Torrent si in general schimbul de date prin retelele P2P nu inseamna numai piraterie, pe aceste canale putandu’se transfera numeroase pachete de date perfect legale pentru viteza mare de transfer. Pentru a avea acces la retele P2P in primul rand aveam nevoie de un instalarea unui client, cel mai popular dintre toate fiind uTorrent pe care eu unul il apreciam pentru dimensiunea si consumul foarte redus de resurse. De la editie la editie insa, acest client a devenit unul care a inceput sa consume aberant si fara o logica aparenta din ce in ce mai multe resurse mai ales consum CPU si HDD pe care le freca la modul aberant.
Azi am citit pe la Marius ca cei de la TheVerge au descoperit faptul ca ultimele versiuni de uTorrent instaleaza pe PC’ul celor care il folosesc un cryptocurrency miner care folosindu’se de resursele PC’ului pe care este instalat, sapa dupa bitcoin pentru producatorii software’ului.
Cei de la uTorrent nu au negat acest lucru scuzandu’se ca acesta este oferit la instalare sub forma lui EpicScale ce poate fi refuzat de catre cei care instaleaza software’ul lor. Eu orice instalez pe PC instalez in modul custom, urmarind foarte atent fiecare pas al instalarii, genul asta de artificii sunt insa destinate pentru cea mai mare a utilizatorilor care nu au rabdare dar au obiceiul sa instaleaze cam totul automatic -> next -> next->finish si cu Dumnezeu inainte.
Pentru a va scapa de bitcoin miner’ul instalat de uTorrent urmati sfaturile de aici, iar pe viitor ca inlocuitor al lui va recomand Deluge, un client open source care functioneaza excelent avand la baze un motor foarte bine pus la punct de alternare a porturilor ce sporeste viteza de download mentinand’o la un nivel constant. Eu l’am folosit multa vreme fiind recomandat mai ales celor care au ca provider pe cei de la UPC.
Interesant articolul. Chiar nu stiam cu ce maarii umbla uTorrent. Aplicatia Deluge face treaba si la cei care sunt pe RDS ?
Functioneaza perfect pentru orice tip de conexiune.
Pana la urma si pirateria vine cu un pret, sub o forma sau alta. Daca in anii trecuti venea la pachet cu cate un virus, acum vine cu un Bitcoin Minner, ce iti este si cu evoluatia asta…
E na … mi’ai lipsit mai Stefane aka gica-contra de serviciu … parca stabilisem ca P2P nu inseamna numai piraterie. 😛
E … da daca e pana acolo … cam da … multi nestiind nici acum faptul ca o varianta de Windows piratat de exemplu luat de pe un torrent poate sa contina uriase brese de securitate care pe acasa mai sunt cum mai sunt, trist este daca sunt instalate pe PC’urile unor companii care in felul asta se expun la niste riscuri despre care afla cand este mult prea tarziu si regreta de mama focului ca s’au zgarcit la 80-100USD cat i’ar fi costat o prapadita de licenta. 😉
Eh… timpul ăsta, dacă s-ar scurge mai greu și o zi ar avea vreo 48 de ore, poate că aș fi mai activ și-n social media. Dar mă bucur că ți-au lipsit ”contrele” mele. Usor usor o sa revin si eu, dar e un proces putin mai lung. Revenind la subiect, de ce să ne ascundem după degent, la noi, peer-2-peer nu înseamnă mai mult decât piraterie, fie că ne place, fie că nu.
Îți dai seama că nici cei care suferă pierderi de pe urma piraterie nu spun – ”Doamne ajută” și nici nu stau cu mâna în sân. Au ei grijă să mai integreze un rootkit sau alte chestii ”folositoare”.
Lasa ca ajung si 24 … totul tine de organizarea timpului si asezarea lucrurilor si prioritizarea stricta a lor … eu din cand in cand imi fac cate un refresh la agenda zilnica si de fiecare data gasesc ca fac lucuri inutile care imi consuma o gramada de timp … fara a fi constient ca nu mai sunt necesare ramanand agatate acolo ca o aplicatie uitata pe HDD pe care o stergi numai cand ai hdd’ul plin. Sa se aseze un pic treaba si la tine … dupa care da un refresh la agenda zilnica … o sa fi suprins cat timp reusesti sa iti faci cand organizezi mai bine totul si reduci din activitatile inutile dupa ce le optimizezi ca timp.
In rest … revenind la subiect … da, sunt de acord cu tine: pe modelul nimic nu e gratis si pirateria are costurile ei desi sa stii ca si la noi incetul cu incetul oamenii incepand sa isi permita sa dea bani si pe software vazand ca exista din ce in ce mai multe avantaje cum ar fi linistea unui suport in caz de probleme sau optiuni, cum ar fi online’ul la care pana acum doar tanjeau. 😉
ice? Bagam un SSD?!
Inca nu am simtit uriasa nevoie ca sa fiu sincer … mai asteptam sa se inlesneasca.