasa: se serveste in farfurie si include carne rotisata, cartofi prajiti, salata de varza, salata verde, rosii, ceapa rosie, castraveciori murati in saramura, reteta proprie. Peste cartofii fierbinti se preling sosurile reci: crema de usturoi, dulce-acrisor, sos de masline, topping tzatziki si sos de legume in tomate.”
Deci asa le zice la sosurile alea gretoase?! Sosul de masline bag seama ca o fi maioneza aia la tub din supermarket; topping tzatziki banuiesc ca sosul ala ce aduce a tartar la tub, iar acel extraordinar sos de legume in tomate … de care am si uitat, ca nu avem de ce imi aduce aminte … este defapt o lingura de bulion lung fara nici un gust. Cica cu sosurile astea au cucerit Romania …
De unde tragem concluzia ca toti au confundat treaba asta cu o shaorma … ca cine vrea si stie ce e ala un Souvlaki nu mai da pe acolo cate zile are! In rest … de plin era plin de prostime care infulecau fara numar ca doar romanu e bucuros cand da de o shaorma cu de toate.
Ieri am bagat si eu ceva de la greci, la o carciuma. Exact asta am zis si eu ca e shaorma la farfurie. Nu a fost rea. Chiar ma chinuiam sa imi amintesc cum se numesc astia cu verde, Spartan…
Mie mi-a placut, chiar daca a fost ceva cam multa carne.
„Spartan mizează pe calitate, gust unic în lume şi prospeţime.
Calitatea excepţională a produselor: sosuri, pyta, carne frăgezită în iaurt, sosuri cu legume fresh, murături de casă şi iaurt proaspăt şi gustul unic în lume al reţetelor secrete din Grecia antică fac ca Spartan să fie numărul 1 în România.” Deci sa inteleg d-l ICE ca nu ai primit reteta secreta?!
Nope … aia o fi ajuns numai la Marius ca cica lui i’a placut, desi … cam multa carne cica pentru el, cam putina pentru mine … puteau sa mai ia din cartofii aia in locul ei … pe toti daca puteau, chiar daca era uscata ca frasu desi am ales porc.
P.S. Reclama e pur romaneasca: „unic in lume”, „numarul 1” ca franciza dealtfel… mai lipseste doar mai noul „fara numar, fara numar” ca restul imi aduc aminte de epoca de aur cand la noi marea era cea mai mare, muntii cei mai munti, graul cel mai grau etc. Upsss .. pardon, tovarase Vasile, aveau dreptate!
Fratie, daca vrei souvlaki, te duci la sursa, adica la greci; la noi sunt copycat nenorocite…
Radule, am mancat si pe la romani … unul chiar genial … si nu as fi pretins sa fie ca la „mama lui” … dar macar pe aproape si eram multumit.
Bre, nu stiu, dar mie tare delicios mi se pare din poza.
„Bre” … la generatia junk food nu ma mir deloc … ca la voi daca e un munte de „cartofi prajiti” (s’a dus dracu pana si deliciul asta) cu ceva zmalcaz pe ei si ceva ce aduce a carne plus cola e vis, ca oricum salata aia si asa putina de obicei va ramane in farfurie.
Deci ghiveciul ala cu toate aruncate la nimereala, arata delicios?! Ok, nu zic ca nu or fi bune la gust, problema insa e ca astia promit bucatarie greceasca si in fapt primesti o shaorma, asta e prosteala pe fata