Avocatul Poporului al UE anunta investigarea secretizarii contractele de achizitie de vaccinuri de catre Comisia Europeana

Ombudsmanul European a declarat vineri ca va investiga secretizarea contractelor pe baza carora Comisia Europeana a incheiat intelegeri de achizitie cu marile companii farmaceutice producatoare de vaccinuri.

Afacerea care s’ar putea dovedi a fi teapa mileniului

Uniunea Europeană a platit in avans aproximativ 2,5 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru a asigura aproape 2,3 miliarde de doze de vaccinuri candidate sau aprobate de la sase companii. Preturile, conditiile de livrare si alte clauze cheie au ramas insa confidentiale, acestea fiind secretizate, singura sursa cu privire la preturi a fost o scapare pe twitter a unui parlamentar belgian.

„Tocmai am deschis o anchetă asupra refuzului Comisiei de a oferi publicului acces la documente privind achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19”

a declarat o purtatoare de cuvant a Ombudsmanului Uniunii Europene, conform cristoiublog.ro, care citeaza Reuters.

Intre timp companiile producatoare intarzie sau anunta anularea livrarilor

Nu vi’se pare deloc curios ca de cand a inceput scandalul asta si Ombudsmanul European anunta investigatia asta, TOATE companiile producatoare de vaccinuri aprobate, sau in curs de aprobare in Europa, au inceput sa anunte rand pe rand fie ca nu pot onora precomenzile, fie ca o vor face doar partial?!

AstraZeneca va reduce cu 60% livrările de vaccin anti-Covid promise Uniunii Europene în prima parte a acestui an, informeaza Reuters, citat de Sky News.

„Cantitatea produsă va fi mai mică decât cea anticipată din cauza unor scăderi de producție la fabrica noastră din lanțul de furnizare european”

a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-un comunicat.

Laboratorul american Pfizer a avertizat vineri ca urmeaza o reducere „incepand de saptămana viitoare” a livrarilor de vaccin anti-Covid catre Norvegia și Europa, determinata de imbunatatirea capacitatilor de productie.

au anunțat autoritățile norvegiene, citate de AFP

 Sotul Ursulei von der Layen, angajat la Pfizer

Cheia în negocierea afacerii de 36 de miliarde de dolari este soțul Ursulei von der Leyen. Până la declanșarea pandemiei, dar și mult după, nimeni nu auzise de medicul Heiko von der Leyen. Soțul primei doamne de la Bruxelles. Cum ar veni, soțul șefei guvernului european.

Familia der Leyen locuiește din 2007 în apropiere de Hanovra (Germania) , pe proprietatea pe care Heiko a moștenit-o de la părinți. Au șapte copii și un nepot.

Și acum, să ne amintim. Pandemia a debutat în România în martie 2020. Doar câteva luni mai târziu, în decembrie 2020, un medic relativ necunoscut din Germania, șef al unei clinici din Hanovra, aterizează direct în Consiliul de Conducere al unei foarte puternice firme Big Pharma din Statele Unite. Nu, nu e vorba de Pfizer. Ar fi fost mult prea simplu. Prea bătător la ochi. Doctorul Heiko a fost transferat peste ocean, ”în interes de serviciu”, tocmai la o companie farmaceutică specializată (de foarte mulți ani) în cunoscuta tehnologie ARNm. Este vorba despre Orgenesis Inc. Pe atunci, specialiștii de la Orgenesis făceau experimente pentru tratarea cancerelor. Însă s-a ivit o oportunitate imensă: pandemia! Așa că băieții buni de la Pfizer au mirosit imediat mega-afacerea globală. Doar aveau experiență!

Legătura dintre cele două firme americane, Pfizer și Orgenesis, este evidentă. În acționariatul semnificativ al acestora se regăsesc aceleași fonduri mutuale de investiții, potrivit bursei de la New York. Voi detalia ulterior. Încă nu știm dacă acționariatul s-a modificat odată cu venirea intempestivă a lui Heiko von der Leyen din Germania (pentru negocieri?) sau a fost așa dintotdeauna. Vom afla.

Cert este că soțul Ursulei a nimerit în board-ul companiei Orgenesis ca nuca în perete. Aproape nimic din CV-ul său nu îl recomanda pentru înalta funcție de ”Director medical”. Adică unul dintre executivii plătiți cu minim 1 milion de dolari anual. Iar coincidența a fost izbitoare. De ce Heiko a aterizat în conducerea Orgenesis tocmai în decembrie 2020, rămâne o întrebare al cărui răspuns devoalează misterul întregii afaceri. De remarcat că primul vaccin din România s-a administrat în aceeași lună. L-a primit o asistentă medicală.

Apoi totul s-a desfășurat pe repede-nainte. În primăvara lui 2021, imediat după venirea lui Heiko la firma Orgenesis, au avut loc intense negocieri la nivel politic. Soția acestuia a schimbat mesaje text și apeluri telefonice atât cu șeful de la Pfizer, cât și cu soțul ei, aflat în imediata proximitate a celor de la Pfizer (practic, la câteva străzi distanță). Altfel, un medic plătit foarte generos de compania Orgenesis (înrudită strâns cu Pfizer, după cum vom vedea). Am scris în comentariile anterioare de pe Mediafax că mesajele și apelurile d-nei Ursula au dispărut apoi subit din telefon, spre stupefacția Ombudsman-ul Emily O’Reilly (un fel de Avocat al Poporului, dar la nivelul Uniunii Europene). De altfel, n-a fost prima dată în ultimii ani când Ursula von der Leyen și-a șters urmele din telefon mai ceva ca Harry Potter, potrivit cristoiublog.ro

11 comentarii la „Avocatul Poporului al UE anunta investigarea secretizarii contractele de achizitie de vaccinuri de catre Comisia Europeana”

    • Se balbaie in explicatii, eu unul nu am inteles pana acum nimic concret din povestile lor, de la o zi la alta e altceva.

      Răspunde
  1. E curios să aflăm, asta am întrebat și eu în ziua când ajuns primul lot de vaccinuri in Romania.
    Dar de ce ar plati către SUA? Că UE nu produce/ dezvolta unul propriu.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura