Crezi ca telefonul tau este ascultat?

Desi traim intr’o oarecare democratie si libertate de aproape 30 de ani in care ar fi trebuit sa uitam de aceasta frica ce o aveam pe vremea lui tatucu’ cand pana si bancurile se spuneau pe soptite, se pare ca frica de a fi urmarit si mai ales a avea telefonul ascultat de institutiile statului este mai mare decat cea de infractori!

Sursa.

Cam acestea sunt datele rezultate in urma unui recent studiu sociologic, din care trebuie sa recunoastem ca reies date ingrijoratoare pentru o democratie constitutionala, dar deloc suprinzatoare pentru o tara care a trait cu frica asta jumatate de secol!

Din datele culese, majoritatea romanilor inca se considera a fi ascultati si urmariti peste tot, lucru de inteles dealtfel dupa ultima decada in care a fost (re)institutit securistanul stalinist ca stat de drept(i), in care procurori sunt cei care decid destine in numele unei justitii la limita constitutionala sau chiar dincolo de ea.

Oare vom scapa vreodata de cosmarul asta? Nu cred ca prea curand, sau cel putin nu foarte curand atata vreme cat insa stiu persoane care refuza smarphone’urile pe motiv ca alea mai vechi sunt mai greu de urmarit. Un sambure de adevar exista pe acolo … dar, nah, bine ar fi sa uitam de toate astea ca sa ne facem bine.

Voi ce ziceti? Ati avut macar vreodata impresia ca aveti telefonul ascultat? Credeti asta in continuare? Din ce motive?

 

13 comentarii la „Crezi ca telefonul tau este ascultat?”

  1. Ce pot sa spun e ca in presa se asculta telefoanele. Nu la orice agarici, dar baietii care iau contact cu politicieni… da.
    In rest, poate doar cand e un filaj mai extins, cu ceva baieti. Nu sta nici naiba sa-l asculte pe gheorghe de la tara.

    Răspunde
  2. Cam la fel stau cifrele si in ceea ce priveste utilizarea internetului. Toti sunt paranoici si cred ca sunt monitorizati pentru ca citest GSP sau o ard pe ceva site porno, insa putini stiu cata tehnologie si cata cheltuiala implica treaba asta. Am mai scris candva ca e vorba de tinte fixe pentru care merita intr-adevar deranjul, dar putini vor intelege vreodata cum sta treaba in realitate.
    Frica asta e fundamentata, propagata si exploatata de indata ce se transforma in paranoia pentru ca ea reprezinta in definitiv un instrument de opresiune si control dupa cum incercam sa explic si pe aici: https://zpoz.net/CScjd

    Răspunde
  3. »majoritatea romanilor inca se considera a fi ascultati

    Majoritatea românilor intervievați.

    Știrea asta pe surse a evitat să dea detalii insignifiante, de genul câți oameni au fost întrebați, în ce oraș etc. Pentru că s-ar putea să ai niște procente dacă întrebi în centrul Bucureștiului și alte procente dacă te duci în… să zicem Cernavodă, la periferie.

    Răspunde
  4. Pertinente opiniile voastre! In mare sunt de acord si eu cu ele, desi nu putem ignora teama care exista si o simt peste tot in societatea de pe la noi.

    Ionut, din cate am inteles a fost mai degraba un studiu, nu neaparat o statistica, dar da, sunt de acord cu tine, nu ar fi fost rau sa fi avut mai multe date. Am incercat sa gasesc detalii mai multe dar nu a fost sa fie.

    Răspunde
  5. Problema nu e ca sunt asculate telefoanele, e ceva banal, problema e ca oricine poate face asta, desigur daca esti asa mai important sau persoana publica… gen Laurette laugh , oricum trebuie sa fii imbecil sa pui la cale ceva serios la telefon

    Răspunde
  6. Nu cred, știu că sunt ascultate telefoane de-a valma.. știu că am conversații înregistrate la telefon, există transcriptul pe hârtie, deși nu am fost, și nu erau motive să fiu o țintă.. știu că statul de drept nici nu s-a obosit să mă notifice că da, s-a întâmplat asta, fara alte consecințe.. teoria că se ascultă doar ce trebuie ascultat e o inepție, infirmată de realitate.. e mult prea ușor tehnic, și legislația mult prea permisivă, ca niste imbecili să nu profite să o facă.. și de aia, in mod curent înjur securismul la telefon, are sau nu are legătură cu subiectul conversației.. cât o mai fi legal și asta..

    Răspunde
  7. Adevarul este ca multi nu stiu cum e defapt treaba cu ascultatul asta, care nu se face ca pe vremuri cu niste sarme doar la persoane vizate, ci vorba lui Cola, acum se face de’a valma, intrand sub un oarecare review apelurile care contin anumite cuvinte cheie sau cele ale unor anumite numere de telefon. De inregistrarea lor (a TUTUROR apelurilor) se ocupa operatorii de telefonie care sunt obligati de lege de cativa ani deja (15 martie 2009), sa pastreze vreme de 6 luni de zile orice apel, orice mesaj trimis de pe numerele de telefon din reteaua lor.

    Legea 298/2008

    Art. 1. – (1) Prezenta lege stabileşte obligaţia furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice de a reţine anumite date generate sau prelucrate în cadrul activităţii lor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, pentru punerea acestora la dispoziţia autorităţilor competente în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor grave.

    Art. 4. – Datele necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări cuprind:
    a) în cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă: numărul de telefon apelant, precum şi numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat;
    b) în cazul serviciilor de acces la internet, poşta electronică şi telefonie prin internet: identificatorul/identificatorii alocat/alocaţi utilizatorilor; identificatorul de utilizator şi numărul de telefon alocate pentru efectuarea oricărei comunicări prin reţeaua publică de telefonie; numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, căruia i s-a alocat o adresă Internet Protocol (IP), un identificator de utilizator sau un număr de telefon, la momentul comunicării.

    Tot in legea aia se zice ca dupa 6 luni au obligatia sa distruga acele baze de date, intrebarea mea este: cine ne garanteaza noua ca fac asta?

    Avand niste legi de astea ambigue si permisive (ca bine zice tot Cola) e cumva normal ca oamenii sa se teama in continuare! Pana la urma in teorie neavand nimic de ascuns nu ai avea teoretic de ce sa te temi, dar in practica, la cate nenorociri s’au tot intamplat in ultimii ani si cand stii ca la o adica din punct de vedere legal esti la mila vreunei protocale, parca ai mai mereu un nod in gat doar la ideea ca mereu esti urmarit, mai ales daca ai pe tema asta si ceva amintiri, nu tocmai secsi, din perioada comunista.

    Răspunde
  8. Legile sunt doar acoperirea Ice .. mandate pe siguranță națională fără număr, iar numărul oamenilor efectiv ascultați este cu cel puțin un ordin de mărime mai mare.. mare parte din informații sunt folosite în interes economic de șacalii sistemului .. principalul obiectiv urmărit este găsirea de materie primă de șantaj.. cu orice, șantaj să fie.. și totul e pus la dospit.. Pentru când, și dacă, va fi nevoie.. exact ca înainte de 89.. doar că acuma se folosesc și tehnologia și delațiunea, într-o simbioză ticăloasă..

    Răspunde
  9. 30 si ceva de mii de interceptari/an era un numar declarat public acum ceva vreme, ceea ce mie unul mi’se pare fabulos de mare, mai ales daca faci un calcul simplu: 30.000*8 ani de cand exista legea asta rezulta empiric vreo 240.000 de apeluri ascultate, intr’o tara in care amenintarile reale la siguranta nationala sunt extrem de reduse, lucru ce se poate vedea si din numarul de condamnari de genul asta. Amu nu ca sunt paranoic si nici ca vreau sa pun paie pe focul paranoiei, dar na … e doar o discutie cu semne de intrebare.

    Răspunde
  10. Alo, musiu ICE, nu se dau mandate doar de interceptare Telefonica pe motiv de secu nationala, se da de obicei mandate de interceptare totala a comnuicatiilor si conversatiilor unei personae, adica tot ce emani scris, vorbit, tot ce inseamna telefon, fax, email, plus inregistrarea ta ambientala.
    Persoana este urmarita profi de o echipa de filaj, iar comunicatiile de o echipa de la cosmelia din Parcul Circului, intr-o saptamana stiu aia si ce ai facut si ce nu ai facut.
    Iar apoi tot muntele de date adunat global in Ro este analizat, probabil folosind un soft, sa iti afle si trecutul.
    Asta pe langa supravegherea cuvintelor cheie gen bomba, secret samd.
    Va cam dati seama ca tot ce misca lumea interlopa din Ro se stie si nimeni nu misca in deget sa ii opreasca?
    Frumos, nu, pe banii nostrii….

    Răspunde
  11. Corect Radule, ăsta e motivul pentru care susțin că serviciile sunt complice la toate ticăloșiile din țara asta.. tu daca afli sau ești martor la o infracțiune, și nu miști un deget, te leagă ăștia.. ei se folosesc de informațiile astea pentru scopuri ticăloase – bani, putere, control .. 10 mii de securiști la tehnologia de azi, sunt mai intrusivi decât 300 mii pe vremea lui Ceaușescu.. norocul nostru este că țara e prea mică pentru cât de lacomi de bani și putere sunt, și au început să se vâneze intre ei, ca animalele de pradă.. nici nu putem face mare lucru noi, dar putem vorbi despre problemă ..

    Răspunde
  12. Sincer, nu ma intereseaza si daca ar asculta, desi nu cred ca ascultă chiar pe oricine. Cui ii pasa ce vorbesc eu cu bunicii de la tara?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura