Angajatorul va fi obligat de lege sa plateasca facturile angajatilor care lucreaza de acasa

Pentru cei care lucreaza de acasa, angajatorul poate acorda 400 de lei lunar pentru plata facturilor la utilitati (electricitate, abonamente, incalzire, apa, etc.), pentru locul în care angajatul lucreaza, informeaza Mediafax.

Conform legii, de banii acestia angajatul isi poate cumpara si mobilier sau echipamente de lucru. Un aspect important este ca angajatii nu au nevoie sa vină cu acte, documente doveditoare, pentru a le plati angajatorul acesti bani, ci vor face doar o solicitare angajatorului in acest sens. Aceste sume nu sunt supuse taxari regimului fiscal.

Cat de bine venita este aceasta lege

Avand in vedere ca anul 2020 a fost un an in care foarte multi angajatori au facut economii substantiale prin apelarea la telemunca, dar fara a fi obligati de o lege sa suporte cheltuielile cu intretinerea de acasa si nici cu achizitia de echipamente pentru telemunca, aceasta veste este una mai mult decat buna pentru orice angajat care munceste in regim de telemunca si care pana acum a suportat aceste cheltuieli din propriul buzunar. Exceptie fac unele companii care si’au recompensat angajatii din proprie initiativa, dar acestea din pacate nu sunt foarte multe, eu personal stiind doar doua asemenea cazuri, in care au fost date mici compensari sporadice pe perioada anului 2020.

Cat de mult va afecta aceasta lege telemunca

Totul va depinde de acum inainte de calculele pe care si le vor face fiecare companie in parte. Daca unele vor decide ca e mai ok pentru ei sa plateasca acei bani angajatilor in loc sa ii plateasca pe spatii inchiriate si alte cheltuieli, atunci probabil ca vor apela la telemunca in continuare. In cazul in care, in calculele lor va reiesi ca e mai rentabil ca angajatul sa vina la birou, atunci cu siguranta ca telemunca va deveni doar si numai o solutie de urgenta. Cele mai afectate de aceasta lege probabil ca vor fi companiile mari cu multi angajati, unde acea cheltuiala cu fiecare angajat in parte s’ar putea sa fie socotita o cheltuiala mult prea mare si atunci intoarcerea la birou a celor mai multi care pana acum au lucrat de acasa probabil ca va fi inevitabilea, desi in balanta fiecarui angajator va intra probabil ca si productivitatea fiecarui angajat, tragandu’se o linie intre productivitatea de acasa si cea de la birou.

Opinie de final

Dupa un an in care telemunca a aparut pentru multi de nicaieri si au avut o perioada in care au trebuit sa se adapteze la genul aceasta de munca, odata cu reglementarea clara a acestui domeniu ce probabil ca va mai avea si alte ajustari in timp, telemunca devine o optiune ce va fi mereu luata in seama de angajatorii care se vor adapta din mers la acest gen de munca. Pentru mine, lucrand de acasa de aproape patru ani, acest gen de munca nu a fost nimic suprinzator, dar asta nu inseamna ca si toata lumea se poate adapta pe termen lung la genul asta de job, care are atat parti bune cat si parti rele si pe care abia acum multi le’au descoperit.

Una peste alta legea aceasta era una mai mult decat necesara si binevenita pentru angajatii care vor munci in continuare in acest mod.

angajatorul va fi obligat sa plateasca facturile pentru telemunca

10 comentarii la „Angajatorul va fi obligat de lege sa plateasca facturile angajatilor care lucreaza de acasa”

  1. Ok, nu le plâng de milă corporațiilor. Și familiile copiilor care fac teleșcoală cu dispozitivele lor și cu toate costurile pe care statul le vede din moment ce i le cere unui angajator, cum rămâne? pardon

    Răspunde
  2. smile eu din ce am înțeles va fi o sumă forfetară, adică angajatul primește banii face ce vrea cu ei.este clar că angajatul lucrând de acasă are alte costuri. Chiar făceam glume prin primăvară ” consum mai mult curent, apa, etc” chiar mai acidez dar nu le dau pe post

    Răspunde
    • Pai da, e un soi de forfetara … angajatul urmand sa primeasca banii si face ce vrea cu ei fara a dovedi nimic in schimb.

      Mai in gluma, mai in serios, oricui a lucrat de acasa i’au crescut automat costurile pe toate palienere, inclusiv la hartie iginica, sapun, becuri schimbate mai des … etc. Gluma e gluma, dar treaba asta implica niste costuri suplimentare din buzunarul angajatului in vremea in care niste economii mai mutl decat substantiale din partea angajatorului, ceea ce nu este echitabil deloc, iar legea asta cumva echilibreaza putin balanta. smile

      Răspunde
      • Gluma pe care am evitat să o expun era chiar cu hârtia igienică smile fiindcă începuse atunci sa dispară din magazine smile, și clar dacă stai acasă crești frecventa întâlnirilor cu tronul

        Răspunde
        • Pai nu e o gluma, e o realitate si trebuie spusa ca atare! E normal sa creasca consumul la toate, inclusiv la hartia aia igienica! Atata vreme cat o consum eu stand in casa aia pentru mine si timpul meu, e ok, cata vreme insa e consumata si pentru altii, nu prea mai e ok si treaba asta se aplica la toate in rest. smile

          Răspunde
  3. E cu două tăișuri toată decizia asta.
    Oarecum e bine, și o spun eu care am lucrat un deceniu de acasă fără să am privilegiul ăsta.
    Pe de altă parte e nasol pentru că se vor comite abuzuri.

    Răspunde
    • Corect! Si eu am muncit doi ani de acasa fara nici un beneficiu suplimentar, avand grija sa imi negociez un venit care sa acopere din start si genul asta de cheltuieli si in felul asta am avut o oarecare independenta.

      E de discutat aici, legea aia ar trebui completata prin codul muncii cu prevederi clare care sa limiteze pe cat posibil abuzurile, fara asemenea prevederi legale complementare exista respectivele riscuri si s’ar putea sa fi preferat sa te lipsesti de banii aia!

      In Spania exista o asemenea lege, sau ai auzit ca ar avea de gand sa se implementeze asa ceva si acolo?

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura