Cum a fost si inca este furat romanul de hingherii din energie

Urlu de fac spume pe aici ca platim muuuuuuuuuult prea multi bani pentru curent si hotii astia nu contenesc sa ne jefuiasca zi de zi, factura cu factura pregatind in viitor un nou jaf prin bagarea pe gat de contoare inteligente care sub nici o forma nu ajuta consumatorul si nici utile nu sunt nimanui in afara de aia care isi umplu buzunarele pe spatele nostru. Dar … pana sa citim si despre jaful ce va urma, va invit sa citit despre jaful care a fost pana acum sub obladuirea ANRE, un soi de lup paznic la stana de oii …

Curtea de Conturi a descoperit foarte multe nereguli petrecute, in perioada 2010-2014, in sectorul energiei electrice, de la tranzactii dubioase cu certificate verzi pana la majorari nejustificate ale tarifelor de distributie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Toate aceste nereguli sunt suportate de consumatorii finali, prin facturile majorate abuziv. Distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica.

  • Impactul certificatelor verzi asupra facturilor a crescut de 11 ori in trei ani

La nivelul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei s-a constatat lipsa unei monitorizari corespunzatoare a pietei de certificate verzi in sensul existentei unor neconcordante intre datele furnizate de entitatile cu atributii in administrarea Schemei de promovare a E-SRE prin certificate verzi (ANRE, CNTEE Transelectrica SA si SC OPCOM SA), precum si in nedeterminarea tuturor indicatorilor de monitorizare ai acestei piete. In perioada auditata (2010-2014), pentru promovarea productiei de energie din surse regenerabile, producatorilor de energie electrica din surse regenerabile le-au fost acordate, in vederea tranzactionarii, 30.757.466 certificate verzi, cel mai mare numar fiind acordat producatorilor din surse eoliene (17.031.291 CV), reprezentand 55,37% din numarul de certificate verzi acordate in aceasta perioada. Astfel, din tranzactionarea certificatelor verzi,  producatorii de E-SRE (beneficiari ai schemei) au beneficiat in perioada 2010-2014 de fonduri in suma estimata de 5,3 miliarde lei (echivalent a 1,2 miliarde euro).

….

  • Ajutoarele de cogenerare au fost acordate, insa investitiile nu au fost facute

Desi pentru sectorul energiei regenerabile s-au prevazut finantari nerambursabile prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE) – Axa prioritara 4, de aproape 550 milioane euro ceea ce ar fi insemnat un sprijin financiar destul de semnificativ, nivelul finantarilor nerambursabile acordate au fost de doar aproximativ 140 milioane euro, acest fapt datorandu-se in principal numarului mare de contracte de finantare reziliate si nivelului redus de implementare al proiectelor.

In ceea ce priveste derularea proiectelor de investitii (in domeniul eficientei energetice -obiectiv stabilit in cadrul Strategiei Europa 2020) prin implementarea Schemelor de sprijin in cadrul POS CCE- Axa 4, se remarca un  grad de realizare redus al proiectelor de investitii, de 25% – 64,7% , in conditiile in care termenul de implementare a proiectelor aferente acestor operatiuni era 31.12.2015.

In ceea ce priveste Schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta, pana la data de 31.12.2014, fata de Bugetul schemei de sprijin, cantitatea de energie produsa in cogenerare de inalta eficienta care a beneficiat de sprijin a fost de doar 10% (20.255 GWh), iar efortul financiar inregistrat a fost de 3.597.951 mii lei (816.903 mii euro), fiind inregistrat un grad de realizare de 21%

….

Referitor la tarifele la energia electrica suportate de consumatorii romani, comparativ cu cele suportate de cetatenii altor state UE, o situatie ingrijoratoare se inregistreaza in ceea ce priveste raportarea tarifului energiei electrice la puterea de cumparare a consumatorilor (purchaising power standards – PPS), situatie in care Romania ocupa unul dintre primele locuri la nivel european,  cu un nivel de 26,78 PPS/kWh, cu 32% peste media europeana de 20,27 PPS/kWh, remarcandu-se nivelul scazut al puterii de cumparate al consumatorilor romani. Factorii care influenteaza in mod direct puterea de cumparare a consumatorilor romani si care trebuiesc avuti in vedere de ANRE la stabilirea tarifelor si preturilor la energie electrica pot fi: – nivelul PIB- ului pe cap de locuitor, in anul 2014 (valoarea Produsului intern brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard – PPS) – Romania s-a situat la 54% din media Uniunii Europene si ocupa penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea acestui indicator a fost de 45% din media UE. Cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste 2 ori mai mare (263%) fata de media UE; – nivelul salariului minim inregistrat in semestrul I 2015 – Romania s-a situat pe penultimul loc in UE cu un salariu minim de 217,5 euro/luna, inaintea Bulgariei (184,07 Euro/luna), in conditiile in care la nivelul UE, salariul minim inregistrat in Luxemburg a fost de 1.922,96 euro/luna, in Belgia si Olanda a fost de 1.501 euro/luna, iar in Germania de 1.473 euro/luna. Mai mult, in Romania, din numarul de 5.204.410 salariati activi la 01.01.2015, 1.050.610 salariati (20,18% din numarul total de salariati) incasau lunar salariul minim pe economie de 900 lei/luna. – numarul mediu de pensionari – in Romania, a fost in trimestru I 2015 de 5.332 mii persoane, din care 49,71% aveau pensii sub 800 de lei/luna, pensia medie fiind de 886 lei/luna. Un alt aspect deosebit de important il reprezinta situatia persoanelor care beneficiaza de pensia sociala minima (400 lei), acordata in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2009, numarul acestora fiind de 558 mii persoane in trimestrul I 2015, cu 63 mii persoane mai mare decat in trimestrul IV 2014.

….

  • Majorarile tarifelor de distributie, semnate cu ochii inchisi de catre ANRE

 Metodologiile aprobate de ANRE pentru stabilirea tarifelor aferente serviciului de distributie si transport a energiei electrice au fost emise in alte conditii decat cele prevazute la art. 76 (1) din Legea energiei (Legea nr. 13/2007 si Legea nr. 123/2012), respectiv fara a fi stabilita o cota de profit a operatorilor economici, fapt ce a condus la obtinerea, in anul 2013, de catre operatorii principali de distributie a unor profituri insemnate (din activitatea de distributie), care in majoritatea cazurilor s-au situat intre 15% – 25% (din veniturile inregistrate), iar in cazul Transelectrica, profitul inregistrat din activitatea de transport a fost de 24,5% in anul 2013 si de 33,74% in anul 2014 (din veniturile inregistrate). Totodata, aprobarea tarifelor aferente serviciului de distributie si transport s-a efectuat in discordanta fata de prevederile Programului de Guvernare 2009-2012, respectiv in conditiile  in care Guvernul Romaniei a stabilit, ca directie de actiune,  adoptarea unor metodologii de calcul al preturilor si tarifelor care sa permita reflectarea reala a cheltuielilor justificate in deplin respect fata de consumator, la nivelul ANRE, aceste tarife au fost determinate si aprobate fara a avea la baza cheltuieli reale efective ale operatorilor economici.  

  • Autoturismele ENEL, incluse in pretul energiei

Curtea de Conturi a constatat ca ANRE a acceptat indexarea valorii amortizarii anuale a activelor cu indicele de inflatie inregistrat in aceasta perioada, in conditiile in care, legislatia in vigoare nu prevede indexarea amortizarii, aceasta reprezentand o cheltuiala de exploatare fixa. Efectul acceptarii indexarii cu indicele de inflatie anual a costului cu amortizarea a constat in majorarea nejustificata a tarifului aferent serviciului de distributie suportat de consumatori cu suma estimata de 387.028 mii lei. De asemenea, a acceptat includerea valorii amortizarii unor bunuri care nu au condus in mod direct la retehnologizarea/imbunatatirea starii retelei de distributie, fiind acceptate bunuri pentru desfasurarea activitatii curente:  autoturisme (283 bucati in valoare de 16.594 mii lei, reprezentand 20,8% din valoarea investitiilor realizate in anul 2013 de SC Enel Distributie Banat SA si acceptate de ANRE; 249 bucati in valoare de 13.907 mii lei, reprezentand 18,52% din valoarea investitiilor realizate in anul 2013 de SC Enel Distributie Dobrogea SA si acceptate de ANRE), scari metalice, sisteme de imprejmuire a zonelor de lucru, etc.

Citesti aici despre intreg jaful pe care il platim noi zi de zi ca niste prosti pe o piata a energiei in care mafia isi face de cap dupa bunul plac iar noi platim pana si oalele lor sparte!

 

4 comentarii la „Cum a fost si inca este furat romanul de hingherii din energie”

  1. Azi am bagat de seama pe sosele .. stalpii de inalta tensiune nu prea s-au mai vopsit de pe vremea comunismului .. ii mananca rugina incet si sigur .. ne trezim ca tvr-ul cu eurovizionu’ , ca ramanem fara retele de distributie, ca nu sunt bani, si au mancat astia banii din distributie pe masini de fitze si bonusuri .. ce investitii sa visam, cand nici minima vopsea pentru ce-am construit toti pe vremea comunismului, nu se gaseste.

    Răspunde
  2. E …. in acte stiu din surse sigure ca sunt trecuti ca vopsiti cel putin odata la cativa ani … si nu vrei sa stii ce manopere se percep pentru vopsirea unui singur asemenea stalp. laugh

    Răspunde
  3. Ziceau nişte rromâni verzi -viteji urmaşi ai Răposatului Ceaşcă şi la fel de viteji partizani ai Activiei Ştir- aşa:

    Costurile umflate artificial ale energiei, benzinei sau motorinei sunt benefice. Fiindcă în Lumea a Doua fostă(?) comunistă există mărfurile necesare traiului şi confortului personal, ca în lumea capitalistă, stai la calculator, mergi cu maşina, nu te îmbolnăveşti de Ebola ca în Africa. Dar lipsesc mijloacele de presiune socială din lumea capitalistă. Adică nu tremuri că n-ai 1500 EUR/lună pentru chirie şi te dă afară din casă; chiriile sunt mici şi îl mai duci şi cu vorba pe proprietar să te mai lase o lună. Dacă faci scandal, poliţaiul îţi dă cel mult o palmă şi o amendă, nu scoate arma la tine. Alcoolul se găseşte la orice oră din zi sau din noapte la colţul blocului, nu ţi se vinde cu buletinul la ore fixe ca la scandinavi. Şi atunci „se pune frână” prin alte mijloace: taxa de mediu sau timbrul de primă înmatriculare sau ce denumiri mai inventează pentru ea, ca să nu aibă maşini de >200 CP orice cocalar, costul energiei umflat ca să nu îşi pună orice ţigan aer condiţionat la cocioabă ş.a.m.d. Furtişagurile distribuitorilor de energie sau companiilor petroliere sunt redistributive social, cum ar fi zis CriticAtac.ro

    Adică, după ei, tot „raţii, cozi şi închis la ora 22”, dar cu mijloace mai soft 😛

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura