Dupa cum am mai scris pe aici sunt adeptul reparatiilor si nu al aruncatului de electrocasnice, adica mai pe scurt, primul gand pe care il am in cap cand mi’se strica ceva este sa incerc sa il repar, inlocuirea lui fiind a doua optiune care apare atunci cand reparatia nu mai merita fie din cauza costurilor prea mari fie a uzurii morale.
Ce probleme am avut cu electrocasnicele din casa?
Acum 12 ani cand am terminat casuta de construit mi’am cumparat aproape toate electrocasnicele noi, cu exceptia frigiderului. Am incercat atunci sa cumpar niste electrocasnice cat de bune mi’am permis, pe langa asta fiind atent si la partea de eventuale reparatii in timp. Dupa 12 ani pot sa spun ca nu am ales prost, in afara de boilerul care mi’a crapat de trei ori in garantie (Ariston) nu am avut mari probleme cu ele, exceptie facand micile lucrari de intretinere a lor, cum ar fi hota unde am fost nevoit de vreo doua ori sa ii demontez si ung ventilatoarele. In rest, pe la masina de spalat (Arctic) i’am schimbat o singura data carbunii de la motor (acum vreo jumatate de an) iar televizorul (LG) l’am dat de bun si merge si acum la fiica’mea, pentru ca imi doream si mi’am si cumparat unul mai mare.
Care este cel mai vechi electrocasnic pe care il aveti in casa?
Cel mai vechi electrocasnic din casa mea a ramas in continuare frigiderul (Beko), care cred ca are vreo 25 de ani si am decis sa il pastrez pentru ca merge foarte ok inca, mai ales ca acum vreo 6 ani i’am schimbat motorul care a crapat saracul dupa ce a ramas fara freon in urma unei conducte care a cedat. Am inlocuit atunci conducta plus motorul, i’a fost bagat si freon si cu 200 lei inca merge ca atunci cand era nou, de intretinut pe langa curatarea lui periodica i’am mai uns doar garniturile cu vaselina siliconica pentru intretinere.
Cat de mult conteaza pentru voi posibilitatea de a repara un electrocasnic atunci cand il cumparati?
Stiu ca pare ciudata intrebarea asta in zilele cand toata lume are ca prim gand sa arunce la gunoi in loc sa repare ceva, insa pentru mine unul aspectul asta este unul foarte important si la care incerc sa fiu mereu atent atunci cand ma decid sa cumpar ceva. Desi abia acum Uniunea Europeana a elaborat un proiect de lege care prevede dreptul de a repara produse cu utilizare pe termen lung, pentru mine unul a fost si ramas o normalitate lucrul asta, deoarece multe din electrocasnice pot sa fie reparate la costuri destul de mici si sa te mai tina inca mult si bine, vrajala cu eficienta energetica in cele mai multe cazuri fiind doar si numai o vrajala, deoarece, sa fim realisti acum, nu o sa iti recuperezi niciodata banii aia pe care ii dai pe un produs nou strict din consumul ceva mai mare de energie al unuia mai vechi. Singurul lucru unde am vazut un avans in directia asta este la televizoare, un LED TV consumand mult mai putin decat un LCD sau CRT, dar la cum vad lucrurile si aici consumul tinde sa creasca mai ales la OLED 4K cu diagonala mare, dar aici e alta discutie.
V’ati schimbat ceva la „Rabla electrocasnice”?
Ma batea gandul anul trecut asa schimb si eu batranul frigider insa la cum am vazut ca au saltat preturile cu cateva zile inainte de inceperea programului am lasat’o balta si daca ar fi sa il schimb prefer sa il schimb fie cand prind o perioada reala de reduceri care compenseaza din plin voucherul ala, fie cand prind ceva pe la resigilate unde de multe ori m’am ales cu o afacere destul de buna, dar cat merge, trag inca de el.
– Cel mai vechi electrocasnic:
centrală termică de apartament (Junkers) din 2000, cu cîteva reparații și merge.
– Posibilitatea de reparare:
în măsura în care găsesc informațiile necesare, aleg doar cele care pot fi reparate, și nu cele din genul „reparația costă mai mult decît unul nou…”
– Cu Rabla ?
mă mai bate gîndu, fie un TV (dar la ce să mă uit?!), posibil un frigider (dar încă merge foarte bine), mai degrabă un aragaz pe gaz, clasic. Prețurile sînt însă bine ticluite astfel că în trîmbițata reducere prin „Rabla”, prețul de achiziție este același ca și fără rablă(!), deci o să cumpăr un electrocasnic doar atunci cînd se va strica de tot, ori asta nu se întîmplă în „campaniile de reduceri”…
Din cate au raspuns oamenii prin alte parti se pare ca frigiderul este campionul durabilitatii, oamenii schimband cel mai rar electrocasnicul asta care adevarul este ca nu a adus nimic nou de la inventarea lui si pana azi.
Centralele de apartament s’ar putea sa fie pe locul doi din ce spui si tu, ca nici alea nu au adus mare lucru in afara de condensarea aia care chipurile ar reduce poluarea si ceva din consum.
Cu „rabla” cred ca ne’am lamurit toti, e un soi de un alt „Black Friday”.
Mda, cel mai vechi electrocasnic este o râșniță de cafea…e de pe vremea lu ceașcă. Încă merge. Altfel, un aragaz zanussi de prin 2006 și un frigider arctic tot de pe atunci. Culmea, anu trecut când m-am mutat, aragazul l-am lăsat in apartamentul vechi și am cumpărat unul nou…dar cică nu coace cuptorul cum o făcea bătrânul…așa că le-am permutat.
Rasinta de aia am si eu, eheheeee … si da, inca merge de rupe! Am cumparat una noua in urma cu cativa ani, ca sa macine nu stiu ce pe langa cafea, m’a tinut cat mortul cu mana, a crapat dupa cateva utilizari si tot la aia batrana ne’am intors.
Cu aragazul … la Bucales am un Carpati de pe vremea lu’ mama mare dar care e in stare impecabila, pus pe gaz si care da clasa mai ales la cuptor la Gorenje’ul meu de aici, pe care am dat o carca de bani acum vreo 12 ani. E bun si asta, face treaba, dar nu la fel de ok. Mda …
Cele mai vechi sunt toate luate acum 4 ani când m-am mutat aici. Aveam un aparat pentru cafea de un black friday, dar l-am intins recent. In rest, toate au fost luate in aceeasi perioada. Eu sunt mai comod, nu repar, dar astept sa se strice / uzeze foarte mult incat sa cumpar ceva mai nou.