Ne-am luat la revedere de la Fagaras si Lisa …
… si dupa ce cu ajutorul lui Baghy, am schimbat si un bec de far la MIA …
… am plecat mai departe inspre urmatoarea destinatie, Brasov, care urma sa ne fie loc de sedere ptr 4 zile, la o pensiune unde facusem in prealabil rezervare.
Inainte de a ajunge in Brasov, am facut un mic ocol ptr a vedea Castelul Bran si Cetatea Rasnov.
Castelul Bran
Am avut noroc ca nu am prins mare aglomeratie, astfel ca relativ usor am gasit loc de parcare si nici la coada la bilete nu am stat foarte mult.
In ce priveste castelul … inainte de a imi spune parerea personala, hai sa vedem un scurt istoric ptr a stii despre ce vorbim, deci …
Cetatea Bran a fost construita pe o stanca situata intre Magura si Dealul Cetatii, pozitia sa asigurand un avantaj strategic deosebit atat spre valea si dealurile Moeciului cat si spre Tara Barsei, necesitatea construirii cetatii fiind impusa din considerente de ordin strategic si economic.
Regele maghiar Ludovic I de Anjou a luat masuri de consolidare a trecatorii Branului, cointeresati de ridicarea cetatii fiind si brasovenii dornici sa-si consolideze pozitia geografica si economica.
Pentru nevoile cetatii regele acorda un domeniu format din satele Baciu, Cernatu, Satulung, Turches, Tarlungeni, Zizin, Purcareni, Crizbav, Apata, Zarnesti si Tohan si instaleaza aici o garnizoana de mercenari formata din arcasi si balistari.
In primele luni ale anului 1459 prin Bran patrund ostile lui Vlad Tepes, domn muntean, care ataca Brasovul arzand suburbiile si vechea biserica din Bartolomeu, actiune intreprinsa in urma unui litigiu comercial pe care domnul Tarii Romanesti il avea cu negustorii brasoveni.
In anul 1529 cand Laudat, comandantul ostilor muntene, incercand sa treaca in Ardeal pentru a veni in ajutorul lui Ioan Zapolya, s-a izbit de rezistenta garnizoanei cetatii Bran, condusa de castelanul Ioan Hock. Desi asediul a durat mai multe zile, cetatea Bran nu a putut fi cucerita. In anul urmator cetatea Bran rezista si in contra lui Mehmed Beg, oprind incercarea turcilor de a patrunde in Transilvania.
Fiul lui Mihai Viteazul, Nicolae Patrascu in 1600 dorind ai pedepsi pe brasoveni, care se revoltasera impotriva stapanirii domnului muntean, incearca sa patrunda pe la Bran in Tara Barsei dar fara succes, fiind nevoit sa se retraga.
In primavara anului 1651 in ziua de 25 aprilie, Brasovul incheie cu principele Transilvaniei Gheorghe Rackoczi II un contract de vanzare-cumparare prin care orasul cumpara “cu drept de veci si in mod irevocabil”.
Datorita schimbarii tacticii de lupta si a generalizarii armelor de foc performante, Castelul Bran nu mai putea fi un paznic eficient al hotarului iar in anul 1836 odata cu mutarea granitelor Ardealului cu Muntenia mai sus in munte, la Pajura, Castelul Bran pierde rolul de punct vamal, a statului austriac si odata cu aceasta controlul tranzitului comercial din zona.
In semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin glasul primarului lor, dr. Karl Schnell, brasovenii au daruit castelul Bran familiei regale.
Intre ani 1920-1930, castelul Bran a suferit numeroase modificari arhitectuarele, dorinta familiei regale fiind aceea de a face din acesta o resedinta de vara moderna.
Arhitectul Karel Liman, care a lucrat si la Castelul Peles si Pelisor a fost desemnat sa se ocupe si de amenajarea acestei resedinte regale.
In dorinta de confort, castelul Bran a fost dotat cu toate utilitatile necesare, apa fiind asigurata de fantana sapata in curtea castelului iar pentru iluminarea lui, regina Maria a ordonat construirea unei uzine electrice cu turbina. La aceasta uzina electrica au fost racordate si comunele Bran, Simon si Moeciu care au beneficiat de curent electric incapand cu 29 august 1932. Spre finalul vietii sale Regia Maria decide sa doneze Castelul Bran poporului roman.
Pe scurt aceasta este istoria castelului Bran, desi in mintea multora el are o puternica legatura cu Contele Dracula, indentificat prin persoana lui Vlad Tepes, ceea ce se dovedeste insa incorect din punct de vedere istoric, avand in vedere faptul ca istoria lui Vlad Tepes, este foarte putin legata de acest loc.
Ce am gasit acolo, puteti vedea si voi in imaginile de mai jos …
Ca sa fiu sincer pana la capat, nu am fost chiar atat de impresionat si singurul lucru care il face atat de vizitat este publicitatea extraordinara care i-se face si legatura sa mai mult sau mai putin corecta cu Vlad Tepes. Cand ajungi acolo insa … iti dai rapid seama ca nu prea este ceea ce te-ai astepta, castelul in sine fiind destul de mic, dar si cochet in acelasi timp. Nu spun ca nu merita vizitat sau ca nu mi-a placut … ba … dimpotriva, de aceea il recomand ca destinatie de vacanta oricui este pasionat de istorie!
Program de vizitare
Luni 11:00-18:00
Zilnic 9:00-18:00
Tarife intrare
Adulti 12 Ron/persoana
Elevi si studenti 5 Ron/persoana
Copii sub 5 ani gratis
Taxa foto: 10 lei
Cetatea Rasnov
Desi nici pe un sfert promovata ca si Castelul Bran, Cetatea Rasnov este un obiectiv pe care trebuie sa il vedeti, mai ales ca treceti pe langa ea atunci cand veniti dinspre Brasov la Bran!
Scurt istoric …
Rasnovul este mentionat documentar pentru prima data in anul 1331, iar in Evul Mediu si in epoca moderna se numara printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377.
In partea superioara a Tarii Barsei la circa 15 Km de orasul Brasov, pe vechiul drum comercial care lega (prin trecatoarea Bran) batrana cetate de capitala de odinioara a Tarii Romanesti, Campulung Muscel, se afla orasul Rasnov, mentionat in documentele medievale ca oras-targ.
Amplasarea orasului Rasnov pe drumul comercial ce lega Transilvania de Tara Romaneasca i-a asigurat o dezvoltare economica timpurie.
Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, cu drept de targ saptamanal acordat de regele Sigismund de Luxemburg si care si-a pastrat importanta vecinatatii Brasovului, cel mai mare centru comercial din sudul Transilvaniei in relatiile cu sud-estul Europei.
Ce am gasit acolo? Poftiti de vedeti …
… si trebuie sa spun ca mie unul mi-a placut mult mai mult fata de ceea ce am gasit la Bran! Cetatea se pare ca a fost preluata de un investitor strain care a investit ceva bani in reamenajarea ei, lucru care dealtfel se vede. Nu ratati acest obiectiv, nu o sa va para rau!
Program de vizitare
Zilnic 08:00-20:00
Taxa intrare
Adulti: 8.0 Ron
Elevi/studenti: 4.0 Ron
Nu exista taxa foto/video!
De aici drumul nostru a continuat inspre Brasov, ptr a ne caza la Casa Anemyra, unde urma sa ne intalnim si cu niste prieteni cu care urma sa petrecem inca 4 zile de concediu, pe care sa le umplem cu vizite spre toate obiectivele turistice pe care le puteam atinge!
Brasov-ul l-am gasit la fel de aglomerat si incurcat cum il stiam, astfel ca fara GPS cred ca si la aceasta ora inca orbecaiam pe strazile aglomerate si incurcate ale acestui oras. Intr-un final am dat si peste Casa Anemyra …
… care in cele 4 zile cat am zabovit acolo, s-a dovedit a fi o excelenta alegere de cazare! Proprietari intelegatori, camere spatioase si curate, apa calda 24/24, baie in camera, o gradina interioara superba, loc de parcare in curtea pensiunii, zona linistita in care este amplasata … si nu in ultimul rand preturile foarte ok, o recomanda ca un loc unde merita sa mergi si sa iti petreci cateva zile!
To be continued …