Creditul social experimentat in masa in prima tara europeana, Italia – Portofelul cetateanului inteligent

Creditul social aplicat la scara larga in China a fost experimentat pana acum prin Europa doar pe un numar mic de subiecti care au facut parte din niste programe in urma carora s’au cules date legate de comportamentul celor care au primit niste sume de bani pentru o perioada determinata in schimbul carora nu li s’a cerut nimic special. Trecerea de la acest experiment pe un numar redus de subiecti la unul aplicat in masa nu a durat foarte mult, Italia fiind prima tara din UE care anunta aplicarea lui pe scara larga.

Creditul social experimentat in masa in prima tara europeana, Italia – Portofelul cetateanului inteligent

Primarul orasului Bologna, un oras cu 376.000 de locuitori, a lansat „Portofelul cetateanului inteligent” (Smart Citizen Wallet), o aplicatie pentru telefon, care functioneaza pe baza de puncte ce vor fi cumulate de „geamanul digital”. Conform Corriere di Bologna, conceptul este asemanator cu „colectarea de puncte de la supermarket” si urmeaza sa fie lansat oficial in aceasta toamna, in Roma experimantandu’se deja un sistem similar bazat asa numitul „comportamentul virtuos” care va fi rasplatit de autoritati cu puncte, in baza carora la inceput vor putea obtine reduceri de taxe sau pot participa gratuit la evenimente organizate de municipalitate.

„Cetăţeanul va primi beneficii dacă reciclează; dacă folosește transportul public; dacă își gestionează bine consumul de energie; dacă nu primește sancțiuni de la autoritatea municipală. Vrem să-l facem să înțeleagă că nu sunt convinsi, ci faptul că comportamentele lor sunt răsplătite”

a declarat consilierul municipal al Bologna, Massimo Bugani.

La criticile si temerile legate de acest sistem care seamana cu cel din China, autoritatile italiene au tinut sa precizeze ca deocamdata acest sistem nu este obligatoriu, inscrierea cetatenilor fiind una voluntara si deocamdata nu vor fi aplicate nici sanctiuni in baza scoring’ului obtinut de cei care participa la experiment.

Opinie personala

Italia a fost varful „pandemiei” devenind tara unde s’a experimentat cam tot ce se putea experimenta din punct de vedere social, motivul probabil pentru care aceasta tara a fost aleasa ca varf al experimentelor sociale fiind acela ca Italia este si una dintre cele mai datoare tarii din UE datorita masurilor sociale abundente, supravietuirea ei depinzand de gradul de obedienta a cetatenilor ei care s’au supus fara sa sovaiasca la tot ce a insemnat suspendarea si limitarea drepturilor si libertatilor fundamentale pe care italienii au acceptat sa si’le vanda contra unor sume de bani pe care guvernul Italiei l’a asigurat sub forma unor ajutoare de stat, ca mai apoi pana si drepul la munca sa le fie conditionat de prima varianta a implementarii creditului social, celebrul „certificat verde”. Aplicarea acestui urmator pas al creditului social in masa pe baza de puncte sociale era doar urmatorul pas firesc si cum indentitatea digitala (SPID – Sistema Pubblico di Identità Digitale) e in plin avant ca implementare in Italia, aplicarea creditului social pe baza de puncte se va face cu repeziciune si probabil ca va curpinde toata Italia in scurt timp, urmand ca din datele si informatiile culese (ca si in cazul „pandemiei”) modelul sa fie extins si aplicat la nivelul intregii Uniuni Europene odata ce indentitatea digitala europeana va fi implementata in toate tarile din blocul comunitar, mare parte din PNRR’urile acordate statelor fiind dedicate digitalizarii, respectiv implementarii acestor gen de programe, ce pana mai ieri erau „teorii ale conspiratiei”.

Ca sa inchei, mai zic doar atat

Bucurati’va cat mai puteti de libertate pentru ca inca sunteti fericiti si habar nu aveti!

Update: Pentru ca Putin sa sufere!

Guvernul italian va decide ca aerul condiționat din clădirile publice să fie oprit în această vară, încercând astfel să-și reducă dependența de gazul rusesc. ( laugh )

Conform noilor reguli, numite Operațiune Termostat de mass-media italiană, aerul condiționat în clădirile publice, inclusiv în școli și ministere guvernamentale, nu poate fi setat mai jos de 27 de grade Celsius, potrivit Politico. citat de dcnews.ro

În timpul iernii, sistemele de încălzire nu trebuie să încălzească clădirile peste 19 grade. Cei care nu se conformează vor plăti amenzi de la 500 până la 3.000 de euro.

Măsurile au fost adoptate ca amendament în parlament săptămâna trecută, în urma creșterii prețurilor la energie și pe măsură ce guvernul încearcă să diversifice importurile de gaze ale Italiei (Italia importă aproximativ 40% din gazele sale din Rusia).

Macron implementeaza si in Franta indentitatea digitala in ciuda criticilor din partea opozitiei

La doar câteva zile după realegerea în funcția de președinte a lui Emmanuel Macron, Ministerul de Interne a anunțat introducere unei aplicații care va găzdui identitatea digitală, decretul fiind semnat de către ministrul Gerald Darmanin, marți, informează Breitbart.

Conform Guvernului de la Paris, aplicația:

„Permite utilizatorului, în particular, să genereze certificate electronice care conțin numai atributele identitare pe care le consideră necesare terților, pe care îi alege”.

În prezent nu este clar cât de largi vor fi scopurile de utilizare ale aplicației de identitate digitală, cu toate acestea, francezii au fost nevoiți să se obișnuiască să folosească aplicații digitale pentru a accesa o gamă largă de servicii în timpul crizei coronavirusului din China, odată cu introducerea certificatului sanitar, scrie r3media.ro

Criticii măsurii lui Macron afirmă că măsura este asemănătoare cu sistemul de credit social din China. Liderul mișcării „Les Patriotes”(Patrioții), Florian Philippot, a îndemnat la revoltă.

„Scopul este implementarea sistemului de credit social chinezesc. Control și supraveghere. Să respingem această aplicație și să luptăm prin orice mijloace”

a transmis Philippot.

Noul sistem vine după ce în 2019, o tentativă similară a fost abandonată, din cauza criticilor cetățenilor apărute ca urmare a faptului că proiectul prevedea folosirea recunoașterii faciale și a amprentelor.

credit social italia 640x360
Credit social Italia, credit foto: thecountersignal.com

30 de comentarii la „Creditul social experimentat in masa in prima tara europeana, Italia – Portofelul cetateanului inteligent”

  1. Italia da la oamnei sa stea acasă 700€ pe luna și de aia firmele nu găsesc personal . Se numește “ redito di cittadinanza “ iar de la Roma in jos , cam toată lumea sta acasă … mama „inteligenților” aici s a născut … Aici ai la drepturi de ți se face rău .. sa le Cunoști, sa ai rezidenta și faci cereri .. majoritatea se aproba in maxim o luna …

    Răspunde
    • Stai ca e pe drum si scoringul social, ai puncte, ai drepturi, n’ai puncte, aia e, reeducare si mai discutam! laugh

      Răspunde
      • La fel a fost și va mai fi și în alte țări vestice, alea care ne dau tonul nouă. Produc cât produc pe subvenții și fonduri europene pe care agricultorii noștri nu le pupă niciodată, cu sezonierii de la noi, după care ne vând nouă la prețuri pe care un producător de aici ( unul normal, nu unul nesimțit ) nu are cum să le ceară că moare. În rest, Cîțu și gașca știu ce au făcut cu împrumuturile luate la dobânzi de infarct, uite așa stau italienii acasă și o salvează pe bunica.

        Răspunde
        • Vine peste tot nenorocirea asta, aici e doar inceputul pentru ca era cel mai facil de implementat dupa super experimentul reusit cu pandemia unde italienii s’au dovedit niste cobai de nota 10+ dupa ce s’au vandut usor pentru a isi apara lenea si comoditatea tipica burtilor moi ce le’au fost intretinute cu banii usori trasi de pe spatele sclavilor emigranti pe care i’au slugarit de zeci de ani de zile. De amu, nu vor mai avea nimic, dar vor fi fericiti, servind si de model alora mai incapatanati! Job done!

          Vestea proasta este ca digitalizarea a inceput deja si pe la noi prin recenzarea digitala a populatiei si locuintelor ce se afla in plina desfasurare care in fapt nu e nimic altceva decat colectarea unei uriase baza de date nationala de indentitati digitale ce va face foarte usoara implementarea restului de masuri printre care si acest gen de scoring social. Singura speranta de salvare pe la noi e sarakia si lucru romanesc bine facut, deja aparand probleme pe ici, pe colo.

          Răspunde
          • De ceva vreme pe aici arunci gunoiul cu cartela , iar pe factura de gunoi îți scade sau ai 0 , depinde ce și cât arunci … și lumea clar face …

          • A inceput treaba asta si pe aici, Oradea e fruncea, atat ca intre timp s’a pornit si razboiul intre vecini ca amenzile vin pe asociatia de locatari, bonus si boschetarii rup gardurile alea si fac prapad in frumusetea de colectare selectiva! laugh

          • @Gaby, am colegi italieni in multinationala unde lucrez si sunt de Doamne fereste in sensul ca aia sunt singurii care mereu se plang ori de cate ori e ceva de facut! Acelasi lucru il vad si cand ne deplasam la subsidiara din Milano unde de tras cu adevarat trag emigrantii sau cei de alte nationalitati care lucreaza acolo pentru ca italienii sunt ba la tigara, ba la expresso, ba la masa, ba sub masa, uneori dai cu bomba prin birourile lor unde teoretic ar trebui sa lucreze, iar de cand de cand cu pandemia si munca online, jalea e si mai mare, multi dintre ei preferand sa intre in somaj tehnic decat sa vina la munca si noi a trebuit sa tragem si pentru ei, deci cam stiu ce zici.

          • Italia e in cadere libera de zeci de ani, salvarea lor fiind muncitorii saraci din Est care au venit sa munceasca tot ce era de muncit, ca guvernele socialiste ale Italiei sa isi poata tine leprele. E un lucru foarte bine cunoscut si e o problema majora in Italia dupa coruptia care e la nivel de arta, Mafia controland zone intregi ale Italiei sub ingaduinta politicienilor corupti pana in maduva oaselor. Rezultatele se vad cel mai bine in datoria externa a Italiei care a ajuns undeva pe la 160% din PIB dupa pomenile din pandemie si va creste si mai mult odata ce Italia va intra intr’o crancena criza energetica pentru ca Italia nu a investit nimic in privinta asta, in urma cu 30 de ani refuzand inclusiv construirea de centrale nucleare, dependenta lor de gazul rusesc acoperind in jurul a 40% din necesar, norocul lor fiind clima blanda din unele zone. Masurile alea disperate pe care le iau acum pentru reducerea consumului la nivelul populatiei vor avea efect inspre zero, industria fiind cea care se va deprecia destul de rapid, Italia fiind dependenta in proportie de aproape 100% si de importuri de materii prime care acum nu mai vin sau nu mai sunt ieftine deloc. Cum am scris eu undeva pe aici, vremurile bune au apus cam peste tot in Vest, iar asta vor incepe si italienii sa o simta cat de curand si tot mai acut mai ales odata ce mana aia de munca a esticilor care s’au bazat pana acum se vor vedea nevoiti sa plece pentru a isi gasi de lucru prin alte parti. Atunci sa vezi prapad.

          • https://r3media.ro/franta-la-cinci-zile-dupa-ce-a-fost-reales-macron-introduce-identitatea-digitala-oponentii-masurii-spun-ca-este-pasul-final-spre-controlul-total-al-cetateanului-de-catre-stat/

            Ar cam fi momentul pentru un remake al Babelului. Macaronului nici nu i s- a uscat cerneala pe cel de- al doilea mandat și îi sfârâie călcâiele de zici că e concurs. Nicio lună de miere, de la roșii cred…
            Ce naiba e în capetele itiștilor? Cu medicii ne- am lămurit… N- au copii?
            Ice, cu venitul ăla minim garantat oricum vor fi peste noi. Nu m- ar mira să le subvenționeze și netflixu’ … De ce îmi aduc aminte de ordonanțele anilor 90? Copiii ” beneficiarilor” au umplut vestul cu mâna de lucru ieftină, gata școlită…

          • Da, am citit si eu azi stirea, nu am mai apucat sa fac update la articol si cu ea, asa ca ramane aici! smile
            Yeeep … s’a dat startul peste tot si e accelerata la podea atata vreme cat prostimea e tinuta ocupata cu Slava Ucraina, treaba merge pe repede inainte. In Germania e o problema mare, se lovesc de Constitutia Germaniei care trebuie modificata pentru ca acest lucru sa se petreaca, dar in rest, e cale libbera, curand ma astept sa anunte implementari de genu asta si de la Spania, Portugalia, UK, tarile e jos unde oricum e avansata treaba … o sa fie ase de ghinii pe aici pe la lagarul marxist comunist, de o sa ne uitam toti cu jind pe harta la tari unde nici macar nu ne trecea prin cap sa fugim cum numai pe vremea lui Ceausescu ne’am mai dorit! laugh

          • @Tiana – în capul it-stilor e mai nimic legat de lumea reală – îi știu că sunt în branșa asta .. din descrierea din articolul ăla, e măcar o variantă, cu care m-am jucat o vreme, în care poți ascunde o parte din informațiile tale când interacționezi electronic cu administrația – acum te duci cu cohorta de copii de buletin, certificat de naștere, de căsătorie, etc etc, peste tot .. furtul de identitate este banal când faci toate astea .. deci nu e neapărat ceva mai rău decât acum, dar diavolul stă în detalii .. alta e problema – vine hackerul rus sau chinez, de ne amesteca identitățile și genurile, de nici neomarxiștii cei mai radicali nu ar fi sperat – să vezi atunci bărbați gravizi și femei cu barbă în spațiul digital…

          • Foarte corecta pozitia ta! Da, daca drumul spre iad nu ar fi pavat cu intentii bune, atunci toata treaba asta ar fi o mare realizare pentru ca ai scapa de toate rahaturile birocratice, respectiv cozi, plimbatul de la un birou la altul, teancuri de hartii, nervi si timp irosit inutil .. DAR, lucrurile nu se opresc doar aici si nu doar asta e intentia vadita a mizeriilor astora care au vazut in asta o oportunitate de a ne calarii si transforma din oameni in banale coduri QR, iar belele de aici vor fi fara numar, inclusiv atacuril cibernetice si furturi de indentitate, de te poti trezi saltat din casa pentru lucruri de care habar nu ai ca s’au facut … asta trecand peste nenorocirea controlului total din partea statului.

          • @Ice, Constituțiile tuturor statelor UE îi cam încurcă pe toți dilimanii, de- asta ne tot servesc vrăjeli cu ” directivele europene”, de fapt ne pun în fața faptului, vezi cum a fost cu stările de leșin de la noi, fiecare neconstituțională, parlamentarii au făcut ciocul mic și joc de glezne, nu au dat lege, până ce ajungea careva mai pornit cu ea prin vreo instanță să o atace și să primească hotărâre, starea respectivă era deja oale și ulcele; acum aflând că Arafat nici nu avea dreptul să ne tufe… Presa a avut grijă să tacă strigător și să facă circ… ca să acopere hidoșeniile. La fel e peste tot, legile sunt în vigoare, dar nu e nimeni acasă să le aplice…Unii se aruncă ca pelicanii, vezi statul acasă, masca…dacă ăștia sar de 50%, ne- au rezolvat pe toți. dash2 Să ne spui și nouă ce- ai găsit pe hartă. laugh

            @Cola, tu de ce nu ești ca ei? Las- o încolo, că doar nu – s roboți, îs tot oameni…numa că nu- s capabili să vadă la doi pași în față, dincolo de farfuria lor… Cum să dai briciul la maimuță ? Cum? Bine ar fi să fie cum spui tu, doar detalii…dar la chinezi e nasol tare…LE: dacă mă gândesc la Năstase cu scutirea de impozite, bat câmpii dacă îmi vine imediat în minte întrebarea de când pregăteau ăștia resetarea?

          • @Tiana – depinde de școala făcută, unde, când .. e plină planeta de coding monkeys.. adică o bucătăreală după rețete găsite pe net.. când fugi de matematică, fizică și orice presupune mai mult de doi neuroni, ești un robot de bucătărie specializat în taste ( nu paste ) .. nu generalizez, dar .. statistica nu minte .. în China o fi rău, dar acolo a fost întotdeauna rău – vis a vis de drepturi individuale.. ce se întâmplă acum în Vest, îmi seamănă mai degrabă a revoluție culturală cum a avut China, deci într-un fel e mai rău decât acolo, acum.. dar trag nădejde că dacă chinezii și-au mai revenit după o generație, poate și vestul .. dar va mai lua o generație să se repare daunele făcute de tembeli..

          • Cola, noi am avut comunism și știm bine cât am băltit în el. M- am gândit la genul acela de it- iști, cunosc, unii au diplomele de la niște ciudățenii de facultăți strict pentru scutirea de impozite… autodidacții sunt cu zece clase peste ei. Dar nu cred că e vorba doar despre pregătire. Sunt case umile care adăpostesc conștiințe. Ieslea! Și apropo de conștiințe, în ciuda presiunii, care a fost teribilă, puțini și- au permis să oblige lumea în scris, negru pe alb, mă refer la prevederi legale. Se joacă extrem de pervers. De aceea cred că ce ni se întâmplă e la un alt nivel, profund spiritual, parcă suntem încolțiți să ne vindem sufletele. sad

          • @Tiana, pionier in IT’ul din Romania, desi n’ai crede, am fost si eu si am activat in domeniul asta pana in 2016 cand am renuntat pentru ca nu mai simteam ca merita sa fac asta. Spre deosebire de Cola, eu nu am fost pe partea de coding, ci pe partea de hardware, aka, construiam masinile alea pe care codau baietii astia, cu care am avut o relatie directa si pot sa zic ca tovarasul Cola are dreptate! Anii ’90 au prins Romania cu o resursa importanta de entuziasti foarte bine pregatiti ce au prins aripi in anii 2000 cand Nastase a luat in seama domeniul asta si a pus bazele lui structurale, pentru ca pana atunci nu exista ca un domeniu bine definit. Oameni ca si Cola au fost cei care au pus bazele la ce avem azi si fara falsa modestie ma consider si eu o mica rotita din acest angrenaj, plecand la drum cu o educatie autodidacta care a fost 99% pasiune mostenita inca din comunism cand ne chinuiam sa descoperim ce e ala un HC si uite asa zeci de mii de computere si’au gasit loc in casele oamenilor construite si instalate de mana mea in casele celor care descopereau lumea asta magica despre care inca de atunci am stiut ca se va transforma in scurt timp intr’un cosmar pentru ca ce era frumos nu avea cum sa tina prea mult si inca de atunci la toti le duceam computerele alea incepand cu urarea:
            „Buna ziua, hai ca vi l’am adus pe dracu in casa!” laugh Radeam atunci, dar in sinea mea stiam ca e un sambure de adevar. Trecand peste asta si revenind la ce zicea Cola, noi, autodidactii am facut casa buna cu astia cu scoala pentru ca impreuna am crescut si am invatat unii de la alti, in vremurile alea mandriile erau batute de pasiunea comuna, pasiunea aia care a murit in anii de dupa acea perioada idilica, pentru ca tot mai multi neaveniti au invadat domeniul asta si orice „clapar” (cum le ziceam noi in jargou profesional) care stia sa scrie o linie de cod se si vedea un mare programator, prin institutii find plin de ei, ca mai apoi sa vina nenorocirea securista numita Ghita Asesoft and CO si sa distruga tot ce se dezvoltase independent si cu multa munca, ca mai apoi sa deschida drumul avalansei corporatiilor straine care au urmat dupa ce sistemul l’a executat si pe el. Azi, desi sunt inca pasionat de domeniu intr’o mica masura, asist doar la degradarea si prostirea a acestei lumi ce azi ar fi trebuit sa fie departe, in idealismul meu de inceput visand la cu totul altceva, respectiv la utilizarea acestei tehnologii fabuloase in sprijinul oamenilor si nu impotriva lor, asta fiind si uunul din motivele pentru care in 2016 m’am retras din afacerea ce se nascuse din pasiune. End of story! smile

            P.S. Dupa aventura STASI, constitutia germana e una dintre cele mai draconice constitutii din punctul de vedere al intrarii cu bocancii peste drepturile cetatenilor, partea de supraveghere fiind drastic reglementata de legi foarte stricte, motiv pentru care Big Tech a avut si are mari dificultati de implementare a serviciilor, asta fiind si unul dintre motivele pentru care Germania a fost ocolita de marile investitii din Big Tech si la ora actuala are si una dintre cele mai proaste infrastructuri de date din UE, pe la ei inca la mare moda fiind fax’ul.

          • @Ice – vina e a școlii, în mare măsură .. catedrele în facultățile de profil sunt în proporție mare ocupate de niște imbecili profitori – cu firme proprii, care sug din granturile de ‘cercetare’ obținute pe catedră, nu pe persoană fizică, care folosesc studenți plătiți de rahat sau deloc sa scrie cod – știu cazuri concrete oribile in zona asta.. studenții termină facultățile fără o viziune de ansamblu , fără cunoștințe solide, o spoială care asigură doar obținerea unui job, mai departe firma angajatoare făcând ce se poate să obțină ceva util de la ei.. când cei care trebuie să-i instruiască sunt lipsiți de orice morală și etică profesională, cum te aștepți să fie absolvenții lor ? Mă amuză că unii dintre tefelei se consideră o castă superioară, și că ei ‘vand soft’ , nu sunt zidari sau agricultori.. habar nu au că ce vând ei este doar forța de muncă, mai mult sau mai puțin calificată, la fel ca orice muncitor – scutiri de impozite s-au dat mai nou și la muncitorii din construcții sau agricultură .. soft vând stăpânii și patronii lor, iar ei habar nu au la ce lucrează, în schema mare a lucrurilor .. și să nu uit, lipsa lor de înțelegere și empatie e datorată și părinților, alți disperați să parvină, sau să supraviețuiască in orice condiții, cu orice preț .. dar tot de educație vorbim..

  2. Ăsta e democrația multilateral dezvoltată, Ice.. cu siguranță nu ai uitat ‘iepoca de aur’ .. ce ciudă și invidie avea Occidentul pe noi, înainte de 89 .. și noi, fraierii, credeam că e compasiune …

    Răspunde
    • @Cola, pai n’am zis eu ca Ceausescu ar trebui reinstituit urgent ca lumina vizionara a viitorului marxist comunist ce acum e atat de luminos pentru imperialisti burghezo-mosieri? Ar trebui sa faca pelerinaj toti aia din Vest la Ghencea unde sa ii pupe coparseul, sa’l dezgroape si impaieze ca pe Lenin, sa ii faca templu de inchinare si iertare! hi

      Răspunde
  3. Bai, nu stiti nimic. Tot noi i-am invatat pe aia din vest cum sa faca tampenii. Numa’ ca discipolii si-au intrecut magistrii. Stiti podul de la Ciurel, ala care nu duce nicaieri dupa ce trece soseaua? Asta fac italienii azi (maine toata Europa). Acum sunt pe pod pe culme dar dupa ce trec puntea, nu mai au iesire. Superb, pe mine ma distreaza carnavalu’! sarcastic . Dumnezeu chiar are umor, deocamdata e asa mai gri. Sa ne fereasca sa ii vina ideea sa ne dea umor negru! bomb drinks

    Răspunde
  4. ” Cetăţeanul va primi beneficii dacă reciclează; dacă folosește transportul public; dacă își gestionează bine consumul de energie; dacă nu primește sancțiuni de la autoritatea municipală.” Mai romaneste s pus : daca se dovedeste a fi un cetatzean model…un demn urmas la clasei muncitoare …mama lor de macaronari ! sad

    Răspunde
    • Pai deh, Italia si italienii au fost mereu asa, mai pe socialism chiar de la romani incoace, ca doar pita si circul moka ei l’au instituit precum si sclavagismul.
      In rest, am sintetizat aici:

      Răspunde
  5. Am stat si eu 2 ani de zile (2007-2009) in Italia la munca in constructii si daca pana sa ma duc aveam o parere buna despre Italia, cand m-am intors in tara am venit cu o lehamite de nedescris, in primul rand datorita italienilor care in majoritatea lor sunt niste putori ordinare cu mult tupeu, asta este impresia cu care am venit si de atunci in Italia am mai fost doar in vizita la rudele de acolo. Ce se intampla acum nu ma mira deloc, aia sunt in stare sa isi vanda si sufletul doar sa o beleasca (scuzati expresia) in loc sa munceasca si spun asta fara a generaliza ca am cunoscut printre ei si oameni de toata isprava care au muncit toata viata lor, dar aia in general erau oameni in varsta care au trait candva greu. Si ei aveau o parere naspa despre tineretul lor si nivelul de degradare la care a ajuns Italia in ultimi ani, avand puterea sa recunoasca ca au avut noroc cu emigrantii din Romania si alte tari sarace din est pentru ca altfel Italia se scufunda de multa vreme.
    In rest mai zic doar ca e nasol ce ni-se pregateste, sa ne rugam la Dumnezeu sa faca un miracol ca altfel lumea asta e pe calea pierzaniei.

    Răspunde
    • Acelasi fenomen e cam peste tot prin Vest, Italia find doar varful icebergului si probabil ca treptat lucru asta in scurt timp va deveni destul de acut pentru economiile care deja au inceput sa o ia pe calea recesiunii.

      Răspunde
  6. Nu mai stiu pe ude am citit faptul ca si Macron la doar cateva zile dupa ce-a fost reales s-a gandit la implementarea in Franta a acestui…credit social . O fi adevarat sau nu…eu am ajuns s a suflu si-n iaurt .

    Răspunde
    • A lasat Tiana mai sus un link legat de asta ca nu apucasem eu sa fac update. Da, este adevarat, iar lucrul asta a starnit un val de proteste si ingrijorare in randul francezilor dupa ce in 2019 a mai fost o tentativa.
      P.S. Am facut update la articol.

      Răspunde
  7. Nu am apucat sa vad chiar toata Italia, dar diferentele sunt foarte mari legate de curatenie in Bologna. In plus, foarte multi incercau sa isi faca treaba p-acolo, sa-l mentina ok chiar si pentru turisti. Nu la fel se intampla si in alte orase. S-ar putea ca asta sa fie si un lucru bun. De ce sa ti se pise italianul pe obiective cand poti faci si asa ceva sa impulsionezi omul?!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura