Dupa o colaborare cu Intel de 15 ani, Apple a anuntat de curand ca va introduce Apple M1 in noile sale produse, un procesor nou, dezvoltat de Apple si care se bazeaza pe o arhitectura ARM, ce de curand a intrat in portofoliul nVidia.
Intre timp, pe internet au inceput sa apara ceva teste cu aceste procesoare, cam toate bazandu’se pe un comparativ cu procesoarele din vechea generatie de la Intel, care se afla insa la sfarsitul ciclului de viata, in teste fiind folosite niste aplicatii super optimizate pentru Apple M1, dezavantajand in acest fel in mod natural vechea generatie de procesoare Intel prezente pe platformele Apple.
Trecand peste entuziasmul fanboy’lor si banilor bagati la greu un marketing de catre Apple, vulpe batrana fiind si care a vazut destule lansari de astea in industrie a unor chipuri ce promiteau marea cu sarea in campaniile de promovare, inca sunt rezervat in aprecieri mai ales ca imi miroase a un oarecare bluff de marketing pe modelul „One more thing”!, mai ales ca la marea majoritate a testatorilor se vede din avion ca fac pe dracu in patru ca Apple M1 sa iasa inainte in testele lor, astfel ca ba vezi comparatii cu i5 in loc de i7, ba cu i3, ba cu SSD’uri S-ATA3 vs M2, ba testate tot soiul de chestii inutile care defapt nu demonstreza mai nimic ca utilitate practica, fiind ocolite cu multe eleganta aplicatiile de productivitate heavy-duty comune.
Acum, pastrandu’ne capul limpede, privind toata risipa de entuziasm vremelnic, zic ca totusi e destul de trist sa lansezi un CPU complet nou si sa fi fericit ca merge ceva mai ok decat generatia actuala de la Intel, care e aproape de sfarsitul ciclului de viata, urmand lansari noi in Q1 2021, respectiv Gen,11 Rocket Lake care vin cu Intel Xe graphics si suport din hardware pentru PCIe 4.0, in vremea in care AMD se pregateste sa lanseze Zen 3 architecture in noile Ryzen 5000-series chips, o varianta mobila fiind prezenta si in consolele PS5. Atata vreme cat lansarea asta a fost facuta de Apple inainte de ce urmeaza sa vina de la Intel si AMD pe piata, cunoscand foarte bine tactica de marketing Apple, acest lucru nu ma duce cu gandul decat la faptul ca Apple se bazeaza pe o strategie de convingere a propriilor clienti ca noile lor procesoare merita increderea lor, inainte ca sa dovedeasca faptul ca procesoarele lor sunt gandite ca o viitoare platforma ce trebuie sa faca fata de acum inainte pe o piata extrem de concurentiala unde e foarte usor sa iti rupi gatul daca nu poti tine pasul cu concurenta si pe piata asta e una acerba!
Poate cineva sa spuna cum se vor descurca aceste procesoare peste 3 ani? Dar peste 5 ani, tinand cont ca posibilitatile de upgrade sunt -0 la o platforma SOC?
Pe final, voi incerca sa nu fiu „total heitar” si sa zic ca Apple M1 este binevenit ca si concurenta intr’o piata aflata pana de curand in letargie, demonstrand ca vremurile de glorie ale monopolului Intel au apus, baietii trebuind sa se trezeasca la realitate, amenintarea nemaifiind acum venita doar din ograda AMD, care odata cu ultimele lansari a demonstrat ca i’a prins pe cei de la Intel dormind cu chilotii in vine pe coroana de lauri. Vremurile se schimba, istorica achizitie a celor de la ARM de catre cei de la nVidia, fiind inca un semn ca probabil in viitorul apropiat si nVidia va vrea o bucata din aceasta piata, mai ales ca treptat GPU’ul devine incet si sigur o componenta din ansamblu aproape la fel de importanta ca si CPU, AMD facand si ei pasi seriosi in directia asta!
Ca si preturi, pe la Emag, gasiti disponibile in acest moment urmatoarele versiuni:
- Apple MacBook Pro 13-inch,True Tone, procesor Apple M1, 8 nuclee CPU si 8 nuclee GPU, 8GB, 256GB SSD, 7.09999 Lei;
- Apple MacBook Air 13-inch, True Tone, procesor Apple M1 , 8 nuclee CPU si 7 nuclee GPU, 8GB, 256GB, 5.59999 Lei;
- Apple MacBook Air 13-inch, True Tone, procesor Apple M1 , 8 nuclee CPU si 8 nuclee GPU, 8GB, 512GB, 6.89999 Lei;
- Mac Mini PC Apple (2020) cu procesor Apple M1, 8GB, 512GB SSD, 5.49999 Lei;
- Mac Mini PC Apple (2020) cu procesor Apple M1, 8GB, 256GB SSD, 4.49999 Lei.
Treptat, urmand sa fie disponibile in viitorul apropiat si variantele cu 16-32Gb RAM si probabil ca si ecrane de 16″.
Cred ca un pic ai ratat scopul acestor procesoare de la Apple. Ca sa fiu foarte pe scurt: scopul lor nu e neaparat performanta, ci:
1). Unificarea cat mai omogena si naturala a tuturor aplicatiilor din intregul ecosistem al lor. Adica sa mearga app-urile de pe iPhone pe Mac sau cele de Mac pe iPad. Ceva similar cu ce a incercat Microsoft cu ocazia Windows 8 si a dat total fail.
2). Sa scape de dependinta de Intel si a lor probleme de a livra produse competitive si cu probleme de stocuri.
Cam asta a fost ideea principala, nu performanta. Probabil performanta va veni in generatiile viitoare.
Ca sa resum, acest procesor este un pariu al celor de la APPLE .. si nu, nu am ratat esenta, am inteles idea lor, postarea a plecat de la o discutie purtata cu fanii inraiti Apple, care au luat’o pe aratura cu aceasta gaselnita Apple. In rest, am scris in articol!
P.S. Unificarea aia de care vorbesti tu, la Apple e aplicabila de foarte multa vreme, ei ii zic „ecosistem” … si cam asta incerca Microsoft sa copieze in Windows 8.