A trecut fix un an de cand am pus ongrid instalatia de panouri fotovoltaice si in felul asta am devenit si prosumatorul ala care apare ca om fericit cu ranjetul pana la urechi prin toate reclamele, pe ici-colo treaba asta find considerat chiar un soi de statut social. Pentru unii asa o fi, pentru mine a fost un experiment la care am tinut un mic jurnal aici, pentru a le da si altora o idee despre treaba asta cu „energia verde”, care de la abordarea optimista a marketing’ului care promitea „curent gratis”, a trecut intre timp la „scadeti facturile”, ceea ce este un ton mult mai realist in masura in care legislatia stramba o permite, dar asta este un alt subiect, ce il voi aborda mai incolo. Asadar, pe scurt haideti sa vedem cat curent am produs cu fotovoltaicele intr’un an de zile, cu date clare, nu povesti de marketing.
Instalatia de panouri fotovoltaice, descriere pe scurt
- Panouri fotovoltaice: 6 panouri fotovoltaice monocristaline VENDATO SOLAR VDSS144/M10H-550W, cu Pi/panou=0,550kW
- Invertor: ONGRID Growatt EU MIN3000TL-X-3KW, Pi=3,0 Kw Un=230V
- Putere totala: 3,3kWp
Pozitionare panouri fotovoltaice
- Pe acoperisul casei, orientare sud-est
Productia reala de energie electrica




Energie livrata in retea si autoconsum
Cu invertorul setat la 100% export, am obtinut urmatoarele date:
- Energie livrata in retea: 1832kWh
- Energie utilizata pentru autoconsum: 761kWh
Si cam asta este tot ce am reusit eu sa „storc” din aceasta instalatie de panouri fotovoltaice in conditile descrise mai sus. In teorie, daca ar fi fost o asa zisa „orientare ideala”, respectiv montante intr’un anume unghi cu orientare spre SUD, pur teoretic as mai fi castigat aproximativ +10%, procent obtinut conform unei monitorizari a unei asemenea instalatii facuta de un prieten de al meu care locuieste in Dogrogea, respectiv, aproximativ vreo +250kWh fata de ce am reusit eu cu orientarea sud-est, pentru ca in cazul meu altfel nu se putea, aceasta find orientarea acoperisului locuintei.
„Se” merita investitia?
Este intrebarea pe care o primesc cel mai des si de care ma feresc la fel de des sa dau un raspuns, pentru ca asta depinde de fiecare dintre cei care vor sa investeasca in asa ceva! Din pacate, nu pot da nici un raspuns clar cu cifre, deoarece, desi a trecut un an, de la distribuitor, Hidroelectrica in cazul meu, nu am primit inca nici macar o singura factura de regularizare, desi anul trecut, prin noiembrie, am inregistrat o cerere pentru compensarea cantitativa in lunile de iarna. Si de aici, ajungem la legislatia prosumatorului, care desi a suferit niste modificari cu privire la aceasta compensare cantitativa, in realitate continua sa fie este o lege la fel de proasta si neclara, care lasa loc de manevra distribuitorilor atat pentru abuzuri cat si pentru tot felul de tertipuri, acestia facand cam ce ii taie capul, fara a fi penalizati in niciun fel! Nici macar citirea contorului nu au fost in stare pana acum sa o faca, desi legislatia prevede ca aceasta se face la 3 luni, tot ce s’a inregistrat in sistem a fost fie automat – fie din citirile pe care le’am transmis eu lunar cu privire la consum. In loc ca ANRE sa se ocupa de aceste probleme reale, acestia se tin de dat tunuri prin initiativa montarii obligatorii a unor contoare suplimentare, complet inutile si obligatia ca toti prosumatorii sa isi monteze baterii, desi acest lucru este interzis in mod expres in conditiile de accesare ale programului „Casa verde”, finantarea acordata find exclusiv pentru instalatii ongrid!
Concluzii
Desi teoretic montarea de asemenea instalatii ar fi o idee buna, in practica legislatia proasta si vadit facuta a fi impotriva prosumatorului o transforma intr’o idee care sta la latitudinea fiecaruia dintre cei care vor sa investeasca cateva mii de euro bune in asa ceva, visand la „independenta energetica” si alti cai verzi pe peretii lui Greta. Nu dragilor, oricat va canta in urechi influencerii platiti si articolele din media mituita, „independenta enegetica” nu exista, nici macar in cazul instalatiilor offgrid care necesita niste investitii uriase in capacitati de stocare, ce nu prea apuci niciodata sa le recuperezi din cauza ciclurilor reduse de viata, si care oricum ar fi, nu ar face fata nevoilor actuale de energie, regenerabilele find si ramanand in continuare niste optiuni cu multe hibe si necunoscute variabile, ceea ce le face a ramane in continuare doar niste optiuni strict complementare la formele clasice de producere a energiei electrice, sau o alternativa modesta acolo unde altceva nu exista. Ca sa fiu cat se poate de sincer, dincolo de experimentele de genul asta, daca ar fi vorba de investitii, eu unul as mai sta, macar pana se hotarasc astia cu legislatia, si ce urmeaza sa taxeze/limiteze, pentru ca taxe si limitari, intr’o forma sau alta, vor fii!
Cam asta este tot ce am avut de scris pe acest subiect
Urmand sa revin eventual cu niste cifre clare atunci cand Hidroelectrica va gasi ceva timp sa imi trimita si mie o factura de regularizare. In rest, las marketing’ul sa isi faca datoria in continuare, prin reclame gasind garantat de unii instalatori, chiar dublul acestei productii, ceea ce frizeaza absurdul celor maxim 3000kWh/an, ce i’ai putea stoarce dintr’o instalatie similara cu a mea, avand in vedere ca productia in lunile de iarna, in cel mai bun caz este cu cativa kWh peste limita de consum a invertorului. lucru valabil si la instalatiile mai mari.
Îmi cer scuze că te intreb, speri ca vei putea amortiza investitia făcută mde tine?
Nu am ce sa scuz, pentru ca eu am fost realist de la bun inceput si nici macar prin minte nu mi’a trecut ca as putea recupera vreodata investitia pe experimentul asta, calculele mele find bazate de la bun inceput strict pe investitie vs.profit, cel din urma find cam ca in bancul ala cu optimistul si pesimistul in ziua de Craciun!
Si ca m’ai „provocat”, desi nu am date din facturi, la un simplu calcul empiric si la modul cel mai optimist cu putinta, 2600kWh, vanduti cu pretul mediu de 0,67bani/kWh (cu cat il iau eu de la Hidroelectrica) ar insemna un total de 1.742 de lei/an. Avand in vedere ca o asemenea instalatie costa in jur de 22.000 de lei, rezulta ca ai cam avea nevoie de aproximativ 13 ani ca sa recuperezi aceei bani, adica cam tot atat cat este garantata si eficienta panourilor si te cam afli in pragul unei noi invetitii.
Practic, e un never ending story, si repet, acesta este scenariul cel mai optimist cu putina, pentru ca in realitate, de vandut energia aia o vinzi cu cel mult jumatate din pretul ala, deoarece restul este reprezentat de taxe si accize, inclusiv „certificate verzi!”
Asta este realitatea bazata pe date, de povesti cu unicorni roz, ii las pe altii! 
Mda, ai primit un căluț…. dar a fugit…

Am primit capastrul, m’am tras la o bere la umbra si ii las pe altii sa caute calul!
Dan Diaconu pe blog are o postare interesantă de ieri, continuată în postarea de astăzi referitor la piața de energie și jucători.
Nu contează ca valoare de adervăr sau fals a celor afirmate. Interesant mi se pare mecanismul pe care-l descrie.
Ca și ipoteză de lucru este bine articulată și coerentă cât să explice schema financiară din spatele candrelii energiei verzi.
Ca și schemă financiară, cu ceva efort poate fi francizată oriunde.
Bun articolul, o sa’l citez intr’un context la care o sa lucrez cand se mai potoleste un pic vipia asta, ca pana si creierul refuza sa faca prea multe.
Foarte interesant! Planul ecologiștilor este ca țări intregi să consume doar din soare și vânt, ignorând micile neajunsuri gen ce faci cu industria sau ce facem noi noaptea când nu bate vântul, etc. Să nu mai vorbim de durata de viață a unui panou și ce se întâmplă cu el DUPĂ…
Pai e foarte simplu: „dupa”, toate mineralele alea rare si scumpe din panouri, care au produs ravagii pe unde sunt exploatate, le ingropi in pamant langa eoliene.
Eu cu 6 x 450 W (2,73 kW) produc 2900 kW anual cu orientare SUD.98% cu 35° panta. Intr-un an am platit vreo 140 de lei in facturi pe certificate verzi and shit si am sold de primit de 580 de lei. Doar 30% e self-consumption, m-am gandit si eu sa-mi iau un rack de minat dar parca mi se pare prea mare investitia…deocamdata merg cu AC-ul blana pe timpul zilei ca sa consum tot ce produc…
Nu faci decat sa confirmi ce am scriu eu in articol legat de un prieten care are o instalatie similara in SUD’ul tarii cu aceiasi montare. De facturi nu stiu ca inca nu mi’a venit nimic de un an de zile.
Producția mea live plus istoric: https://evclub.ro/pages/Solar
Ce să zic, ai ales foarte prost, la Hidro va curge multă apă până ce vei primi prima factură, de ajuns la zi nici nu se pune problema. Eu am plecat în noiembrie de la ei și încă nu am decontul final. Bătaie de joc.
Sincer, mie mi’se rupe, nu ma grabesc nicaieri, treaba lor cand vor banii sau ce vor, pentru mine e ok, am curent, Doamne ajuta!
Aici e problema, nu doar că nu emit facturi la timp dar când emit sunt incorecte și este imposibil să le corectezi.
Nu le plătești te amenință cu deconectarea; le plătești nu mai recuperezi în veci banii.
Așa că asta cu am curent e pe termen scurt
Am 4 locuri de consum la ei, nu am patit nicaieri ce zici tu. Pentru restul exista posibilitatea sa ii reclami si aia e Deocamdata sunt ok.
Ești prosumator la respectivele locuri? Nu știu nici măcar un singur prosumator cu facturi corecte și la zi la Hidro. Toată lumea are probleme cu ei iar la mine, după tone de plângeri au recunoscut în scris că nu au implementat în soft decontul final pentru prosumatori.
Sunt doar la locul asta prosumator, aceeasi problema a fost insa pana la finele anului trecut si la consumatori, intr’un final ajungand la zi. In alta ordine de ideei, eu is suficient de batran cat sa nu traiesc cu frica drobului de sare. Mai beau o bere rece si o’m vedea atunci.
Așa am zis și eu și ultima factură corectă a fost prin 2022 după care am vreo 5 facturi greșite pentru o singură lună. Le corectăm la paștele căilor. Și dacă nu aveam de luat bani mai era ceva.
Mno, nici la altii nu e mai roz. Vrei sa iti povestesc ce am tras eu cu Enel de unde am „fugit” la astia dupa ce mi’au venit facturi cu 3 lei/kWh? E acelasi cacat peste tot, problema am semnalat’o in articol: LEGEA este de cacat facuta si astia isi pot face de cap!
Nu stiu ce legatura este intre ce am scris eu despre niste panouri fotovoltaice si experienta mea personala cu ele si razboiul Rusiei … dar ma rog …
Eu zic că nu e inutilă investiția. Trebuie reținut ce e bun din așa zisa ideologie verde. Ai câștigat o autonomie energetică chiar dacă investiția se va amortiza greu. Punctul important câștigat este descentralizarea. Depinzi mai puțin de stat sau companie care încarcă facturile.
Ma mai intreba cineva mai sus daca cred ca imi voi recupera investitia. Am raspuns cu niste date si calcule simple. Autonomia si independenta energetica sunt Fata Morgana! Niciodata nu vei avea asa ceva find vorba de o ramura a economie incadrata la siguranta nationala. Eventual te poti multimi cu o cabana pe un varf de munte, un bec si un tv, dar nu viata moderna ce o avem azi.
M-am uitat asa pe fugă peste articol. Dacă decide un Dorel să tragă heblu și să ia curentu unui cartier o poate face dar tu vei avea curent cat sa-ți satisfaci cerințele principale. Dacă prețu la energie electrică sare în sus, posibil să ieși mai bine după ce tragi linie.
Gresit! Pica curentul la tine, pica si la mine, deoarece fara tensiune de alimentare din retea, invertorul intra in standby deoarece nu mai poate injecta! Cititi cu atentie si informativa bine ca vad ca circula multe legende. Legat de pret, curentul nu se va scumpi prea curand.
Daa nu te contrazic. Cred că trebuie aduse unele modificări să utilizezi automat energia stocată în baterii atunci când e vreo pană
Eu nu am baterii pentru ca investitia este uriasa si merita din punctul meu de vedere, instalatia mea este ongrid, dupa cum tot in articol al scris.
Un DIY nu ar strica. Cu acumulatori de mașină cred că ar merge pt început Trebuie avut grijă la partea de protecție deci trebuie să te documentezi foarte bine înainte
. Tot ce ține de partea electrică la mine eu o fac deci nu sunt chiar n00b Cred că depinde și de factorul timp.
Protectia e la norme, pentru ca altfel nu obtii ATR’ul. In rest nu’mi bat capul cu acumulatorii. Poate altadata.
Mă intrigă visul de aur al multora , să fie off-grid și self sustaining.. ai telefon mobil ? Ești 100% ongrid.. ai nevoie de gps să ajungi din punctul A în punctul B ? Nu ești off-grid.. două roșii crescute in grădina din spate sau in ghiveci în balcon – e o satisfacție dar tot nu ești off-grid.. nici bunică-mea nu era off-grid, nici înainte să se bage electrificarea prin anii 60 .. și depindea 90+% mai puțin de produse și servicii produse de alții .. statul încurajează în general atâta independență și sustenabilitate câtă vreme îl scapă de niște neplăceri și griji .. în condițiile în care te poate taxa la nivelul full on-grid .. altfel nu .. și nu de acum, din totdeauna..
Cata vreme traiesti intr’o societate, fie si intr’o pestera, esti „ongrid” pentru ca asa cum bine ai zis, si lemnele alea de foc din pestera sunt ale „sistemului”. E varianta sa gasesti o vagauna unde poti incerca „offgrid”-ul, dar de cele mai multe ori se sfarseste destul de tragic. Una peste alta, lasand Fata Morgana la o parte, de baza nu este izolarea ci adaptarea, ca adaptatii au fost mereu aia castigatori. Ca sa fac o legatura cu articolul, niste panouri zvarlite pe casa cel mult adaptare poate fi numita, restul sunt povesti utopice care suna frumos, dar cam atat.