Una din temele majore ale campaniei electorale a fost cresterea economica. De ce noi cetatenii dincolo de statistici nu simtim nimic?
Raspunsul nu e facil, dar am sa incerc sa dau un raspuns.
Cand USL a preluat tara in 2012 eram in cadere libera. Ramuri intregi ale economiei nationale erau in faliment. Banii de la FMI se volatilizasera – prin intermediul BNR si al bancilor comerciale banii au ajuns la stat care apoi le-a cheltuit in halul in care se devoaleaza masiv in aceste zile.
Nu ca laud guvernul dar a reusit sa intoarca cat de cat situatia. Ar fi multe de spus, dar acum, mai ales ca economia si anumite coordonate economice s-au stabilizat totul pare mai ok. S-au recuperat joburi, preturile sunt in general stabile, curentul electric si combustibilii chiar au scazut. Gradul de colectare fiscala a urcat, deficitul bugetar este sub control, cursul de schimb este stabil, gradul de absorbtie a fondurilor europene a crescut, infrastructura incepe sa prinda firav contur. Sigur, sunt si multe probleme: evaziune fiscala, coruptie, birocratie excesiva. Aducerea in fiscalizare a economiei negre, largirea bazei de impozitare, sprijinirea IMM-urilor si nu a marilor intreprinderi pentru reducerea somajului, scaderea tva, combaterea evaziunii fiscale, reformarea fiscalitatii ca sa nu mai permita smecherii, sunt masuri care trebuie urgent indeplinite, concomitent cu scaderea deficitului si cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene. Prioritatea zero trebuie sa devina educatia, cercetarea, sanatatea, protectia mediului. infrastructura. Statul trebuie sa abandoneze gandul de a redeveni proprietar de fabric si uzine si sa isi rolul de mediator si regulator intre societate si economie.Statul trebuie sa creeze regulile jocului si sa vegheze cu duritate la respectarea lor, pastrand in curtea sa acele ramuri industriale care nu pot fi sub nicio forma date privatilor.
Dar aceste masuri nu au impact in buzunare. Am sa va explic de ce. Statul nu mai are parghii in economia reala. Sigur, bugetul de stat este important in economie. Cheltuit corect si intelept, are efect multiplicator in economie. Dar statul este acum doar un regulator al economiei, deoarece nu mai controleaza decat 5% din economia nationala si o mica banca in sectorul financiar-bancar.
Sigur statul fiind la noi social are parghii administrative: venitul minim garantat, preturi reglementate la o serie de produse, controlul asupra unor monopoluri, taxe si impozite samd. Dar statul roman, transferand averea sa privatilor, asa cum stim ca s-a facut, nu mai este vioara intai.
Privatul este de fapt la putere in economie. Venitul nostru personal depinde de el. Influenta asupra politicului mai ales in ultimii ani s-au tradus prin cresterea puterii privatilor in dauna salriatilor si concentrarea castigurilor si a profiturilor doar la varful societatii. Ce procent sunt, nu stiu, dar nu sunt multi. In termeni reali veniturile noastre ale celor multi au scazut si nu vor creste prea curand. Nivelul de trai este scazut, somajul este destul de mare, iar inegalitatea sociala a crescut alarmant, dand nastere unor puternice clivaje sociale.
De altfel, nici investitorii romani sau straini nu sunt de blamat, cel putin in parte. Ei investesc sa scoata profit, nu sa creasca nivelul nostru de trai. Bunastarea lor nu inseamna si bunastarea generala. Faptul ca li se permite sa sclavageasca salariatii denota complicitatea sindicatelor si a statului, dar si lipsa lor de scrupule si spirit de fair play.Responsabilitatea lor sociala si fata de societate este minima si minimalizata.
De altfel maretii investitori critica din rasputeri statul si comit in acelasi timp abjecte fapte de evaziune fiscala si delapidare a banului public, daca sunt abonati la contracte cu statul. Opulenta lor si a familiilor lor este de o vulgariate imensa, in special a romanilor. Prea putini au decenta si prea putini se si pricep sa fie capitalisti adevarati. Iar statul roman ii lasa pe acesti indivizi sa care, prin diverse metode de altfel cunoscute si acceptate, unele chiar prin lege, profitul in banci straine, fara a vedea vreun cent impozite si fara a avea vreun gand sa mareasca salariile propriilor angajati.
Se impune ca statul roman sa termine cu acest experiment al dereglementarii si sa se intoarca in economie, macar ca regulator al jocului economic. Avem nevoie de un capitalism mai temperat si mai strans controlat. Stiu ca cei de dreapta imi vor sari in cap. Imi pare rau s-o spun, dar experimentul neoliberal a statului minimal si al dereglementarii masive a esuat si ne-a adus pe cap o Mare Recesiune economica. Este cazul sa punem iarasi chingi capitalistilor zburdalnici, altfel vom fi in continuare doar sclavii lor. Este cazul sa isi aduca aminte ca toti trebuie sa fim corecti, pentru ca toti folosim aceeasi infrastructura, respiram acelasi aer, folosim aceleasi facilitati. E timpul ca si ei sa poarte povara finantarii acestora nu doar noi, pentru ca tocmai existent acestei infrastructurii societare le-a permis lor inavutirea. Si ne-ar placea sa si aduca banii inapoi in tara si sa ii investeasca aici, ca sa nu trebuiasca sa mai batem la porti straine dupa investitii.
Sigur acum suntem nevoiti probabil sa acceptam banii Chinei pentru refacerea infrastructurii, dar nici vesticii nu prea s-au agitat. Dar daca puneam piciorul in prag mai de demult nu am fi ajuns deloc in situatia de azi. Este timpul sa fim corecti si sa recunoastem ca intrarea in UE a fost pripita si ne-a prins nepregatiti.Nu ma stiut ce inseaman si ne-am aruncat cu capul inainte Sa speram ca vom face mai mult de acum inainte. Cu fonduri europene, si cu banii Chinei, de ce nu? Altfel vom fi din nou la coada Europei.
Cresterea economica tehnica (statistica) este una si cresterea reala la nivel de venituri, alta. Din pacate … atata vreme cat nu este stimulat consumul la nivelul populatiei si inca traim cu traumele unei crize induse nu se va simti nimic pentru ca banii raman blocati atat in conturile bancilor cat si in cele ale oamenilor carora le este teama sa faca ceva cu banii aia fara o perspectiva clara in ciuda unui entuziasm trecator cum ar fi alegerea unui nou presedinte. Nu avem inca in guvern o viziune clara … guvernatorul BNR s’a aratat destul de optimist dar nu putem trai doar in baza acestui lucru. Vrei economie sanatoasa … incurajeaza investitiile si consumul. Cred ca dupa 7 ani de criza indusa a venit vremea pentru ca oricum toti s’au prins ca reducerea excesiva a cheltuielilor nu aduce absolut nimic bun.
Pana si FMI-ul a ajuns sa se opuna austeritatii de stil german, pentru ca austeritatea, prin reducerea deficitului, accentueaza criza. Pare socialist dar nu este. In criza, cand nici privatul nici cetateanul nu cheltuiesc si economia scade pentru ca nu mai exista cerere cineva trebuie sa intervina adica… Statul. Interventia masiva a SUA sub FDR, cel mai mare presedinte american de departe, a readus economia americana pe crestere. Noi…
cresterea economica nu are nici in clin si nici in mineca cu nivelul de trai. investitori?! care investitori?! in trecut ti-am aratat ca daca statul da bani ai crestere economica daca nu aceasta nu exista. ti-am dat linkuri sa vezi ca investitorii fac afaceri numai cu banii statului inclusiv declaratii ale unora care exact asta au spus cum ar fi un economist ca larry summers
http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Summers
apoi ai date despre evaziunea fiscala organizata de concerne si cine dicteaza legile politicienilor.
pe toate le poti reposta! calculeaza cu ele pt ca exista si exprima realitatea!
evaziunea fiscala anuala este in vest de peste 1000 de miliarde anual. ti-am dat linkuri in care vezi clar ca mituirea politicienilor este legala iar contrectele dintre stat si privati secrete. apoi in criza bancara din 2008 se stie ca pierderile au fost socializate. statele au platit pierderile privatilor care pina acum sint la o valoare de 15000 de miliarde. internetul geme de stiri despre criza din 2008 si banii care s-au pierdut si care in realitate sint mult mai multi decit suma numita mai sus. dreapta din romania? toti aia daca n-ar fi fost comunismul ar fi alergat porcii pe cimpiile patriei. sa spuna unde erau familiile lor in 1945 si ce faceau. toti astia sint caracterizati se servilism nu pot avea o memorie a trecutului nu au o experienta in ceva anume asa ca sint doar niste papagali care repeta ceva fara sa stie ce anume.
economia informala depaseste cu 500% economia reala. deci goana dupa bani din nimic domina asa ca nu poate fi vorba intr-un asemenea caz despre generarea unui nivel de trai. in ultimii 10 ani salariile in vest s-au micsorat cu 40%. chiriile in germania au crescut numai in ultimii 4 ani cu 41%. alimentele si energia s-au scumpit cu peste 100%. nivelul de trai din 1990 era net superior celui de astazi insa trebuie spus ca era facut pe datorii la care astazi abia daca se mai pot plati dobinzile. vestul a fost doar o vitrina pt pacalit prostii iar acum platim.
http://bnr.bg/de/post/100481759/lebensstandard-der-bulgaren-sinkt-kontinuierlich
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14341228.html
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/08/20/studie-euro-hat-rueckgang-des-lebensstandards-in-deutschland-verursacht/
http://www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-maerkte/anlagestrategie/die-schuldenlawine-der-lebensstandard-wird-sinken/6884356-2.html
http://derstandard.at/2000008267122/Japan-in-der-Rezession-Uebereilter-Abgesang
http://derstandard.at/2000007711676/Wirtschaftstelegramm-Seid-besorgt-Brief-folgt
http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-2827171/Sweden-grapples-massive-household-debt-rates-hit-zero.html
http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-2801371/Swedbank-cut-costs-jobs-combat-revenue-pressures.html
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/neue-schulden-nach-finanzkrise-naechster-crash-kommt-bestimmt-a-995339.html
http://www.welt.de/wirtschaft/article127869332/Deutschland-droht-erdrueckende-Schuldenwalze.html
http://www.tagesspiegel.de/meinung/staatspleite-heute-athen-morgen-berlin/1809198.html
http://kurier.at/wirtschaft/wirtschaftspolitik/staatsschulden-hoeher-als-nach-dem-zweiten-weltkrieg/58.105.382
priveste banii care curg peste politicienii germaniei! nu cred ca trebuie sa-ti explic poza care vorbeste de la sine!
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-88137098.html
poti citi totul cu google chrome care ofera automat traducerea textului din alta limba. nu este perfecta dar se intelege.
dupa cum vezi japonia este in criza de zeci de ani! suedia numita de romani vestul civilizat din nord nu mai tine. romanul a pierdut si ultima legenda. numai ghinioane!
romanul traieste numai din povesti si legende. normal ca se plateste deoarece consecintele unei asemenea situatii genereaza pagube. lasa ca-i salveaza klaus!
in 96 ii salva constantinescu anticomunistul care urma sa aduca instalatorii de tevi pt robinetele pe care urma sa curga lapte si miere ziua si bere si vin noaptea.
au uitat saracii!
constantin tanase a spus asa in anii 30 despre specilistii vestului lucru pe care romanii nu-l stiu:
s’au venit experti cu droaia
sa ne ‘nvete ce-i aia
si la urma neica clei!
romanii pt ca nu au memoria timpului au retinut numai prostia cu davai ceas davai palton care nu mai are corespondent in lumea actuala.
in anul 2014 vedem exact descrierea lui tanase in ceea ce priveste marii specilisti ai vestului de la care asteapta romanii salvarea. o sa vina numai aia de la 112!
August 2009
EU und IWF wollen mehr Einsparungen von Rumänien
Mai 2011
EU und IWF verlangen mehr Einsparungen von Griechenland
Februar 2012
IWF fordert erneut massive Einsparungen von Griechenland
November 2012
IWF fordert Einsparungen von Frankreich
Jänner 2013
IWF hilft Portugal beim Sparen
September 2014
IWF verlangt von Belgrad Senkung der Pensionen
März 2009
IWF fordert mehr Konjunkturprogramme
September 2011
IWF fordert deutsches Konjunkturpaket
Jänner 2013
Der Chefvolkswirt des Internationalen Währungsfonds Oliver Blanchard hat in einer Studie
eingestanden, dass der IWF die schädliche Wirkung von Sparprogrammen in Südeuropa auf die Wirtschaft unterschätzt hat.
Jänner 2014
IWF warnt vor “katastrophaler Deflation”
nu am timp sa traduc dar va ajuta google translate pt ca este simplu. au cerut de la toti sa stringa cureaua ca mai apoi sa vada ca i-au ingropat poe toti si sa-i avertizeze de cimitirul unei deflatii!!!
astia sint vesticii si nu vreti sa vedeti si nici sa invatati din suturile primite de 25 de ani! o sa vina klaus cu sacul!
eu sper sa spuneti si altora ce este ca sa va treziti si sa refuzati sa mai fiti bataia de joc a tuturor! infantilismul asta cu alegem pe dracica ruda cu lacica care o sa ne umple sacii este o prostie fara granite ca si universul.
pt amatorii de pomeni de la straini:
astia nu dau nimic ci iau asa dupa cum scrie in istorie!
cit a dat romanilor gemania scrie tot in istorie iar asta se repeta pt ca sint unii care nu invata nimic.
si ca sa nu existe confuzii:
vesticii in prostia lor incomensurabila isi inchipuiau ca economia de piata o sa functioneze fara bani. stringind cureaua intr-un sistem monetarist practic te spinzuri! e la mintea cocosului insa a vesticului n-a ajuns inca la acest nivel. ce sa mai spun de ceilalti care se uita in gura lor?!
“Interventia masiva a SUA sub FDR, cel mai mare presedinte american de departe, a readus economia americana pe crestere. ”
fals!
datele economice exista si pot fi citite. sua a iesit din criza in august 1944. cine poate intelege! deci nici un new deal sau alte “reforme” ca sa fie clar! asta este un sistem care nu poate functiona. a incercat schumpeter sa dovedeasca ca sistemul capitalist este cel mai bun si n-a reusit. a dat faliment cu orice a incercat in practica concluzionind ca-capitalismul este nedrept si trebuie sa-l acceptam asa cum este. in realitate este o cacofonie perfecta care nu poate asigura decit disparitia sigura a speciei umane.
cine este schumpeter:
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Schumpeter
Radu – povestile nemtilor cu bugetele de austeritate au fost doar pentru altii in timpul in care la ei ecomonia a duduit in continuare tocmai pentru ca nu au aplicat asemenea masuri absurde. Cum dracu sa nu creasca Germania gosse cand exporturile lor sunt la ani lumina fata de alte natii pe langa faptul ca au avut grija sa si extinda la maxim marile lanturi de magazine endetail. Daca te uiti atent, in Romania de dupa 2007, cea mai mare extindere o au magazinele cu capital nemtesc gen Lidle & Kaufland, ultimul fiind si pe primul loc al vanzarilor la nivel national. In mare parte vand si promoveaza produse proprii, de exemplu Lidle au in jurul a 90% produsele lor, restul de 10% sunt scoatere de ochii. Astia nu sunt investitori pentru ca in mare parte scot banii din tara, iar locuri de munca nu poti zice ca ar crea mare scofala atata vreme cat pentru un magazin personalul este de maxim 20 de persoane iar in rest cu ce mai e pe la logistica sa se tot adune de vreo fabrica micuta. No … cum dracu sa simti ceva in ecomnomia nationala cand aceste investiti sunt doar statistice, banii care raman in tara fiind foarte putini?! Din pacate in afara de Dacia … avem doar „gauri negre” prin care bani ajung in alta parte, iar stimularea consumului inca este tinuta sub o aparenta criza.
Erg – poate ca eu am fost singurul idiot care s’a speriat cand a auzit ca Germania prin hitler cu fusta s’a oferit sa ne acorde ajutorul pentru implementarea unor masuri economice. Ii rog sa ii „ajute” pe altii si pe noi sa ne mai lase sa respiram putin.
austeritatea n-a fost o poveste nici pt germania! aia a fost platita de populatie prin reducerea drepturilor si salariilor. ce se intimpla in est nu este altceva decit subventionarea economiei germane iar consecinta este grecia de exemplu ca si alte state europene care traiesc din imprumuturi. mai sus ai linkuri cu nivelul de trai care scade. germania este dependenta de export deoarece nu are consum intern din cauza veniturilor mici si foarte mici. productivitatea este mult mai mare decit poate absorbi piata interna. acum au o populatie de 82 mil din care forta de munca angajata este de 39 de mil din care numai 19 mil cu norma intreaga! 50% din populatia germaniei nu plateste impozit pt ca nu are 1000 venit lunar!!! si daca asa este in germania ce vor romanii de fapt? bine?! bine ca unde?! vreau si eu adresa binelui pe care se pare c-o stiu doar romanii!
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/finanzierung-des-staates-steuerparadies-deutschland-a-711328.html
http://www.das-marburger.de/2012/09/altersarmut-ist-bereits-realitat-grundsicherung-erreicht-viele-arme-senioren-nicht/
http://www.herbert-taenzer.de/
http://www.dw.de/mehr-altersarmut-in-deutschland/a-18038020
la un salariu de 2500 euro lunar dupa 40 de ani de munca primesti o pensie de 650 de euro! ai auzit de riester rente? platesti iar din ce-ai platit iti primesti banii inapoi incepind cu virsta de 85 de ani!!! este asta escrocherie sau nu?
http://www.welt.de/wirtschaft/article133975279/Altersarmut-wird-in-Deutschland-zum-Alltag.html
si iti pot da linkuri despre saracia din vest de nu le poti citi!!! vestul scade la nivelul estului pt ca d-aia l-au luat ca forma de presiune asupra valorii pietei muncii. romanii sint principala forta de munca folosita la scaderea salariilor in vest.
adevarul crunt al realizarilor romanilor de care nu sint constienti. nici o alta tara europeana nu are milioane afara!!!!
Germania ca si alte state a aplicat masuri dure de austeritate, dar a mai facut ceva. A stimulat IMM-urile, a stimulat cercetarea, care la ei nu e vorba goala si rapoarte, si-a stimulat o relatie speciala cu … China. Companiile germane exporta masiv in China tehnologie si Know how de rup. Reteaua de trenuri de mare viteza a Chinei carea ajuns la 11000km se face cu Siemens. Maglevul de la Shanghai cu Siemens. Statu chinez cumpara in prostie auto germane. Ce sa nmai vorbim de exporturile germane de armament? Germania a strans cureaua pentru ca a intrevazut ceva; faptul ca nu va putea plati in viitor pentru avantajele create populatiei in timpul Razboiului Rece sa sa nu treaca neamtu de rand la comunism. Germaniia are un excedent comercial anu asta ceva de speriat si nu dau nici un semn de oprire.
Investitiile germane la noi sunt pe locul 3, toti subansamblistii de piese auto au dat navala la noi, dar degeaba avem un ISD initial, pentru ca lasam sa se scurga tot profitul in afara tarii. Ilie Serbanescu o fi tamaie la politica, dar la economie e as, suntem o colonie. Apropo stiti care este primul investitor si al doilea ca volum si alte alea. Olanda si Italia, Franta fiind pe locul 4. Nici o banca germana majora nu este la noi. Nici o masina germana nu se fabrica la noi, samd. Iar statul german nu stimuleaza ca si China consumul intern pentru ca are nevoie sa tina deficitul jos si balanta de plati excedentara ca sa echilibreze alte bugete. Tare mi-e teama ca va veni ziua in care toata Europa va face sluj la nemti. Momentan o sug Spania, Grecia, Portugalia, Italia si Irlanda. A caror criza a izbucnit major din cauza …. bancilor germane.
Statul germna nu se agita sa cresca consumul intern pentru ca oricum nematul de rand este ele auster ca asa spune frau Angela.
FDR a scos america din marea depresiune printr-un masiv program de lucrari publice, reinarmare samd
Azi multi spun ca al doilea razboi mondial a scos america definitiv din depresiune. eficitul bugetului american a fost enorm in 1950, mai mare in termeni reali ca azi. Dar nn au mai facut apoi austeritate si au stimulat economia. Statul american detinea un control ferm in economie si in sectorul financiar bancar tocmai datorita legilor createde FDR, in special antitrust si Glass Steagall.Belele care la are acum America se trag de la masiva dereglementare inceputa de Reagan si de la socurile petroliere din 73-79, ca si de la masiva delocalizarea industriei american in China si alte zari.
Cat despre masive investitii la noi din Vest, hai sictir, ca deja au luat tot, minus vreo 5%. Parghiile economice sunt la ei in Romania, nu la noi. Politica salariala este la ei, pentru ca noi nu stimulam IMM su micile afaceri de familie, stimulam marii angajatori. De aici dependenta nivelului de trai de cativa factori: salariul nominal, salariul real, salriul mediu pe economie, preturile resurselor energetice, preturile alimentelor.degeaba avem PIB spre 180 de miliarde euro daca cea mai mare parte pleaca spre alte zari.
Iar dezvoltarea este imposibila prin deficit bugetar pentru ca suntem constransi sa-l tinem sub control absolut idiot.Singura optiune raman fondurile europenen, dar ne-a pus Base bine la ultimele negocieri si avem alocare in urmatorul exercitiu bugetar UE la 1000 euro de cap.In concluzie nimeni nu pare interesat sa creasca Romani. In aceste conditii si prost sa fii si tot ai nevoie de banii Chinei, ca sta pe un munte de dolari si nu are ce face cu ei.
Ca sa simtim cresterea economica in venit ea ar trebui sa fie spre 10% si sa se ia masuri ferme impotriva sifonarii externe a banului de firmele straine , contra importurilor ieftine care distrug producatorii nationali si pentru aducerea preturilor si taxelor la niveluri suportabile, cresterea colectarii si combaterea evaziunii fiscale, concomitent cu masuri ferme de control a economiei nationale, inclusiv poate de recucerire a unor ramuri. Ca aia din UE au un sector public in economia capitalista de te soare capul zici ca-s comunisti; numai noi am privatizat aproape tot. Dar asta fie ar presupune sa ne suspendam momentan din UE fie sa nu mai ascultam de ei, fie sa iesim. De parteneriat public privat pe infrastructura vorbim de secole si nimic nu se intampla. Lipsind consumul, lipsind investitiile, lipsind transferurile de la romanasii de afara, nu putem creste clar mai mult de vreo 1%, total inadecvat pentru pretentiile populatiei.
Drept urmare, vom ramane in continuare intr-o stare de cvasi-colonie. Parerea mea.
scuze am tastat execrabil sper ca intelegeti ca sunt un adept al lui Keynes si Paul Krugman.
Lasa Radule, ca are grija fratele tau ardelean de tine … cat mai poate ca e batran si el! Corectat cat am apucat, unit posturi … alea alea. Doamne ajuta si Germania sa creasca grosse.
mersi frate, m-am cam aprins. Mai pe scurt: toti prostii cred ca vine Klaus hop si ISD gramada. Daaa, nu mai poate nemtalaii industriasi sa doarma deja isi fac bagajele spre raiul investitiilor miritico-carpatic, vrajeala, ei au nevoie de la noi de urm: resurse ieftine, mana de lucru ieftina, pitipoance. N-au niciun interes nici ei nici ceilalti investitori dun toate zarile sa faca productie cu plusvaloare la noi. La Chian a mers o perioada, apoi RPC le-a pus gheara in gat sa aduca tehnica de varf nu ciurucuri. Azi China exporta tehnica de varf si a inceput sa produca niste chestii care numai chinezarii nu se cheama. De ex, China este nr. in energie solara si eoliana. IN CATIVA ANI, NU IN 50. Noi ne multumim sa fim sclavi…Iar nemtalaii pun botul la Angie sa stranga cureau ca asa este correct.
Spalare pa creier, cred ca au folosit genocide, hihihi…