Mesaj in sticla, Episodul 1: Istoria Economiei Balcanice romanesti

Cuvant inainte: avand deja un background scris de Radu aici, voi imparti aceasta postare in doua episoade pentru ca sunt multe de scris si in felul asta consider ca ar fi mai usor de urmarit si poate si dezbatut in contextul noului cod fiscal, ce poate vor raspunde si la intrebarile multora dintre voi dincolo de incapacitatea strigatoare la cer a unui guvern de a isi explica masurile chiar si atunci cand macar aparent sunt bune, lasand loc de manipulari celor care au tinut si tin tara asta intr’o vesnica nebuloasa tranzitie a carei istorie voi incerca sa o scriu intr’un prim episod ca poate multi au uitat’o in vremea in care toti ne’am obisnuit cu merge si asa.

sursa foto: agerpress

Introducere:

Acum aproape 30 de ani cu mare entuziasm, Romania trecea brusc si brutal de la socialismul comunist la liberalismul capitalist. Nu a inteles nimeni cu ce se mananca, dar unii baieti mai rasariti si mai ales bine informati  wink  s’au prins de smecherie si aia au devenit in scurt timp privatizatii (cunoscuti inainte de ’90 ca bisnitari), care au pus bazele ECONOMIEI BALCANICE in Romania. Practic, dincolo de tunurile mari date de aia bine informati, oricine avea o masuta plianta si cativa dolari, dupa ce dadea o tura prin Turcia/Ungaria/Serbia de unde aducea marfa, putea sa o vanda unde si cum il taia capul. Se vinde orice, absolut ORICE, oricum si fara nici un control din partea nimanui, blugii, alimentele, produsele de ingrijire personala, casete cu muzica/filme, aparatura electronica, bautura, tigari, etc, ce in scurt timp au inceput sa fie aduse de baietii destepti cu basculanta si sub stindarul: CE VREI BA, ACUM E DEMOCRATIE! 

Dupa nici un an de Economie Balcanica, romanii si Romania afla pentru prima oara si de INFLATIE, una din bucuriile ascunse a noilor zori de libertate, entuziasmul si fericirea primelor zile de democratie, stingandu’se la fel de repede ca economiile si veniturile din care multi ajunsesera sa nu isi mai poata cumpara nici paine in fiecare zi, incepand o dureroasa perioada de vesnica tranzitie cu ecouri pana in zilele noastre cand inca mai auzi suspinde de genul „Era mai bine pe vremea lui Ceausescu!”

Cuprins:

Treptat ECONOMIA BALCANICA a inceput sa fie inteleasa si de pulime, care dupa ce au devalizat alaturi de noi patroni ce mai ramasese din fostii colosi industriali comunisti, au inteles repede ca unde salar nu e, macar de furat sa fie. Si de aici inainte s’a trecut la un nivel superior al acestui tip de economie, in care fiecare fura dupa puteri si cat le era ingaduit, ca intre timp nici statul format din noii oamenii votati democratic deatlfel nu au stat de pomana, ci au pus mana pe cutit si de aici a inceput imparteala care pentru orice nou privatizat mergea dupa urmatoarea schema de calcul:

  • atat produc + atat fur – atat dau spaga = Romania te iubesc!

In tot acest timp, pulimea care ramasese fara banii agonisiti pe la CEC si locul ala de munca din care nu au mai lasat in urma nici macar o piata pe piatra, s’au angajat pe la noi patroni, la care cu ceva noroc vedeau cativa banuti la cateva luni, asa ca nu le’a fost greu sa isi refaca doar putin formula de calcul cu ale carei baze oricum veneau din comunism:

  • atat iau din salar + atat pot fura/produce = Romania te iubesc!

Cu toate chinurile facerii, Caritas, greve si mineriade conduse de noii lideri de sindicate (multi dintre ei matusalemici, asa bine infipti inca de atunci in scaune si asa bogati ca l’ar face invidios pana si pe Solomon) aflati in slujba alora care aveau nevoie de masa lor de manevra in schimbul beneficiilor faraonice si mai ales lupta pentru ciolanul politic ale noilor partide ce au rezultat din ruperea unicului partid de pana in ’89. unele dintre ele bine mascate dupa noua sintagma PARTIDE ISTORICE cu pretentii liberale ce se roteau doar pe la putere cu alea cu pretentii socialiste de stanga; economia balcanica a mers inainte si a prins radacini puternice mai ales dupa ce a aparut si un oarecare cod fiscal si legi ce protejau hotii si hotia, alaturi de instrumente de control gen Garda Financiara sau Politia Economica care nu faceau nimic altceva decat sa fie mana forte a statului, ce in felul asta facea eforturi disperate sa mentina controlul furaciunii la nivelul pulimii care si’o luase in cap! Dintre noua clasa a privatizatilor care de la masuta pliabila ajunsesera sa aiba magazine/cabane/hoteluri/etc., probleme au inceput sa aiba numai aia lacomi, care din formula aia a lor de calcul au eliminat acel -spaga, ca in rest daca erai baiat finut si dadeai ce trebuie, unde trebuie, nu te deranja nici dracu.

Si asa a mers treaba bine unsa de bani negrii pana la momentul lui 2007, cand Romania cu a ei infloritoare ECONOMIE BALCANICA si credite cu buletinul pentru cel mai ieftin halat (deh, sa mananca si gura bancilor ceva), a intrat cu surle si trambite in UE.Alaturi de consolidatele firme romanesti ce sifonau bani la greu sub umbrela Statului de Drept si a firmele straine venite deja pe aici ce se aliniasera cu tot aplombul de multa vreme la genul asta de economie, cele care au venit de atunci si pana azi nu au adus cu ele si cu obiceiurile economice de pe la ei, ci le’au adoptat rapid pe ale noastre si uite asa, unele firmulite vai mama lor la ei in tara dupa aventura numita ECONOMIE BALCANICA romaneasca in care au pus mana nu doar pe piata ci si pe resursele tarii (OMV e un exemplu bun?), au ajuns giganti internationali, crescand intr’un an aici cat altii in zece prin alte parti pe modelul neaosului Fat-Frumos romanesc.

In urechi acum imi spuna o declaratie pe sleau a mult hulitilor Bechtel …

De ce ne’am apuca sa facem ceva, cand noi castigam mai mult daca nu facem nimic?!

Si aveau dreptate, cata vreme contractele facute cu firmele straine de atunci si pana azi, sunt bine protejate de secret si un cod fiscal care le permitea sifonarea banilor de contributii si alte manevre financiare caracteristice ECONOMIE BALCANICE, cum ar fi incadrarea cu jumate de norma sau minim pe economie plus ceva bani la plic angajatului (o forma evoluata a formulei de calcul initiale asupra careia batusera tacit palma atat angajatul, cat si angajatorul) fara a fi incriminati de vreo lege, pentru ca intre timp pana si cea care incrimina penal evaziunea fiscala fusese permisiv modificata inca din 2005, asa pe modelul Noaptea Ca Hotii, de ce ar face altfel daca prin ECONOMIA BALCANICA … merge si asa?

….

Incheirea in episodul 2: #rezist cu ECONOMIA BALCANICA la aparate

17 comentarii la „Mesaj in sticla, Episodul 1: Istoria Economiei Balcanice romanesti”

  1. Până aci sunt absolut de acord cu toate cele spuse, Ice.. ca să folosesc un clișeu, fără recursul la istorie nu putem pricepe ce ni se întâmplă azi.. unele probleme le cărăm după noi de 200 de ani, altele de 100, altele de 50, și altele de 25 .. o progresie geometrică frumușică de altfel.. și de aia mă enervează avântul tfl-ist.. și când au dreptate (rar de tot) , habar nu au de ce au dreptate.. aștept cu interes continuarea.. poate îmi dai prilejul să fiu mai critic atunci laugh..

    Răspunde
  2. Nu ai cum mama dracului sa intelegi efectele daca habar nu ai de cauze … si in baza acestui principiu elementar, am incercat sa imi structurez pledoaria intorcandu’ma punctual la istoria ultimilor aproape 30 de ani de tranzitie salbatica traite in direct pe pielea si burta mea, ce poate ii va ajuta de acum inainte pe unii sa priceapa mai mult decat ce cacat de TOPAIELI FISCALE li’se toarna pe facebook sau pe la TV de 30 de ani incoace, in care tot hotii striga hotul, cu noi in frunte, partasi ai situatiei de fapt si nenorocirii ce o tragem doar si numai pentru ca ne’am complacut si scaldat in zoaia asta a ECONOMIEI BALCANICE.

    Multumesc tovarase Cola de incurajari, dupa o vreme in care lasam la digerat cele scrise pana aici si loc de alte comentarii, va veni si continuarea la care imi asum orice critica cu mare placere! yes

    Răspunde
  3. Pe ici pe colo nu prea o nimeresti, dar in mare ai dreptate: in Ro am asistat la o foarte salbatica trecere a capitalului de stat si averii publuce in maini private, acum asistam la concentrarea proprietatii private in mosii, latifundii, carteluri si trusturi immense.
    in loc sa evoluam ne intoarcem la 1907…. rtfm in agricultura , si in anii ’30 in economie, asta ca sa se vada la CATI ANI LUMINA SUNTEM IN URMA!!! vava

    Răspunde
  4. Pai si de ce nu detaliezi unde zici ca nu o nimeresc? Hai, ca tu esti de partea socialista, imi pare rau, eu is ala unde numa cine munceste ar trebui sa manance, iar aia de muncesc ………… in articolul de maine! laugh

    In rest, daca tu vezi o intoarcere la ceva, poate aia vad si eu ca singura speranta … dar ajunge pe azi, maine vine si partea a doua, pe care nu stiu cum sa zic, dar eu unul in locul tau as evita sa o citesc! laugh

    Hint: Sunt unul dintre aia care vindea marfa pe masuta pliabila … laugh

    Răspunde
  5. Radule, concentrarea proprietatii se petrece nu fiindca suntem in urma, ci fiindca intram in randul lumii .. de la america la china, asta e fenomenul .. cu mosia era simplu in 1907 .. ieseai cu parul si rezolvai problema cu mosierul sau arendasul daca mosierul era plecat la bai in austria sau la shopping in paris .. in capitalismul modern, nu mai ai voie sa stii nici cine e mosierul si nici macar arendasul, care va sa zica trebe sa ne batem doar intre noi .. cine e proprietar la tot ? capitalul .. exact ca in comunism cand proprietar era ‘statul’ ..si la fel de neclar si cine era statul atunci, si cine e capitalul acum .. problema e modul in care supravietuim noi capitalismului, asa cum am supravietuit socialismului .. ridiculizand valorile fundamentale comune din ambele sisteme – munca si corectitudinea laugh ..

    Răspunde
  6. Ai uitat de SOV, Patriciu, Tariceanu, smecheriile lor cu valuta, partile sociale, ai uitat sa spui ca vreo cateva luni guvernul lu nea Petre Roman, alias apaca, a dezincriminat infractiuni gen evaziune, specula, trecerea frauduloasa a frontierei de stat samd, ai uitat de n caritasuri pe langa Caritas, gen Bancorex, Columna, Religiilor, cecurile Dacia, ai uitat de legea Lupu si restitution in integrum, ai uitat de restituirea a tot ce misca, ai uitat de privatizarea prin mebo, cupoane samd sa mai continui?
    Cola tata, macar inainte de livolutie theoretic statul avea tot, macar in nume eram toti safi, acum dracu stie cine ce cum are in proprietate, gen Interagro are sute de mii de hectare de pamant proprietate si arendate samd, gen stie dracu ce s-a intamplat cu firmele lu secu si firmele special, gen fabrica de diamante sintetice din Bucale, azi parc de distractii.
    Trebuie sa fiti de acord cu mine: din proprietatea publica s-a restituit masiv catre private ORICE, si nu numai la noi, abia acum ne cam dam seama ce s-a furat si am vrea inapoi dar …sorry, shithead, too late!!
    Beleaua e ca noi facem ce altii au facut cu n ani in urma si ne facem capitalisti taman cand se allege prafu si de capitalism. NEXT!!
    Da herr ICE, eu sunt adeptul unui system mai controlat, inclusive in politica, mai tinut asa in fraie, ca sa pot eu sa fiu liber, ca altfel o ia razna si se vrea nu Big Brother ci Faraon…

    Răspunde
  7. Aoleu … da a venit partea a doua si am uitat ceva, sau?! laugh Oltene … usor, no ham! curtsey

    P.S. Forest, mai trage aer odata in piept si citeste:

    „Cu toate chinurile facerii, Caritas, greve si mineriade…”

    No … ham din nou! Ia’o usor ca d’aia imbatranesti repede si nu (mai) pricepi ce scrie subtil printre randuri ca altadata cand nu te hiperventilai pe campii! laugh

    Răspunde
  8. Draga Radule, eu inteleg ce spui, dar am convingerea ca si cu si fara SOV, Patriciu etc, parcursul era fundamental acelasi .. si americanii l-au avut pe Madoff recent .. adica unu mai smecher decat toti ai nostri la un loc .. nu avem noi ce organiza, suntem gata incolonati spre paradis .. nici comunismul n-a stat in lenin sau in stalin .. un sistem rezista cata vreme nu ii ia locul unul si mai agresiv .. suntem o specie agresiva, cea mai agresiva de pe planeta .. nu ma astept sa cream un sistem social cumsecade vreodata .. noroc cu robotii, ca vor rezolva ei problema umanismului .. pardon , a speciei laugh .. suntem liberi in masura in care suntem autisti (traiasca feisbucul ) , sau in masura in care consideram capastrul un articol cool de fashion laugh ..

    Răspunde
  9. Wow, ce tare…. GEPA… mai era ANA si restul a lui Copos, a rezistat mult din ’90 parca si ce’o fi mai ramas din holding, in rest prostii, pe cine mai intereseaza istoria, poate daca era istoria manelelor sau ceva…. laugh

    Răspunde
  10. @Cola – exact! Aia au fost niste monstrii produsi ai sistemului! Cu sau fara aia, parcursul nostru fundamental ar fi fost exact acelasi, pentru ca asa cum am scris si sper sa se inteleaga, inca din comunism am venit cu metehnele astea, ECONOMIA BALCANICA functionand in clandestinitate si sub atenta obladuire a organelor care trebuiau sa faca exact opusul! Imediat dupa ’89, bisnitarii clandestini de ieri au devenit privatii de azi … adica, tot ce au facut a fost sa oficializeze si promoveze aceasta ECONOMIE BALCANICA de la una clandestina la una oficiala la nivel national! In acelasi timp, imparteala aia salbatica de dupa revolutie a activelor statului, era facuta de cum multa vreme inainte, atunci doar s’a oficializat ce era deja, astfel ca: responsabilul de chioscul cu sifon a devenit oficial proprietarul lui; seful de aprozar a devenit proprietarul lui; gestionarul de depozit, propietarul lui; directorul/directorii de fabrica, proprietarul/proprietarii ei si asa mai departe … iar de acolo doar s’au pus pe furat, mana in mama cu angajatul care oricum aia facea de multa vreme, dar mai cu perdea.

    In concluzie Radule frate, cad toate teoriile tale rand pe rand!

    „Cola tata, macar inainte de livolutie theoretic statul avea tot”

    Fals! Statul nu mai avea nimic de multa vreme decat pur TEORETIC! Tara asta era in mana securistilor de multa vreme, care o devalizau pe toate partile si prin toate mijloacele desi aparent tot tatucu tine haturile! Fix-pix! Pentru ei perioda anilor ’80 a fost mina de aur, bisnita si specula ajungand la nivel de economie paralela care functiona cu valuta neagra a securistilor si a unor demnitari isteti ce si controlau intregul trafic!

    Cam asta este istoria reala si dinainte de ’89, loc de nastere si leagan al ECONOMIE BALCANICE, restul doar aparente pe modelul:

    „Cat partidul e in floare,
    Nici in vama nu ma doare!”

    Răspunde
  11. Tovarășe Ice, constat că erai bine înfipt în meandrele concretului din cele mai vechi timpuri.. nu pot decât să confirm punct cu punct ..

    Răspunde
  12. Hai sa zicem ca sunt un fin observator care in rest a trebuit sa supravietuiasca de mic, in vremea in care ura visceral tot ce se intampla in jur, constient fiind cumva tot de atunci ca poporul asta isi fura singur caciula, lucru pentru care vor trage generatii. Si … cum niciodata nu ma insel, nici de data asta din nefericire nu a fost sa fie … iar azi cand vad ce vad in jur, am zis sa pun pe „hartie” realitatea de care toti fug si nimeni nu si’o asuma ca niste cacanari care cauta mereu pe altii vinovati, urland in acelasi timp si oligofrenul mesaj: VREM O TARA CA AFARA … dar in care sa se poate fura ca la noi.

    Hai sa traiesti tovarase si multam de suport!hi

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura