Cronica unui weekend XIV – Tulcea – Ep. 2

Am avut noroc si s-a oprit ploaia in sfarsit. Dupa o noapte dormita relativ ok, am pornit afara sa ne plimbam putin si sa vad ceva din oras. Dupa furtuna de cu o zi inainte multe frunze si crengi rupte au cazut prin oras si desi era prima a doua zi de pasti, cei de la salubritate isi faceau datoria fiind deja pe strazi, la treaba.


Prin ochii unui ardelean get’beget … orasul este putin ciudat, in sensul ca, spre deosebire de orasele din ardeal, acesta nu respecta deloc tipicul acestora, reusind sa te surprinda destul de des. Intersectiie de exemplu sunt ciudat, in sensul ca sunt intersectii care au un singur sens de intrare si vreo 4-5 de iesiri, deschise sub forma unui palmier. Multe din strazile laturalnice (marea majoritate) sunt pietruite, cu piatra cubica, lucru care il vezi foarte rar in orasele din Ardeal, acestea fiind complet asfaltate, de foarte multa vreme.Acest lucru arata bine si iti da o impresie placuta, insa ptr masini este un calvar, datorita zgomotului interior si solicitarilor intense asupra articulatiilor.
Sunt zone de case foarte intinse, iar de ajuns ajungi la ele doar dupa ce urci niste pante destul de abrupte.

Ce mi-a placut foarte tare la acest oras, este faptul ca exista foarte multa verdeata si multe parcuri foarte frumoase.
Indiscutabil cea mai frumoasa zona din Tulcea este faleza la Dunare, loc de promenada si relaxare, unde vara se pot inchiria barci cu motor, sau se pot face imbarcari in vaporase care pleaca in Delta sau alte locuri frumoase din aceasta zona.

Spre bucuria mea … astazi nu a plouat si desi a fost foarte intunecat … am reusit sa batem cu piciorul o mare parte din oras si ma pot considera multumit.

Tulcea este unul dintre cele mai cosmopolite orase pe care le-am vazut pana acum, astfel ca nu trebuie sa te miri daca auzi vorbindu-se pe strada sau in alte locuri publice, aromana (limba machidonilor din zona), greceste, turceste, bulgareste, ruseste, sarbeste … sau cine mai stie cate limbi ale cator natii sunt in aceea parte de lume. Oameni atat cat am apucat eu sa ii cunosc, sunt calmi, primitori si foarte ospitalieri, bucataria fiind foarte diversificata cu multe influente. Cea mai buna chestie care am mancat-o se numeste tasziki – un soi de sos, care are in compozitie numeroase ingrediente, ce ii dau o aroma extraordinara. Am luat si noi reteta … speram sa ne iasa.
Un lucru cu care Tulcea iasa inainte sunt vinurile superbe care se fac in zona din intinsele potgorii care inconjoara orasul si porta vestitul nume generic de „Vinuri Dobrogene”, care sunt foarte diversificate ca si sortimente si arome. Daca ajungeti in zona, nu ezitati sa incercati si sa savurati aceste vinuri exceptionale.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura