O sărbătoare cu rădăcini adânci în tradiția și istoria poporului român este ziua de Dragobete, care este cunoscută și ca ziua îndrăgostiților neaoșă, până când să vină peste noi în ultimii ani ziua de Valentine’s Day, o sărbătoare importată de peste ocean, odată cu o altă sărbătoare păgâna de import, Halloween.
Dragobete, ziua îndrăgostiților în tradiția poporului român
Conform tradiției milenare, ziua de Dragobete se sărbătorește în fiecare an pe 24 februarie, această sărbătoare la origini fiind o sărbătoare în strânsă legătură cu începutul primăverii, când natura renaște, iar dacii sărbătoreau dragostea ca esență a începutului unei noi etape în viață, în întâmpinarea echinocțiului de primăvară care are loc pe 20 martie, până atunci fiind și cele 10 zile capricioase ale Babei Dochia, sau Babele, cum sunt cunoscute aceste zile în popor.
Cine este Dragobete
Conform legendei cunoscute de români, Dragobete este fiul Babei Dochia, un tânăr extrem de chipeș și pasional. Romulus Vulcănescu în „Mitologia română” (din 1985) îl descrie ca o „făptură mitică”, fiind „tânăr, voinic, frumos și bun”. Ca și corespondent în mitologia altor popoare, Dragobete poate fi considerat și patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești, fiind identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. În cultura dacilor Dragobete era considerat a fi Zeul Dragostei, el fiind cel care oficia în cer „nunta” tuturor animalelor. Ulterior, s-a considerat că el era și cel care lega relațiile între oameni. De aceea, Dragobete este în tradiția populară ocrotitorul iubirii și cel care aduce noroc îndrăgostiților.
Tradiții populare de Dragobete
Printre multele tradiții regionale de Dragobete, cea mai cunoscută dintre ele este cea în care tinerii se adună în grupuri și merg la sărbătoarea de la marginea satului, unde se joacă și se distrează, acesta find considerat și cel mai bun prilej ca cei necăsătoriți să își găsească ursitul. Se spune că fetele care participă la aceste sărbători vor fi norocoase în dragoste în anul care urmează. Totodată, se crede că dacă un băiat și o fată se sărută sub un măr înflorit în ziua de Dragobete, dragostea lor va fi puternică și veșnică.
P.S. Cu aceasta ocazie marchez prima ilustratie generata de AI/Copilot si postata de blog.
Pe aici nu se serbează , dar am prins altceva de veste, deci…
Să ne trăiești mulți ani fericiți, tovarășe Ice! 🍾 Și o cutie cu praline Toni-ce pentru sănătatea ta! 🥂
Multumesc tov’sa Tiana! Doamne ajuta cu sanatate si bine la toata lumea!