Pe toate canalele media apar stiri conform carora de la zi la zi sanctiunile impuse Rusiei in urma declasari razboiului cu Ucraina, ating noi culmi de neimaginat pana mai ieri, pana si fenomenul #cancelculture a trecut la nivelul urmator, ajungandu’se pana la absurdul situatiei in care in Vest sunt interzisi compozitori, scriitori, artisti, sportivi, oameni de stiinta rusi, operele si munca multora dintre ei facand parte din partimoniul mondial al stiintelor, artelor si culturii, totul facand parte dintr’o tentativa de izolare a Rusie ce frizeaza absurdul.
Urmeaza un articol lung ce este dedicat celor care incearca sa inteleaga ceva cu propria lor minte, dincolo de propaganda acceptata ce altii o inghit gata mestecata, acestia fiind invitati ulterior la o dezbatere pe la comentarii, daca socotesc de cuvinta. Asadar, incepem cu inceputul:
Sa vorbim putin despre Rusia de dincolo de exportul de gaze
Dincolo de cifrele complicate si alte calcule economice cu care nu o sa va plictisesc acum, Rusia reprezinta o piata de aproximativ 200 de milioane de consumatori (estimat ~150 de milioane in 2017 fara a fi incluse anexarile ulterioare), adica aproape jumatate din locuitorii tuturor tarilor UE, Rusia intanzandu’se si avand influenta regionala pe nu mai putin de trei continente. Din punctul de vedere al resurselor naturale, Rusia este printre primele tarii ale lumii in ce priveste productia materiilor prime si extractive din sectoare strategice printre care se numara industria alimentara, industria minereurilor, industria hidrocarburilor, industria lemnului, industria prelucratoare, industria productiei de armament, industria aero-spatiala si asa mai departe. Din punctul de vedere al consumului, cei ~200 de milioane de locuitori sunt impartiti intre intinsele zone rurale si marile orase care consuma orice, de la produse de prima necesitate la produse de lux, acesta fiind primul dintre motivele pentru care toate brandurile mari ale lumii s’au inghesuit in Rusia dupa sfarsitul razboiului rece, Rusia facand schimburi comerciale cu intreaga lume, in mare parte aceasta exportand materii prime necesare tuturor ramurilor industriale din Vest, energie si hidrocarburi.
Dupa lovitura economica data de soft-resetul mondial al pandemiei, a venit vremea unui hard-reset al razboiului
Razboiul pe care il vedem astazi desfasurandu’se in Ucraina este un razboi care nu este doar despre Ucraina, ci unul care a pornit pentru ca un hard-reset pentru intreaga lume dupa ce pandemia de covid a fost experimentul unui soft-reset ce peste noapte a devenit amintire odata ce provocarile noii lumi au trecut de frica unei boli, ce nu a justitficat in nici un fel prabusirea economie mondiale prin restrictii si lockdown’uri ce nu au redus nici transmiterea bolii in vreun fel si nici mortalitatea dincolo de un procent infim, datele post pandemie facute deja publice dovedind acest lucru, mai exact, toate restrictiile si lockdown-ul a redus mortalitatea COVID-19 doar cu ≤0,2% in SUA si Europa.
„În timp ce această metaanaliză concluzionează că blocajele au avut efecte reduse sau chiar inexistente asupra sănătății publice, acestea au impus costuri economice și sociale enorme acolo unde au fost adoptate”, au scris cercetătorii. „În consecință, politicile de închidere sunt nefondate și ar trebui să fie respinse ca instrument de politică în caz de pandemie.”
Cercetatorii – Steve Hanke, profesor de economie la Universitatea Johns Hopkins, Lars Jonung, profesor de economie la Universitatea Lund, si Jonas Herby, consilier special la Centrul de Studii Politice din Copenhaga – au analizat efectele masurilor de izolare, cum ar fi inchiderea scolilor, inchiderea intreprinderilor si mandatele de mascare, asupra deceselor cauzate de COVID-19.
„Am găsit puține sau deloc dovezi că închiderile obligatorii în Europa și în Statele Unite au avut un efect notabil asupra ratelor de mortalitate COVID-19”
au scris cercetatorii intr’un studiu publicat la inceputul lunii februarie 2022.
Tot in urma studiilor, a rezultat faptul ca obligatia izolarii persoanelor infectate au redus mortalitatea COVID-19 cu <2,9%.
In vremea in care toata lumea se inchidea, Rusia a fost prima tara din lume care a avut vaccin
In vremea in care economiile Vestului se inchideau rand pe rand sub povara aberantelor lookdown’uri si restrictiilor in speranta unui vaccin, Rusia a fost prima tara din lume care a anuntat un vaccin, masurile de lookdown si restrictiile in Rusia fiind unele mult mai putin excesive si aplicabile in cea mai mare parte a lor doar prin marile orase, in vremea in care industria reala a Rusiei si exporturile au duduit in ciuda restrictiilor impuse mai mult de fada de Vest in 2014, dupa anexarea Crimeei. In tot acest timp si in vremea in care Vestul sangera economic sub povara restrictiile, Rusia a intensificat relatiile comerciale cu Asia, dupa semnarea unui nou acord comercial si de buna vecinatate cu China, acord in urma caruia Rusia a reusit sa evite cu destul de mult succes sanctiunile Vestului, in paralel Rusia testand un sistem SWIFT paralel celui mondial, ducand si o puternica si sustinuta campanie de dedolarizare a activelor companiilor pornita inca din 2019, in pralel dezvoltand si RUnet, un internet propriu care permite Rusie decuplarea de la internetul mondial, testele efectuate anul trecut fiind declarate ca un succes, China fiind providerul principal de tehnologie.
Manipularea imbecila a PIB’ului mai mic al Rusiei pe cap de locuitor, decat cel al Romaniei
Acesta manipulare tampa nu face parte decat din campania de propaganda a fake news’urilor pornita agresiv de toate cocinile si debaralele media de pe la noi, avand la baza niste calculele astea seci facute dupa cifrele declarate, ignorand in totalitate piata neagra de desfacere a Rusiei, unde fiscalizarea e o chestiune aproape teoretica, controlul fiscalitatii statului fiind in mare parte in mana oligarhilor Rusiei, oligarhi care isi datoreaza bogatia si puterea regimului Putin, un regim in care Putin este doar varful iceberg’ului! Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de armament ai lumii, armanent care are o piata uriasa de desfacere peste tot in lume, Asia, Africa, tarile arabe si America de Sud fiind in topul cumparatorilor de arme produse de Rusia. Pe langa aceasta piata a armelor, oligarhi rusi deruleaza sume uriase de bani prin intermediul mafiei ruse, respectiv trafic cu droguri, alcool, trafic de persoane, prostitutie, materii prime si hidrocarburi in zonele lumii aflate sub embargou, detinand sub paravan si mine de aur, diamante, metale rare, minereu de fier, aluminiu, cupru, uraniu in diverse locuri din lume, respectiv Africa, Asia si America de Sud. In acelasi timp, Rusia detine una dintre cele mai mari „armate” ciberbetice ale lumii, hakeri rusi oferindu’si serviciile bine platite, tututor statelor care au nevoie de ele. Toate aceste sume imense de bani obtinute din aceste surse mai mult sau putin ilicite, sunt deturnate intr’o forma sau alta inspre Rusia, Kremlinul detinand controlul lor prin oligarhii rusi care se afla in spatele acestora prin mafia rusa, una dintre cele mai bogate si de temut mafii din lume. Asadar, inchiderea afacerilor legale ale oligarhilor rusi nu reprezinta in mare parte decat inchiderea si confiscarea masinilor de spalat bani ale acestor oligarhi care acum nu mai au nevoie sa se fereasca in nici un fel de ochii lumi, reculul acestora urmand sa se reflecte tot asupra tarilor care au luat aceste masuri restrictive pentru ca aceste afaceri legale prin care rusii isi spalau mare parte din banii negri, aduceau macar un +profit si tarilor unde derulau aceste afaceri prin taxele si impozitele aferente precum si locuri de munca.
In contextul la ce am scris azi ?https://t.co/O6416IbRAd pic.twitter.com/F6kbKB9waa
— ice4you® aka Nae, expert pă climă și unicorni roz (@ingerisidemoni) March 7, 2022
Cat va putea duce comodul Vest povara sanctiunilor impuse Rusiei?
In ciuda faptului ca toate sanctiunile impuse Rusiei de la o zi la alta sunt prezentate ca niste masuri care sa oblige Rusia prin povara acestor restrictii sa renunte la razboiul pornit in Ucraina, in realitate reala intrebare, de care toata lumea se fereste, este cat va rezista comodul Vest acestor sanctiuni care au inceput deja sa afecteze confortul si traiul bun al Vestului cu efectul unui bumerang? Cata vreme si pana unde va putea duce neamtul, francezul, italianul, spaniolul si alte natii cresterea pretului la pompa al carburantilor? Cata vreme va putea rezista in fara cresterii preturilor la alimentele de baza si cele care pana mai ieri erau la indemana oricui? Cate grade va rezista sa duca mai jos la temperatura din casa? Cata vreme va rezista marea industrie a Vestului in fata provocarii preturilor uriase la energie si materii prime care pana mai ieri se importau ieftin din Est, respectiv Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, etc? Cati din Vest au idee cum se foloseste o cartela de alimente? Cati din Vest au idee ce inseamna rationalizarea consumului de energie, rationalizare despre care deja UE vorbeste ca una dintre masurile unui „plan” prin care sa desprinda Vestul de dependenta energetica de Rusia?
Va aduceti aminte de indemnul de a pune o haina pe voi? Eh, daca ati uitat sau nu ati apucat vremurile alea, pregatiti’va ca vor face parte din noua „strategie” a UE de reducere a dependentei de gaz rusesc … ?♂️ pic.twitter.com/Z8ZEpXtsif
— ice4you® aka Nae, expert pă climă și unicorni roz (@ingerisidemoni) March 7, 2022
Criza umanitara a refugiatilor, o problema care urmeaza sa devina nevralgica
Desi acum asistam la frumoase eforturi umanitare si de ajutor al refugiatilor din Ucraina, odata cu cresterea numarului acestor refugiati la cateva milioane, aceast lucru va deveni o tot mai grea de dus problema pentru multe din economiile tarilor in care ajung, integrarea lor fiind una de durata si care va presupune uriase cheltuieli pe care multe din bugetele tarilor din Est, printre care se numara si Romania, nu le va putea duce si nici Vestul nu se va inghesui sa le imparta. Inca e bine si frumos, mai vedem cum va fi peste 1-2 luni de acum inainte.
Colac peste pupaza, astazi vine si stirea asta
Rusia a declarat duminica ca plata obligatiunilor suverane va depinde de sanctiunile impuse de Occident in urma invaziei Ucrainei, ridicand posibilitatea primului sau default al obligatiunilor din anii care au urmat revolutiei bolsevice din 1917.
”Posibilitatea reală de a efectua astfel de plăţi către nerezidenţi va depinde de măsurile de limitare introduse de alte state în raport cu Federaţia Rusă”
se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor din Rusia, transmite Reuters preluat de agerpres.
Adevarul despre dezastrul economic din spatele propagandei
Cata vreme o sa le mai tina de foame si frig vesticului vrajala ideologiei #greendeal? Cati bani in plus o sa mai poata plati cei din Vest pentru o paine, o sticla de Cola, un pachet de biscuiti Oreo, un burger McDonald’s, un joc Lego, un dulap Ikea, o pereche de Adidas, un tricou Nike, un bilet de avion, o vacanta si asa mai departe, cand toate pierderile retragerii din Rusia a companiilor din Vest se vor cumula si reflecta in pretul acestor produse pe langa cresterile datorate uriaselor preturi la hidrocarburi si materii prime, plus nota de plata a huzurului neproductiv din pandemie?! Cat comision la credite si tranzactii o sa mai poata duce vesticul cand toate pierderile Mastercard, Visa si intregul sistem bancar vor incepe sa se reflecte asupra lor ca pierderi cumulate? Cata vreme vor mai fi fericiti oligarhii Vestului cu uriasele pierderi pe care le au deja si cresterea preturilor la produsele de lux pentru recuperarea pierderilor acestor producatori care exportau masiv pe piata de lux a Rusie, una dintre cele mai mari piete de desfacere a acestor produse din lume? Sunt intrebari la care doar razboiul timpului ne poate raspunde, in vremea in care de un raspuns putem sa fim aproape siguri, respectiv cel legat de anduranta si darzenia legendara a poporului rus, care oricum nu a dus’o niciodata prea bine si nici in mare confort, fiind obisnuiti sa traiasca zi de zi cu lipsurile si greutatile, cam toata istoria lor, pentru restul de tradatori ai lui Putin ce vor isi in curand la lumina odata cu avansarea razboiului, regimul Putin urmand sa demareze o eliminare a lor pentru a preveni orice problema cauzata de eventualitatea unui eventual puci sau complot in randul celor scapati pana acum de epurarile ce au avut loc in ultimi ani in randul establismentului de la Kremlin.
Romania, carne de tun economic si militar
Neghiobia si reaua credinta a slugilor care ne conduc cu ingaduinta noastra si trasi cu ate de stapanii din Vest, va costa Romania mult, cel putin la fel de mult cat ne’a costat cel de al doilea Razboi Mondial si mai ales iesirea din el, cand am cazut la zar ca platitori ai cabambolului, in urma acordului de la Ialta! Economic Romania era pe fundul prapastiei la iesirea din pandemie, iar cu ocazia acestui razboi e si ingropata, iar de trezit o sa ne trezim multi dintre noi doar la parastas. Spre deosebire de alte tari ale Estului care s’au ferit cat au putut sa pupe in cur Vestul in dauna Rusiei, Romania joaca de la o zi la alta o carte tot mai periculoasa ce se poate sfarsi cu servirea Romaniei de catre NATO ca si carne de tun intr’un eventual conflict nedeclarat cu Federatia Rusa, agatarea de celebrul Articol 5 intens promovat, dar niciodata de nimeni explicat, fiind doar o ultima speranta inainte ca romanii sa primeasca o pusca mare si blindate americane cu care sa lupte pentru propasirea binelui comun al aliantei. Cascati bine ochii la ce scriu si rugati’va sa nu am dreptate, cum dealtfel ma rog si eu!
Opinie personala
Tot ce am scris pana aici, s’a dorit sa fie scris ca o reflexie asupra realitatilor ce azi sunt acoperite de zgomotul fake news’urilor despre acest razboi hibrid asimetric in care treptat va fi angrenata toata lumea si care in acest moment a ajuns in stadiul de asediu, un razboi lung de uzura care se va sfarsi doar atunci cand va ceda o parte sau alta a lumii, o lume globalizata in care Rusia reprezinta o roata mare ce treptat va duce la griparea intregului mecanism global, o lovitura crancena dupa cea data de pandemia de Covid si masurile idioate ale lumii, un moment care ne dezvaluie cumva si geniul cinic a lui Putin care a ales acest moment ca unul prielnic pentru punerea in aplicare a planurile ce le avea de foarte multa vreme. Desi toti idiotii utili il vad doar pe Putin ca principalul rau al acestui razboi pentru ca nu ii intereseaza nici istoria si nici realitatea ce o traim dincolo de zgomot, in fapt avem de a face cu stabilirea scorului de dupa terminarea razboiului rece, scor ce a ramas deschis dupa ce nici una dintre parti nu a semnat un armistitiu conditionat, armistitiu ce abia de acum inainte a intrat intr’un orizont de asteptare in care lumea va sta ca marile puteri sa ajunga la un acord de pace si acel hard-reset sa se produca. Cum va arata lumea dupa acest acord, habar nu am, dar ce stiu sigur este ca nota de plata a oamenilor de rand va fi una uriasa, lumea ce va rezulta nemafiind nici pe departe la fel ca aia care o stiau din pandemie, pandemia de care multora o sa li’se faca dor ca macar a fost un soft-reset pe care l’au indurat cu speranta „incoarceri la normalitate”.
Pe final, daca va gasiti timp, va recomand sa va uitati, de la un capat la altul, la acest podcast extraordinar realizat de Marius Tuca cu profesorul Valentin Stan! Cascati bine ochii si urechile infundate de propaganda tampa:
30% din comertul mondial de grâu, chestia aia din care toată planeta face pâine, vine din Rusia, Belarus și Ucraina. Aici în Europa rezolvăm ușor, trecem pe făină de gândaci
40% din gazele din Europa și peste 50% din petrolul din Europa vin din Rusia. Aici trebuie sa calculăm câte zile trebuie să pedalăm la dinam să încărcăm bateria mașinii, dacă nu să ne plimbăm cu ea, măcar să ne încălzim în ea..
40-50% cel puțin din uraniul consumat pe planetă vine din Rusia, Kazahstan, deci tot Rusia.. nu ne trebe nici ăsta, dacă bate vântul tare de tot – uragan , zi și noapte, tot anul ..
Cât despre cei care nu sunt in NATO –
Vedeți reacția primului ministru al Pakistanului când a fost presat să condamne ocupația rusă ..
Euro e in cădere pe piețele din Asia…
Asemenea francul elvețian..
Americanii au început să negocieze cu ăia din Venezuela, pe care i-au ținut în foame ani la rând, și care au fost ajutați toți anii ăștia doar de ruși ..
Și peste toate astea, Chișinăul stă în spaime, deși săracii nu l-au înjurat pe Putin, nu au batalioane paramilitare, sunt neutri prin constituție, și nu au calcat pe bec în niciun fel, dincolo de ifosele cu intratul in UE..
Oameni nevinovați morți, refugiați, foame și frig, pentru ‘principii’ .. ok atunci, tot înainte , că vorba aia – înainte era mai bine..
Bomboana de pe coliva au fost cifrele alea de care eu m’am ferit …in rest, sper sa nu uit azi sa’mi fac rezervare la pasapoarte, ca is cozi ca dupa ’90…si cam aici cred ca se vede si increderea romanilor in parteneri din Vest, aia care mereu i’au mujit toata istoria lor…dacat zic si eu ce altii inca refuza, sau prefera sa taca.
P.S Euroi au ajuns deja sa fie deja marfa rara si tot mai scumpa pe la excengiuri, in vremea in care la bancomate sunt cozi…in curand tre’ sa mai dea aia drumul la tiparnita…cat or mai avea cerneala.
Cred că singura variantă în care să nu ne ia mama draku de tot, e să ne lipim de francezi, care își negociază separat termenii ‘boicotului’ anti rus – în genul una zicem, alta facem.. ne îndepărtăm rapid de belicoșii de peste ocean, polonezi, cehi, nemți, chiar și unguri, și băgăm tare cu francofonia, e singura variantă în care nu murim de foame imediat ( și eu o detest pe Clotilda, dar , who the fuck cares .. )
Iti dai tu seama cat de grav este daca amandoi vedem asta ca o posibila solutie si defapt cam singura din tot raul?
Hai, oamenii buni, nu mai visați! Chiar nu se vede că johANUSu’ preferă în continuare bigmac în detrimentul foie-grad-ului? Viloasa lui e în Florida, nu pe Coasta de Azur! Alegerea a făcut-o mai demult, nu acu’!
Poate sa prefere dulapul ce vrea el, ce se va întâmpla nu mai depinde de el, și nici de mulți alții care au impresia că mai au ceva de zis .. Câțu văd că este în sevraj sau ceva, mănâncă ruși dimineața, la prânz și seara .. deh, droguri proaste, să caute că poate au refugiații marfă de calitate mai bună.. hai sa vedem cum se crizează poporul pe tema situației de criză.. ăia care licureau prin piață acum câțiva ani le-aș anula dreptul să părăsească țara până când tot conflictul se stinge .. nu de alta, dar nu putem lăsa pe cei mai viteji și drepți români să ne părăsească..
Imbecilii noștri tocmai au anunțat astăzi că d.p.lor d.v. nu există motive pentru care să se limiteze exporturile de cereale ale României, în condițiile în care, știm de niște ani, că rezerva de stat lipsește cu desăvârșire !!!! Alții (sârbii, ungurii…) au luat măsuri urgente în sensul ăsta, la noi, decorurile-umblătoare de la Victoria și Casa Popoului (!) ignoră cu înverșunare orice măsură ar putea aduce vreun strop de bine populației.
Ieri, în trafic fiind, admiram pe spatele remorcii unui tir, o pictura cu Măria Sa Ștefan călare pe cal și cu sabia în mână și îi zic soției : uite cine ne-ar putea scoate din kkt-ul în care suntem! Soția zice: fugi de-aci că ar obosi tăind la ei și tot nu i-ar termina la cât de mulți sunt. Zic: păi nu, stai că io aș vrea să nu-i omoare din prima ci să le taie doar așa în fiecare zi câte un țanti din sowlă. Mai trece o zi, le-o mai scurtează un pic… Io unul asta le-aș face, fără nici un resentiment sau mustrare de conștiință!
@fane
La ce gesturi și priviri pline de silă și siktir am văzut la întâlneala de la Kremlin , nu- l văd bine nici pe macaron, fix o tichie de mărgăritar îi mai lipsește, adică noi, care mna, aria radutudor în do(bitoci) major o urlăm. A zburat puiul cu ața… și nu mă refer la papițoiul de pe Sena. Mai repede cu oile, să le facem inventarul și să le imbarcăm, ceva- ceva or mai scufunda. Sau cu cuțu, măcar să fim…duși…
Sigur nu ne vrea Putin duși de aici.. unde draku mai găsește el un vecin atât de prost că își poate face rău doar sieși .. am fost prima țară din blocul comunist ocupat din care rușii au plecat după război.. și nu de dragul nostru, nici de frica noastră.. poate de frica lui Ștefan cel Mare..
Mă refeream la făina care îl teleportează pe Supermanul nostru în spațiul în care pibul românilor e fantastic, poate ne dă și nouă să ne bucurăm, să vedem și noi cum iau rușii bătaie de la băiatul pe tocuri și de la gospodinele care mai au borcane cu murături. La genul ăsta de dus mă gândisem. Zic unii că fericirea e doar o stare de spirit…
” Cat va putea duce comodul Vest povara sanctiunilor impuse Rusiei? ” Pai taman pentru ca-i comod n-o va duce el ci…va ” impartii sarcinia ” asupra alora mai mici si mai prosti . Romania se numara in aceasta categorie inca din 1989 deci…este antenata . Ungurii…ca de obicei ai dracului , ca de obicei tari in gura…Romania in schimb , se va pastra …mioritica , acceptand chiar si Moartea cu conditia sa nu fie inmormantata la Ghencea sau la Izvorul Tamaduirii ci…” in strunga de oi ” !
Fireste ca o parte a crizei va fi distribuita inspre Est, insa aici vorbim de o criza globala fara precedent in istorie, imposibil de gestionat si directionat atat de usor, sa nu mai zic daca bubuie razboiul…
Deja se simte criza , romanii incep sa isi scoata banii din banci si unii isi schimba leii in valuta , altii in haur , altii prefera sa-i tina la saltea
Pretul gazului , al curentului , al alimentelor a explodat si va mai exploda in continuare , asta e tot un semn de inceput de criza
Povara sanctiunilor!!?? Care sanctiuni?!
Lasa ca ne scapa de criza Venezuela si Iran!!
Sa va zic doua,
In Franta 1 mc de gaze este echivalat la 9,7 kwh, in Romania acelasi mc la 10,8 kwh,
si una personala, anul trecut am cumparat cartofi de samanta cu 5 lei/kg… tone, anul asta 8 lei/kg si nu cred ca o sa gasesc cat mi-am propus nici cu 10 lei/kg.
Mare parte din samanta venea pe ruta Polonia/Ucraina…. acum?!?!
Asa ca observatie, muuuulti o sa vrea inapoi in pandemie, cu masca si pass green!!
Sa fiti sanatosi!
Cu ceva noroc, mai e un pic si da stevia pe sant!
Doamne ajuta cu sanatate, ca bine o fost destul!
???numa’ să nu fie coadă și la ștevia aia, la ce secetă e în unele zone! O să paștem șanțurile de o să creadă ăia cu frezele de cosit că le-a venit concurența! (acu’ să pun ? sau ??)
In primul rand, Rusia nu are 200 milioane de locuitori, statisticile arata 146 milioane, iar daca au cifra asta ca cea de la noi cu 21 milioane, cand de facto mai suntem vreo 16-17 inseamna ca mai sunt putin peste 100 de milioane. Chiar si cu cifra oficiala, ei reprezinta circa 1.87% din populatia globului. Economic la nivel mondial reprezinta circa 1.95%. Investitiile straine directe (nu de portofoliu) doar in perioada 2010-2020 depasesc 1830 miliarde dolari, iar in exporturile lor circa 70% erau directionate catre tarile care au devenit ”neprietene”.
Intrebarea este de fapt cat vor mai rezista rusii, pentru ca nici ei nu mai sunt cei din vremea lui Hrusciov, sa nu fi avut idee ce se petrece in afara granitelor lor, multi au dat de gustul vietii mai bune. Acum se reintalnesc cu inflatia galopanta si cu devalorizarea brutala a monedei nationale, somaj generat atat de pierderea pietelor externe , cat si de inchiderea afacerilor de catre multi actori economici straini care aveau investitii acolo . Chiar daca au trecut ani de la caderea comunismului ca oranduire oficiala a statului rus, frica fata de organele represive ale statului este la fel de prezenta. Cei a caror rabdare terminata ar putea sa se concretizeze in actiuni de schimbare a conducerii statului rus sunt tot cei care au facut foarte multi bani si care si-au pierdut ”la dolce vita” din cauza a ce se intampla acum.
Premisele unei crize globale existau deja, acest razboi nu face decat sa fie un catalizator si un factor de amplificare a acesteia. Suprapusa peste criza economica va fi alta la fel de grava care va face probabil mai multe victime decat razboiul de langa noi, respectiv o criza alimentara.Viitorul pe termen scurt este foarte tulbure, de intelepciunea celor in functii de decizie depinde ce va fi in anii urmatori. Din pacate la noi …
In ce priveste populatia Rusie, exista doar estimari, respectiv – Estimare 2017- 146.804.372 la care nu sunt recunoscute anexarile ulterioare lui 2014, ce probabil ca vor fi recunoscute insa foarte curand si atunci sa o avem o estimare … mai exacta! Pe de alta parte, 70% din populatia Rusiei este rurala, din care peste 50% sunt cunoscuti ca automi, respectiv traiesc din culturii de subezistenta, ajutoare de la statul rus, aia nu’s cu „dolce vita”, habar nu au de concept si nici macar de cum arata o sticla de Coca-Cola. Cum ziceam, ca sa cunosti Rusia cu adevarat, trebuie sa ii cunosti pe rusi … iar rusii nu sunt nici pe departe de ce concept avem noi, aia care ne uitam pe gaura cheii la traiul din vest si citeam cu jind „Nekermane”! Discutia e complexa, foarte complexa si cuprinde multe aspecte ce noua ne sunt straine.
„.Viitorul pe termen scurt este foarte tulbure, de intelepciunea celor in functii de decizie depinde ce va fi in anii urmatori. Din pacate la noi …”
Total de acord … si multumesc pentru opinie!
UPDATE: A venit raspunsul la intrebarea din titlu