Back to Opera?

Acum cativa ani cu regret ma desparteam dupa multi ani de Opera. La momentul ala, variantele propuse pentru a inlocui Opera 12 erau jalnice, schimbarile nefiind deloc bine venite pentru clasicul utilizator de Opera. Desi nu mi’a placut niciodata am ales de atunci ca solutie de compromis sa merg pe Firefox care insa in ultima vreme a inceput sa ma dispere tot mai tare de la o edite la alta, fiind din ce in ce mai greoi si cu un consum de reurse in bataie de joc fata de Opera, care mereu a fost un browser rapid si foarte econom din acest punct de vedere. De curiozitate am dat o geana pe la Opera sa vad ce au mai facut si am zis sa instalez de curiozitate Opera 26.0 … iar surpriza a fost una mare … pentru ca s’a instalat foarte repede iar viteza de afisare a paginilor este una absolut spectaculoasa … ca in vremurile bune. Pe langa asta … consumul de resurse este minor, de exemplu … Adica in traducere libera consum infim de CPU, care se reduce la idle dupa incarcarea pagini, iar RAM de 10x mai putin. De jocurile in browser nu are rost sa vorbim, sporul de performanta este mai mult decat vizibil, acestea incarcandu’se aproape instant, rularea lor fiind foarte fluida, consumul de resurse fiind la jumatate spre deosebire de Firefox la care daca mai rulezi ceva TAB’uri in paralel s’a termint cu smecheria.

Pentru cei care folosesc scurtaturi din tastatura sau mouse gesture, Opera este cea care a implementat pentru prima oara acest gen de tehnologii, plus o noua optiune rocker gestures despre care nu stiu foarte multe dar puteti citi aici. In rest, ofera numeroase alte lucruri pe care multi le pot considera interesante, galeria de plugin’uri si addon’uri fiind destul de bogata.

Pentru test puteti downloada Opera de aici, exista si varianta pentru smartphone/tablet ce poate sa fie sincronizata cu cea pentru desktop prin Opera Link. Pe telefon am folosit Opera for Android de cand mi’am cumparat telefonul si sunt mai mult decat multumit.

Nu credeam ca o sa revin la Opera … dar se pare ca obiceiurile vechi mor greu laugh … desi nu este vorba neaparat de asta, motivele enumerate mai sus cred ca sustin destul de bine ca este o optiune de luat in seama.

Postul asta ramane deschis … ma voi juca zilele astea cu Opera iar daca voi gasi ceva de completat voi completa.

8 comentarii la „Back to Opera?”

  1. Să le luăm pe rând, faptul că Opera consumă mai puține resurse decât Firefox e doar o iluzie. Dacă te uiți mai atent vei vedea că Firefoxul rulează pe un singur proces care mânâncă 27% din procesor și ~ 200MB RAM. Opera rulează pe mai multe procese, iar, dacă văd bine, are vreo 3 procese care mănâncă 39% din și RAM-ul folosit,adunat, e tot pe acolo ajunge, poate chiar puțin mai mult. În materie de resurse folosite nu ai câștigat nimic. laugh

    Câștigul vinde din cauza faptului că Opera folosește in backend folosește același motor ca și Chrome-ul și Safari, Webkit-ul și pe lângă că e cu ultimele standarde și HTML5 futures la zi, știe să ruleze fiecare tab/resursă de background, vezi websockets, pe un proces diferit.

    Răspunde
  2. Am vazut si eu dupa aia … ca am scris postul de la munca … ideea este ca merge uns browserul asta … ca in vremurile de glorie, spre deosebire de cacatul asta de Firefox care pe un PC mai putin potent ai impresia ca iti crapa in doua masina. O alta chestie misto … din cate am observat este ca stie sa gestioneze mult mai bine resursele sistemului. Chrome nu il suport … insa Chromoium din Opera e alta treaba. Oricum … trecerea inapoi e mult mai simpla decat invers laugh … nu mi’au pus mie tot ce imi placea in Opera 12, dar macar merge de trasneste.

    P.S. Firefox cu 10 taburi pornite imi consuma mie unul 989Mb … ceia ce este absolut o mizerie …. Opera, calculand toate procesele la un loc nu trece de 463Mb … iar asta nu este iluzie, plus ca nici macar nu simti tab’urile deschise. S’a lucrat mult se pare ca … si mai ales bine. Inca nu am gasit ceva de rau si nici vreun crash nu am primit cum se mai intampla in cazul mizeriei de Firefox care in ultimele 2-3 editii crapa in flash cand iti e lumea mai draga.

    P.S.2 La RAM sa zicem ca e cum e … partea proasta e la CPU unde la Firefox ramane agatat si dupa incarcarea pagini. La Opera se pare ca trece in modul idle imediat dupa incarcarea pagini. Pentru ce am pe masina de acasa sau laptopul personal nu pot spune ca simti acest lucru, insa pentru un PC din vechea garda si mai ales un singlecore asta conteaza enorm mai ales la rularea flash/html 5.

    Răspunde
  3. la preturile de astazi nu mai conteaza cit consuma un browser! principalul este sa functioneze cum trebuie. eu am instalate mai multe inclusiv opera. smile
    de ani de zile nici nu ma mai uit sa vad care ce consuma pt ca nu pot ajunge la limita sistemului niciodata. smile

    Răspunde
  4. @Stefan: bine zici. laugh

    @Marius: pai si cum fac cu ciubucurile? laugh

    @Erg: urasc risipa de orice!

    Bun … deci … e clar … la Opera raman … merge de trasneste, nu face figuri, este compatibil pe orice si cu orice, plus ca imi place destul de mult designul care imi aduce aminte de Windows8.1 mai ales cel al tab’urilor din speed dial. E alta treaba sincer … cand pornesc Firefox am senzatia ca ma intorc in timp ca sa nu mai zic ca abia se taraie. O sa dispara in curand de pe PC’ul meu pentru ca nu ii mai vad rostul … cel putin deocamdata ma declar multumit de Opera! 😉

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura