Tulcea este resedinta si cel mai mare oras al judetului Tulcea, Dobrogea, Romania. Din punct de vedere istoric, el este cunoscut ca fiind situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatra populata continuu începand din perioada culturii Gumelnita (2900 – 2200 î.C.), continuand cu asezarea greaca Aegyssus (secolul VIII î.C.), cu portul si orasul roman din secolele I – II d.C., cu orasul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Batran. Sub stapanirea otomana orasul decade, un reviriment înregistrandu-se odata cu deschiderea canalului Sulina. Orasul a fost atestat documentar în anul 1657. S-a aflat sub stapanire otomana între anii 1420 si 1877.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, orasul se extinde si se modernizeaza.
Pana la reforma admnistrativa din anul 1950 a fost resedinta judetului Tulcea (interbelic). Dupa instaurarea regimului comunist în Romania a devenit resedinta unui raion din Regiunea Dobrogea
In prezent vatra orasului atinge o suprafata de 115 kmp si o populatie de 99.875 locuitori (în anul 2002). Tulcea este un oras industrial, modern, port pentru navele de pasageri, precum si pentru cele care transporta produse industriale, mai ales materii prime si pentru navele de pescuit oceanic. Judetul Tulcea este situat în asa natura, incat este accesibil de pe mare cat si pe Dunare de catre navele maritime, avand un mare avantaj comercial.
Episodul 1
Acolo mi-am propus sa ajung asa ca la ora 6.00 dimineata am luat cap-compas directia TULCEA, unde dupa 8 ore jumate si un drum destul de liber, am reusit sa ajung. Bineinteles ca norocul meu a intrat din nou in scene, si aici am nimerit in mijlocul unei furtuni de toata frumusetea si care nu s-a linistit decat a doua zi dimineata. Cu toate astea, nimic si nimeni nu m-au putut convinge sa nu ies afara, m-am inarmat cu o umbrela, care in scurt timp s-a dovedit inutila datorita vantului extrem de puternic (cica dadusera drumu rusii la ventilatoare), si am plecat sa vad ceva din acest oras.
In scurt timp, am ajuns la concluzia ca Tulcea este San Francisco-ul Romaniei, datorita faptului ca orasul este constuit pe coline. Majoritatea strazilor sunt in panta/rampa, si dupa ce urci pe una dintre ele chiar daca jos orasul parea unul mic, de acolo descoperi o alta parte a lui cel putin la fel de mare. Este frumos, linistit si foarte curat … cel putin asta este prima mea impresie.
Bineinteles ca targetul principal a fost batrana doamna DANUBE, pe care m-am dus sa o salut, desi ajuns in micul port de pe faleza, era sa ne ia vantul cu totul. Frumos tare … si nu m-am putut abtine de la o plimbare cu salupa, care tranverseaza Dunarea dintr-o parte in alta. Vant, ploaie … valuri mari … norocul nostru ca batranul capitan, ne-a primit in cabina lui, de unde am reusit sa filmez si sa fac si niste poze.
Si eu am fost, am urcat si am coborat la dealuri cu masina nebunie nu alta, dar foarte frumos orasul, iar drumul de la Hirsova la Tulcea este genial, pustiu, liber, bine asfaltat, o incantare de condus
Yeeep … imi aduc aminte ca l’am numit „Orasul de pe coline”… San Francisco-ul Romaniei . Un oras frumos, curat si foarte cosmopolit cu vin bun, peste facut ca la carte si oameni deschisi.