Anul 2020 a fost anul COVID19, ultimele doua luni din acest an fiind despre vaccinarea COVID19, un subiect disputat, discutat si TABU in acelasi timp, in discutie fiind luate noile vaccinuri anuntate, eficienta lor, posibilele efecte secundare, precum si modalitate prin care aceste vaccinuri vor fi administrate, obligatoriu sau nu, in societatea civila existand numeroase temeri legate de acest subiect, motivele fiind mai mult sau mai putin intemeiate si totul pornind de la nebuloasa totala datorate lipsei de transparenta si a informatiilor certe cu privire la aceste lucruri.
In continuare, dupa vreo doua saptamani de documentare, o sa incerc in randurile care urmeaza sa fac putina lumina cu ajutorul opiniei unor medici si a datelor publice existente, asadar, sa le luam pe rand.
Care sunt companiile care anunta ca vor livra in curand vaccinuri COVID19
Inceputul anului a fost marcat de multe anunturi cu privire la sume fabuloase de banii ce urmeaza a fi pompate in industria farmaceutica in efortul de a se gasi cat mai repede un vaccin anti COVID19, marile companii si tari ale lumii intrand intr’o competitie fara precedent cu privire la gasirea unui vaccin. Din multele companii care si’au anuntat intrarea in aceasta competitie, intr’un final s’au desprins cateva companii ca si candidate principale pentru productia de vaccinuri anti COVID19, respectiv:
- Pfizer/BioNTech – companie farmaceutica turco-germano-americana;
- AstraZeneca – companie farmaceutica anglo-suedeza;
- Moderna – un startup biotehnologic american;
- CureVac – companie biofarmaceutica germana;
- Sanofi-GSK – grup farmaceutic franco-britanic.
Ce au in comun aceste companii? Raspunsul este unul singur: nici una dintre aceste companii nu a dezvoltat pana acum un vaccin recunoscut si aprobat!
Cine sunt aceste companii
Pfizer/BioNTech – este un consortiu compus din binecunoscutul gigant farmaceutic Pfizer si startup’ul biotehnologic german BioNTech, companie fondata in 2008 la Mainz, Germania, de catre doi cercetatori turci cu cetatenie germana, Ugur Sahin si Ozlem Tureci, impreună cu oncologul austriac, Christoph Huber.
In august 2018, BioNTech incepe o colaborarea cu Pfizer Inc, pentru cercetarea si dezvoltarea unor vaccinuri antigripale pe baza de ARNm . In septembrie 2019, a semnat un acord cu Fundatia Bill & Melinda Gates pentru a dezvolta vaccinuri si programe de vaccinare HIV si tuberculoza. Tot in 2019, BioNTech a primit finantare de 50 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii ca parte a Planului de investitii al Comisiei Europene pentru Europa.
Asadar, pana acum, asocierea Pfizer/BioNTech nu a reusit sa dezvolte si sa produca nici un vaccin recunoscut si aprobat, pana la vaccinul anti COVID19!
AstraZeneca – compania a fost infiintata în 1999 prin fuziunea intreprinderii suedeze Astra AB si grupul britanic Zeneca, care la randul sau fusese formata din fuziunea operatiunilor farmaceutice ale Imperial Chemical Industries in 1993. De la fuziune a fost printre cele mai mari companii farmaceutice din lume și a realizat numeroase achiziții corporative, in portofoliul lor intrand numeroase alte companii multionationale mai mici, printre care, in 2005, au achizitonat si KuDOS Pharmaceuticals, o companie britanica de biotehnologie. In februarie 2007, AstraZeneca a cumparat Arrow Therapeutics, o companie axata pe descoperirea si dezvoltarea terapiilor antivirale, care ulterior s’au dovedit a fi niste terapii extrem de controversate. La scurt timp, AstraZeneca a achizitionat compania americana MedImmune pentru aproximativ 15,2 miliarde USD pentru a cerceta si dezvolta vaccinuri impotriva gripei si un tratament antiviral pentru sugari. In urma acestor achizitii dedicate dezvoltarii unor medicamente si vaccinuri bazate pe biotehnologie, AstraZeneca si-a consolidat ulterior toate operatiunile biologice intr-o divizie dedicata numita MedImmune, nume ramas de la ultima sa achizitie in domeniu.
Asadar, pana acum, AstraZeneca nu a reusit sa dezvolte si sa produca nici un vaccin recunoscut si aprobat, pana la vaccinul anti COVID19, care a fost oprit si repornit de mai multe ori in urma testelor clinice care au avut numeroase efecte secundare, printre care s’a numarat chiar si moartea unor voluntari.
Moderna – este un startup american de biotehnologie cu sediul in Cambridge, Massachusetts. Ca obiect principal de activitate, aceast startup se ocupa de cercetarea si descoperirea dezvoltarea de noi medicamente si tehnologiile de vaccinare bazate exclusiv pe ARN mesager (ARNm). Ca si istoric al acestei companii se numara tentativa de introducerea de ARNm viral sintetic in celulele vii. Aceasta tehnologie era o tehnologie considerata revolutionara in 2010, abandonata insa ulterior din cauza numeroaselor efecte secundare datorate inserarii ARNm in celule vii, pana acum niciun medicament dezvoltat cu ARNm nu a fost aprobat vreodata pentru uz uman!
Tot in portofoliul Moderna se numara si efectuarea de studii, in mare parte nereusite, din zonele terapeutice cronice alaturi de AstraZeneca si Alexion Pharmaceuticals . In 2014, Moderna s-a concentrat asupra asa numitelor „vaccinuri marginale”, avand la baza un vaccin ARNm care teoretic ar fi trebuit sa dezvolte pentru totdeauna un nivel ridicat de anticorpi, rezultatele obtinute in urma testelor dovedind inca ca sunt ineficiente. In 2017, in urma numeroaselor nereusite, expertii din industrie si chiar angajatii Moderna au inceput sa puna la indoiala viabilitatea financiara a companiei. Pentru a se salva, in decembrie 2018, Moderna a efectuat cea mai mare oferta publica initiala de investitii in biotehnologie (IPO) din istorie, strangand 600 milioane USD pentru 8% din acțiunile sale, implicand o evaluare de 7,5 miliarde USD; de la început la IPO, Moderna a raportat pierderi cumulate 1,5 miliarde USD reusind sa stranga 3,2 miliarde USD in capitaluri proprii, fapt ce salvat compania de la faliment.
In noiembrie 2020 , Moderna a fost evaluata din senin la 35 miliarde de dolari si asta in timpul in care niciunul dintre medicamentele sale nu a fost aprobat, vaccinul COVID-19, mRNA-1273, fiind totusi supus autorizatiei fabricatie si de utilizare in regim de urgenta.
CureVac – este o companie biofarmaceutică cu sediul în Tübingen , Germania , care dezvolta terapii bazate pe ARN mesager (ARNm). Compania cerceteaza dezvoltarea de vaccinuri pentru boli infectioase si medicamente pentru tratarea cancerului si a bolilor rare.
CureVac a încheiat diverse colaborari de cercetare cu organizatii, inclusiv acorduri cu Boehringer Ingelheim , Sanofi Pasteur , Johnson & Johnson , Genmab, Fundatia Bill & Melinda Gates, Eli Lilly and Company , GlaxoSmithKline, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations si Initiativa internationala impotriva vaccinului impotriva SIDA.
In martie 2014, CureVac a castigat un premiu de 2 milioane EUR acordat de Comisia Europeană pentru stimularea noilor tehnologii de vaccinare. In iulie 2014, CureVac a semnat un acord de licenta exclusiva cu Sanofi Pasteur pentru a dezvolta și comercializa un vaccin profilactic pe baza de ARNm. In martie 2015, principalii investititori, Fundația Bill & Melinda Gates, a fost de acord sa furnizeze finantare separata pentru mai multe proiecte de dezvoltare a vaccinurilor profilactice pe baza platformei de ARNm proprietate CureVac.
Sanofi-GSK – in 14 aprilie 2020, Sanofi, gigant farmaceutic francez, anunta o colaborare cu GSK, gigant farmaceutic britanic in cercetarea si dezvoltarea unui vaccin anti COVID19. In schimbul dreptului de achizitie, Uniunea Europeana s’a angajat sa finanteze partial dezvoltarea vaccinului. In cadrul acordului, producatorii de medicamente francezi si britanici, care anuntau un vaccin recombinat pe bază de proteine, urmand sa vanda UE pana la 300 de milioane de doze in schimbul unei plati in avans de 324 de milioane de euro. Dezvoltarea unui vaccin este o noutate pentru cele doua companii farmaceutice.
De notat aici ar mai fi ca Sanofi lucreaza in paralel la dezvoltarea unui alt potential vaccin anti COVID-19 alaturi de compania americana de biotehnologie, Translate Bio, utilizand o tehnologia ARNm.
Ce este ARNm
ARNmesager este o molecula de ARN ce are rolul de a copia informatia genetica a unei catene de ADN, proces numit transcriptie. La procariote (bacterii) ARN mesager copiaza informatia genetica a mai multor gene situate alaturat. După ce molecula de ARN isi îndeplineste rolul său de mesager, el este supus hidrolizei enzimatice si depolimerizat. In concluzie, vaccinul bazat pe ARNm este un vaccin care contine informatia genetica a virusului si nu parti din el ca si la vaccinurile clasice.
Ce trebuie sa retinem pana aici este ca niciun medicament dezvoltat cu ARNm nu a fost aprobat pana acum pentru uz uman!
Ce spun medicii de la noi despre aceste vaccinuri
Si in randul medicilor din Romania ca si din alte parti, parerile sunt mai mult decat impartite, unii dintre medicii de la noi declarandu’se total impotriva vaccinarii cu aceste noi vaccinuri, motivand ca nu exista suficiente informatii cu privire la dezvoltarea acestor vaccinuri si mai ales eventualele efecte secundare pe termen mediu si lung, fiind sarite importante etape de testare care se desfasoara in ani de zile si care nu pot sa fie sarite doar folosindu’se scuza ca sunt niste vaccinuri de generatie noua, care nu contin parte din virus, cum erau cele de pana acum, ci doar genomul acestui virus!
„Nu suntem siguri de ce reacţii poate da acest vaccin. Este foarte adevărat că foarte multe companii care vor produce sau produc, testează acest vaccin, nu au un eşantion uman pe care au făcut testarea şi mă gândesc că toate testele care s-au făcut, s-au făcut pe parte animală”
a declart Bogdan Fortuna, medic la Spitalul Colentina din Bucuresti.
În aceste zile, agenda publică, paradoxal, nu esta acoperită de campania electorală, ci de problema vaccinului anti-COVID. Anunțul făcut de trei firme, privind punerea pe piață, probabil, în decembrie, a unui vaccin a împărțit lumea între optimism exagerat și reticență. Optimismul este manifestat mai ales de cei care au gestionat pandemia, adică de clasa politică. Este și normal, deoarece s-a constatat că lumea traumatizată de mesajele apocaliptice și confruntată cu efectele unei crize medicale și social-economice a devenit tot mai refractară la măsurile (ineficiente) introduse. Era momentul să se transmită și un mesaj optimism. Cu ochii pe sondajele de opinie, politicienii s-au repezit să îmbrățișeze teza că avem un vaccin eficient și că apare „o luminiță în depărtare”. Același optimism debordant l-am văzut și la o serie de medici, trompete pe sticla televizoarelor, care, după ce ne-au prezentat o imagine înfiorătoare a pandemiei, acum propovăduiesc vaccinul ca un panaceu pentru COVID-19, deși nu știu nimic despre el.
scrie prof.dr. Vasile Astărăstoae pe blogul personal, facand o sinteza a numeroaselor elemente ce ridica mari semne de intrebare.
„Va mai spun inca o data: peste 3 ani, face leucemie unul care face vaccinul si fac toti. Faceti copilului dvs vaccinul asta? Pericolul e foarte mare. Nimeni nu poate niciodata sa spuna ca acest vaccin este sigur. Poate peste 10 ani. Bine, hai, 5 ani”.
a declarat la Antena3, prof.dr. Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.
De partea celor medicilor optimisti de la noi, in prima linie se afla Valeriu Gheorghita, medic militar ales ca si coordonar al campaniei de vaccinare, care anunta ca vaccinul in Romania va fi gratuit si voluntar:
„În momentul de față pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”
Cand si ce vaccin vom primi in Romania
Potrivit lui Iohannis, Romania va primi 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.
„România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 atunci când acestea vor fi disponibile urmând ca ţării noastre să îi revin o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii, totuşi, destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă sunt cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor”
a declarat Iohannis, fara a face insa o referire la vaccinul carui producator va ajunge si in Romania.
Presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anuntat astazi (marti) incheierea unui nou contract cu societatea americana Moderna, in vederea furnizarii a 160 de milioane de doze de vaccin anti COVID19, relatează AFP.
”Sunt fericită să anunţ că vom aproba mâine (miercuri) un nou contract în vederea securizării altui vaccin împotriva covid-19 în portofoliul nostru”
a anuntat von der Leyen.
Inainte de acest anunt, Comisia Europeana a semnat deja cinci contracte de percomanda pentru vaccinuri anti COVID19, acestea fiind incheiate cu concernul suedezo-britanic AstraZeneca si Johnson & Johnson (pana la 400 de milioane de doze de la fiecare), cu grupul franco-britanic Sanofi-GSK (pana la 300 de milioane de doze), cu alianta americano-germana Pfizer-BioNTech (pana la 300 de milioane de doze) si compania germana CureVac (pana la 405 milioane de doze). De mentionat este faptul ca nici una dintre aceste companii nu au avut pana acum vreun vaccin recunoscut si pus pe piata!
Cat de sigure sunt viitoarele vaccinuri
Este o intrebare care probabil ca sta pe buzele tuturor, de la optimisti la pesimisti. Daca optimistii isi pun toata increderea in stiinta si noile tehnologii dezvoltate, pesimistii reclama faptul ca acestea sunt insuficient testate. Stand stramb si judecand drept au si unii si altii dreptate, problema fiind legata de faptul ca pana acum, din informatiile disponibile public, desi se cerceteaza si dezvolta de aproape 20 de ani medicamente bazate pe ARNm, nici un medicament nu a fost inca autorizat pentru uz uman si cu atat mai putin vaccinuri, rezultatele obtinute in urma testelor de pana acum nefiind foarte optimiste, desi, in cazul vaccinului anti COVID19, producatorii se intrec in laude ale eficientei! Astfel ca Pfizer si Moderna au declarat acum cateva zile ca vaccinurile lor experimentale au o rata de protectie de 95%, in vremea in care AstraZeneca se rezuma la doar 70%, desi acestia declara ca vaccinul lor poate fi depozitat la temperatura frigiderului, ceea ce inseamna ca poate fi distribuit catre orice colt al lumii, spre deosebire de cele dezvoltate de Pfizer/ BioNTech si Moderna, care trebuie tinute la temperaturi foarte scazute, -70-90 de grade, ceea ce este o reala provocare atat pentru transport cat si pentru stocare. Alte tari precum China si Rusia au inceput deja vaccinările, Rusia licentiind deja vaccinul anti COVID-19 „Sputnik-V” inca din august, in 11 noiembrie, declarand ca vaccinul sau a fost eficient cu 92% in baza unui studiu amplu efectuat pe imunizarile efectuate deja.
Sa ma vaccinez, sau nu
Probabil ca aceasta este urmatoarea intrebare din mintea multora, raspunsul la aceasta intrebare putand fi insa dat doar de fiecare dintre noi, deoarece, teoretic si cel putin deocamdata, acest vaccin nu este obligatoriu! Raspunsul meu nu il voi da aici, ci intr’o postare viitoare de care sper sa imi fac timp si in care voi si incerca sa detalize si argumentez cat de bine pot optiunea mea, desi nu consider ca ar fi necesar, dar am sa o fac, ca optiune personala si atat!
Păi și pe ăla rusesc unde l-ai uitat domne că ăla e parcă primul și cel mai eficient?
Mai citeste odata articolul … de data asta cu ceva mai multa buna credinta si pana la capat! Multam!
Nici nu stiu cum sa abordez raspunsul meu avand in vedere ca ai cam atins toate aspectele. E bine ca nu e obligatoriu fiindca multa lume este sceptica. Ce ma ingrijoreaza la noi cel mai mult sunt comentariile cu iz politic legate de vaccin. Toate companiile par a folosi acelasi tip de vaccin Faptul ca sunt mai multe nu e un lucru rau. Cat despre refuzul de a semna contracte de liability e si asta cu semnul intrebarii. Am auzit in trecere ca exista un department special in cadrul OMS( sau la nivel naţional) care se ocupa cu cazuri de vaccinuri esuate cu consecinţe vizibile si dovedite, intocmai ca sa ia presiunea de pe umerii companiilor farmaceutice. Nu e verificata informatia.?
Misha, foarte bine punctat! Urmeaza o parte a doua, una ceva mai subiectiva, dar in care voi pune foarte multe intrebari mai ales ca voi dezbate si optiunea mea personala cu privire la aceste vaccinuri. Sunt inca in curs de documentare, sper sa imi fac timp astazi!
Mai nu știu ce să zic adică i-am făcut copilului vaccin pentru rotavirus de la gsk. Când spui că nu au vaccinuri recunoscute la ce te referi? Te referi la Virusul SARS-COV-2? Că aș înțelege că în general.
Industria asta a vaccinurilor e mult mai complicata decat pare, multe din vaccinurile vandute sub un anume brand, fiind defapt vaccinuri dezvoltate de companii mult mai mici de biotehnologie si doar puse in vanzare de producatorii din Big Pharma, care au la dispozitie linia de productie si reteaua de distributie! Nu a fost un subiect despre care pana acum mi’am batut foarte mult capul, insa acum ca am inceput sa ma documentez cat de cat, am aflat ca e o reala increngatura, fapt pentru care am inceput cumva sa ii inteleg chiar si pe antivaccinisti! Ca un exemplu concret si simplu sa luam de exemplu Romania. Singurul dezvoltator de vaccinuri romanesti a fost pana acum cativa ani Institutul Cantacuzino, care pentru a isi vinde produsele dezvoltate de ei, colaborau cu producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, folosind ca linie de distributie Unifarmul. Asa se intampla si in Big Pharma, GSK vand vaccinuri sub brandul lor, insa aceste vaccinuri sunt dezvoltate de alte companii, uite un exemplu al unui vaccin prezent in lista GSK:
In 2015, de exemplu, GSK a incheiat de exemplu un contract cu Novartis (un greu in industrie) pentru achizitia de vaccinuri, in urma unei reorganizari:
„GSK, se pregătește să-și separe produsele destinate consumatorilor și afacerile cu medicamente, achizitionad in acest sens vaccinurile de la Novartis ca parte a unui amplu swap de active.”
Ca tot am inceput, o sa incerc sa ma documentez si mai bine in privinta asta de acum inainte, desi nu o sa fac din asta o cruciada. Nu am fost niciodata un antivaccinist, ba dimpotriva, am insistat si insist ca vaccinurile care ne’au salvat pe noi ca si copii de boli care faceau ravagii candva, sunt in continuare necesare, dar toata increngatura asta de companii din spatele lor si lipsa de transparenta, te pune totusi putin pe ganduri chiar si in cazul unor vaccinuri consacrate.
Una peste alta, discutia am incercat sa o concentrez asupra acestor vaccinuri noi bazate pe tehnologia ARNm … care pana acum nu a patentat nici macar un singur medicament pentru uz uman, toate fiind teste mai mult sau mai putin reusite, conform datelor publice pe care le’am gasit pana in acest moment. Daca am omis ceva, oricine e oricand binevenit sa vina cu completari sustinute, discutia este deschisa, eu nu ma consider detinatorul adevarului absolut!
E un bun început! Felicitări!
A fost izolat „virusul „? Ia vezi statistica chinezilor începând cu martie, s- a dus în cap și acolo stă, chinezii petrec ca în vremurile bune ale occidentului , din iulie au început un fel de vaccinare, au declarat că au vaccinat până acum un milion de cetățeni.
BioNTech, N…tech, de la nanotehno?
Dna Pop combate cu argumentele celor pe care înainte îi linșa pentru afirmațiile respective. Nu e singurul exemplu.
Dacă dorești, poți să cauți ce înțelegeri și amenzi ( și pentru ce anume ) au legate de cozi unii dintre cei înșirați de tine mai sus. Sunt informații publice.
Am evitat scandalurile legate de aceste companii pentru a nu trage careva concluzia ca trag intr’o parte, sau alta, mentinand cat de mult am putut o linie neutra si cat de bine documentata am putut, pentru ca de aici incolo, cine este interesat de mai mult decat atat, sa isi caute singur informatiile in partea in care il intereseaza, avand aici suficiente indicii de plecare!
Multumesc de aprecieri!
We agree to disagree, sper.
Nu sunt de acord cu tine și am să mă explic.
O faptă vorbește mai mult decât o mie de cuvinte. Unde am punctat eu e un cumul de fapte. Fapte care au costat niște sume de bani care pentru om obișnuit sunt inimaginabile și totuși ăștia și- au permis să scoată sumele respective din bugetele lor.
Și trei la mână, fiind mai catolici decât papa, riscăm să le dăm o mână de ajutor acelora care ne taie craca sau să facem precum marmotele din reclamă. Din secunda în care ai decis să pui întrebări ești etichetat. E la fel ca în asta cu politica, e în stil tefelist, orice întrebare cu privire la faptele celor care se dau ” de dreapta” este percepută automat drept critică, ieșire din rând. Imediat a urmat eticheta de ” ciumă roșie”, rusofil, retrogat, pupător de moaște etc. Ceea ce a atras un alt automatism de genul că orice discuție este începută cu ” nu sunt votant psd” sau ” nu am votat niciodată psd”, de ce? Care e rău intenționat într- un dialog, așa va rămâne, el neavând leac. Este ca și cum ai accepta pe jumătate gestul de a fi etichetat, ca și cum ar fi firesc. Nu e. Cine dorește un dialog, acceptă și termenii celeilalte părți, în caz contrar îl trimiți să pască iarba.
Tiana, ca autor si scriitor pe blogul asta, situatia mea spre deosebire de a voastra, celor care comentati aici, si va multumesc pentru asta, este usor diferita, in sensul ca, incerc pe cat posibil sa fiu obiectiv, atat cat se poate, locul pentru a dezbate si aduce completari este aceasta, la comentarii, unde opiniile sunt liber exprimate de orcine! Darul meu este de a propune o tema si a deschide discutia, de aici inainte, aici se pot aduce orice completari, dupa cum stii e liber pentru oricine! Dupa cum cred ca ma cunosti deja, numai de teama de a zice lucrurilor pe nume nu ma poti acuza, uneori sunt poate ca sunt mult prea visceral in opinii, lucru pe care incerc sa il temperez cat pot de multe ori, tocmai pentru a lasa loc pentru toata lumea si nu pentru ca scrierile mele sa semene cu niste predici, cazand in capcana detinatorului de adevar absolut, mai ales ca subiectul asta este unul pe care nimeni nu il stapaneste!
In concluzie, draga Tiana, daca simti nevoia sa te implicii cu propriile opinii, ai acest spatiu la dispozitie unde poti sa scrii orice si sa oferi orice informatii vrei, sau chiar iti pun la dispozitie loc pentru cate postari vrei, tu doar scriele si le pune aici in dezbatere! In rest … fac si eu ce si cum pot, rog a fi scuzat daca nu reusesc sa acopar tot … documentarea uneori imi ia zile la rand … dar nah, nu le pot acoperi chiar pe toate si nici nu e nevoie, ca de aia avem pana la urma forumul asta de comentarii, pe care nu l’am cenzurat niciodata in nici un fel si nici inchis, ba dimpotriva!
P.S. Intrebarile sunt aici, unde, la comentarii au inceput sa apara si completarile deja:
https://ingerisidemoni.ro/vaccinarea-covid19-multe-intrebari-putine-raspunsuri-ce-sunt-vaccinurile-anrm/
Cam asta este rostul unui blog, colaboram impreuna si multumesc oricui a facut asta pana acum, eu unul pretuind absolut orice comentariu e postat la articole, inclusiv ale tale, pentru ca iti multumesc, mai ales pentru alea unde nu suntem de acord!
Ice, și eu am sugerat indicii. Am bănuit mult din ceea ce ai nuanțat acum , dar ” scandalurile ” și ” obiectivismul” la care ai apelat inițial pentru argumentare și alăturarea lor duc mai degrabă la fâsâirea indiciului meu , poate sugera ( neintenționat) că are valoarea unei bombe de magnitudinea tabloidelor sau a breichin’iuzurilor lui Gâdea.
Pfff, știu că voi părea ingrată și nedemnă de ospitalitatea ta. Nu am timp. În afară că te urmăresc compulsiv, nu pot decât să mă limitez la ceea ce fac deja pe aici. Subiectul e vast. Și trebuie discutat pentru că pe căile media bătătorite e jale. În același timp pe net crapă de cât se discută. Din păcate mulți români nu au acces la ele, deci tot din media se vor adăpa.
Am făcut ceea ce mă inviți tu să fac acum într- un mediu pe care cineva cu simțul măsurii și nefiind labil îl percepe ca fiind doar ostil, alții l- ar fi perceput drept linșaj 100%. M- am jurat că eu spun gata când va fi gata. Și l- am gătat, dorm cu conștiința curată. Asta a fost înaintea covrigului.
Ai vorbit despre jucători. Am considerat că e bine să vin cu completări, atât. Nu e nimic tabu acolo, repet, sunt informații publice. Deci, precum și tu ai sugerat, cine e interesat, poate să urmărească și acest fir. Pentru că dacă tot sunt unii fani ” știință” și confundă medicina cu matematica sau cu legile fizicii, e bine să știe și ce fac preoții la care ei se închină. Pardon, doctorii, cercetătorii, alea- alea.
Multumesc Tiana atat ca ma urmaresti cat si ca iti faci timp, cand poti si cum poti sa lasi o opinie aici, pentru ca asa cum am spus, pretuiesc orice opinie iar tu esti mai mult decat demna sa postezi aici, ce si cum iti trece prin cap, pentru ca pana la urma asta inseamna sa ne exprimam liberi! In urma sugestiilor tale, sunt sigur ca ai aprins probabil la unii beculetul si in baza informatiilor oferite deja de mine, le este foarte usor sa caute ce ii intereseaza, mie unul mi’a fost cumplit de greu ca informatiile alea desi sunt publice, sunt extrem de alambicate si pe la noi, pe site’urile romanesti inexistente, am facut munca de traducere si adaptare de vreo doua zile ca sa vin cu ele aici. No, amu, is „mura in gura”, vorba lui Vasile, oricine se poate apuca sa caute ce il intereseaza si sunt destule de aflat, daca isi doresc asta!
Multumesc inca odata si nu te lasa tovarasa, scrie tot ce iti vine si cum iti vine!
E greu articolul. Nu stiu cati merita sa le scrii asa ceva si sa le dai mura in gura informatie condensata si bine documentata. Glumeam e o conspiratie!
L-am citit la un pahar de vin… de vre-o doua ori si concluzia a fost ca daca nu esti in grupele de risc nu se merita!
Ar trebui pus avertisment!
Personal nu o sa ma vaccinez… momentan, poate prin primavara, ca eu si toata familia mea am avut covid in forme serioase si cica avem anticorpi, o sa mai vedem in timp!
Cat despre vaccine, din experienta mea de consumator, Sanofi imi par cei mai seriosi!
Spun asta pentru ca folosesc de la ei de cativa ani buni vaccinul antigripal VaxigripTetra. Era in plan si in acest an dar a venit beleau si am facut covid, intai sotia si baiatul, apoi eu ca doar nu eram mai cu mot si am ratat momentul, iar acum pentru ca se zice nu e indicat imediat dupa viroze si alte complicatii mai asteptam.
Sunt si vin vremuri grele si trebuie sa incercam sa fim atenti la informatii, sa nu ne bagam in tabere aiurea sau sa ne luam dupa influenceri gen… nu mai zic. E bine sa intrebam(citim) oameni de specialitate care in timp si-au dovedit verticalitatea profesionala si atunci cand vrem sa facem pasul spre vaccinarea de orice fel si pentru orice boala, suntem hotarati, sa oferim celui ce ne vaccineaza, inainte de toate, informatii despre antecedentele medicale personale care ar putea ajuta medicul in luarea deciziei corecte.
Sanatate si D-ne ajuta!
P.S. Pentru #conspirationisti 😉
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: „Săptămâna trecută, 10 doze de vaccin au ajuns în Ungaria. Transportul a sosit alături de documentele necesare, pentru ca autoritățile maghiare să desfășoare testele care vor ajuta cercetătorii să determine dacă vaccinul este sigur, eficient, recomand pentru maghiari sau nu.”
Sanofi nu dezvolta vaccinuri, vaccinurile vandute de ei sunt dezvoltate de Institut Pasteur, un greu in industria vaccinurilor, inclusiv VaxigripTetra. Banuiesc ca o fi implicat si Institut Pasteur in dezvoltarea COVAX, singurul vaccin anti-Covid19 care se apropie cel mai mult de cele clasice, respectiv recombinarea de proteina virala si nu pe tehnologie ARNm, desi colaborarea cu Coalition for Epidemic Preparedness Innovations ai caror principali investitori sunt Bill & Melinda Gates Foundation, the Wellcome Trust, and the World Economic Forum pentru dezvoltarea acestui vaccin, veniti probabil pe filiera GSK, ar putea insemna ca nu sunt singurii.
Ah, dar ai „uitat” la final sa spui si care vaccin a venit la unguri!
Multa sanatate Vasile, tie si familie tale, ma bucur ca ati trecut cu bine peste boala! Doamne ajuta!
Nu am trecut… cu totul inca, cand imi amintesc injur , plus ca n-am miros si chiar aveam nevoie in aceasta perioada.
Merci beaucoup!
P.S. Crezi tu ca am uitat!
Sa dea Dumnezeu sa treceti, la faza cu mirosul, incearca sa il stimulezi mancand mult ardei iute, da d’ala iute, nu poveste. Eu de obicei cam asa reusesc sa il recapat cand il mai pierd de la raceala, poate o avea efect si in cazul dat … hai, fiti puternici ca o sa depasiti pana la urma si incercarea asta!
P.S. De aia am pus ghilimele!
Drept sa-ti spun nu prea am „racit” la viata mea in halul asta ca acum, poate prin armata ceva frisoane dupa o saritura cu parasuta intr-o balta si apoi un mars de 15 km complet ud, o aplicatie prin noiembrie… nostalgii de fost membru PCR!
Vasile, mie mi s’a aprins beculetul de ceva vreme ca ce e azi, eu cred ca am avut prin 2015, atunci punand totul pe seama stresului, fara ca habar sa am ca e vorba de ceva mai mult de atat, dar seamana al dracului cu toate simptomele alea de acum!
https://ingerisidemoni.ro/din-darurile-stresului
Nici eu, pana la momentul ala nu am trecut prin asa ceva, si a recidivat acum vreo 2 ani, intr’o forma si mai ciudata de „raceala” ce m’a tinut vreo luna, de la care am ramas chiar surd de o ureche vreo doua saptamani:
https://ingerisidemoni.ro/am-cam-ramas-intro-ureche
De atunci am ramas cu un soi de bronsita dubioasa, (sputa) cat si niste superbe atacuri de panica plus o alergie aleatorie la care nu i’am gasit explicatie si care cand ma apuca, pe langa stranut si galeti de muci, ma lasa si fara miros cateva ore, sau chiar o zi, noaptea de exemplu daca ma trezesc, n’am miros aproape niciodata.
Buna povestea cu parasuta, am ceva in plan, poate ma mai ajuti cu niste povesti de alea de armata!