Inca de la intrarea pe piata financiara din Romania. fie direct fie prin fuziuni, bancile straine au acumulat profituri uriase de la un an la altul, cea mai mare parte a profitului lor fiind insa externalizat sub blanda obladuire a BNR in frunte cu matusalemicul colaborator al securitatii, mare maestru, Mugur Isarescu. Practic, aceste multinationale bancare au facut prin Romania ce le’a taiat capul, de la practici care mai de care mai abuzive si pana la impunerea unor conditii de creditare apropiate camatariei, fara ca nimeni, niciodata, sa aiba vreo treaba sau ia vreo masura in ce le priveste.
Desi toata lumea stia asta, in vremea in care bancile negau de zor, zilele astea BNR in urma „Raportul asupra stabilităţii financiare“ avertizeaza fara menajamente ca cele mai mari banci din Romania au strategii straine de economia Romaniei desi incaseaza profituri MULT peste media Europeana din care nu contribuie cu nimic la dezvoltarea sistemului bancar si a prezentei sale în economie, ci dimpotriva, actiunile lor constrand intermedierea financiara lucru ce franeaza de ani buni de zile dezvoltarea economica a Romaniei!
In acelasi raport, BNR mai scrie ca …
„În eventualitatea concretizării strategiilor de creditare şi de finanţare prognozate de bănci, valoarea activului s-ar majora într-un ritm inferior creşterii nominale anuale previzionate pentru PIB. Ca urmare, gradul de intermediere financiară ar continua tendinţa descrescătoare consolidată în următorii ani şi nu ar contribui la o îmbunătăţire semnificativă a eficienţei prin prisma efectului de volum asociat veniturilor nete din dobânzi.“
Legat de acest subiect, intr’un articol din zf.ro, Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF, considera ca …
Raportul BNR are ca temă specială chiar reflectarea în detaliu a acestui paradox al economiei şi sistemului bancar: faptul că băncile din România sunt superprofitabile, mult peste media Uniunii Europene, dar gradul de intermediere financiară este foarte jos.
Pentru o ţară care plânge pentru infrastructură şi după proiecte industriale de orice natură, în condiţiile în care avem deficit extern de 2 miliarde de euro în industria agroalimentară şi de 5 miliarde de euro în industria chimică, este absolut năucitor cum băncile sunt supralichidizate, cu un raport credite/depozite de 75%, faţă de 116% media în Uniunea Europeană, şi creditele pentru companii scad în loc să crească.
Soldul depozitelor populaţiei şi companiilor este astăzi cu 17 miliarde de euro mai mare decât creditele acordate în economie de către bănci. Practic băncile stau pe munţi de bani, economia ţipă după investiţii, dar prognozele pentru următorii ani arată o şi mai redusă implicare a băncilor în finanţarea economiei reale.
Adica mai pe intelesul tuturor, bancile din uriasele lor profituri obtinute in Romania nu intorc nimic in economie, putinele operatiuni pe care le fac fiind in baza depozitelor populatiei si companiilor si in nici un caz din supralichiditatile lor, intr’o tara in care este o uriasa nevoie de investitii pentru care Guvernul si investitorii sunt obligati sa se imprumute extern.
Mai departe, Sorin Pâslaru, pune doua intrebari cat se poate de legitime:
Este absolut aiuritor şi chiar se poate pune întrebarea: este o comandă politică externă de menţinere a economiei româneşti şi industriei româneşti în stare de subdezvoltare? Cine vrea ca România să fie un simplu exportator de cereale şi resurse energetice?
Asadar cine este pana la urma responsabil de franarea economie si subdezvoltarea in care tara asta a fost tinuta voit atata amar de vreme prin sabotare financiara si mai ales cine raspunde? In acest sens si cu aceleasi intrebari, Daniel Zamfir, senator ALDE anunta pe contul sau de facebook ca l’a invitat pe Isarescu in Parlament pentru a veni cu niste raspunsuri. Banuiala mea e ca nu o sa se intample din pacate nimic, ca deh, bancile au ceva de spus doar prin vocile din Piata Victoriei!
Doar „recunoaște” !
Iar răspunsul la prima dintre cele 2 întrebări este cît se poate de evident că DA.
Se preferă totuși plecarea capetelor întru slugarnică supușenie, apoi mormăim un „asta este…„, apoi un „ce să-i faci ?… n-ai ce să-i faci…” și mergem mai departe. Aplecați, girboviti de griji, triști și posomorîți – noi vrem pămînt… refrenul sună trist în difuzoarele de la colțurile străzilor din ce în ce mai pustii… sau fragmente de colinzi se mai aud, din cînd în cînd…
Stimate tovarase Sorin, long time no see, cum ar zice romanul neaos plecat in Londra! Ma bucur ca esti inca pe aici, chiar daca cand la alta vioara, iote ca mai nimeresc si cate o partitura sa iti placa!
Eh, vestile bune sunt ca daca observi cu atentie mersul, incetul cu incetul se gata muzica aia! Romanul a inceput sa vrea si ce pune in pamant, nu numai pamant, pe modelul: bani de pita sunt, de uns pe ea, ce ungem? Se desteapta si stapanirea incetul cu incetul si se prinde de asta … Romania de azi, fata de acum aia de 10 ani e alta! Probabil ca nu le’a venit a crede, dar iote ca au priceput totusi, fie si cat sa le mai asigure ciolanul de ros.
N’as vrea sa debordez de optimism ca nu sunt genul, dar parca zaresc ceva lumina la capatul tunelului. O fi de la batranete … dracu stie, dar parca, parca ..
Așa să fie ! Tare m-aș bucura să se mai și împlinească.
( Recunosc, în ultima perioadă doar am citit articolele… )
Nimic nu e întâmplător .. mă refer la poziția BNR , care a observat , cu experții săi, ceea ce vede orice român netefelist de ani de zile … trebuie făcut loc pentru alte bănci, alte multinaționale, alte afaceri .. iar populația trebuie lămurită că este spre binele ei …
Statul roman nu prea are cum sa influenteze sistemul financiar decat invitand banci sa vina in Romania si sa ii faca praf aia pe actualii…oare intamplator are o reclama agresiva o banca americana pe la noi…si mai poste statul sa faca ceva…frate nu mai iau imprumuturi de la voi, ma duc la altii, imi fac fond de investitii, influentez lucrurile ca bancile mici sa fie inghitite de singura banca romaneasca mare din sistem, pe modelul nu pot eu direct da las ca ajut pe baetii nostri sa va ia piata…se misca lucrurile, depinde de cum vor reactiona strainezii…presupun ca prost…ca daca ar fi destepti ar da drumul la cascaval sa faca si mai multi bani…dar daca e spalatzi pe creieras rau de tot…
Statul nu, insa de aia avem BNR care e acolo sa dicteze politica nationala in domeniul bancar…dar BNR e ocupata cu altceva …