Generatia spre nicaieri

generația care se uită la televizor

Cum scriam acum cateva zile, in perioada asta sunt direct interesat de Bacalaureat pentru ca printre zecile de mii de copii care il sustin se numara si fiica’mea. As fi tras o concluzie la sfarsitul lui, dar parca gustul amar ce il simt e prea mare sa mai stau pana atunci si oricum concluziile le’am putut trage destul de rapid si usor dupa prima proba, cea de Limba si Literatura Romana, la care cerintele au fost destul de lejere, dar nu pe intelesul tuturor! Mie unul mi’se pare absurd ca un copil care a terminat 12 ani de scoala sa nu aiba idee despre ce inseamna interbelic pentru a stii si ce e ala roman interbelic!

Cu mana pe inima va spun ca am ramas cel putin siderat cand ieseau rand pe rand si multi erau destul de nelamuriti despre ce au avut de scris, multi dintre ei cautand pe gogou cuvantul ala ce le’a dat peste cap ce mai aveau prin cap. Multi radeau nonsalant si total iresponsabil ca si cum …

Ce’am avut si ce’am pierdut …

… ca oricum …

La sfarsitul lunii plec in Anglia la frate’miu, acum am venit mai mult de gura alora batrani …

Si discutia asta nu am auzit’o doar la unul dintre ei, ci la destul de multi, lucru care pe nimeni pare sa nu ingrijoreze in nici un fel, desi este o reala drama a unor generatii de tineri care pleaca dinspre niciunde inspre nicaieri, ratandu’si tot viitorul pentru o mana de euroi castigati o vreme, fara a se gandi ca au o viata inaintea lor in care fara educatie vor fi doar niste sclavi cu vise spulberate si regrete amarnice, dar tardive!

Cu siguranta ca la fel vor trata si proba de astazi la matematica si pe aia de vineri cu o materie la alegere. Cu siguranta ca nu vor fi cu nimic mai tristi la final, poate doar bucurosi ca au scapat de gura alora batrani, care sa nu credeti ca sunt cu mult mai buni ca ei, ca daca erau poate copii astia nu aveau gandirea asta! Mai are rost sa punem in discutie cei 40 si ceva de mii de copii care nici macar nu s’au inscris la bac anul asta ca tragedia sa fie completa?

Cui ii pasa ca tara asta se duce de rapa de la radacina? Cui ii pasa de toti copii astia ce maine vor ingrosa randul sclavilor fara minte sau al viitorilor someri? Cui ii pasa ca maine-poimaine nu o sa mai aiba cine sa munceasca pentru a se plati pensiile si salariile de la buget? Cui ii pasa ca Romania este o tara fara nici un viitor, pentru ca viitorul sunt ei, iar tara asta ii arunca la gunoi?

Dincolo de vorbe, minciuni si alte petarde ale alora de apar pe la televizor, asta este realitatea! O realitate hada si fara perspectiva, in care generatii intregi se pierd pe drumuri pline de spini, sacrificati pentru ce si mai ales cine?!

6 comentarii la „Generatia spre nicaieri”

  1. dincolo de vinovatii de serviciu – politicieni, administratie, etc, trebuie sa fim onesti cu noi insine – atitudinea generatiilor tinere de acum fatza de educatie, scoala, competenta, provine si din ceea ce vad/au vazut acasa.. ne-am grabit sa ne luam diplome de spiru’ haret , si acum ne miram ca plozii nostri nu dau doi bani pe niciun fel de diploma.. orice scurtatura prin viata luam, sigur ca lasa niste consecinte asupra educatiei si mentalitatii celor ce ne urmeaza. Desigur ca nu e cazul pentru 100% din populatie, dar eu cred ca platim greselile facute de noi, si nu acum, ci prin anii 90.. pe vremea aia a triumfat mediocritatea, iar acum ne putem astepta sa triumfe tembelismul .

    Răspunde
  2. Cola, asta am scris si eu aici si subliniez inca odata daca mai era nevoie …

    Cu siguranta ca nu vor fi cu nimic mai tristi la final, poate doar bucurosi ca au scapat de gura alora batrani, care sa nu credeti ca sunt cu mult mai buni ca ei, ca daca erau poate copii astia nu aveau gandirea asta!

    Culegem ce am semanat, iar principali vinovati suntem noi ca familie si mai apoi societatea!

    Răspunde
  3. Nu poti sa ii faci cuiva bine cu forta. Degeaba se chinuie multi parinti, sunt depasiti in viteza de jmecherii cu q5 si bmveu. Care au facut banii calcand pe oameni si legi, fara multe scrupule. Iar imberbii tineri de azi niciodata nu se intreaba cati au „platit” -cu averea, cu onoarea, cu familia, uneori si cu viata – ca aia pe care ii admira ei sa ajunga baskani. Nici 1% din tineretul de azi nu are sanse sa se apropie de vreun milion de euroi, cu exceptia beizadelelor. In loc sa investeasca in propria educatie, pleaca sa devina slugi. Nu-i de mirare! De pe la fanarioti incoace am devenit din lei miei buni de taiere si mentalitatea de neam de sluga si suflet de argat, cu vise de vataf, ne caracterizeaza. |Reflexia noastra ca popor este esecul acestor generatii, dar si al elitelor, atatea cate sunt.
    Sa ne mai miram ca romanii de pe langa Romania isi neaga romanitatea, devenind vlahi, moldoveni samd?

    Răspunde
  4. Cum am mai scris eu pe aici … traim intr’o lume a falselor idealuri in care materialul joaca rol central prin consumul in exces. Traim intr’o lume a falselor valori si modele, practic, tineri de azi nu mai au un model dupa care sa se ghideze nici macar in parintii lor care la randul lor sunt sclavii materialului jinduind la ce nu pot avea in vremea in care pierd ce au si este mai important, familia cu care nu mai au contact decat atunci cand il invata pe al’mic cum e sa fi smecher la un pahar de bere ieftina acompaniata de lalaielile vreunui tuciuriu infundat la nas ce urla cu puterea a cateva sute de Watti din boxele luate pe combinatie in ciuda dusmanilor … ca in ziua de azi nimeni pare a nu mai avea vecini pe langa casa.
    In concluzie nu e nimic ca un spart de samanta la scara blocului.

    P.S. Se pare ca fiica’mea a trecut cu bine si de a doua proba. Ma bucur pentru ea, ca in ce ma priveste, am desfacut deja o bere ieftina incercand sa imi adun gandurile dupa inca o zi de emotii.

    Răspunde
  5. O realitate trista se reflecta din ce citesc aici si pana la urma e vorba de teluri, de planuri de viitor, cati tineri din ziua de azi mai au asa ceva sau daca au sunt ale altora, ale parintilor, tineri sunt superficiali, au vise „mici” si doar speranta ca poate vor lucra si ei ca mare parte din romani undeva afara sau vor „invarti” ceva ca idoli lor de aiurea, trist.
    Mai rau e ca mentalitatea asta se naste de la 8 – 10 ani cand copilul realizeaza ce fac cei din jurul lui si devine un scop in viata. Din acel moment, multi doar asta viseaza; „Ma fac mare si ma duc sa lucrez in…. „, asemenea mamei, tatalui sau altui cunoscut ce pare de succes, are masina si casa, etc.
    Cum sa mai inveti ca prostu’ cand ai atatea exemple de reusita in viata cu scoala putina, minte nu mai zic, dar invart bani si masini, astea sunt exemplele tinerilor de azi, sunt pline TV-urile de ele.
    ICE spune ca nu se mai inscriu nici la BAC, ca sa ce? Mai conteaza? Ca si tanar termini o facultate, apoi te angajezi sa ce? Facultatile noastre sunt in general fabrici de diplome, nu se invata nimic, practica e zero si spun asta din experienta. E o mare lipsa de tineri cu adevarat pregatiti, sa nu confundam calificarea intr-un domeniu cu experienta, asta din urma vine pe parcurs, daca esti calificat.
    Da, culegem ce am semanat, ce au semanat alti, aceea dorinta de scapa de trecut. Am luat „de afara” doar ce era lucios si sclipicios, valoarea nostra e doar aia din manele si clipuri cu masini scumpe si baieti cu tatuaje care nu au dat pe la scoala dar au valoare si succes.

    ICE, Succes la BAC!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura