Marius mi’a ridicat maingea la fileu si cred ca o replica a unui gurmand sadea este binevenita in contextul in care unii critica mancarea traditionala romaneasca.
Nascut in Ardeal, unul din leaganele bucatariei romanesti, am fost crescut de strabunici cat de traditional se poate. Multe din retele pe care le gatim azi le stiu inca de cand eram mic, la noi in casa nu lipsea mancarea facuta in casa, iar iarna nu ne prindea fara porc in afumatoare, varza in butoi si cartofi in groapa. Anul asta am inceput sa ma apropii de acest ideal si eu, pentru ca vreau sa elimin cat de mult se poate tot ce inseamna mancare procesata si sa imi prepar cat se poate de mult mancarea in casa indiferent ca vorbim de muraturi, indiferent ca de mezeluri.
Din introducere, este simplu de dedus ca sunt un gurmand convins al bucatariei romanesti, care in ultimi ani a fost supusa unei adevarate campanii de denigrare mai ales in perioada sarbatorilor, acuzata fiind ca este prea grea, prea grasa, prea stie numa dracu cum mai e … desi cu ea au trait ai mei pana la 90 de ani cand au murit de moarte buna.
Ce s’a schimbat si de ce s’a ajuns ca bucataria traditionala sa fie pusa la colt?
Raspunsul este unul singur: din prostie si lacomie!
Poti sa mananci orice si sarmale si salata de beauf si racituri si carnati fripti si orice poftesti, singura conditie este sa le mananci cu masura si inima buna! Numai dracu va pune sa faceti 100 de sarmale cat pumnu, 5 kile de salata de beauf, 5 kile de carne fripta, 5 kile de racituri si alte de astea pe langa … si daca tot le’ati facut … numai dracu va pune sa le mancati toate pana simtiti ca va iasa si pe nas! Mancarea are rostul ei, pe langa necesitate poate sa fie si o placere … daca nu iti bati joc! Nu o sa te salveze crispi de la mall si nici alte bucatarii daca stilul tau de viata este unul defect de la cap la coada, mancatul nesanatos insemnand mult mai mult decat mancare.
Nu mancarea romaneasca traditionala este de vina!
Multi habar nu au sa manance, nu stiu cum sa manance, nu respecta nici una din regulile clasice din batrani cum ar fi ca inainte de o masa grea sa incepi cu un aperitiv mic de prune domolit la vreo 50 de grade pentru a iti pregati arderile, ca apoi sa gusti cu moderatie din fiecare fel de mancare si sa inchei cu un digestiv ce poate fi reprezentat de un vinisor sec. Nu trebuie neaparat sa mananci toate felurile de mancare odata, le poti manca pe rand respectand regula putin si des, iar pentru a nu te simti un butoi gata sa plesneasca sa iesi putin la aer, sa faci o plimbare sa te bucuri de o iarna frumoasa cum am avut anul asta, nu sa te pui ca boul in fata televizorului in timpul in care iti freci telefonul/tableta mai ceva ca si cum isi freca Alladin lampa. Astea le stiau batranii nostrii fara sa citeasca reviste, stiau sa adauge la masa atat muraturile facute in casa (exceptionale pentru digestie) cat si un paharel de alcool facut in casa … dar nu un butoi intreg. Stiau ca a doua zi de Craciun sau An Nou sa iasa la colindat … care defapt in esenta era motivatia principala pentru a face putina miscare fara a le fi teama de aerul rece sau putina zapada!
Cum am scris mai sus … de vina nu este mancarea … de vina sunteti voi si mai ales obiceiurile voastre tampite pe care le’ati deprins! Lipsa unui echilibru intre bucuria unei mancari bune mancate cu moderatie si inima buna (in traducere: fara ganduri ca iti face rau) completata de putina miscare in loc de statul ca ologul in fata televizorului/calculatorului/tabletei/telefonului sunt vinovate de toate relele … adica mai pe scurt stilul de viata pe care il aveti!
Nu mai injurati si blamati mancarea romaneasca, invatati sa va bucurati asa cum trebuie de ea!
Pai ce te astepti frate ICE? La Multi Ani, apropos.
Lacomia si materialismul, fala noastra si mandria, sapte case/ masini si prostia!
Bunici mei au trait si ei 70-80, strabunicii cam 90-100, dar TRAIAU TRADITIONAL.Adica si consumau, dar si munceau. Munca multa, in aer liber, la camp sau la padure, la secerat sau la oi, la dogarit, la framantat lutul pentru oale(bunicii mei paterni provin dintr-un neam imens, avem cam 800 de rude pe valea raului Doamnei in Muscel, dogari, olari, oieri sau cioplitori in lemn). Stilul de viata, mai domol, rural, molcom, ca in poeziile lui Sorescu, definea alimentatia, Strabunica nici nu avea habar de tv s-alte alea, Biblia era de baza. Baga o tuica mica si apoi slana cu paine si ceapa. Copii de azi habar n-au de o lipie pe plita cu magiun si untura….
Bunicile nevestimii(in fapt bunica si sora ei) traiesc si acum la 88 si 89, mananca si traiesc cumpata, la 9 stingerea, dupa o rugaciune si 3-4 foi din Biblie, fara ochelari!!!. Si muncesc cat trei vara, eu nu ma pot tine de ele frate, la 38 am tone de afectiuni,obezitate 1, ochelari cu dioptrii mari(din nastere), alergii samd.
Totul este legat de stilul de viata, or cel modern predispune din cauza stresului si a lipsei de odihna si de cumpatare la excese,baga in ei frate cu tona, apoi le vomita pe la urgenta si stau cu acu in vena.
Am vazut un reportaj cu ultimele triburi din paduri, sunt vana frate, dorm cate 12 ore, familii mari pe cate 3 generatii, impart totul, mai putin nevestele, nu se cearta sunt cumpatati si SE MULTUMESC CU CE AU!!! Si sunt sanatosi tun, nu ca noi