„Autostrazile” altora


In timpul in care, in Romania, se taie panglici pentru fiecare kilometru de autostrada facut odata la 10 ani cu costuri fabuloase, in alte parti, unii dupa ce de multi ani si’au pus la punct infrastructura auto, acum a venit momentul sa faca pasul cel mare si pentru biciclete! Astfel ca in curand, in Danemarka (unde nimic nu este putred cum se spunea odata) vor aparea ceia ce eu as numi, Velostrazile! Strada care va gazdui prima asemenea velostrada este Noerrebrogade, pe care se inghesuie in fiecare zi 36.000 de biciclisti. Pistele vor fi largite cu circa patru metri de fiecare parte a drumului, care la randul sau va fi destinat doar atubuzelor.

Obiectivul suprem este insa sporirea numarului de navetisti din suburbiile orasului danez de la 37% in prezent la peste 50% in 2015. Velostrazile vor fi prevazute cu puncte in care biciclistii isi vor putea umfla o roata, repara un lant sau bea o gura de apa, iar semafoarele sincronizate le vor oferi prioritate in fata masinilor cand vin din suburbii. Intre 2006 si 2010, Copenhaha a cheltuit 44 de milioane de dolari pe infrastructura pentru biciclete, iar alte 13 milioane sunt alocate pentru 2011. Primele doua velostrazi, care vor face legatura intre oras si suburbii si care vor masura 14 kilometri, urmeaza sa fie inaugurate la sfarsitul lui 2011, iar o a treia, de 19 kilometri, va intra in functiune in 2012.

Asta in timpul in care, in Romania, inca exista mai bine de 40% din infrastructura rutiera complet neasfaltata (adica ulite din evul mediu), iar restul de 60% in mare parte de necirculat si in vesnice lucrari!

Cred ca este de prisos sa mai spunem altceva … si daca pana acum diferentele de civilizatie nu au fost vazute intre noi si restul acestei lumi, iaca inca una …

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura