In bugetul anual al multor tari din lume, turismul ocupa un loc important in PIB, aceasta industrie cunoscand o crestere substantiala de la un an la altul si mai ales dupa perioada de restrictii excesive din perioada pandaliei, ce a lovit ca un efect aproape imediat de bumerang dupa renuntarea la aceste restrictii ilegale. Problema turismului excesiv nu este insa o problema de ieri de azi, este una mai veche care a pornit odata cu era internetului si a dezvoltarii retelelor sociale, evoluand in mod constant de atunci si pana azi, ca o problema nevralgica a globalizarii.
Cauze si efecte
Spre deosebire de anii post internet, cand turismul era bazat mai mult pe o forma organizata, agentiile find cele care preluau aceasta sarcina, iar numarul turistilor era pe cat posibil calibrat si in functie de locurile de cazare, azi, lucrurile stau complet diferit, turismul organizat prin agentii find mai mult centrat pe locatii exotice si exclusiviste, pe primul loc find acum turismul numit generic „City break”, care pe langa aglomeratie si harmalaie, nu aduce aproape nimic ca plus valoare localnicilor, pentru ca in general tipul asta de turism e practicat de toti parlitii cu un rucsac in spate, ce vin cu low costul sa isi traga niste selfieuri pe la obiectivele ce le gasesc pe Trip adviser, se cazeaza cat mai ieftin posibil prin Airbnb, manca pe la MC Donalds si trag de o sticla de apa luata de la vreun supermarket-eventual o cafea de la automat, cat e ziua „instagramabilelor” si a vlogurilor de lunga.
Realitati
Dincolo de heitareala la adresa localnicilor care in mare parte din asta isi castiga traiul in zonele turistice, exista si niste realitati cu impact negativ asupra vietii lor, ce nu pot sa fie ignorate! Pe langa aglomeratia si harmalaia permanenta, una din marile probleme generate de tipul asta de turism haotic este cea legata de preturile la locuinte si chirii, care in aceste zone au atins un nivel astronomic fata de puterea financiara a oamenilor de rand. Practic, odata cu moda Airbnb, toate locuintele care pana mai ieri erau inchiriate localnicilor pe termen lung, au luat drumul inchirierii in regim hotelier, deoarece pentru proprietari este mult mai rentabil acest gen de afacere. De aici decurge si problema preturilor la utilitati si nevoile de baza, care treptat au explodat in zonele turistice ce pun la grea incercare si infrastructura subdimensionata pentru acest fenomen, trendul locatiilor centrale find preluat treptat si de cele periferice unde isi duceau viata localnicii acestea find mai putin turistice altadata, odata cu extinderea cazarilor in regim hotelier. O alta problema tot mai greu de suportat si gestionat este cea a criminalitatii in crestere, care odata cu afluxul tot mai mare de turisti, aceasta problema a crescut exponential.
Cine pierde si cine castiga
De pierdut pierd localnicii de rand, cei care traiesc dintr’un salar pe care il incaseaza din turism, si care de obicei nu este unul foarte mare, depinzand in rest de ciubucuri. Odata cu trendul turismului „instagramabil” de turma cu rucsacul in spinare, ciubucurile sunt foarte mici, pentru ca de obicei consumatia acestui gen de turism este una minimala. Mai pe romaneste zis, multi din aia care ajung sa bantuie cateva zile ca sa iti traga niste selfieuri sau un vlog „de calatorie” pe acolo, in urma cu cativa ani nu aveau ce sa caute pentru ca nu isi permiteau asemenea locatii, existand in felul asta un echilibru cat de cat echitabil intre localnici si turisti. In concluzie, din turismul care era cat de cat echitabil candva, cei care castiga acum sunt doar corporatiile si bogatii locali sau de import, care isi permit sa cumpere tot mai multe locuinte pe care sa le inchirieze in regim hotelier; sa deschida un restaurant sau vreo cascarabeta de unde sa le vanda parlitilor de pripas o saorma si vreo sticla de apa la supra pret, sau vreo chinezarie pe post de amintire ca „artizanat local”.
Introducerea taxelor pentru turism
Cu exceptia cresterii profitului la bugetele locale si nationale, aceste taxe nu rezolva absolut nimic atata vreme cat problemele nevralgice descrise mai sus nu sunt rezolvate, si nu vad cum s’ar putea rezolva ceva in sensul asta, atata vreme cat orice taxa noua reprezinta defapt pentru cineva un profit in plus, fara a conta ce vrea pluimea localnica, de care oricand se pot debarasa fara nicio problema, odata ce taxele turistice acopera cu varf si indesat taxele locale.
Caz Romania
Zona de munte pe unde am ales sa imi duc veacul am ales’o tocmai pentru ca era una linistita. Treptat insa si odata cu aparitia unor „obiective turistice” artificial create prin zona, linistea de altadata a inceput sa fie o amintire, locul ei find luata de harmalaia „turistica” ce a crescut de la un an, la altul, zona find si una propice de creare a vreunui „eveniment” sau „obiective turistice” artificiale, cu ajutorul influencerilor si mediei platite a fost in crestere, impactul pozitiv al acestui profit nu s’a reflectat in niciun fel si asupra zonei si localnicilor, care au primit in schimbul ospitalitatii fortate de situatie, doar aglomeratie, harmalaie si mizerie. Acelasi lucru l’am observat cuprinzand treptat si marea majoritate a locurilor turistice din Romania, unde au aparut tot soiul de obiective artificial create, padurile vopsite, casele intoarse, parcurile de „dinozauri” , „castelul zenelor”, „padurea cu mure”si alte asemenea „instagramabile”, find notorii in lumea celor care traiesc pentru cateva like’uri. Nici clasicele locatii turistice nu au scapat de nebunia asta, ba dimpotriva, orice locatie turistica cat de cat cunoscuta, find sub asediu selfiurilor si vlogurilor de ocazie, desi 90% din personaje habar nu au cu ce „se trag in poza”.
Solutie de mijloc pare sa nu mai existe
Fenomenul asta pornit in urma cu cativa ani si care cuprinde tot mai multe zone turistice artificial create in jurul unor „obiective” ce de obicei nu reprezinta nimic, dar sunt promovate intens de media si influencerii platiti ca ceva de neratat, pare a fi de nestavilit deoarece o cale de mijloc nu pare sa mai existe odata ce s’a creat aceasta industrie extrem de profitabila pentru unii. Practic asistam la un tavalug in care multe zone probabil ca in timp se vor transforma in unele complet turistice, localnicii find nevoiti intr’un final sa le paraseasca, desi incearca acum prin tot mai multe locuri sa se revolte. Cumva, a venit nota de plata si pentru ei, dupa ce ani de zile au acceptat pentru profit ca propria lor casa sa nu le mai apartina, iar trezirea de acum, cand profitul nu mai ajunge si la ei, pare a fi una mult prea tarzie si poate ca ar fi bine ca romanii sa invete din asta, pana nu va fi si pe aici mult prea tarziu.
Adevarul este ca de cativa ani e un dezastru peste tot pe unde te duci, mai ales in minivacantele vietii si de aia prefer de multe ori sa ma duc la tara.
Asa am cam renuntat si eu treptat sa ma duc in anumite locuri si atunci cand o fac, aleg extrasezon mereu.
Asa deci… climate change. Pai sa ne intoarcem in pandemie, sa ne ia pasapoartele si sa calatorim pe puncte CO2. Numai bogatii eventual in avione private sa se deplaseze nestingheriti. Chiar daca exista o problema cu numarul de turisti din China sau India, solutia nu sta in a gasi vinovatii ci in a repara problemele locale. Exemplul Barcelonei, unde de ani de zile se construiesc case enorm de scumpe, accesibile doar ptr cei bogati. Construieste case la pret normal, fa ceva cu jaful bancilor, ca de aia nu au cei tineri ande locui, nu ca nu gasesc la mana a doua. De ce nu gasesc la prima mana? Sau alte zone din Spania unde peste tot vedeai semnul ”se vende”, ptr ca bancile au dat imprumuturi pe banda rulanta si oamenii mai instariti si-au cumparat si a doau casa, pe care acuma nu o mai pot intretine. Cat despre zonele din Romania, create artificial ca fiind mari atractii turistice: oamenii se pacalesc odata si atat. Ca de ex. marele Viscri, unde te duci o singura data in viata si-ti pare rau de banii cheltuiti. Iar aia de la bbc, cum ca localnicii nu mai au apa din cauza turistilor, ar trebui sa ne faca sa intelegem ca e o problema falsa. Taxe, taxe, taxe! Pe orice, pe tot, sa salvezi planeta si sa ramai in zona ta de fericire
Solutii ar fi, multe le’ai enumerat tu, insa, nu sunt profitabile pentru bogatii din industrie, care au format monopoluri in cele mai multe asemenea zone. Constructii noi? De ce? Ca sa scada piata imobiliara speculativa? Ca sa le scada profiturile din cazari? De ce toate astea cand treptat acapateaza tot de mana cu bancile? E o mizerie la fel de artificiala ca Viscri si turismul asta cu rucsacul creat si exploatat tot de ei … dar din pacate nu vad rezolvare cata vreme inechitatea asta sociala e una globala, iar deciziile nu mai sunt in mana oamenilor ci a corporatiilor multistatale.
Cei cu rucsacul, stau la alti oameni care-si inchiriaza casele, sau in pensiuni, mananca la restaurante locale mai ieftine, deci nu folosesc marile agentii de turism, sau lanturi hoteliere. E ca peste tot: ii distrugem pe cei mici si barosanii le iau locul. Oamenii calatoresc pentru ca isi permit. Inechitatea sociala de care vorbesti, nu mai e ce-a fost. Rezolvarea e simpla: Sa-i facem sa nu-si mai permita, daca nu asculta de asta cu climate change. Iar masurile luate de autoritati au o acoperire
Corect! Ei se plang de turismul de masa. Ii deranjeaza asta, ca ii deranjeaza munca.
Si nimeni nu vine cu planuri serioase sa rezolve situatiile care pot intr-adevar sa afecteze anumite localitati.
Esenta e ca aia mici si taranusi sa stea acasa, in satul lor, cum isi permit dom’le sa aglomereze muzeele sau sa nu aiba loc elita pe strada din cauza lor?
@tovarăși și tovarășe,
Soluția e simplă, trebuie înlăturată cauza acestor rele atitudini de consum.
Tovarășul Florin Chilian a identificat problema.
Tovarase WTF, adevarul-adevarat e ca in 90% din cazuri, barbatii mai degraba ar sta cu burtile pline de bere rece bauta la prima umbra pe care o gasesc, decat sa alerge de nebuni ca sa vada vreo padure vopsita …. gen!
Airbnb, booking, Uber cu sau fără eats .. să nu uităm de Amazon .. toate spre ‘avantajul’ consumatorului .. consumatorul pune botul, că este ieftin, și ai rapid satisfacție, fără să ai nevoie să planifici, să faci buget de vacanță, etc – din ăia doi lei pe care îi plătești în loc de 5, maxim 1 leu ajunge in taxe și venituri ale localnicilor , iar restul la multinaționale .. minunat, dar totul se plătește în viață .. chiar și feisbucii gratuiți ne-au costat deja … Printre altele, libertatea de opinie și impunerea cenzurii .. green deal-ul vs distruge laolaltă cu ai-ul sufletului economiile naționale, și va apare turismul de 15 minute .. că orașele vor deveni colivii de 15 minute ..
O sa apara chiar primele strazi turistice, o sa ne cazam la vecinul ca sa mai schimbam peisajul din curte sau etaj, dupa caz, dupa posibilitati!
Și dacă preferăm cazare la vecina și nu la vecinul, ce facem?
Îl ascultăm pe Andrieș și ne trece .. fără caterincă acum, suntem cam în curul gol, în fața globalizării .. pattern-ul e mereu același – apare o ‘aplicație’ care ‘intermediaza’ anumite servicii, prin evitarea reglementărilor naționale și locale , care conduce la falimentarea modelelor de business tradiționale .. fără taxe turistice, fără taxe pe gunoi, fără diverse autorizări și licențiere, etc .. la ce dracu îți mai trebuie restaurante, hoteluri, taxiuri.. chiar și autobuze, drumuri, etc .. toată lumea lucrează remote și este într-un city break continuu .. mișto o vreme ..
până nu mai este .. în prima fază își iau țeapă rezidenții in acte și în fapt – taxe mărite, servicii mai proaste , prețuri mai mari la orice .. pentru cei care ne spun că suntem cârcotași, le spun doar atât – să nu fie în situația de a avea vreo urgență medicală, și să stea cu urgența in așteptare cu orele, fiindcă locul în care au rezidență e năpădit de turiști de 10 ori mai mulți decât ar încăpea în hotelurile existente.. dacă tot ne place atâta tehnologia, în loc de city break, facem niște turism prin realitate virtuală .. cu vecina, vecinul, e mai simplu, că erau deja prinși în calcul la dimensionarea serviciilor
Pai vedeti voi mai tovarasi, de aia inca traieste blogul asta si ma straduiesc sa il tin in viata cum pot, pentru ca vin pe aici oameni destepti nu doar pe hartie!
Trecand peste aceasta introducere, de problema de care spui tu tovarase, aia cu serviciile medicale te cam lovesti pe aici prin oraselul asta de munte iarna, cand vin toti cretinii la munte si se apuca de trasee incaltati in bascheti, desi multi nu au urcat nici pana la etajul 10 in blocul in care isi fac veacul. E super misto sa fii localnic, sa ai o problema si sa te lovesti de genul asta de idioti ajunsi sa isi faca vacanta la urgenta! O alta problema e aia legata de omorarea micilor afaceri in favoarea marilor corporatii, care fac tot ce pot sa falimenteze acele mici afaceri si nu trebuie sa se chinuie mult, pentru ca toti nenorocitii astia de sunt primari nu au nici un interes sa protejeze afacerile locale, pentru ca in defintiv pe ei ii voteaza primari cardul de asistati sociali si bugetari conectati si tinuti captivi intr’o forma sau alta de stat. Si ca am zis stat si astia fac tot ce pot sa ingroape micile afaceri, rupandui in controale si amenzi, ca deh, cu astia isi justifica si ei salariile grase, se aia mari si pile neavand de gand sa se atinga pentru ca pana la urma, vor si ei o pensie de speciali la batranetea timpurie. La ce am scris pe aici, toata lumea ar crede ca ma refer strict la Romania. Gresit, e acelasi cacat si pe dincolo, unde se adauga si presiunile corectitudinii politice si a leprelor ce trebuie tratate ca niste speciali, carora trebuie sa li’se ofere totul pentru ca li’se cuvine. Intr’un final mai zic ca toate ar avea o rezolvare daca cineva s’ar ocupa de asta si ar face ce trebuie facut, dar e mai ok ca localnici sa dea vina pe turisti, turistii pe localnici, iar profitul celor cu adevarat vinovati de tot carambolul asta, sa creasca … cat o mai creste si cat ordine se va face cu puncte de CO2 si bonuri de vacanta ca recompensa.
Soluții? Nu am și nici nu am insolența să fac ordine în viața altora. Mă lupt încă să îmi pun lucrurile în ordine in propria existență.
Însă, așa după cum mi se arată mie viitorul fără construcția unor comunități, pe model economic Amish, cu reguli sociale bazate pe ordinea naturală o vom cam decalota de piele.
Și că tot ai adus vorba de nomazii digitali, las asta, https://www.bitchute.com/embed/jYhLJtMbzVfp , e din Georgia una dintre locațiile lor preferate.
În Deltă, ritualul primei zile este să fac cumpărături și să plătesc taxa de rezervație. Am aflat cu surprindere că sunt printre puținii care o fac.
De fiecare dată îmi tachinez prietenii sulineni întrebându-i dacă au dat drumul la construcția șoselei. Ei ar vrea; eu le arăt câte un video ca cele din articolul tău și le spun că ar fi o nenorocire, că izolarea e binecuvântarea lor, nu vreun blestem…
Legat de Delta, de la ce a fost acum cativa ani, nici locul ala nu mai e ce a fost, pentru ca in loc de liniste si frumosul de acolo, te bucuri de zgomotul de motoare ale barcilor „privilegiatilor” si preturi pe masura. Nici macar izolarea aia nu a salvat Delta, ba dimpotriva.
Sunt multe orase, orasele, tari chiar, care traiesc din turism.
Daca e asa de deranjant pentru majoritatea locuitorilor, clar ar fi fost luate masuri. (nr limitat, zone etc).
E cred o harneala de asta verde care nu prea prinde tocmai ca multi traiesc din turism.
Ceva adevar e prin ce spui tu acolo pe la finalul comentariului.
Criza in turism a inceput mai demult: odata cu „all inclusive”. Afacerile mici au fost primele care au avut de suferit.
La noi all inclisv e departe de ce e pe la altii, la noi merge cu furismul.
Sunt un mare fan antiturism! Vin termitele astea si rascolesc tot, fac mizerie, produc haos, ridica preturile!!! si se comporta de parca ar fi specie protejata!
Fara turisti! Taxa de turist! Stati acasa r ati ai dreaq!
Sunt de acord! Ia la munca campului bai astia de pe litoral! la cules porumb de pe camp, ce tot atata o ardeti cu turistii!
Si aia de pe valea Loarei, la cules cartofi, ca tara vrea mancare, nu bani!
Ce esti bre ironic, ia sa traiesti matale cu astia pe cap sa vezi cum e sa cante guta la doua noapte langa tine ca ei au drepturi de turisti!
Sunt de acord ca e groaznic, dar aici e vina cui nu face zone rezidentiale si zone turistice separate, si a militiei locale care nu da amenzi.
Si cum nimeni nu si asuma….vina e a acarului Turist!
Ala te deranjeaza in mod direct, de aia!
Se vrea ca lumea să stea acasă, să nu mai călătorească așa liber și economiile țărilor care se bazează pe turism să fie puse pe butuci. Oricum, în curând vine travel pass-ul și se termină. Idioții ong-iști sunt cei care fac scandal.
Besica asta umflata de ceva ani incepe sa se sparga incet dupa ce le’a dat prost in pandalie, costurile subventiilor perioadei de tranzitie find nesustenabile.
E o prostie. Toate orașele cate se opun acum turismului au făcut orice ca sa atragă turiști. De ex. Venetia a inventat carnavalul din februarie ca avea luna moarta.
Iti scapa esentialul, respectiv prapastia dintre localnicii sufocati de turism si cei care fac bani din asta dupa ce localnicii au fost eliminati treptat din schema profitului. Cam despre asta este vorba.
Nu se opun turismului .. doar vor sa clarifice termenul de turist – fie închiriezi niște nopți la hotel acolo, sau, dacă vii pentru o zi, să ai câteva sute de euro buget de persoană.. altfel, se pierd turiștii care se califică, din cauza aglomerației, și se îndreaptă spre faliment.. pe Acropole, am citit că recent au băgat o taxă de 5000 euro pentru vizită în grup privat, separat de balamucul uzual .. iar primul grup de genul ăsta, au fost un cuplu de ruși, cu ghid privat .. instagramul nu ajută la conservarea patrimoniului cultural și turistic .. decât dacă acceptăm toți să fim plătiți și să mâncăm like-uri..
Poate. Sau poate nu. Prea e coordonat si prea e supărarea oe cei care au airbnb. Mi se pare ca are legătura cu controlul si taxarea. Dar, poate ma insel
@unu-altu, Airbnb ala e o mizerie atata vreme cat se desfasoara intr’un bloc de resedinte! Iti spun din experienta cu un vecin care a reusit sa inebuneasca tot blocul cu ciudatii ce ii aducea pe acolo si care faceau dezastru. Aici e o lipsa clara de reglementare si norme.
@Cola, nu ma dau vreun bogat pentru ca nu sunt si nici nu imi doresc sa fiu, insa, da, eu in putinul ce il am si as fi dispus totusi sa il cheltui pentru ceva ce tine de obiective istorice (o nebunie a mea), dar nu o mai fac, pentru ca pur si simplu nu suport aglomeratia si haosul. Da, probabil ca sunt putin si antisocial, nu zic ca nu, dar pur si simplu nu mai duc genul asta de nebunie. De aia in ultimi ani, ori aleg locuri mai putin cunoscute si nu le promovez nici cum, ori alge extrasezon, chiar si daca trebuie sa sacrific ceva pentru asta. In concluzie, adevarul e undeva la mijloc si o spune unul care sustine libertatea neconditionata.
Nu stiu. Eu folosesc de cand a aparut. Nu in România. E foarte civilizat si curat. Nu deranjez nu sunt deranjat. Prea multa reglementare strica.
Daca dincolo exista o oarecare forma de legiferare a genului asta de turism, in Romania il practica destul de multe cefe late care nu tin cont de nimic. Eu daca merg in gazda, prefer modul clasic, pentru ca in felul asta, chiar ajut turismul local.
Citeam zilele trecute că au început să recunoască cu jumătate de gură că izgonirea turiștilor ruși din europa a creat dezechilibre financiare în anumite destinații turistice din spania și alte locuri .. turistul ideal nu are restricții de naționalitate, gen, vârstă, ideologie .. trebuie doar sa aibă bani să permită destinației turistice să reziste economic .. turismul de masă a fost totdeauna subvenționat de stat, oriunde de planetă .. turismul prin Airbnb nu este turism de masă – e migrație necontrolată..
Probabil. Nu ma pricep. Nu înțeleg de ce daca mergi la “modul clasic” ajuți turismul local si daca merg cu airbnb nu. Chiar te rog sa explici pe scurt.
Pe scurt: aia sunt localnici care ma primesc in casele in care locuiesc, sau au o proprietate mostenita/cumparata. Airbnb poate sa fie un lant de apartamente cumparate de o companie/persoane care nu au nicio treaba cu orasul ala, nu investesc nimic in el, pentru ei este o afacere.
@Cola, cum naiba sa nu duca lipsa rusilor care pe langa ca au banii cacalau, nici nu se uita pe ce cheltuie, find mari amatori de lux si opulenta?! Bineinteles ca reorientarea lor catre locuri „prietenoase” produce o uriasa gaura in bugetele unde isi faceau vacantele lungi si opulente spre deosebire de weekendurile preferate de sarakime.
Cred ca e cea mai buna definitie a acestui trend!
Am folosit de vreo două ori Airbnb, afară și în țară, deși nu a fost alegerea mea, și nu mă plâng că nu e convenabil .. dar trebuie să vedem dincolo de un avantaj imediat, al turistului sau al unui proprietar de locații.. dacă la un moment dat, decid șefii la lume să ne facă viața grea, e suficient să bage ăia scorul de CO2, sau ce dracu le trece prin minte, și să nu mai poți să faci vreo rezervare, decât cu nu știu ce restricții – gen, îți dai acceptul să fii în serviciul militar, ești transexual, sau completați voi alte dude .. nici nu o să mai ai alternativele clasice, falimentate de noul model de business .. eu zic să nu mai punem botul la teoriile capitaliste gen, nu fac ăia așa ceva, că le dispare profitul, și de unde bani ? .. să nu uităm că ei tipăresc banii, iar regulile pieții libere nu se mai aplică de câteva decenii decât pentru fraieri ..
Pai cam asta imi da si mie de gandit, respectiv ca directia nu e deloc intamplatoare, sufocarea progresiva si „progresita” pana la disparitie a alternativelor clasice, si de aici putem extinde discutia la ce vreti voi! Practic, incet si sigur tot mai multe domenii de productie si mai ales servicii devin tot mai centralizate intr’o forma sau alta, lucruri pe care noi le’am mai trait in comunism si nu ne’a fost bine deloc, desi dictatura aia a fost parfum pe langa ce se arata.