Sistemul de invatamant din Romania este la pamant iar asta nu este o noutate pentru nimeni. Paradoxul cel mai mare este, ca desi in aparenta, cel primar este gratuit, un elev de clasa a 8-a daca vrea sa faca ceva la capacitatea aia in mod cert are nevoie de meditatii la cele doua materii de baza (roamna si matematica) deoarece ce se preda la orele de curs in scoli este doar o vaga trecere in revista a materiei, profesorii fiind incapabili in mare parte din cazuri sa predea cu adevarat ceva iar cei care ar putea si ar fi capabili sa o faca, sunt sictiriti de un sistem bolnav in care sunt prost platiti si mereu cu frica zilei de maine. Si iaca asa … pentru un parinte care isi doreste ceva pentru copilul lui singura alternativa raman meditatiile, care costa intre 30 si 50 lei/ora in functie de profesor si renumele acestuia. In felul asta, la cel mai simplu calcul, luand 4 ore de meditatii pe saptamana (2 romana + 2 matematica) cu un cost mediu de 35 lei/ora, ajungem la un rezultat de 140 lei/saptamana pe care daca le inmultim cu 4 saptamani dintr’o luna ajungem la un total net de 560 lei pe luna, adica cam tot atat cat un salar minim pe economie. Si acum daca luam cei 560 lei/luna si inmultim cu cele aproximativ 9 luni dintr’un an scolar, ajungem la nici mai mult nici mai putin decat 5.040 lei/an adica cam de vreo doua ori si jumatate din cat costa un an la facultatile cu plata si asta fara a socotii restul de cheltuieli cu scoala care sunt de la foarte mari in sus pentru ca totul pica in carca parintelui!
Avand in vedere aceasta suma uriasa stai si te gandesti la ce dracu il mai trimiti la scoala si pentru ce sunt profesori aia platiti sa ii invete ceva, cand copii se duc boi ca sa ajunga acasa vaci. Cati dintre romani isi permit sa dea aceasta suma fabuloasa pentru castigurile de pe la noi intr’un an, pentru ca al lui copil sa reuseasca cumva sa treaca de un banal examen de capacitate si sa prinda loc la un liceu cat mai bun.
Cum s’a ajuns la acest paradox?
Vina este impartita intre statul care isi bate joc de acest sistem de mai bine de 20 de ani si a oamenilor care nu au ce cauta la catedre. Se mai mira oare cineva, ca anul acesta a fost media de promovare la bacalaureat atat de slaba? Cati isi permit sa isi intretina copilul in scoli si in paralel sa plateasca atatia bani pentru meditatii? Eu sunt pus in fata unui asemenea efort financiar, cumva ma descurc si ma voi descurca, dar oare cati pot sa spuna acelasi lucru? Unde mai exista sansa egala la invatatura si de ce toata lumea si’a batut joc de acest sistem de invatamant care oferea o sansa celor care meritau asta? Culmea este ca in urma unor statistici facute de un institut specializat de dincolo, Romania are inflatie de intelectualitate … adica … pe an termina cam 200 de mii de elevi liceul, in timpul in care facultatile dau pe banda rulanta cam 300.000 de absolventi. Tare nu? Pai te cred si eu … cu banii cu care meditez eu un copil de clasa a 8-a mai bine l’as da doi ani la facultate unde am si siguranta ca va avea o diploma la final.
Lipsa egalitatii de sansa
Imi este mila de copii buni, care ar merita o sansa dar sunt amarati si niciodata nu vor putea sa aiba o sansa de a face carte, cand scolile la care se duc au profesori care fie le predau pentru a obtine cat mai multi elevi la meditatii fie ii doare undeva de aia care nu isi permit. Cumva ii inteleg si pe ei … si tot de la cacatul asta de sistem se trage totul, ca daca ar fi platiti pentru performante, sunt convins ca nu ar mai apela la asemenea tertipuri.
Acest post, nu este decat inca o pagina din paradoxala Romanie.
Un comentariu la „Despre cum ajungi sa platesti un an de scoala generala cat doi si jumatate de facultate”