Sunt multe lucruri la care inca mai poti folosi un telefon vechi cu Android dupa ce „imbatraneste” moral si devine tot mai greu de folosit ca telefon de baza, salvarea lui de la o revanzare pe bani de nimic sau uitat prin vreun sertar venind de la aplicatiile pe care le poti instala pe el si in felul asta sa ii schimbi destinatia de baza si cam asta am facut eu cu un vechi LG Optimus L70 D320N, pe care il aveam de prin 2014 si care si’a trait traiul ca telefon de baza, desi inca functiona perfect in rest, bateria tinand inca vreo doua zile fara probleme.
In ce l-am transformat si care este noua lui viata
Pentru ca masina mea este de o generatie ceva mai veche iar sistemul de sunet era bazat pe un radio CD player stoc de buna calitate, si pentru ca urasc orice modificari fata de ce vine original pe masina (sunt patit in trecut si oricum prefer masinile sa fie cat mai originale), m’am gandit ca telefonul asta batran poate indeplini cu succes atat rolul de navigatie cat si de multimedia player.
Prima problema aparuta era interconectarea lui la sistemul de sunet al masini pe care o puteam face doar cu ajutorul unui cablu conectat la auxiliar si asta era o problema mare pentru ca urasc cablurile spanzurate peste tot si nici modificari sa le maschez nu aveam chef sa fac. A doua problema de luat in discutie era incarcarea telefonului, desi, spre surpinderea mea, dupa ce am scos cartela GSM din el, autonomia de la maxim 2 zile a sarit la vreo 7 zile fiind utilizat doar ca multimedia player si de aici am inceput ca caut cea mai buna solutie in acest sens care sa rezolve trei mari probleme mari si late fara a fi nevoie sa fac modificari si nici sa ma incurc in prea multe cabluri:
- Conectarea telefonului la sistemul audio al masinii;
- Incarcarea telefonului in masina;
- Eliminarea pe cat posibil a cablurilor care sa indeplineasca cele doua conditii de mai sus.
Solutia cea mai usoara pentru prima problema venea din partea unui modul bluetooth extern. M’am apucat sa caut tot ce exista pe piata si am gasit o gramada de variante, dupa cum puteti vedea ⇒pe aici. Exista variante de conectare atat prin cablu cat si prin niste mufe directe, partea proasta este ca aceste modele nu iti ofera si incarcare pentru telefon, multe dintre ele nici optiunea de „hands free”, fiind concentrate doar pe redarea de continut audio, plus ca multe arata oribil in masina. Pe de alta parte m-am uitat atent si la partea de calitate a redari audio, cele mai multe de tipul modulatorui FM, fiind doar niste chinezarii penibile care ofera o calitate jalnica din toate punctele de vedere. Intr’un final, dintre toate am ales ca merg pe varianta hulitului modulator FM care sa ofere si incarcare si interconectare bluetooth, dar aici m’am lovit de alte probleme:
- Sa fie cat mai mic, discret si de o constructie durabila;
- Sa ofere incarcare rapida;
- Sa aiba optiunea de hand-free activ;
- Sa aiba o calitate cat se poate de buna a redari sunetului si stabilitate in utilizare;
Si am tot cautat, citit si rascolit prin ⇒uriasa oferta de pe piata ca sa gasesc ceva ce sa indeplineasca conditiile de mai sus, iar intr’un final m’am hotarat sa comand pentru test un ⇒Modulator FM Akai FMT-C57BT, pe care l’am primit intr’un final ca si cadou de Craciun.
Conectarea a fost foarte rapida, practic dupa ce l’am bagat in una din brichetele masinii, in maxim 3 secunde s’a conectat automat la telefon (lucru anuntat prin sinteza vocala) si de aici incolo a redat pe frecventa radio prestabilita cam tot ce rula pe telefon direct in sistemul de sunet al masini. Dar bucuria s’a oprit cam pe aici, deoarece calitatea sunetului era undeva de la penibil spre execrabil, sunetele de joasa frecventa fiind grav distorsionate. In prima faza am fost destul de hotarat sa il trimit inapoi, dar am zis sa ii acord totusi o sansa si sa incerca sa gasesc un alt player audio pentru telefon in afara de ala stoc, care sa imi ofere si un egalizator din care sa incerc sa fac niste corectii de redare a sunetului si mi’a luat ceva timp pana am dat peste Musicolet, o aplicatie foarte misto si gratuita care iti ofera numeroase optiuni printre care inclusiv sincronizarea automata a comenzilor player-ului cu conexiunea de bluetooth, care practic, reia de fiecare data continutul audio fix de unde a ramas atunci cand repornesti masina. Pe partea de sunet beneficiaza de un egalizator foarte bun plus alte optiuni interesante care sa te ajute sa iti setezi sunetul in functie de nevoi. Dupa instalarea playerului astuia si gasirea unei frecvente cu cat mai putine interferente pentru emisia Radio, am ajuns sa iubesc instant minunea asta de modulator de la Akai care s-a transformat rapid fix in cea ce cautam, atat din punct de vedere constructiv (destul de solid si foarte discret) cat si al utilitatii, partea de incarcare fiind foarte rapida mai ales daca telefonul are tehnologie Quick charge de la 3.0 in sus si aici e singurul cablu care a mai ramas si de care nu aveam cum sa scap, dar am gasit o solutie si pentru asta dupa ce am montat modulatorul in priza de 12V din portbagaj.
Revenind la telefonul reciclat, pe langa partea de hand free care functioneaza perfect si multimedia player pe care o indeplineste cu brio dupa instalarea aplicatiei de mai sus, m’am apucat sa caut si cea mai buna varianta de navigatie offline care sa aiba parte de update’uri cat mai dese si asa am dat peste Offline Maps, o aplicatie gratuita, mult mai light si net superioara fata de ce ofera Google Maps, ce poate fi folosita fara conexiunea la internet, lucru foarte util mai ales pentru calatoriile pe dincolo. O alta parte misto e ca instaland telefonului un card mai mare, il poti folosi cu mult succes si pe posta de camera de bord, Background video recorder fiind aplicatia care face suficient de bine si treaba asta.
Pe final, mai zic doar ca solutia asta nu este una pentru cei foarte pretentiosi in materie de sunet. Oricat m’am straduit nu pot sa zic ca am reusit sa scot un sunet crystal-clear pe toate frecventele si nici ca poate emite pretentiile unui media player auto scump si dedicat, insa pentru un om de rand care isi doreste mai mult decat ii ofera masina din stoc, fara nici o modificare complicata si care sa coste foarte putin, este solutia mai mult decat ideala, oferind ca bonus si incarcarea rapid pentru telefoane/tablete sau orice mai puteti incarca pe USB.
Sa va fie de folos.
Mai refolosești o duzină de telefoane Android și iese o Tesla cu self driving 😉 .. kidding .. un amic a folosit câteva astfel de telefoane și tablete, terminate ca baterie și chiar cu ecrane sparte, drept sistem de urmărire video indoor pentru casa in care îi locuiesc părinții în vârstă .. știu că am scris o bucățică de cod care rula în background, și când sesiza o meclă zgaindu-se la ecran, pornea ecranul și intra în videochat . Așa este, multe smartfoane și-au trăit viața publică, dar se poate stoarce ceva util încă din ele ..
Da, intradevar, cu un pic de ingeniozitate, le poti gasi o gramada de utilitati dincolo de functia lor de baza, in fond si la urma urmei, sunt niste mici PC’uri ce pot fi ulterior destul de usor convertite in altceva, lista de aplicatii disponibile in Google play fiind destul de vasta, ca sa nu mai zic ca le poate programa oricine cu ceva cunostiinte in programare ruland un SO open source, am un amic care si’a facut chiar un mini server FTP.