Cum vad rusii retragerea armatei Federatiei Ruse de la Herson si ce explicatii dau responsabili operatiunilor

Cum vad occidentalii aceasta retragere in termeni de propaganda de razboi stim cu totii, mass media din Romania devenind din februarie 2022 nimic mai mult decat o trompeta de propaganda a unei singure parti, informatiile din partea cealalta find cenzurate, deformate si manipulate doar pentru a sprijini pe cat posibil linia oficiala, fara ca cineva sa indrazneasca prea mult sa iasa din aceasta linie, iar mass media cu atat mai putin, desi, teoretic, traim intr’o democratie a dreptului la opinie. Pentru a intelege insa ceva cat de cat apropiat de adevar, in loc sa preiau vreo „sursa” de pe la noi si sa fiu doar inca un parerist de serviciu, am preferat sa aplic metoda aia veche in care ascultarea variantelor ambelor partii este elementara intr’o analiza, asa ca pana ajungem la dezbaterile deschise pe la comentarii,  voi incerca sa traduc cate ceva din ce ascult ca un ilegalist pe la „Radio Erevanul Liber„.

Miercuri, Serghei Soigu, ministrul Aparari a ordonat retragerea trupelor rusesti din Herson de pe malul drept al fluviului Nipru

„Începeți retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste fluviul Nipru”

i-a ordonat Andrei Soigu generalului de armata Serghei Surovikin, comandantul Grupului de Forte Intrunite al Federatiei Rusie din zona operatiunii speciale.

Retragerea armatei Federatiei Ruse de la Herson, un oras cu o mare importanta strategica de care depinde soarta Crimeei, este o retragere la care nu se astepta multa lume si cu atat mai putin fortele occidentului imbracate in uniforma armatei Ucrainei, acest lucru find motivul de dezbatere a numeroase teorii, pornind de la banuiala pe baza unor indicii ca ar planui un posibil nou Stalingrad (teorie dezbatuta si de mine pe aici) si pana la fuga armatei Federatiei Ruse din calea unui tavalug occidental la care nu se asteptau, unii find de parere ca masarea de trupe ofensive NATO in Romania si Polonia find un semnal pentru Kremlin ca este momentul sa se retraga pentru ca lucrurile au luat o cu totul alta turnura.

Ce explicatii dau responsabili operatiunilor militare ale Federatiei Ruse cu privire la aceasta retragere

Surovikin i-a raportat Șoigu ca militarii vor ocupa pozitii pregatite, din punct de vedere ingineresc si tactic, pe malul stang al Niprului.

„Manevra de trupe va fi efectuată în viitorul apropiat!”

a declarat Surovikin, explicand ca, in conditiile date, Herson si localitatile invecinate nu pot fi aprovizionate  si nu pot functiona in bune conditii operationale, potrivit publicatiei Vzgliad.

Generalul rus a adaugat ca vietile soldatilor rusi erau intr’un pericol constant din cauza atacurilor, in timp ce unitatile de geniu refac zilnic punctele de trecere peste Nipru si sa le mentin in stare operaționala. Potrivit spuselor sale, dupa retragerea trupelor, se va elibera o parte din forte și mijloace, „care vor fi folosite pentru operațiuni active, inclusiv de ordin ofensiv, în alte direcții din zona de operațiuni”.

„Au crescut semnificativ capacitățile de luptă ale grupării combinate de trupe și forțe. Prin implicarea cetățenilor și voluntarilor mobilizați a fost sporită componența de luptă și numerică a formațiunilor și unităților militare și au fost create rezerve suplimentare”

a declarat Surovikin, comandantul operatiunilor, citat de TASS.

Dupa preluarea comenzi operatiunilor militare din Ucraina la jumatatea lunii octombrie, generalul Surovikin i’a raportat lui Putin ca „actiunile viitoare din regiunea Herson vor depinde de evolutia situatiei militare si tactice”. În plus, noul comandant a mentionat ca „situatia pe aceasta directie este foarte complicata.„, generalul oferind informatii potrivit carora, in zona Hersonului, Fortele Armate Ucrainene (AFU) „ar putea folosi metode și mijloace de război interzise”  in special, cu ajutorul rachetelor reactive HIMARS, cu care ucraineni au avariat podul Antonov si barajul Centralei Hidroelectrice de la Kahovka, avand in plan sa creeze o zona uriase de inundatii in aval de hidrocentrala, potrivit Vzgliad.

Ce cred lideri politici ai Rusiei despre aceasta retragere armatei Federatiei Ruse din Herson

Franz Klintevici, liderul organizatiei publice ”Uniunea Rusa a Veteranilor din Afganistan”, considera ca principala misiune este, acum, de a aduce inamicul la epuizare in conditii de iarna, de a refacere si regrupate a fortele in asteptarea intaririlor mobilizate partial si care se afla acum in bazele de antrenament din Rusia, urmand ca acestea sa fie dislocate pe frontul din Ucraina incepand cu luna ianuarie.

„Ca militar, înțeleg foarte bine că decizia de a retrage trupele în spatele Niprului a fost determinată de acele obiective strategice care ne-au fost trasate. Uniformizăm frontul și ne asigurăm o apărare fermă. În plus, nu ne grăbim, pentru că înțelegem că, în această situație, timpul este de partea noastre. (…) Tările NATO depun eforturi colosale pe toată linia frontului, dar Rusia își va îndeplini misiunile, astfel că pământurile din regiunea Herson vor fi eliberate dupa regruparea tactica. (…) În plus, situația actuală diferă fundamental de ceea ce am observat eu și dumneavoastră în regiunea Harkov. Aici, în primul rând, încercările de străpunge liniile noastre nu i-au adus inamicului nici un beneficiu strategic, iar în al doilea rând, suferind pierderi excesive, ei au intenționat să lovească Centrala Hiroelectrică de la Kahovka, sperând că vor provoca un adevărat potop.”

a declarat pentru TASS, Klintevici.

„Redislocarea de pe malul drept pe malul stâng al Niprului este o decizie temeinică și oportună, deoarece inamicul ar putea lansa un atac asupra Hdrocentralei de la Kahovska, ceea ce înseamnă că ne-am putea confrunta cu o mare inundație în condiții de toamnă târzie și de iarnă. O asemenea inundație ar putea întrerupe complet nu doar aprovizionarea, de pe un mal pe celălalt, cu echipamente și muniții, dar și cu provizii, medicamente și multe altele. În primul rând, acest lucru ar duce la victime în rândul civililor și, în al doilea rând, la victime în rândul militarilor noștri. Ceea ce, pentru noi, este de neacceptat a merge la un asemenea risc din punct de vedere umanitar. În general, situația este tensionată, dar ușor de înțeles și de gestionat. Ocupăm poziții avantajoase, eliberăm forțe pentru a ataca în alte direcții, ne consolidăm forțele prin mobilizare parțială și ne pregătim pentru următoarea etapă a operațiunii militare speciale. De aceea, acum vom înființa liniile de apărare care ne convin pe malul stâng și ne vom pregăti pentru campania de iarnă din 2023. Prin urmare, decizia nu a fost ușoară, dar a fost cea corectă! ”

a declarat Dmitry Perminov, parlamentar al Dumei de stat si membru al Comitetului pentru aparare si securitate al Consiliului Federatiei.

Ce cred rusii despre aceasta retragere si cum vad continuarea razboiului din Ucraina

Spre deosebire de presa occidentala care promoveza doar o propaganda absolut jenanta ce este bazata strict pe „surse” ucrainene care are darul doar de a promova, mentine si stimula acceptatea occidentalilor de a pompa in continuare bani in Ucraina in ciuda scaderi nivelului lor de trai, presa rusa preia toate aceste mesaje ale oficialilor si incearca sa le promoveze pe cat de plauzibil si pe intelesul rusilor o pot face, fara a se feri foarte mult de adevarul situatiei din teren, dovada find faptul ca oficiali responsabili recunosc public si deschis ca se confrunta cu greutati pe linia frontului, de la probleme de logistica si pana la probleme cauzate de armamentul modern primit de Ucraina in ultimele luni. De asemenea in presa rusa se discuta despre ceea ce analisti militari rusi considera ca va fi „Batalia pentru Nipru”, Statele Unite anuntand furnizarea a 40 de vehicule blindate fluviale catre Ucraina. Un titlul din presa rusa suna cam asa:

Cât de exact pot folosi Forțele armate ale Ucrainei un tip similar de tehnologie și cum ar putea răspunde Rusia?

Si un posibil raspuns:

„Transportul planificat de către USA către Ucraina de transportatore de personal amfibii blindate ar trebui luat în serios. Acest tip de forță a flotei americane se dezvoltă constant și îmbunătăteste regulat pe partea tehnică si în direcția generală: „informații – management – comunicare. În plus, au fost create condițiile preliminare pentru un război cu nave fluviale!”

scrie expertul militar Ilya Kramnik pe canalul sau de Telegram, informatia find preluata de presa rusa.

La Kremlin exista o teama cu privire la cresterea influentei aripii radicale

Desi sustinerea lui Vladimir Putin nu pare a fi in pericol in acest moment, in urma deciziilor aparent confuze de pe front si a retragerilor repetate ale armatei ruse din anumite zone ale Ucrainei au inceput sa duca la o crestere a influentei aripii radicale a establishmentului de la Kremlin, aripa care isi doreste aplicarea unor actiuni militare mult mai dure, printre cele mai importante voci critice find cele ale comandantului grupului Wagner, Dmitri Utkin, liderului cecen, Ramzan Kadyrov si a grupului radicalilor din spatele lui Aleksandr Dugin, care a publicat un articol de o rara duritate cu privire la decizia politica de retragerea a trupelor Federatiei Ruse din Herson:

„Herson este predat. Un oraș rusesc a capitulat, capitala uneia dintre regiunile din Rusia – la fel cum ar fi Belgorod, Kursk, Donețk sau Simferopol. Dacă nu-ți pasă, atunci nu ești rus. Rușii strâng acum din dinți de durere, plâng și suferă ca și cum inimile le-au fost smulse, copiii, frații, mamele și soțiile le-au fost uciși în fața ochilor lor. Dacă nu te doare acum, nu ești nimic. Autoritățile sunt responsabile pentru asta. Care este sensul autocrației: Oferim conducătorului deplinătate absolută de putere ca să ne salvează pe toți, poporul, statul, oamenii, cetățenii, într-un moment critic!Autocrația are și un dezavantaj. Completitudinea puterii în caz de succes, dar și integralitatea responsabilității pentru eșec, soarta „regelui ploii”. Surovikin (n.r – generalul care conduce trupele ruse din Ucraina) nu este politician, este responsabil de partea tehnică a războiului. Decizia nu este la el. Și niciun PR-ul nu-l va mai salva într-o situație critică, tehnologiile politice nu funcționează deloc. Istoria vorbește astăzi. Aceasta nu este o trădare, este un pas către Armaghedon. Condițiile victoriei Vestulului, această civilizație a Satanei, nu vor fi niciodată acceptabile pentru Moscova. Asta înseamnă că tactic armele nucleare și armele nucleare strategice vor rămâne!”

a scris Dugin pe canalul sau de Telegram, postarea find stearsa ulterior, revenind cu un nou mesaju sambata seara in care vorbeste despre unele tradari ale elitei Ruse:

„Occidentul (…) a început să răspândească o informaţie falsă conform căreia eu şi patrioţii ruşi ne-am îndepărtat de Putin de la predarea Hersonului şi am fi cerut demisia lui. Doliul ţinut pentru pierderea Hersonului este una dar relaţia noastră cu Comandantul suprem este alta. Suntem loiali lui Putin şi vom sprijini până la final operaţiunea militară (în Ucraina) şi Rusia. Dacă avem vreo nemulţumire, aceasta este faţă de membrii elitei din conducere care deja fug şi îl trădează unul după altul pe Comandantul Suprem. Societatea rusă trebuie să se mobilizeze spiritual şi ideologic pentru a câştiga conflictul fără utilizarea armelor nucleare!”

a scris, sambata, Dugin pe Telegram.

Potrivit unor informatii vehiculate de o anume parte a presei ruse in interiorul cercurilor inchise ale puterii de la Kremlin ar circula o informatie conform careia lui Putin i’ar fi fost oferite in secret conditiile de capitulare de catre Occident, respectiv ca Rusia sa renunte la pretentiile teritoriale din Ucraina, cu exceptia Crimeii care ar urma sa devina o zona demilitarizata, pana la noi discutii ce vor fi inghetate pana in 2029.

”Prea multe gunoaie au mințit. Au mințit de sus până jos. Despre ce aveau în ascunzători. Despre starea vehiculelor. Despre cât de mulți miliari sunt pe front. Și niciunul nu a fost împușcat. Niciun nenorocit nu a fost prins de urechi.”

a sunat revolta in direct a lui Vladimir Solovyov, prezentatorul principal al televiziuni de stat Russia 1, cu privire la raportul lui Surovikin, noul comandant al operatiunilor din Ucraina, care a raportat problemele de logistica care au reprezentat unul dintre motivele retrageri tactice din Herson.

In loc de opinie personala

Am lucrat la articolul asta din dorinta de vedea ce zice si cealalta parte si a intelege ceva pentru mine impartasind si cu voi, astia putini care mai suntem intregi la creieri capului. Nu voi avea o opinie personala si ma voi abtine si de la a emite vreo teorie, lucrurile sunt destul de tulburi, iar eu am multe intrebari fara raspuns inca din prima zi cand s’a declansat acest bizar experiement. Ceva e ciudat si parca nimic nu e ce pare, iar prudenta cu care privesc orice informatie de oriunde ar veni a crescut odata cu infinita amanare a raspunsurilor pana si la cele mai banale intrebari.

23 de comentarii la „Cum vad rusii retragerea armatei Federatiei Ruse de la Herson si ce explicatii dau responsabili operatiunilor”

  1. Ultima ta fraza e definitorie. Ceata totala. Se minte la greu peste tot. Din pacate, eu nu mai sper la nimic bun. Civilizatia actuala se duce in ritm de dans pe plua.

    Răspunde
    • Cred ca ne vom lamuri mai bine din ianuarie incolo, pana atunci probabil ca vom asista la un razboi de uzura in care le vor toca marunt ucrainenilor infrastructura critica si bazele militare cu artilerie si rachete cu raza lunga de actiune, de partea rusilor intrand in joc si Generalul Iarna.

      Răspunde
  2. Pai si daca unii zic ca deja Ucraina a recastigat inca 50% si din SUA vin sageti sa se termine razboiul la inceputul anului. Sursele tale rusesti ce zic?

    Răspunde
    • Nu stiu cine is „unii” aia, cat habar au de ceva, si care sunt argumentele lor bazate pe situatia din teren, rusi zic ce am scris deja si in nici un caz Putin nu se poate duce in fata rusilor cu coada intre picioare dupa ce angajamentul ala in fata lor prevedere ca Ucraina va fi redusa la un stat demiltarizat, iar Rusia isi va capata statutul de putere la marea masa a negocierilor NWO. Cu mai putin de atat nu mai apuca sa il omoare cancerul pe Putin, ca il omoara rusii cu pietre in Piata Rosie. #dacat zic

      Răspunde
  3. Dacă rușii au încorporat teritoriile alea drept teritorii rusești, pot să se retragă și la Vladivostok, că tot le vor recupera .. și așa este de convinsă planeta că rușii pierd războiul, că toată lumea vrea în brics, ultimul candidat fiind Algeria.. sau din cauză că sunt americanii și ucrainenii pe cai mari își permit saudiții să-i sfideze pe patronii lor americani .. pentru ruși, e o manevră în stil beria – teritoriul oficial rus este sub ocupație străină .. exact un prilej de o mare ofensivă de eliberare .. mi se pare simbolică aruncarea podului ăla in aer – toate punțile sunt rupte, oricum rachetele rusești nu au nevoie de poduri să traverseze apa .. cred că rușii pregătesc temeiul pentru un ultimatum, exact legat de teritoriul din care au plecat acum, și care va fi justificarea la ceea ce vor să facă, nu știu sigur ce, dar ceva nasol .. așteaptă gerul, asta e clar , de aia demolează metodic toată infrastructura energetică a Ucrainei..

    Răspunde
    • Exceptionale observatii tovarase Cola si nu dovedesc decat faptul ca esti foarte bine documentat atat cu privire la strategia Rusiei de’a lungul istoriei cat si a gandirii ce este reprezentata de filosofia imperiala rusa si a idei profunde care este reprezentata de „Mother Russia” (Официальный сайт) un concept pe occidentalii nu il pot intelege si nici macar nu s’au straduit vreodata. Razboiul a intrat in aceasta etapa, una in care nu mai vorbim de cucerirea unor teritorii ocupate (din punctul lor de vedere) ci de eliberarea lor, vesnicul laitmotiv al tuturor ofensivelor ruse de pana acum!

      Legat de BRICS, 16 noi state au emis cereri de aderare si probabil ca vor face parte din BRICS incepand cu 2023, state care daca vor face parte din BRICS, alaturi de cele care sunt deja vor reprezenta peste 50% din GDP’ul mondial si doua treimi din populatia lumii. Sa fiu sincer, privesc cu groaza perspectiva asta in sensul ca noi o sa ramanem cam singuri pe lume, nu ca pana acum am fi fost altfel. hi

      Răspunde
      • Dincolo de istorie, și spiritul rus, mai există o motivație care ține de strategia de bullying – pare un exemplu ciudat, dar psihologia de masă are niște elemente comune cu cea individuală – un golan adevărat, care vrea sa te calce în picioare, procedează cam așa:
        1. Te abordează și îți cere o țigară, dacă îi dai se supără că te uiți urât, dacă nu se supără oricum .. în faza asta te îmbrâncește, dar nu devine extrem de violent.. dacă nu ești suficient de deștept să dispari de pe radar , urmează pasul 2.
        2. Întâmplător face așa încât să-i produci o dauna directă – se freacă de tine până când își zgârie haina, sau altceva gen ceas, telefon etc.. abia acum are motivația să te calce în picioare până rămâi lat .. și ăsta va fi deznodământul ..

        Răspunde
  4. Retragere! laugh Cine e tampit sa lupte pe Распутица?
    Rasputita la invins pe Napoleon, va invinge si humvee-urile americane, ce s-a scufundat acolo ramane pe veci!
    Ucraina nu e Irak si noroiul de 2 metri e mai al dracului decat orice duna de nisip.
    Sa stai permanent ud, sa nu ai nimic uscat si dupa o vreme sa ti se dizolve talpile la bocanci in mocirla, sa dormi in mocirla aia, sa te tarasti prin ea, o stiu si rusii, dar si ucraineni, e teroare!
    Apoi o sa vina iarna si gerul, totul va ingheta bocna, Europa va ingheta, atunci o sa vedem explicatiile rusilor! laugh

    Răspunde
    • In ’42 toata floarea panzerelor facusera deja cunostinta cu noroiul cleios al Rusiei, T-34 zburda spre eterna glorie datorita greutatii mai reduse, a senilelor foarte late si al motorului cu benzina adaptat gerului siberian datorita catorva inovatii simple si eficiente. In ’43 invatasera si nemtii cum e sa li’se topeasca talpile la cizme in cleiul Rusiei si cum e cu frigul rusesc de la care noaptea plesneau pana si chiuloasele motoarelor germane, mandria tehnicii. Prin ’44 nemtii inca nu invatasera cum sa nu li’se mai intepeneasca incarcatoarele si glontul pe teava, Kalasnikov inca era cadet. Prin ’45 dupa ce au infipt steagul pe Reichstag, rusii se intoarceau sa isi ingroape mortii, cateva milioane bune. Restul e istorie ce se scrie. wink

      Răspunde
  5. Alegerile din Murica au trecut, rusii s-au retras strategic din Kerson, la Bali cativa bajeti s-au intalnit si si-au strans mainile ranjind, in Turcia o bomba a facut bum si a omorat oameni. Babaieti, azi s-a inventat si „casus belli” care ne va baga in WW3. In Polonia. Programul ruleaza in continuare. Programatorii isi freaca fericiti mainile. Get ready! Ah, am uitat, suntem 8 miliarde. Nasol. Cam multi. Dupa opinia unora.

    Răspunde
    • Las si asta aici:

      Răspunde
      • Na ca fenta n-a tinut. Si cat s-a scremut Jelea. Se pare ca ceva izmene pe la NATO s-au cam maronit si-au aruncat rapid cartoful in curtea ucranilor. Claba! sarcastic

        Răspunde
      • Polacii vor război, dar tot ca zelensky, să vină alții să moară pentru ei .. lăsând la o parte că oricum venea racheta de la ucraineni , cum a fost și peste Prut acum câteva săptămâni, rușii pot să ‘greseasca’ ținta de două ori pe zi și în Polonia și în România și în țările baltice, că restul occidentului nu se bagă cu carne de tun, doar cu bani proaspăt tipăriți și ce armament ruginit mai au în hangare.. Pe site-urile de tefelei începuse isteria – să-i omoare nato pe ruși, să distrugă Moscova cu nucleara, samd .. când unul mai lucid le-a spus că e cazul să își pregătească ciorapi de lână să aibă pe front, că e cam frig afară, au început să zbiere că suntem în secolul 21, și lumea se duce pe front doar dacă dorește și când dorește.. ăștia sunt războinicii luminii, plini de căcat, și la propriu, și la figurat.

        Răspunde
  6. Deja mi-a intrat automat noul hastag #BlackOutTuesday! crazy
    Situatia e critica de ieri, da bine noi vb de rachete rusesti ale ucrainenilor cazute in polonia.
    SEN a fost in kkt maxim ieri si frati nostrii si-au adus aportul si mai maxim ca au prajit linia de la Vulcanesti, doar barfe! Continuati!

    Răspunde
    • Hehe …. lasa Vasile ca soba mea merge si fara curent! laugh In rest, ne auzim prin scrisori, lasa o adresa la privat! laugh

      Răspunde
      • Avem moristi, generatoare, soare cateodata, Starlink, 100 de parai pe luna e degeaba. Asa vad si eu cati din patrioti de pe retele cu slava in simtiri traiesc in Romania!

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura