Romania din exportator de energie a devenit importator

Incet si cu grija, scapam de toate metehnele comuniste cum ar fi acel ultim vis a lui Ceausescu de a face din Romania o tara independenta energetic! A fost o munca titanica ce e drept sa reuseasca baietii destepti sa puna la pamant tot monstrul energetic conceput de comunisti, dar pana la urma cu acordul si mai ales suportul nostru tacit, se pare ca au reusit!
In conditiile in care Romania in ultimi 20 de ani a tras tare pe partea de „energie verde” bagand bani fara numar in conceptul asta idilic, datele de productie de ieri aratau cam asa:

  • 33,38% energie bazata pe carbune;
  • 23,6% energie de la hidrocentrale;
  • 22,54% energie nucleara;
  • 15,82% gaz si pacura;
  • 3,82% energie eoliana;
  • 0,73% biomasa;
  • 0,49% energie fotovoltaica.

La o aritmetica simpla, ajungem la concluzia ca productia totala de energie a Romaniei este de doar 84,56% din necesar (din care doar 5,04 energie verde) fara a ne afla intr’o perioada cu varf de consum datorat unor fenomene meteo extreme! Vestile proaste insa de abia acum incep, meteorologii emitand deja prognoze care anunta o iarna cel putin la fel de lunga si friguroasa ca cea de anul trecut, cu perioade destul de lungi de ger crunt!

Daca ne aducem bine aminte, iarna trecuta, Romania a fost la un pas de colaps energetic si toate astea in conditiile in care, doua din cele trei mine de carbune din Valea Jiului sunt puse pe lista de inchideri programate pentru anul viitor, iar la Cernavoda putrezesc de ani de zile doua anvelope ce teoretic ar fi trebuit sa adaposteasca de multa vreme doua reactoare nucleare.

Ce rezulta de aici? Cred ca raspunsul e simplu pentru toata lumea de dat: importuri din ce in ce mai mari de energie care bineinteles ca ne vor umfla substantial facturile, mai ales dupa ce anul viitor piata se va liberaliza complet! Expertii in domeniu prognozeaza deja o crestere a pretului la energie cu minim 5% in urmatoarele 6 luni, asta dupa ce in iunie am mai avut inca una de 7%! Daca vreti vesti si mai pesimiste de atat, tot conform unor experti in prognoze, daca trendul asta va continua (si nu vad ce sau cine l’ar opri) energia pe piata din Romania va suferii cresteri cumulate cu minim 15% in primele 12 luni dupa liberalizarea completa a pietei, fata de ultimul pret cu tarifele partial reglementate.

Nici cu gazul metan nu’i treaba oabla deloc, dar asta e alta discutie.

In concluzie va recomand inca de pe acum sa va achizitionati asa ceva si haine groase, ca probabil multi dintre noi o sa avem nevoie!

10 comentarii la „Romania din exportator de energie a devenit importator”

  1. Productia pe hidro si termo e scazuta din cauza secetei, nu poti da drumul la apa din lacuri din hidrocentrale, mai ales ca apa respectiva este singurul tampon in caz de avem nevoie de curent in caz de varfuri de sarcina. Teoretic, solar si eolian produc mai mult vara, dar puterea lor instalata nu acopera nici 5% din necesar.
    Ideal ar fi sa fie rebilitate complet termocentralele, ptr a le eficientiza, sa construim nu reactoare nucleare, ca sunt scumpe in draci, ci cel putin 2-3 termocentrale pe gaz metan, cu generare in trei cicluri – are Petrom asa ceva la Brazi, este cea mai moderna termocentrala din Estul Europei – si sa facem odata hidrocentrala in sistem pompaj de la Tarnita, care ar asigura echilibrarea sistemului.
    Daca s-ar investi si in reabilitarea hidrocentralelor am avea in maxim 7 ani, zic eu, siguranta energetica pentru cel putin jumatate de secol.
    o resursa ignorata sunt gropile de gunoi; ele emana gaz metan la greu, in multe tari aceste gaze de gunoi se capteaza, se purifica si se produce curent din arderea lor; si din deseuri ca atare poti face curent, dar poluezi.
    Reciclarea deseurilor agricole si a altor tipuri, gen carton, hartie, lemn, ar fi iarasi o resursa de combustibil, adica peleti pentru centrale.
    Investitia in eficienta energetica, gen schimbarea tuturor becurilor cu incandescenta cu becuri economice, izolarea cladirilor , eficientizarea sistemelor de incalzire a locuintelor, samd, ar economisi un munte de resurse energetice.
    Nici echiparea totala a locuintelor din Romania cu panouri ptr, incalzirea apei menajere nu e de lepadat, ar scade consumul de gaze naturale vara.
    Una peste alta, s-ar putea face multe. Dar deocamdata nimeni nu prea misca un deget, cel putin asta stiu eu. Politici publice ? Zero.
    Exista si bani, cum este Fondul de Mediu, care teoretic ar trebui sa mearga in proiecte de energie neconventionala, inclusiv pentru particulari. Inca astept sa aud ceva in domeniu.
    Noi facem multa risipa de energie si gaze, suntem in belea si din aceasta cauza.
    Sunt foarte neoptimist ca vom deveni sobri si austeri…

    Răspunde
  2. Radule prietene, bag seama ca alergatul ala al tau iti supraoxigeneaza creierul uneori si devi euforic! laugh Fratioare, avem nevoie de solutii urgente … lasa SF’ul si povestile cu zane ecologiste … pana ajungem la ele, eu zic sa bine ar fi sa ne apucam noi fain-frumos si sa producem cu ce avem curent la fel cum fac si altii, iar in timp om mai vedea noi ce si cum o fi cu povestilea alea!
    Ca ziceai de centrala aia pe gaz … tin sa te contrazic! Nu e nimic rentabil pe gaz, rezervele noastre sunt limitate la maxim 10 ani de aici inainte (eu zic ca la jumate de atat, ca baietii se vor pune pe export masiv fiind gaz moka) dupa care o sa ajungem la mila rusilor! In concluzie, nu vad deloc viitor in asta, in vremea in care carbunii avem cacalau, de amu in 100 de ani! Eu zic sa ne punem pe construit si modernizat temocentrale si in acelasi timp sa facem cumva si cu reactoarele alea, care or fi ele scumpe, dar isi scot banii in doar cativa ani de zile, durata lor de viata cu tot cu posibilitatea de prelungire fiind de 60 de ani, ceea ce nu este deloc de neglijat!

    In ce priveste utilizarea becurilor alora, ma umfla rasul cand tu vezi o solutie in utilizarea lor! laugh Ai idee cat costa fabricarea unui asemenea bec, cata energie este folosita la construirea lor si mai ales cat de poluante sunt? Reciclarea lor in conditii safe costa mai mult decat productia … si atunci poate imi explici tu mie cum e treaba aia cu economia de energie! laugh

    In ce ne privesc indoielile tale legate de faptul ca vom deveni sobri si austeri … te asigur ca odata cu cresterile anuntate la facturi, ai sa vezi sobrietate si austeritate de o sa ai impresia ca te’ai intors in urma cu 30 de ani! Si asa usor nu e cu facturi ce depasesc 150 lei lunar (consum auster pentru o familie) la un salariu de 1000 lei … te gandesti cum o fi cand factura aia aproape ca se va dubla reprezentand o treime din castigul multora?!

    Răspunde
  3. A intra într-o criză energetică pentru o țară cu resursele României, e ca și cum ai face pana prostului când ai trecut pe lângă 10 benzinării așezate una lângă alta.. nu că e imposibil, dar trebuie sa fii teribil de idiot.. chiar și așa, cu canistra și un pic de mers pe jos, se rezolvă… Că unii vor să vândă gheață la eschimoși, și vor să plătim mai mult decât e normal, e altă poveste..

    Răspunde
  4. Absolut corect! Aia se vrea si acolo se va ajunge pentru ca numai Romania a fost in stare sa isi vanda distributia catre populatie si sa nu aiba o proprie companie care sa dicteze in piata libera! Norocul este ca inca avem productia, dar nu pentru multa vreme nici aia ca odata pusi pe butuci toti producatorii nationali, cu siguranta ca vor aparea peste noapte „producatori strategicii”, un prim semnal l’a dat deja o companie privata care a anuntat ca se va apuca sa exploateze ceva carbune de suprafata unde statul a zis ca nu mai este rentabil. Carbunele exploatat va fi livrat catre populatie pentru incalzire, mai ales de cand si lemnul pentru foc a ajuns la preturi record, ca deh … ala era problema mare a defrisarilor.

    Răspunde
  5. Iarna asta o sa ne prinda in curu’ gol urat de tot si pe fondul politicilor economice de rahat duse anu’ trecut cat si asta de acum, in 2018 in mod sigur o sa fim clienti FMI
    Cat despre datele de productie sunt cu dus intors si reflecta ce vrei la un moment dat
    cum la fel si stirile apocaliptice emise in iarna de un ministru imbecil, nu au facut decat sa duca la specula pe piata de energie si asa destul de firava si expusa iar in final la cresteri de preturi fara justificare reala.
    Uite la ora asta situatia e cam ASTA, undeva la 16% energia verde, deci?!
    Ce spune Radu in coment vizavi de economia in locuinte vara, panouri si alte marafeturi e chestie grea pentru cultura noastra, invatati fiind ca daca punem mana pe un ban sa-l dam la market sau pe vreo vacanta exotica si mai putin sa-l investim in ceva trainic pentru locuinta si de ce nu pentru confortul nostru, economii la buget si alte chestii de astea ce nu dau bine pe FB

    Răspunde
  6. Vasile, nu e vorba de cultura, ci e vorba de bani! Eu de multa vreme vreau sa incep un proiect care sa ma ajute sa devin cat de independent se poate, dar de unde pana mea sa scot in jurul a 20.000EU in ceva cat de cat acolo? Vara mi’se rupe de consum ca e minor, iarna e durerea, aici as vrea sa rezolv ceva, dar de unde spuma mea sa am disponibili atata amar de cash ca sa ii torn pe asa ceva?! In situatia mea sunt si altii care ar vrea acelasi lucru … stiu, e usor de povestit ca daca vrei se poate sau alte chestii de astea motivationale, dar greu de aplicat in practica ca maruntisurile alea de cheltuieli de care vorbesti, ori cu ele ori fara ele, tot n’ai apuca sa strangi banii aia pana sa dai coltul in tara asta unde sa pui pana si 100-200 lei pe luna deoparte a devenit o reala performanta.

    In rest … e clar ca o sa fie jale mare la iarna! Pe langa preturile uriase la alimente, sa vezi facturi ce o sa avem … la anul o punem clar de un FNI, unul tapan ce o sa il tot platim vreo 20 de ani de amu inainte.

    Răspunde
  7. Ce sa zic, nu sunt adeptul discursurilor motivationale, sunt bune si alea ca idei generale, totusi treburile mari se fac cu pasi mici si cheltuielile alea „marunte” aiurea facute sunt bani buni pe o perioada mai lunga de timp se aduna si dau valori ce investite altfel ar da alte rezultate si ar rezolva unele proiecte. Poate nu m-am exprimat bine cand am zis „cultura” vizavi de cosul de la Market sau vacante exotice, poate ar fi trebuit sa zic ca multi nu se „coboara” cand vine vorba de treburile astea indiferent cat de saraci ar fi si se „respecta” si cheltuie peste nivelul lor. Discutia e ampla, desigur cand ai minimu’ pe economie e greu sa construiesti dar cand in Romania un salariu mediu net e de aproximativ 2400 lei inseamana ca sunt si oameni care pot duce la capat proiecte, cu putina ambitie si dedicare.
    Apropo ce vrei sa faci cu 20000 cash?!

    Răspunde
  8. Cred ca vrea vreun sistem de ala cu căldura din pământ.
    Cu vreo 5-8000 euro in Anglia faci 20.000EU cam in 4 luni ..maxim jumatate de an, ba chiar mai mult ca iti ramane si suma investita

    Răspunde
  9. @Vasile – ca rezumat: caldura/apa calda fara dureri de cap, iarna. Merge?

    @Xtall – vise dulci! smile UK nu e decat un alt ElDorado pentru romanii care se uita pe gaura cheii „dincolo” si nu se mai vindeca de visul occidental. Pe scurt iti redau conversatia cu un amic de zilele astea:

    „Frate am plecat pentru 3 ani cu calcule pe hartie sa imi iau o casa cu banii din Anglia in Romania! Azi, tragand linie dupa un an in care un salar (1400Lire) pus deoparte/luna … am ajuns la concluzia ca probabil nu mai apuc niciodata sa imi cumpar una … si sincer, deja m’am cam saturat de pizza congelata de la supermarket!”

    Concluzia iti apartine! laugh

    Răspunde
  10. smile pot sa-ti dau detalii in privat dacă te interesează, nu e un job sa muncești ca angajat, tu ești boss-ul cu afacerea (perfect legala și înregistrată) care prestează ptr clienți, am lucrat ptr un tip de genul și o cunosc acum din scoarță în scoarță. Dar e de munca serios, nu e ptr oricine, trebuie sa ai si niște calificări, dar se câștiga bine, 5-7000 lire lunar, pot sa-ti dau si facturile pe o luna demonstrativ dacă nu crezi smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura